Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 21:58:17

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 21:40:27
Miről beszélsz? Laporta "megörökölte". Sakkban tartja, így van.
Igazad van, 2001-ben kezdődött. Laporta meg folytatta.

Ha a spanyol labdarúgás menthetetlenül Real Madrid-párti, akkor ki kell belőle lépni, nem hisztizni. A szuperliga támogatásában teljesen egyet is értek Laportával, és büszkék lehetünk arra, hogy ennek a témának az élharcosai vagyunk. Laporta sok mindent jól csinál, de elfogultnak sem kell lenni vele.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 21:40:27

gránit írta:
2025.08.29. 21:00:46
A Negreira-ügy Laportának köszönhetően pattant ki, ő indította útnak ezt az elnökségeken átívelő szörnyszüleményt. Nekem ez volt az első nagy csalódás Laportával kapcsolatban, pedig az első két elnökségében én nagyon kedveltem, és örültem, hogy 2021-ben ő nyert. Nem kell Laportának úgy tennie, mint az a bűnös, aki csak azt bánja, hogy elkapták. Az bizony egy nagyon ciki ügy, elképzelhető, hogy Tebas ezzel tartja sakkban Laportát, de ezt csak magának köszönheti, csak neki köszönhetjük. Szorgosan meg is szavazta Tebas fizuemelését is.
Miről beszélsz? Laporta "megörökölte". Sakkban tartja, így van. Szerintem is ciki, mert biztos vagyok benne, higy arról szólt, amiért kirobbant (nem bíró vásárlás) a semleges ítéletek eléréséért, (ami önmagában is nyomásgyakorlás, mint a Real Madrid szatyrai, vagy a TV csatornája "kritikái")ahol 80+ éve Real Madridhoz köthető emberek irányítják a spanyol focit, ahogy most is. Megneveztem őket. Az fittyfene ahhoz, vagy a mostani nyílt nyomásgyakorlashoz képest. Ajándéktárgyakat adtak? Másnak arany Rolex órákra épül a történelmük. És csodálkozol, hogy megszavazta, és ezen vagy kiakad a.
Troym írta:
2025.08.29. 21:07:32
Ez a Laporta szembemegy Tebassal pontosan miben nyilvánul meg?

Néha morog ugyan 2 mondatot Laporta egy sajtótájékoztató alatt Tebasra, de többet nem látok.
Ha keresünk olyat, aki tényleg szembemegy Tebassal - igaz más témák kapcsán - az jóval inkább Perez, aki a saját témáiban (bírók) nyílt háborút visel a Liga ellen.
Laporta nekem is olyan, mintha sakkban tartaná őt Tebas, márpedig FFP-vel nem lehet, így is 100-1 szabály alá esünk, más lehet a háttérben.
Az egész viszony ott romlott meg (3 elnök között), amikor Tebas megígérte, hogy Messi maradhat, a CVC megkötésével, közben Perezt háta mögött megegyezett a La Liga klub elnökeivel. Real Madrid tudtommal több tucatszor jelentette, hol jogosan, hol úgy gondolva ők kiváltságosak.
A linkelt hírben hivatalos közleményben szólították fel a lemondásra. Tudtommal többször fordultunk a La Liga ellen a bírósághoz, vagy épp a CSD-hez.

És mit kezdek Tebassal? Tudtommal van egy felfüggesztett eltiltása, Real és Galan feljelentése folyik ellene, valószínűleg abból sem lesz semmi.
A spanyol foci marad amilyen, Real TV nyomtatja tovább a nyomásgyakorlást, Laporta pedig szerintem okosan hallgat, és mostanában nem nyilatkozik a vitatott helyzetekről
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 21:07:32

Ez a Laporta szembemegy Tebassal pontosan miben nyilvánul meg?

Néha morog ugyan 2 mondatot Laporta egy sajtótájékoztató alatt Tebasra, de többet nem látok.
Ha keresünk olyat, aki tényleg szembemegy Tebassal - igaz más témák kapcsán - az jóval inkább Perez, aki a saját témáiban (bírók) nyílt háborút visel a Liga ellen.
Laporta nekem is olyan, mintha sakkban tartaná őt Tebas, márpedig FFP-vel nem lehet, így is 100-1 szabály alá esünk, más lehet a háttérben.

Más: A napokban az uefa nyíltan állást foglalt az USA meccs ellen, nem tudom mennyire ragaszkodunk hozzá, de gyanítom ott valós új csetepaté fog kialakulni, ha igen.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 21:00:46

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 20:50:29
Laporta nyíltan szembement vele, azután kipattant a Negreira ügy Tebasnak köszönhetően.
A Negreira-ügy Laportának köszönhetően pattant ki, ő indította útnak ezt az elnökségeken átívelő szörnyszüleményt. Nekem ez volt az első nagy csalódás Laportával kapcsolatban, pedig az első két elnökségében én nagyon kedveltem, és örültem, hogy 2021-ben ő nyert. Nem kell Laportának úgy tennie, mint az a bűnös, aki csak azt bánja, hogy elkapták. Az bizony egy nagyon ciki ügy, elképzelhető, hogy Tebas ezzel tartja sakkban Laportát, de ezt csak magának köszönheti, csak neki köszönhetjük. Szorgosan meg is szavazta Tebas fizuemelését is.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 20:50:29

gránit írta:
2025.08.29. 20:29:43
FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 20:12:04
Lejjebb írtam, egyszer sem volt ellenfele a választásokon.
Amivel még inkább azt erősítetted, hogy nem is akar más irányvonalat jelenleg a spanyolországi labdarúgás. Biztos van olyan ott is, aki nem ért egyet vele, a Getafe elnöke is nagyon cuki, a lényegen nem változtat.
https://barcauniversal.com/two-ex-barce ... eira-case/
Senki nem mer nyíltan nekimenni Perezen kívül (írtam a vezetőkről) ő a "munkáltató".
Laporta nyíltan szembement vele, azután kipattant a Negreira ügy Tebasnak köszönhetően.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 20:29:43

