Nemzetközi terepen nem megy a Bartomeu-érában

Amint azt a madridi ‘AS’ összeszedte, az FC Barcelona nemzetközi szereplése az elmúlt években nem a klubtörténelem legszebb lapjaira fog rákerülni. Ugyan Spanyolországban több szakosztályt beleértve is sikeres az egyesület, nemzetközileg nem megy már ilyen fényesen.

Amióta ugyanis Josep María Bartomeu elnököt megválasztották 2015 nyarán, csupán egyetlen egy európai cím került a vitrinbe, amit még a inline hoki szakosztály szerzett a 2017-2018-as szezonban. Ráadásul mostanában a forma, ahogy búcsúzik a csapat az álmaitól, is eléggé illúzióromboló: a férfi labdarúgó csapat idén 3-0-ról, tavaly 4-1-ről esett ki a BL-ben (előtte pedig szintén kiadós pofonba szaladt bele például a PSG vagy a Juventus ellen), míg a kézilabda csapat szombat este hét gólos előnyről kapott ki a macedón Vardar ellen a kölni Final Four elődöntőjében.

Habár a nemzetközi verseny óriási, és számos világszínvonalú csapat méretteti meg magát évről évre, vagyis a siker egyáltalán nem alapvető, a Barça az elmúlt évtizedekben nem ehhez volt hozzászokva. Az 1995-1996-as idényben begyűjtött kézilabda BL-trófea után ugyanis egymás után 18 szezonon keresztül ért legalább az egyik szakosztály a csúcsra Európában.

Ez a trend szakadt meg a közelmúltban, és a jelek szerint egyelőre a Bartomeu irányította klubvezetés nem találja a megoldást arra, hogy visszatérjenek a nemzetközi sikerek is.