Nagybarcelona írta: ↑2023.10.12. 08:40:27
https://www.whoscored.com/Teams/65/Show ... -defensive
Egyre többször jön fel a vèdekezès tèma ès Cancelo vèdekezèsbeli hiányosságai. Konkrètan Cancelo a legjobb vèdekezèsben, szerelèsben, közbeavatkozásban is èlen ès alig cselezik ki. Koundet a Granada meccsig nem cseleztèk ki. Araujo ès Christensen idèn kicsit gyengèbb, de a taktikánk is változott, ès szerintem így is az egyik legjobb vèdelem a miènk. Ha ehhez hozzáveszem Balde kiemelkedő vèdekezèsèt, valamint Felix, Gavi ès Raphinha általános szerelèsi adatait (Pedri is jó ebben, De Jong pedig labdaszerzèsben), adott lenne egy minősègi, vèdekezèsben ès támadásban is aktív csapat. Tudom, most sok a sèrült, de mèg azelőtt sem láttam, hogy valami alakulna, persze erre mèg lesz bőven idő. A lehetősègek adottak, csak Xavin múlik, mit hoz ki belőle.
Nyilván nem lehet csak a whoscored-ra támaszkodni, mert, habár elvileg tényszerű adatok és ad egy jó kiinduló pontot, de nagyon sok tényezős dolog. Viszont, ahhoz, hogy milyen pontosan az alapvető taktika, a stílus, hadrend stb. és ezt hogyan alkalmazzák, arról még közel sem lehet tiszta képet kapni. Mivel folyamatosan nagyon sok a hiányzó, ahhoz komolyan alkalmazkodni kell. Mindenkinek az erősségére kell támaszkodni, ez pedig sokszor torz képet mutat. Raphinha pl. alig játszott idén és a játéka komoly tényező, főleg a Cancelo kérdésben, mennnyi szabadságot kap a brazillal s Yamallal az oldalán. Az sem mindegy, hogy mondjuk Romeu vagy Frenkie van fent, lehet-e mondjuk egy FDJ-Gündögan páros, ahol a holland védekezik/labdát szerez és megindul, gyakran ő kezdi el a támadást és már borul minden, ahogy Fermin és Pedri is teljesen más minőségben és kvalitásban egyaránt. Hogy FT-t és Lewat említsem, de lehetne sorolni.
Volt komoly formációváltás például a Sevilla ellen, Raphinhával irányítóként/hamis kilencesként, amiben leginkább előjönnek az erősségei, és nagyon ígéretesnek tűnt, de sajnos képtelenek voltunk sokáig próbálkozni vele. Tavalyhoz képest is elfelejtettük ezt a Gavi-féle három támadós rendszert.
Baldé szerepében is szignifikáns változás történt mióta itt van Felix. Az átlövéseink, főleg ami veszélyes, pedig a korábbiakhoz képest megszaporodtak. Attól a stílustól, amit itt "Barca stílusnak" és annak erőltetésének neveznek szerintem ha nem is nagyon távol állunk, de ahhoz hogy megpróbáljuk kopírozni nem vagyunk a közelében. Inkább a védők mögé való befutás, szélek kihasználása és onnan betett labdák/betörések, több átlövés a jellemző. Nyilván maradtak aspektusok, ha 10-12 évig azt játszod törvényszerű, de azt is figyelembe kell venni, hogy a két évvel ezelőtti csapatból már csak hírmondók maradtak, nem egy-másfél év mire csapattá lehet formálni, legyen akár itt Pep, Klopp vagy akárki.
Ráadásul sajnos a padunk nagyon rövid, akár frissíteni, akár változtatni. Már három cserénél is radikális minőségi romlás látszik.
Egyelőre szerintem releváns következtetést nem lehet igazán levonni, bár én úgy látom, hogy inkább pozitív irányba haladunk, az pedig, hogy Xavi Hernandeznek vagy Pintér Sándornak hívják az edzőt legkevésbé sem érdekel, csak amit a pályán és az eredményeken látok.
Az, hogy valamennyire máshogy látják az emberek a dolgokat az természetes, ezért hívják ezt fórumnak.