FcBarcelona1 írta:
Lejjebb írtam, egyszer sem volt ellenfele a választásokon.
Amivel még inkább azt erősítetted, hogy nem is akar más irányvonalat jelenleg a spanyolországi labdarúgás. Biztos van olyan ott is, aki nem ért egyet vele, a Getafe elnöke is nagyon cuki, a lényegen nem változtat.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

gránit írta:
2025.08.29. 19:58:20
Teljes mértékig igaz. Megválasztották Tebas-t, a klubok maguk, úgy, hogy pontosan tudták, hogy mi számára a prioritás. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Lehet vele egyet nem érteni, de úgy csinálni, mintha ő szembemenne bármivel is, vagy a Ligára erőltetne bármit is, nincs értelme.
Lejjebb írtam, egyszer sem volt ellenfele a választásokon. Ő egy mini diktátor, aki ráerőlteti a csapatokra az akaratát. Lehet vele egyetérteni, vagy sem, de lehetőségei nem nagyon vannak a csapatoknak.
Real rengetegszer beperelte, a Barcanak értelme sincs, éppen azért amit leírtam, hogy minden szövetségi vezető Real Madrid "érzelmű".Ráadásul a tartományok is utálják egymást. A Barca szerintem okosan kivár, hogy a Real vagy Galan kikaparja a gesztenyét.
Ezért írtam régebben, hogy nyomokban tartalmaz a La Liga focit, ez egy hatalmi/politikai harc, legyen szó a bírói reformról, RFEF elnök választásáról, USA beli meccsről, szuperligáról vagy CVC-ről.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 19:58:20

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 16:47:23
Attól még hogy sokszor leírod, nem lesz igazabb
Teljes mértékig igaz. Megválasztották Tebas-t, a klubok maguk, úgy, hogy pontosan tudták, hogy mi számára a prioritás. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Lehet vele egyet nem érteni, de úgy csinálni, mintha ő szembemenne bármivel is, vagy a Ligára erőltetne bármit is, nincs értelme.
Chino írta:
2025.08.29. 17:17:43
Az olaszokat annyira védeni kellene magiuktól? Nem igazán látszik, hogy mennek csődbe folyamatosan a klubok
Ezek szerint nem figyeled eléggé az olaszországi eseményeket. Az olaszok a legjobb példát szolgáltatják arra, hogy miért van szükség szabályokra. Mennek ott csődbe klubok, annak idején annyi klubjuk dőlt be, hogy azt a mai napig nem heverték ki szerintem, pedig azelőtt a Serie A volt talán a legerősebb.

Én elfogadom, hogy nektek nem tetszik Tebas, nekem sem. De azt állítani, hogy ő zsarnokoskodna a Ligán, nem állja meg a helyét. Megválasztották őt és az irányát. A Liga egyelőre azért ilyen, mert ilyen is akar lenni. Lehet majd Tebas-t leváltani 2027-ben.
Troym írta:
2025.08.29. 17:43:16
2015 Parma csőd
:mrgreen:

Korábban is bedőltek, pedig nagyon ígéretes csapat voltak a '90-es években, UEFA-kupát is nyertek. Az történt velük, mint a Sevillával, tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ért. Náluk ez úgy látszik, visszatérő dolog.
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 18:43:07

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 18:20:02
Ez a csődbe ment is szerintem túl van misztifikálva.
Abban nincs semmi misztikum, sok ember elveszíti a munkáját, hitelezők a pénzüket, szurkolók meg a csapatot, aminek egész életükben szurkoltak, aztán vagy átmentik legalább jogutódlással valahogy a csapatot egy másik egyesületbe, vagy megszűnnek örökre.

A Depor nem ment csődbe a szó szoros értelmében, de a ma nem létező Brescia igen.

Más csapatok szurkolói nevében nem nagyon akarok nyilatkozni, de én magam Barca drukker voltam a Dream Team alatt, után, a legnagyobb szakmai gödörben, Messi előtt, alatt, után és csak egyetlen dolog kell, hogy szurkolója maradjak a csapatnak, mégpedig az, hogy létezzen, tippre sok mostanra csődbe ment és megszűnt csapat szurkolója hasonlóképp nyilatkozna.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 18:20:02

Troym írta:
20-20 első és másodosztályú csapat elnöke szavaz arról, hogy ki legyen a liga elnöke. Ha nem tetszene nekik, ahogy a dolgok, szabályok, regisztráció, FFP, FSR működik Spanyolhonban akkor nem kapna minimum 21 szavazatot Tebas.
- He was first elected league president in 2013, unopposed
-2016 Tebas was standing unopposed after Alex Aranzabal pulled out of the running earlier this month
- 2019 Javier Tebas looks set to be named La Liga president for a third term after the organising body for Spanish club soccer’s top two flights confirmed that no other candidates are standing against him.
-2023 Tebas is re-elected as LaLiga president until 2027 as he was the only candidate
Szerintem elsöprő többséggel nyert, lehet 1-2 csapat tartózkodott :)

