Na, itt a nagy uborkaszezonban sikerült elkészítenem egy cikket.
Célkeresztben Xavi
-
A középpálya motorja
Xavi tizenegy évesen került a Barcelonához. A futballakadémiáról tehetségének és kemény munkájának köszönhetően 1998-ban felkerült a Barca B csapatához, ahol Jordi Gonzalvos irányítása alatt a B csapat feljutott a másodosztályba –a fiatal Xavi hathatós közreműködésével.
Álma, hogy hivatalos mérkőzésen bemutatkozhasson a nagycsapatban hamar valóra vált: 1998 nyarán Spanyol Szuperkupa mérkőzésen a Mallorca ellen magára ölthette a felnőttek mezét. Rögtön a kezdő csapatban kapott helyet, s jobb kezdésre aligha számított: rögtön góllal hívta fel magára a figyelmet; habár a csapat végül vereséget szenvedett a Nou Camp-ban. A ’98-’99-es bajnokságot nyert csapatban már fontos szerepet töltött be. A mostani keretből Ő volt az, aki egyedüliként játszott ebben a sikeres szezonban, s persze egyedül Xavi nyolc éve tagja a keretnek. A bajnoki címmel záruló évad során 17-szer jutott szóhoz, és egy gólt szerzett (amely győzelmet ért a Valladolid ellen). Híres társai voltak többek között: Abelardo, Figo, Sergi, Hesp, Luis Enrique és Cocu. Az idény végén tagja volt az Inaki Sáez irányította, junior-világbajnoki címet szerző válogatottnak.
Az 1999-2000-es bajnokság is szép emlékeket idézhet fel Xaviban, ha megannyi teendője mellett a visszaemlékezésre is szán időt. Ekkor, Josep Guardiola sérülése miatt a szezon nagy részében a pályán volt. A legendás csapatkapitány Olaszországba távozása után pedig már biztos kezdőjátékosként mutathatta meg, mire képes. Minden évadjában legalább húsz bajnokit játszott, tétmérkőzések tekintetében a 2001-2002-es idény volt a csúcs, amikor 52 találkozón vett részt. Tehetsége a kezdetektől szembetűnő volt, s így idővel a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Játszott a 2002-es koreai-japán közös rendezésű Világbajnokságon és a portugáliai Eb-n is.
Emlékezetes teljesítményt nyújtott a 2003-2004-es szezonban a Real Madrid elleni, Santiago Bernabeu-beli mérkőzésen, ahol a 86-odik percben szerzett góljával (átemelte a kifutó Casillas-t) a Barca mindhárom pontot elhozta az ősi rivális otthonából.
Napjainkban is kihagyhatatlan a Barcából, igaz, világsztár játékosok érkeztek, –többek között Ronaldinho és Deco személyében – a kezdőcsapatbeli helyét mégsem veszélyeztették. A pálya közepén játszik, a támadásépítésnél és a védekezésnél is kiemelt szerep hárul rá. Hosszú labdái nagyon pontosak, s kiugratásai életveszélyesek. Ezek mellet távoli lövései is riadalmat okozhatnak a kapusoknak. Elsősorban nem pengés stílusáról ismerhetjük, de ha cselezésre kerül a sor, Xavi akkor sem vall szégyent.
Január 25-én ünnepelte a 25. születésnapját. Érdekesség még vele kapcsolatban, hogy 25 éves koráig senki sem játszott több mérkőzést nála a Barcelonában.
"Szerintem két fontos ténynek köszönhetem, hogy ilyen mérföldkőig jutottam. Egyrészt a sérülések mindig elkerültek, illetve az edzők mindig számítottak rám. Másrészt pedig mindig élveztem a játékot, és nagyon remélem, ez a jövőben is így lesz." – nyilatkozta
A legtapasztaltabb 25 éves Barcelona-játékosok
1. Xavi 272 mérkőzés
2. Josep Guardiola 199 mérkőzés
3. Albert Ferrer 191 mérkőzés
4. Guillermo Amor 187 mérkőzés
5. Sánchez 178 mérkőzés
Adatlap
Teljes neve: Xavier Hernandez Creus
Születési hely: Terrassa (Spanyolország)
Születési idő: 1980. január 25.
Magasság: 170 cm
Testsúly: 69 kg
Eddigi klubjai: 1991-től FC Barcelona
1. meccse a Barcelonában: 1998. augusztus 19. (Barcelona – Mallorca 1 : 2 Spanyol Szuperkupa)
Bajnoki Mérkőzései / góljai: 121 / 13
Válogatottságainak száma: 18
Sikerei: A Barcelonával: 1998-1999: Spanyol bajnok
A válogatottal: 1999: U – 20-as világbajnok
2000: Olimpiai második helyezett