sjd írta:Volt már egyszer egy vitánk arról, hogy fektessünk-e le különböző korlátozásokat az ajánlással kapcsolatban, mondtam h legyen vétójog, de végül abban maradtunk, hogy felnőtt emberek vagyunk és józan belátással nem fogjuk szándékosan szívatni egymást. De ha valaki képes olyan filmet ajánlani, ami még neki sem tetszett... :roll
Haha, röhögnöm kell. mielőtt kifejtem a véleményem, hozzáteszem, hogy csak azon a jogon pofázok bele, hogy egy filmklubban én is részt vettem, s az elgondolás nagyon tetszett, de végül csalódtam benne. És ez nem a filmek miatt volt.
1. Ez a rengeteg nagy felnőtt ember még a vállalását sem tudta teljesíteni. Folyamatosan ugrottak ki az emberek, hogy jajj, mégse tudok részt venni bla-bla... Hát azért megnézném azt, hogy mit csinál az, akinek nincs heti 2+1 órája megnézni és értékelni egy filmet. Még vizsgaidőszakban is. Ráadásul úgy, hogy mindig elég toleránsan és segítőkészen állt a közösség a vezetővel az élen a pótlások lehetőségének biztosításában.
2. A hangnem. Sértő, magas lóról eleresztett, pökhendi megjegyzések, amelyekkel nem csak a filmet szólják le (sokszor érdemtelenül), hanem az ajánlót is negatívan tünteti fel.
3. Ráadásul a 2. pont mellett el lehet mondani, hogy csöpög a szakmaiatlanságtól, de méginkább az álszakmaiságtól a hozzászólások zöme, de élen járnak benne a hangadók. Ez azért is röhejes, mert megy állandóan a panaszkodás, hogy ,,én nem agyalni akarok a filmen utána még x órát, hanem kikapcsolódni", majd mindezek után egy pusztán eladásra szánt, tömegfilmet olyan mélyrehatóan, részletesen és olyan szempontok mentén "elemeznek", mintha a legpatinásabb filmművészeti magazin számára készítenének beszámolót. Nem azt mondják, hogy ,,nekem nem tetszett", ,,nem értettem" vagy hasonló, hanem ,,ez egy vacak/[auto_cenzúra]", ,,tök béna" stb. Néha ezek a vélemények is állják a helyüket, de, amikor már a 10. film is egy rakás az, akkor az már igen gyanús.
Komolyan mondom olyan érzésem van, mintha mindenki
[szerk: természetesen nem mindenkit, sokant akartam írni, elnézést!] egy kulturálatlan (értsd: átlagos) tinédzser lenne, akik azt hiszik, hogy körülöttük forog a világ, és ők mindent olyan kib jól tudnak, és mindenki más hülye meg béna. És ez elég vicces annak fényében, hogy mennyire felnőtt, érett, gondolkodó szerepben próbálja magát bemutatni (de ez már más kérdés).
Mi érdekes van abban számodra, hogy olyan filmet ajánl valaki, ami nem tetszett neki? Attól még nem találhatta érdekesnek a filmet? Nem gondolhatja azt, hogy bár nem tetszett, de érdemes volt látni, rávilágított dolgokra stb? Elég szomorú, ha valakinek nem voltak ilyen impressziói az életben.
Az alapvető motiváció is problémát jelent szerintem a résztvevőknél. A legcsekélyebb kisebbség akarja csak a látókörét tágítani (és szerintem egy ilyen filmklub erre alkalmas), a többség csak a saját szája ízének megfelelő, de még általa ismeretlen filmekkel akar találkozni.
Azt hiszem sajnos ez a topic példázza legjobban azt, hogy én pl. miért tudok olyan agyf-t kapni ettől a fórumtól, hogy még az értelmes vitáimat is abbahagyom, mert kb. 10 napig rá se bírok nézni egy-egy hsz után a fórumra (bocs miihii a Pep-es eltűnésért pl.).
És ezt nem azért írtam, mert hú, de megmondó ember leszek és leoltok mindenkit. És ezek nem mind igazak mindenkire, valakire egyik sem. Tehát, akinek nem inge... De úgy gondolom ide nem szabályok kellenek először, hanem egy jól megfogalmazott, konkrét célkitűzés. Aztán meg lehet szabályokat alkotni. De az első nélkül nekem olybá tűnik felesleges próbálkozni.