Ez a csődbe ment is szerintem túl van misztifikálva. Én nagyon kedveltem a Deport vagy a Zaragoza-t, most a másodosztályban játszanak, ahogy a Malaga is. Max. a szurkolóikat érintette, cserébe jött helyettük másik 3 csapat az első osztályba. Majd cserélődnek, vagy csődbe mennek, vagy feltörnek. Utóbbit kötve hiszem, mert egyetértek a feljelentés lényegi részével.
A Sevilla az FFP mellett a csőd szélén, ahogy majdnem a Barca is, akkor minek korlátozni, ha nem akadályozzák meg, hogy oda jussanak. Amikor már ott vannak a part szélén, még taszítanak is egyet rajta.
Troym
Llegenda del Barça

20-20 első és másodosztályú csapat elnöke szavaz arról, hogy ki legyen a liga elnöke. Ha nem tetszene nekik, ahogy a dolgok, szabályok, regisztráció, FFP, FSR működik Spanyolhonban akkor nem kapna minimum 21 szavazatot Tebas.
Chino írta:
Az olaszokat annyira védeni kellene magiuktól? Nem igazán látszik, hogy mennek csődbe folyamatosan a klubok, pedig a középcsapatok is sokszor 100 fölött költenek és deficittel zárnak,
2015 Parma csőd
2019 Palermo
2021 csődbe ment a Catania
2023 csődbe ment a Siena
2025 Brescia
felkészül Sampdoria, negyedosztályú a Chievo, harmadosztályban a Livorno

teljesség igénye nélkül
Chino
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.08.29. 16:16:40
Chino írta:
2025.08.29. 13:13:37
Az, hogy a többi kb. 15 másik csapat is hasonló problémával küzd, nem tudom miért lenne nekünk jó.
A lényeg, hogy mivel nagyobb csapat vagyunk velünk példálóznak, hogy még regsztrálni sem tudunk, miközben a csapatok túlnyomó része hasonló problémákkal küzd,
Inkább azt tartom valószínűnek, hogy a többi csapat nem küzd ilyen problémával, 15 legalábbis semmiképp. Viszont mások vélt problémáival próbáljuk saját magunkat igazolni, miközben ezek a mások Tebas-ra szavaztak.
Pedig ugyanez volt a liga csapatanak kb. kétharmadával és nagyon távolról sem vélt probléma. Még egy Levanténak is volt függőben az első fordulót követően 5-6 regisztrálatlan játékosa, az Osasuna sem volt teljesen rendben, a Betis is bajban volt, Getafe szintén, a Sevillának áron alul kellett eladni, hogy legyen elég játékosa és még lehetne sorolni hosszan. A Getafe elnökének a nyilatkozatát nem tudom, miért lehetne komolytalannak venni, hiszem pont erről a problémáról beszélt Pedig nem volt jellemző, hogy annyit költekeznének, meg agyba főbe igazolnának játékosokat a csapatok. A két madridin kívül alig volt kiadás. Mind az 5 topliga (talán a francia kivételével) ebben a tekintetben földbe gyalulta a La Ligát. És nem csak a PL-ről van szó. Az olaszokat annyira védeni kellene magiuktól? Nem igazán látszik, hogy mennek csődbe folyamatosan a klubok, pedig a középcsapatok is sokszor 100 fölött költenek és deficittel zárnak, ahogy a Bundesligában sincs baj. Ugyanakkor lehetne arany középút is, ahol vannak szabályozások, viszont hagynak mozgásteret a kluboknak. És az sem érv, hogy saját nevelésekkel, spanyolokkal töltsük meg a ligát, mivel ahogy kezd kiemelkedni egy-egy játékos és erősítené a klubot csapnak le rá a külföldi csapatok. Kis szerencsével csak a spanyol top3-ba kerülnek, de ez a ritkább eset. Socit sikerült két év alatt leépíteni (jövőre szerintem még Kubo is lép), Villarreal, Betis stb. szintén zenész. Pótolni pedig jönnek 6-7 milliós, meg kölcsönjátékosok. Utóbbi is évek óta EL-induló, de képtelenek 10 milliót kiköhögni egy olyan játékosért, aki már évek óta jönni akar, meg szenvednek Anthonyért pedig szinte minden évben pluszban vannak az eladás/vételi oldalon.
A regisztrációkról meg annyit hónap közepe-második fele körül még 100 fölött volt a liga regisztrálatlan játékosainak száma és vakarták a fejüket a klubok.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 16:47:23

gránit írta:
Erről az elmúlt napokban többször is írtam, hogy milyen indokok húzódhatnak amögött, hogy Tebas irányára szavaznak. Lehet egy ok, hogy nem akarnak külföldi dömpinget, és a spanyolországi utánpótlásra akarják helyezni a hangsúlyt, így nem is akarnak sok igazolást. Lehet egy ok, hogy a kisebb csapatok így próbáltak közelebb kerülni a nagyokhoz. Lehet Tebas-t szidni, a magam részéről én is ezt teszem. Annak nem látom értelmét, hogy úgy tegyünk, mintha ő szembemenne mindenkivel, miközben folyamatosan megszavazzák, őt és az irányvonalát.
Inkább azt tartom valószínűnek, hogy a többi csapat nem küzd ilyen problémával, 15 legalábbis semmiképp. Viszont mások vélt problémáival próbáljuk saját magunkat igazolni, miközben ezek a mások Tebas-ra szavaztak.
Attól még hogy sokszor leírod, nem lesz igazabb

