Vito írta:
ébresztő! nem létezik számunkra nyugati kultúra. 2011-re a mi szánkból hiteltelen nyugatozni. a nyugat itt van! csak nézz körül. amikor születtél, tényleg volt nyugat, tátott szájjal néztem a külföldi reklámokat
pl ezt, kiröhögtem az amerikaiakat, akik azon keseregtek, hogy miért ilyen kövérek és buták a gyerekek, 3-4 hetente ittam üveges pepsi cola-t, ha pedig untam a boci csokit -az igazit!!-, akkor hoztunk jugóból folyékony rágót. akkor még volt kontraszt a nyugat és Magyarország között.
nincsenek percemberek? akik az ország előrehaladását biztosítanák, mind azok: politikusok, médiaszemélyiségek, üzletemberek...etc.. csak és kizárólag a személyes anyagi és egzisztenciális előmenetelüket nézik, átgázolva mindenen és mindenkin.
egy nappal nem gondolkodnak előre.
kevés fát ültetnek, viszont annál többet vágnak ki.
csak ezt emelném ki, de ezt is gazdasági szemmel... miért vannak gazdasági problémáink? mert a pénz rossz helyen koncentrálódik...
nagybátyám az egyik szenvedő alany a sok közül...
szóval gazdasági szemmel: azért vannak problémák, mert mindenki csak az azonnali megtérülési idővel rendelkező projekteket akarja megvalósítani...
mondom nagybátyám példáját:
"feltaláló", de nem ez a lényeg, hanem azon munkálkodik, h meghonosítsa Mo-on a LED csöves világítást. gyakorlatilag minden potenciális vállalat azért nem fektet bele ebbe, mert 8 hónap a megtérülési ideje... (rengeteg mi???)
nem értik meg a vállalatok, h a beruházás, amivel a világítási rendszer felújítása járna, az 1 év alatt nemhogy megtérül, de a 2. évben már 2-3 havi villanyszámlának az árát meg tudnák spórolni...
és ez nem csak 1 kiragadott példa, sajnos ezt nyugodtan lehet általánosan is érteni...
igen, van sajnos olyan, h "tipikus magyar betegség", én is tapasztalom, nem vagyok még diplomás gazdasági szakember, de józan paraszti ésszel is fel lehet fogni azokat a dolgokat, amiről beszéltem...
ismerek egy ex-cégvezetőt (részben róla szól a szakdogám), akit a részvényesek lehetetlenítettek el, állandóan kivették a teljes nyereséget, azt a kifejezést nem ismerték, h a profit visszaforgatása...
összegezve: egyetértek Vito-val, sok-sok percember van ma Mo-on, és ez leginkább itt jellemző...