Eurobarca Retro: Amikor egy hatost gurított a Getafének a Tito-csapat

Jordi Rourával a kispadon gálázott a csapat 2013-ban

Régen jelentkezett az Eurobarca Retro rovata, de most újra visszaugrunk az időben, egészen 2013 februárjáig, amikor a Getafe egy gyönyörű vereségbe szaladt bele a Camp Nouban: a Barça gyönyörűen futballozva hat gólt lőtt a madridiaknak és mindegyik gólt más szerezte.

Hol járunk a történetben?

A 2012-2013-as idényben szinte napra pontosan 7 évvel ezelőtt látogatott a Camp Nouba a Getafe a bajnokság 23. fordulójában. A Barcelona a toronymagasan első volt Tito Vilanova vezetőedzősége idején, a lehetséges 69-ből 62 pontot szerezve – az Atletico 12-vel, a Real Madrid 16 ponttal volt a csapat mögött. A Getafe általában a középmezőnyben szokott szerepelni, ekkor is a 12. volt éppen, a Barcelona pedig magabiztosan menetelt a bajnoki cím felé, amit végül rekordot jelentő, 100 ponttal nyert meg. Ahogy a Barça rekordot döntött akkor, a Getafe idei, egyelőre 3. helye is történelmi léptékű, hiszen a tavalyi elért 5. helyük volt a valaha elért legjobb eredményük eddig.

Mi történt ekkoriban a csapat háza táján?

A szezon meghatározó pillanata 2 hónappal a Getafe elleni meccs előtt történt és sajnos elsősorban nem a pályán történtek miatt emlékezhetünk rá: 2012 karácsonya előtt újult ki először Tito Vilanova egy évvel korábban diagnosztizált betegsége, ami miatt meg kellett műteni és bár utána tavasszal a bajnokság hajrájára visszatért a kispadra, a nyáron lemondott, mivel a betegsége már nem tette lehetővé számára a folytatást és a rákot sem tudta végül legyőzni. 2014 áprilisában, lassan 6 éve búcsúztunk el tőle örökre.

A műtétje idején néhány hónapig segítője, Jordi Roura vezette a csapatot, nem is rosszul, hiszen az ő közreműködése is kellett ahhoz, hogy végül meglegyen a 100 pontos rekordbeállítás. Ebben a szezonban érkezett egyébként a csapathoz Jordi Alba és Alex Song, akik közül előbbi mára a klub egyik legjobb balhátvédjévé vált. A támadósorban Messi, David Villa és Alexis Sánchez mögött egy sor fiatal titán várt bevetésre (Pedro, Tello és Deulofeu), a középpálya minden idők egyik legerősebbje volt, szinte csak Masia termékből (Busquets, Xavi, Iniesta, Fábregas, Thiago, Sergi Roberto, Rafinha, Song); a védelemben pedig még Puyol és Abidal is ott volt – utóbbi az utolsó szezonját játszotta a Barcelonában.

Mi történt a meccsen?

Ahogy akkor írtuk:

A meccs egy jó hangulatú színházi gyermekmûsorra hasonlított: szép idõ, semmi stressz, könnyed játszadozás. A Barcelona óriási fölényben játszott, különösebb megerõltetés nélkül, a Getafe támadást is alig vezetett, és a gólok is hamar jöttek.

A gólokat sorrendben Alexis (6’), Messi (13’), Villa (58’), Tello (78’), Iniesta (90’) és Piqué (92’) szerezték, de a gólokon kívül is több csodás jelenet volt a mérkőzésen.

A mérkőzésről szöveges összefoglalót és Jordi Roura meccs utáni interjúját alább találjátok; eggyel lejjebb pedig felülhettek a videós nosztalgiavonatra is!

Ebéd helyett mágia: 6-1

Roura: “Kivételes teljesítmény volt”