Fekete dicsőség
1-2 sportfilm nálam kimaradt, így mostanában ha van időm ezeket pótlom (keine panik holnap meglesz a Libanon is

)
Ismét csak igaz történet alapján!
http://en.wikipedia.org/wiki/1965%E2%80 ... tball_team
A döntőben a Kentucky volt az ellenfél, ahol pl Pat Riley is játszott azon a meccsen

De abban a korban volt játékos pl Jo jo White (2szeresNBA bajnok a Celtics-szel) a Kansasnél.
Ez a döntő:
https://www.youtube.com/watch?v=QeSKfliQhhY
És úgy tudom a mai napig a legkisebb egyetem aki megnyerte az NCAA bajnokságot.
S a mai amerikai kosárlabdát is meghatározó esemény volt, amit végrehajtottak a srácok.
Alapból mindig szeretem a rasszizmussal kapcsolatos filmeket, egyik legfontosabbnak tartom, hogy az emberek elfogadják egymást, s ne legyen semmilyen hátrányos megkülönböztetés.
Sztori:
60as évek Amerika elképzelni nem lehetne, hogy a kosárlabdát ne fehérek játsszák. Fiatal edző kerül a Texas Western egyetemre (előtte női középiskolás csapatott edzett), pénz nincs eredményt kell elérni…..Nem tudnak senkit elcsábítani kis egyetem az övék, mindenki a híres helyekre Duke, Kansas, Kentuckyra akar menni.
Feketékről az általános vélemény, jók fizikálisan, de semmi eszük……
Legtöbbjüket ültetik a többi csapatnál kispad szélén, a négereknek az való, örüljenek hogy van min ülniük…..
Erre jön egy edző akit sutba teszi a bőrszínt és összeszedi a tehetségeket és ösztöndíjat ajánl nekik. 7 fekete játékos egy csapatban ráadásul egy déli egyetemen Bronxból, Detroitból, az utcáról összeszedve a srácok. S persze ez sokaknak nem tetszik. (az ellenfeleknél sem) Megfenyegetik az edzőt, játékosokat vernek stb. Majd később megnyerik az NCAA bajnokságot (jelzés értékűen az általános kirekesztés ellen csak fekete játékosok játszanak a döntőben)és az odáig vezető rögös utat mutatja be a film, a csapaton belül gondokat a 60as évek Amerikáját.
Remek film volt, nagyon jó karakterekkel, jó kis 60as évek zenéivel.
8/10
Egy NBA szlogen jut eszembe a filmről:
Basketball is just a game, but sometimes it's more than that...Much more!