Fecooo írta:Lehet kényes téma és úgy döntötök majd, hogy bár ne hoztam volna fel, ezért előre is elnézést, de...
Amikor azt halljuk, hogy milyen kevés az orvos itthon, nekem eszembe jut, hogy itthon manapság mennyire nehéz is megfinanszírozni egy orvosi képzést... anno, mikor egyetemista voltam, már akkor is tendencia lehetett ez, és a következő kép sem éppen cáfolja ezt...
klikk
Hangsúlyoznám, hogy nem az "M" betűs szó az, amire célozni akarok, hanem, hogy mennyire igazságtalan az, hogy egy orvosi diplomaosztóról készült képen mennyire látszik, hogy kik engedhetik meg maguknak, hogy orvosnak tanuljanak... (lehet, hogy a fotós éppen azt az oldalt fogta ki a képpel, ahol nem nagyon látszanak magyarok és lehetséges, hogy mindenki más magyar, aki nem látszik a képen, de azért ebben kételkedem...
Vélemények? Rosszul gondolom? Vagy inkább hagyjuk, mert túl szenzitív a téma? (adminoknak szól ez a kérdés elsősorban)
szerintem ez nem kifejezetten kényes téma, úgyhogy válaszolnék. Debrecenben sokan vannak a külföldiek, de én mindig bőven láttam magyarokat is orvosin. most Pesten a SOTÉN is elég sokszor jártam, bár igaz, hogy csak az egyik épületében voltam érintett (Nagyvárad téri Elméleti Tömb), de ott bőven többségben észleltem magyarokat. persze a megfigyeléseim nem reprezentatívak, de a képből, amit linkeltél, szerintem felesleges kiindulni (már csak azért is, mert el tudom képzelni, hogy diplomaosztón a külföldiek direkt vannak egy csoportban). persze az más kérdés, hogy ha szigorúan idevesszük a "finanszírozás" szót, akkor egyértelmű, hogy az 1 millió per félév körüli költségtérítéses képzést nem az itthoniak fizetik meg.
szerintem a probléma nem az, hogy nincsenek magyarok az orvosi egyetemeken, mert az államilag támogatott helyeket nagyjából csak ők teszik ki, hanem az a gond, hogy egyetem után mi lesz. mert már a gyakorlatok keretében bekerülnek a magyar egészségügybe, ahol sokszor fel is vázolódik előttük a kiégéshez vezető út, aztán ha végeztek, akkor ők is kezdhetik a pályát a rezidensi fizuval. és ugye erre mondják rengetegen azt, hogy akkor viszlát. ezzel együtt szerintem itthon is jó egzisztenciát biztosít a dolog (persze ez szubjektív, kinek mi a jó), csak ahhoz még szakorvossá kell válni és társai, ami jó pár év, meg nem árt valami olyan helyen dolgozni, ahol nem omlik rád a vakolat, meg egyáltalán, normális körülmények vannak.
szerk: de ha csak a finanszírozás részére gondoltál, akkor félreértettem, bocsi. azt nem tudom, hogy mennyire igazságtalan a képzés ára. kétségtelen, hogy ennyi fizető külföldi mellett ez óriási bevétel, amitől nem akarnak elesni. de szerintem ezzel önmagában nem vágják el a magyarok orvossá válásának lehetőségét. egy jó érettségivel fel fogják venni az embert, ha nem is biztos, hogy a SOTÉra, de vmelyik vidéki egyetemre valószínűleg.