„A feljelentés tárgya a Spanyol Hivatásos Labdarúgó Liga (LNFP) erőfölénnyel való visszaélése, amely sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkét és a Versenyvédelmi Törvény (LDC) 2. cikkét. Az LNFP, az UEFA pénzügyi kontrollmodellje által inspirálva, szigorú gazdasági ellenőrzést kényszerít a klubokra.”
„Ez a gazdasági kontrollmodell egy hierarchikus, piramis-szerű struktúrát konzervál az európai és spanyol futballban, ahol az LNFP és a hasonló szervezetek a csúcsra kerülnek, a klubok fölé. A rendszer bevezetésével az LNFP megszilárdítja hatalmát, korlátozza a klubok autonómiáját, és megakadályozza a kisebb egyesületeket abban, hogy kihívást jelentsenek a már kialakult erősorrendre. Ez a strukturális egyensúlyhiány a sport és a kereskedelem terén is dinamizmushiányhoz vezet, mivel a kevesebb erőforrással rendelkező klubok tartósan hátrányos helyzetbe kerülnek, amely megakadályozza őket abban, hogy jobb eredményeket érjenek el, és ezzel veszélyeztessék a legerősebb csapatok pozícióját.”

Sok helyen láthatjuk a világban, hogy demokratikus választáson megválasztják a dikt...vezetőt.

Linkeltem nemrég hány csapat nem tudta regisztrálni a játékosait, simán volt 15+

Ha kiírják a választást, ismételten meg fogják választani, és hiába jössz azzal sokadszorra, hogy mi is megszavaztuk az emelést, vagy, hogy a Real Madrid is beperelte sokszor, annak ellenére, hogy Real Madridhoz köthető. Érdemes lenne szétnézni a spanyol futball szervezett bűn...szövetségek vezetőin
CSD-José Manuel Uribes-Real Madrid pártoló tag
La Liga-Javier Tebas-Real Madrid szurkoló
RFEF-Rafael Louzan-Real Madrid szurkoló
RFEF alelnök-Javier Tebas :)
CTA-Yolanda Parga-Real Madrid küldöttjének felesége
AFE-David Aganzo-volt Real Madrid játékos

A Real Madrid szurkolók nehogy félreértsék, nem az elfogultságot feltételezem, de hogy ez normális lenne, azt kétlem.

Szerk: [AS] Tebas is re-elected as LaLiga president until 2027 as he was the only candidate :) :)
gy
Jugador del Barça

2025.08.29. 16:30:18

Ha ez szabályzat ellen van akkor elnézést, nem olvastam újra.

Tegnap körbe sétáltam az épülő Camp Nout... Hát én itt nem rendeznék meccset a tavaszi szezonig (BL tekintetben, szóval mondjuk február mondanék leghamarabb).

Borzalmas ahogy minden kinéz (készültség fokát tekintve, egy csontváz az egész).

https://photos.app.goo.gl/JH2k3xVxXsmHQ1i36
(Saját fotók link)
gránit
Director del Fútbol

Chino írta:
Azért nem mondanám, hogy mindenki annyira elégedett lenne Tebas-szal. Jelenleg két különböző címen is folyik ellene eljárás, az egyik pont a mi részünkről, ami most a CSD kezében van. Ahogy a kisebb csapatok is lázadoznak már, elég csak a Getafe elnökének a nyilatkozatára gondolni.
A Getafe elnökének nyilatkozatai nagyon aranyosak, az egyikkel egyet is értettem, hogy ne vigyenek ki mérkőzéseket a tengerentúlra (és máshova se). De ez az ő véleménye. Tebas-t negyedik alkalommal választották meg. Biztos vannak, akik nem értenek vele egyet, én sem, de negyedik alkalommal választották meg, mi még a fizetésemelését is megszavaztuk.

Minden nap felmerül, hogy a La Liga miért nem olyan, mint a PL. A fentiek fényében azért nem olyan, mint a PL, mert nem akar olyan lenni. Ettől persze lehet Tebas-t szidni és a PL-modellért fohászkodni, de fontos tudni, hogy a spanyolországi labdarúgás egyelőre nem ezen az állásponton van. Ezen természetesen van lehetőségük változtatni, 2027-ben jár le Tebas mandátuma.

Erről az elmúlt napokban többször is írtam, hogy milyen indokok húzódhatnak amögött, hogy Tebas irányára szavaznak. Lehet egy ok, hogy nem akarnak külföldi dömpinget, és a spanyolországi utánpótlásra akarják helyezni a hangsúlyt, így nem is akarnak sok igazolást. Lehet egy ok, hogy a kisebb csapatok így próbáltak közelebb kerülni a nagyokhoz. Lehet Tebas-t szidni, a magam részéről én is ezt teszem. Annak nem látom értelmét, hogy úgy tegyünk, mintha ő szembemenne mindenkivel, miközben folyamatosan megszavazzák, őt és az irányvonalát.

