2009.05.28. 12:28:59
érdekes dologról szeretnék itt eszmét cserélni, így a nagy, triplázós mámor közepette. nem tudom ez e a megfelelő topik, de valami olyan helyre akarta írni ami nem pörög annyira, és nem tűnik el a hozzászólás két perc múlva.
utlánpótlás, csapatépítés.
úgy érzem, hogy óriási "mákunk" van az utánpótlással, s a fiatalok beépítésével kapcsolatban. egy olyan dolog, amit nagyon jó időben kaptunk el, s ha mákunk van vele, egy jó 10 évet átfoghatunk vele...
hogy mire is gondolok:
vv, xavi, iniesta, messi, busq, bojan, piqué, puyol... mind-mind olyan játékosok akik 25 éves koruk előtt megmutatták, hogy klasszisok, bárhol megállnák a világban a helyüket. többségük ráadásul barca nevelés: tudják mit jelent a klub mezét viselni, nem csak szimpla zsoldosok. mert lehet egy játékos akármilyen jó, soha nem érezheti magáénak a klubbot amiben játszik ha nem ott nőtt fel.
ez az a dolog amiben rettentően elöl járunk a többi klubbal szemben. a saját nevelés és az elihvatottság. hiába van abramovics, hiában van berlusconi, hiába vannak galaktikusok, semmit nem érnek az ablakon kidobott pénzeikkel. egy essien soha nem fog úgy küzedeni a cselziért mint egy iniesta a barcáért.
mostanában eléggé el vagyok havazva, így nem tudok kellő figyelmet fordítani az utánpótlás játékosokra, így leírhatná valaki, aki tényleg tudja hogy mi a helyzet a barca b-ben, megvannak e már jövő xavijai és puyoljai?
óriási öröm számomra, hogy egy-két játékos már 22-23 éves korára világklasszisá érett. és ami fontos. nincs az a pénz amiért elmennének innen. ha megnézzünk máshol is van ilyen, de max 10 évente egy-két játékos. lásd maldinit, vagy éppen rault. de az, hogy nálunk egyszerre ott legyen egy vv, egy messi, egy xavi, puyol, vagy iniesta, na ez az ami minket különlegessé tesz.
más esetben ha egy klub elkapja a ritmust a saját nevelésű + vásárolt játékosokkal, akkor jó esetben van két-három jó éve.
nálunk úgy érzem ez a periódus már 3 talán 4 éve tart. és még hol vagyunk a végétől
vv 27 éves, még 10 jó lehet neki
puyol 31 éves, még 5 bőven benne van
piqué 22, még akár 15 (!) is benne lehet
xavi már "öreg" a 29 évével, még neki is van 5-6
iniesta 25 éves, egy jó 10-es neki is van
busq, messi, bojan a 20 elejét tapossák, egy 10-es ott van még előttük is
az olyan játékosokról akkor még nem is szóltam akik vásárolva lettek és hosszú távon számítanak rájuk: caceres 22, yaya és dani alves 26, eto'o 28...
ha 5 évig nem veszünk játékost is jók vagyunk... az idősebbeket és töltelékeket (húha de csúnya szó ez..) pedig bőven lehet pótolni utánpótlásból, vagy költségvetésből... 2 évente veszünk egy sztárt hiányposztra és jók vagyunk...
úgy vélem, valahol ez a tökéletes klub modell. emlékeztet egy kicsit az aranykorszakos ajaxra, mindössze annyi a különbség, hogy ott a modell sikerességének megtartás végett muszáj voltak eladni a játéosokat 2, max 3 év elteltével...
szeretném, ha egy páran bővebben is kifejtenétek véleményeteket a leírtakkal és a témával kapcsolat. kivancsi vagyok ti hogy látjátok ezt a dolgot
kicsit hosszú voltam, de ezt mindenképpen ki szerettem volna írni magamból!
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...