Chino írta:
Az, hogy a többi kb. 15 másik csapat is hasonló problémával küzd, nem tudom miért lenne nekünk jó.
A lényeg, hogy mivel nagyobb csapat vagyunk velünk példálóznak, hogy még regsztrálni sem tudunk, miközben a csapatok túlnyomó része hasonló problémákkal küzd,
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 15:23:26

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 13:44:44
Ilyen FFP mellett linkeltem top 5 bajnokságot, 414 millióból lett 1,12 milliárdos keret, amiből De Jong 85 milliós tétele Bartóéké.
Nekem ez a mutatószám a legkevésbé releváns.

Valóban 1,1 mrd a keret értéke, aminek egyötöde, 200 millió egy 18 éves kölyök, akit ugyanekkora erővel írhatnának 110 millió és 300 millió értékűnek, valójában nincs értéke, mert sem 110, 200, 300 millióért nem adnák el Yamalt.
Ez kicsit olyan, mintha megnézzük egy milliárdos és 300 minimálbéres átlagfizetését, átlagosan brutál magas lesz és attól fog függeni, hogy a milliárdos éves bérét 1, 5, vagy 100 milliárdnak saccolják.
Ha a keretek értékét akarná kutatni valaki, akkor olyasmit kéne nézni, hogy hány játékos értéke éri el mondjuk a 40 milliót, vagy hasonló.

GM regisztrálva, mindenki döntse el, hogy ennek mennyire örül.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 13:44:44

Troym írta:
2025.08.29. 12:11:24
Mindenkinek szíve joga kritizálni.
A gazdasági jelentések hivatalosak, ahogy a dátumok vagy határidők is.
Lehet kritizálni a vezetőséget a fizetések, stadion, tevékenység okán.

Szerintem az nem reális, mikor pl. feljön a keret. Ilyen FFP mellett linkeltem top 5 bajnokságot, 414 millióból lett 1,12 milliárdos keret, amiből De Jong 85 milliós tétele Bartóéké.

Lehet kritizálni a fizetések miatt, Chino többször írt erről, annyi a lényeg, hogy a Capology nem pont mérvadó. Hivatalos gazdasági jelentés szerint ebben az évben 505 millió volt minden szakág bértömege. Ha 950 az idei bevétel (meglátjuk), akkor jócskan az előírt 70% alatt van, még ha úgy is véljük jogosan, hogy túlfizetjük a játékosokat, és itt számításba kell venni a keret árát és értékét

Lehet kritizálni jogosan a Sixth Street, Barca Studios, VIP eladások miatt, vagy hogy Darren Dein 40+ milliót akasztott le az üzletből. Nézzük meg mit nyertünk, mit veszítettünk, és vegyük hozzá az FFP elvárasokat.

Lehet kritizálni a kiadások miatt teljesen jogosan, na ez az, amire abszolút nem látunk rá, max. a szakágak bértömegére. Szerintem is sok a kiadás, csekély a profit.

Lehet kritizálni, hogy sok még most is az adósság. Itt számításba kellene még venni a kieséseket és a Bartó korszakból áthozott átütemezett és sima fizetéseket, ami idén lett törlesztve. Illetve azt, hogy egy Socio rendszerről beszélünk, elég szűkös a mozgástér bevételek szerzésében (tulajdonrészek eladása).
A semmiből nem lehet pénzt szerezni.

Lehet kritizálni a stadion miatt. Én sem értem a Limak szerződést. Miért nyilatkozott a novemberi költözésről, amire semmi esély nem volt 1 évvel a munkállatok megkezdése után. Írtam neked, nagy valószínűséggel az FFP miatt megy a költözés-hazudozás, és a VIP páholyok sürgetése. A 100+ milliós kiesést pótolni kell, ha versenyképes akar maradni a klub. Ha felépül a stadion, akkor jóval több hasznot hoz. Én nem tudom megállapítani, hogy most kellett e belevágni, de Chino is írt róla, 10+ éve tervezik. Persze az így is szigorú FFP-nek hatványozottan rosszat tesz. Ugyancsak pótolni kellett a kiesést, törlesztést bankok, játékosok felé, amivel a Sixth Street üzlettel oldották meg, és úgy néz ki sikerült egy versenyképes csapatot kialakítani, és hatalmas bevételekre szert tenni.
Nem tudom megállapítani mi lett volna, ha nem ezt az utat választják, és meddig csúszunk vissza, mennyivel csökken a Brand, a bevétel és a klub értéke.

Szóval teljesen jogos kritikával élni a vezetőség felé, én is úgy gondolom, hogy lehetne jobban tevékenykedni. Csak a jogtalan kritikákkal van bajom, vagy ha úgy kritizálják, hogy nincsenek tisztában a történésekkel.
Teljesen jogos Laporta viselkedését is kritizálni akár a nyilatkozatai, társadalmi madridizmus, holnap költözünk, eladtuk a Barca Studios 49%-át 200 millióért, meg akarják akadályozni, hogy a Barca újra sikeres legyen stb. De érdemes tisztában lenni a körülményekkel. Nekem sem szimpatikusak ezek a demagóg nyilatkozatok, még ha jócskán van is bennük igazság.
Érdemes ezeket félretenni, és azt nézni honnan hová jutott a klub 4+ év alatt, milyen lehetőségekkel.
Persze itt megint az merül fel, hogy félig üres, vagy teli az a pohár.
Én személy szerint úgy gondolom, ha kritikát fogalmazzunk meg, érdemes minden körülményt figyelembe venni és az alternatívákat is. Célszerű építő jelleggel kritizálni, mert anélkül a kritika is egyoldalúvá vagy demagóggá válik.
Chino
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.08.29. 11:17:32
Egyetértek Peterrel. Tebas meg lett választva, a kamu szabadságharcos Laporta még a fizetésemelését is megszavazta.

Ez az irány lett megválasztva, nagy zúgolódás ellene nincs. Így felesleges ideológiai kurzust folytatni, legalábbis negatív értelemben. Ez lett megválasztva, jelenleg nincs miről beszélni, legfeljebb a következő választás alkalmával. A csapatok többsége erre az irányra szavazott, valószínűleg azért, mert a korlátozásokkal úgy érzik, a nagyobb csapatok többet vesztenek, így közelebb tudnak hozzájuk kerülni. Ez a Bilbaónak mondjuk sikerült is, talán még a Villarrealnak, a többieknek nem nagyon.

A két madridi csapat pedig költekezett rendesen, így felesleges mások vélt problémáival igazolni a mi korlátozottságunk indokolatlanságát. A baj az, hogy a rossz gazdálkodás nem ért véget 2021-ben, két veszteséges pénzügyi éven vagyunk túl. Mi mindenhol korlátozva lennénk, sajnos. Ilyen körülmények között az, hogy másokat is korlátoznak, nekünk csak jó.
Azért nem mondanám, hogy mindenki annyira elégedett lenne Tebas-szal. Jelenleg két különböző címen is folyik ellene eljárás, az egyik pont a mi részünkről, ami most a CSD kezében van. Ahogy a kisebb csapatok is lázadoznak már, elég csak a Getafe elnökének a nyilatkozatára gondolni.
Az Atmának mondjuk hatalmas pénzügyi injekciót hozott a stadionból származó többletjövedelem, pedig nem is volt akkora projekt, mint ami a Realnál vagy nálunk történt/történik. (nem véletlen, hogy azóta kezdődtek a markáns költekezések)
Az pedig, hogy jelenleg nem vagyunk az 1:1-ben nem azt jelenti, hogy évek óta nem változott. Télen gyakorlatilag benne is voltunk, de egy eladással, illetve a VIP páholyokkal már meg is oldódna. Néhány évvel korábban még álmodozni sem lehetett erről. Ha valakinek tartozol 10 000 forinttal és kigazdálkodva 2 hónap után már csak ezerrel nem azt jelenti, hogy nem léptél előre. Az egyértelmű, hogy egy olyan kilátástalan helyzetből nem lesz 1-2 év alatt hirtelen happy és kezd el profitot termelni a klub. Ha csak a béreket nézzük ott maradt Coutinho, Griezmann, Umtiti, Busquets, Piqué stb. bére akiktől nem lehet csak úgy egyik napról a másikra megszabadulni és csak ők tettek ki több mint 100 milliót. (csak összehasonlításképp, most 217 millió úgy hogy De Jonggé onnan maradt, a Covidról ne is beszéljünk))

Lehet, hogy ezért meg leszek kövezve, de a Coutinho, Dembélé, Griezmann üzlet talán még kevesebb kárt pénzügyi téren, mint amit Messivel csinált a klub. Az, hogy folyamatosan egy évvel hosszabbították a szerződését, szezonról szezonra emelték, az amortizáció rengeteg pénzt elvitt és azt is megakadályozta, hogy ha el is megy ne lássunk belőle egy fillért se.

Az, hogy a többi kb. 15 másik csapat is hasonló problémával küzd, nem tudom miért lenne nekünk jó. Ha erősödnek az ugyanúgy érinti a közvetlen riválisainkat, sőt például egy Atmát, ahol jobban beszűkülnének a különbségek még inkább.
Nem hiszem, hogy máshol ugyanígy korlátoznának. Nem tudom például egy Comonak mennyi volt a bevétele, de az utóbbi két évben közel 200 millió mínusszal zárták a nyári átigazolási szezont. A PL kis -középcsapatokatat szándékosan nem említem, de ők is százmilliókkal dobálóznak, egy Villarrealnak pedig szinte az összes komolyabb játékosát lerabolták (Baena, Barry, Pino stb.) és még így sem volt problémamentes a regisztráció.
A lényeg, hogy mivel nagyobb csapat vagyunk velünk példálóznak, hogy még regsztrálni sem tudunk, miközben a csapatok túlnyomó része hasonló problémákkal küzd, míg más bajnokságban semmi hasonló nincs. És itt jön képbe az, hogy vajon mi vagyunk azok, akik mindent rosszul csinálnak vagy rendszerszinten van probléma.
Forca Barca!!!!
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 12:11:24

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 11:34:11
Minden egyéb szerintem, hogy Laporta ezt hazudta, La Liga amúgy szívat, stb. csak egy vélemény, de ezeket kell(ene) figyelembe venni
Ilyen témákban minden újságcikk is egy vélemény, sőt rosszabb, mert az újságírók több oldalról kapják a jó tanácsokat mit írjanak, vagy ne írjanak le, ha továbbra is szeretnének néha bennfentes soft infókhoz jutni!

Szóval én megadnám mindenkinek (magamnak is) azt a privilégiumot, hogy a klub anyagi helyzetével kapcsolatban, amelyről csak töredékinformációi lehetnek a média képviselőinek is, hogy maga alakítsa ki a saját véleményét.
Én leírtam többször mit látni:
- stadion csúszik, kötbér nincs alkalmazva
- eladott páholy üzletet senki nem hiszi el, hogy rendben van
- augusztus 29-én a 3. forduló előtt 3 játékos nincs regisztrálva + Olmo, akit bíróság regisztráltatott (lényegtelen milyennek tartjuk őket, az edzőnek kellenek)
- eladott üzletrészek kapcsán kapjuk a bírságokat

Hogy kinek van vagy nincs igaza egyes témákban, azt rábízhatjuk az olvasókra.
Ha ennek a Galannak a véleménye a hivatalos fórumokon majd mindenben igazolódik, akkor kéne viszonyítási pontnak tekinteni, addig csak egy ügyvéd ő is, Laporta is, meg Tebas is. (Erkölcsileg és józan ész szempontjából nyilván én is egyetértek Galannal, de nem ez dönt egy bíróságon)
Nekem a tippem, hogy majd lesz, amiben a bíróság neki ad igazat Tebassal szemben, más témákban meg nem.

A profitabilitási téma kapcsán meg nem mindegy, hogy az alap üzleti működés profitábilis, vagy egyszeri tételek miatt tűnik annak. Ha utóbbi a helyzet, ott a realitás, ha az egyszeri tételeknek csak bizonyos százalékát veszik figyelembe adott üzleti év kapcsán.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 11:34:11

Troym írta:
2025.08.29. 11:23:04
FCBsteve írta:
2025.08.29. 09:54:44
A pozitív évhez emlékeim szerint kell a VIP 100m-s bevétel egybeni beszámítása. Nem láttam egyértelmű hírt, hogy az auditor elfogadta volna a teljesítést...

Szerintem ez "fű alatt" megbukott, gondolom azóta a vezetés el is engedte, ezért szenvedünk FFP-vel...
Erről feltűnően kussolunk. Elhordtuk mindennek a Ligát / Tebas / UEFÁ-t mindenkit olyan fél éve, hogy nincs itt semmi látnivaló, eladtuk a páholyt minden rendben az üzlettel, de hétfőn szeptember és a könyvvizsgáló még most sem hiszi el.
- Ez akkor rendben volt, mint üzlet, vagy sem?
- Most akkor kié lesz a páholy? Eladtuk vagy sem? Ha eladtuk mindenféle pozitív hozadék nélkül, akkor ez sem egy jól sikerült üzlet.
Itt a lényeg és az eltérés.
A Sixth Street üzletet +a BS üzletet a La Liga működési bevételként könyvelte el, így 2 szezonunk mérlege pozitív volt
UEFA nem számolta el működési profitként, ezért a büntetés. Erre írt Miguel Galan, hogy nem védte meg a Barca érdekeit a La Liga a szabályainak megfelelően.
-A tavalyi év működési profittal zárult. UEFA-nak így pipa.
-Barca Studios nem hozta a várt 200 milliós bevételt (Libero stb. Nem fizetett) La Ligának nem pipa.
Idei év várhatóan minden szempontból pipa.
A 100 milliós VIP páholyok az FFP szempontjából számítottak volna, amit a La Liga működés közben akarta látni, ezért volt a stadion mizéria, felépültek, 60+ millió ki lett fizetve, nem üzemelnek, így az auditor nem számolta el, La Liga lehúzta, bukott az 1/1. (Miguel Galan szerint továbbra is 1/1 vagyunk, semmi hivatalos információ nincs a La Ligától erre hivatkozott valószínűleg Laporta is)
A gazdasági év júniusban lezárult. Ősszel a La Liga meghatározza a bérsapkát 25/26-ra. A Barca elkészíti a gazdasági jelentést, a tagok elé tárja, és megszavaztatja az idei költségvetést

Bonyolult, de szerintem átlátható, nem úgy, mint a La Liga FFP-je.
Minden egyéb szerintem, hogy Laporta ezt hazudta, La Liga amúgy szívat, stb. csak egy vélemény, de ezeket kell(ene) figyelembe venni
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 11:23:04

FCBsteve írta:
2025.08.29. 09:54:44
A pozitív évhez emlékeim szerint kell a VIP 100m-s bevétel egybeni beszámítása. Nem láttam egyértelmű hírt, hogy az auditor elfogadta volna a teljesítést...

Szerintem ez "fű alatt" megbukott, gondolom azóta a vezetés el is engedte, ezért szenvedünk FFP-vel...
Erről feltűnően kussolunk. Elhordtuk mindennek a Ligát / Tebas / UEFÁ-t mindenkit olyan fél éve, hogy nincs itt semmi látnivaló, eladtuk a páholyt minden rendben az üzlettel, de hétfőn szeptember és a könyvvizsgáló még most sem hiszi el.
- Ez akkor rendben volt, mint üzlet, vagy sem?
- Most akkor kié lesz a páholy? Eladtuk vagy sem? Ha eladtuk mindenféle pozitív hozadék nélkül, akkor ez sem egy jól sikerült üzlet.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 11:17:32

Egyetértek Peterrel. Tebas meg lett választva, a kamu szabadságharcos Laporta még a fizetésemelését is megszavazta.

Ez az irány lett megválasztva, nagy zúgolódás ellene nincs. Így felesleges ideológiai kurzust folytatni, legalábbis negatív értelemben. Ez lett megválasztva, jelenleg nincs miről beszélni, legfeljebb a következő választás alkalmával. A csapatok többsége erre az irányra szavazott, valószínűleg azért, mert a korlátozásokkal úgy érzik, a nagyobb csapatok többet vesztenek, így közelebb tudnak hozzájuk kerülni. Ez a Bilbaónak mondjuk sikerült is, talán még a Villarrealnak, a többieknek nem nagyon.

A két madridi csapat pedig költekezett rendesen, így felesleges mások vélt problémáival igazolni a mi korlátozottságunk indokolatlanságát. A baj az, hogy a rossz gazdálkodás nem ért véget 2021-ben, két veszteséges pénzügyi éven vagyunk túl. Mi mindenhol korlátozva lennénk, sajnos. Ilyen körülmények között az, hogy másokat is korlátoznak, nekünk csak jó.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 11:15:50

Peter írta:
2025.08.29. 10:29:24
A gazdasági életben, amennyiben egy cégnél, amit komoly szándékkal kívánnak működtetni, de felmerülnek gazdasági működésből adódó hiányosságok, ott igenis adott esetekben a vezetőségtől teljes joggal elvárható ez a magatartás.
Felelősség, kötelezettségvállalás stb ezek természetes velejárói egy cég vagy klub működésének.

Az, hogy profitot fogunk termelni, majd jövőre a mérleg elkészülte után lesz aktuális, jelenleg teljesen irreleváns.
Egészen pontosan ezért jutott a klub oda anyagilag, ahova jutott, mert ma elköltötte a holnapi, holnaputáni időkre előre megálmodott profitot..... :mrgreen:

Az pedig, hogy mások is így vagy hasonlóan csinálják, nem mentség semmire és még példa sem lehet, mert nincs recept arra, hogy kinek sikerül vagy kinek nem és legfőképpen, hogyan sikerül, ha sikerül.
Ősszel lesz kész a gazdasági jelentés.
Joan Laporta: “Barça will earn around €950M. That’s almost a BILLION euros”.

“We’re very confident that we’ll be within the 1:1 rule”.
Szóval korai volt a magabiztosság, 950 milliós bevétel sem elég az 1/1-hez. A gazdasági jelentésben benne lesz a tényleges bevétel és a kiadás. Ebből származik az idei működési profit.

Emellett szerepelt a nyilatkozatban, hogy jövő évre egy milliárdos bevételt várnak. Ezt kell a La Ligának bejelenteni, ebből kalkulálnak bérsapkát.
Jelen állás szerint hiába a 100 körüli megtakarítás eladásból, fizetés felszabadításból, 5 milliós letétet kell tenni a regisztrációkra.

Számomra a számok és az arányok hihetetlenek.
1 milliárdos várható bevétel
100 milliós megtakarítás
5 milliós letét Tek, GM és Roony regisztrációjához

Ősszel okosabbak leszünk, az is lehet, hogy 950 milliós bevételre lesz 1,1 milliárdos kiadás, de én ezt kétlem. Profitot kell termelni, hogy a függőben lévő UEFA büntetést elkerüljük. Én meg merem kockáztatni a profittal záró évet.

Emellett azt is meg merem tippelni, hogy minden szakág bérezése 25/26-ra 550 körül lesz, a La Liga bérsapkája 450 millió, ami a várható bevétel 45%-a az UEFA által előírt 70% helyett. Ami egy vicc.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.29. 11:07:04

Peter írta:
2025.08.29. 11:02:37
bence0330 írta:
2025.08.29. 10:34:53
A klub nem az anyagi helyzete miatt nem igazolhat.

Egy idióta La Liga elnök miatt, aki olyan kommunista módszerekkel akarja irányítani a ligát, amin tényleg kb szó szerint az egész világ röhög
Ezt senki sem gondolhatja komolyan, hiszen az igazolások olyan gazdasági szabályokhoz vannak kötve, aminek megfelelés esetén igazolhatsz, nem megfelelés esetén nem.

Választott vezetősége van a Ligának, ha nem tetszik a tagoknak, módjukban áll változtatni.

Minősítés nélkül, mindenki szagolja azt a virágot, amilyet szakított.
Így van, és gyakorlatilag senki "nem felel meg". Akkor mi van, a szabály rossz, vagy mindenki hülye? Miért kell minden csapatnak áron alul eladnia (további károkat okozva) a legjobbjait, hogy egyáltalán elindulhasson a ligában? Miféle kontraproduktív rendszer ez? Minden szinten érezhető a Liga züllése, nemzetközi megítélésben, kiscsapatok állományában, foci nézhetőségében.

Mert aztán a világon sehol nincs olyan demokratikusan választott vezető, amely romba döntötte a cégét, országát, akármit, amit rábíztak. Olyan rettenet messze nem kell menni senkinek, hogy találjon ilyet.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.08.29. 11:02:37

bence0330 írta:
2025.08.29. 10:34:53
A klub nem az anyagi helyzete miatt nem igazolhat.

Egy idióta La Liga elnök miatt, aki olyan kommunista módszerekkel akarja irányítani a ligát, amin tényleg kb szó szerint az egész világ röhög
Ezt senki sem gondolhatja komolyan, hiszen az igazolások olyan gazdasági szabályokhoz vannak kötve, aminek megfelelés esetén igazolhatsz, nem megfelelés esetén nem.

Választott vezetősége van a Ligának, ha nem tetszik a tagoknak, módjukban áll változtatni.

Minősítés nélkül, mindenki szagolja azt a virágot, amilyet szakított.
Válasz küldése