mindorokke_barca írta:Fantasztikus... Amúgy ez a forrása mindennek. Mielőtt leírtad is biztos voltam benne. Valami miatt mégis elkezdődőtt ez a láncreakció. Te biztos nem rúgtál egy madridistába sem azután a bizonyos 0-3 után, 2005 őszén. Mit vársz akkor, hogy veled, hogyan viselkedjenek. Komolyan mondom, felnőtt emberek(tisztelet a kivételnek) és sokan úgy viselkednek mint valami óvodások. Azt hiszitek a Madridnak vagy a Barcának szurkolni olyan mint filmekben jó- vagy rosszfiúnak lenni. Ez természetesen mindkét oldalra érvényes. Borzasztóan gyerekes hozzállás. Főleg annak tudatában, hogy miken múlhat az, hogy valaki kinek kezd el szurkolni gyerekkorában. Biztos vagyok benne, hogy amikor a Barca mellett tetted le a voksod nem úgy választottad ki, hogy elolvastad vagy 10 klub történelmét és az alapján a Barca volt a legszimpatikusabb. Nüanszokon múlik. Ha 2001-2002ben kezdesz el focit
nézni lehet, hogy épp Real drukker lettél volna. Tiszteld az ellenfelet és az ellenfél szurkolóit is, még akkor is ha az ősi rivális Real Madridnak drukkol.
Döngetik a mellüket a klub ikonjaival, mint Puyol,Xavi vagy túloldalról Casillas, Raúl, de a szurkolók mégis sokszor lesüllyednek Eto'o vagy Gago szintjére...
Mindegy, ez csak az én véleményem.
Ettől meg én kérek engedélyt a a kiakadásra! Egyrészről ez a ,,gyerekes" meg ,,óvodás" rész haláli. Mindenkinek magvannak a maga fokozatai, hogy mihez hogy viszonyul, mennyire fontos, értékrend stb., és az, hogy a te értékrended nem egyezik a másikéval, az egy teljesen szubjektív szempont (értéket-értékkel összehasonlítani nem lehet). Társadalmilag ez a hozzáállás lenne a helyes (szerintem is), elvileg, de a társadalom sok helyen rosszul működik, az elfogadott dolgok, nem biztos, hogy mindig helyesek. Másrészről nem tudod a saját szemszögeden kívül látni a dolgot. Valakinek igenis olyan ez a kérdés, mintha a filmben a jónak vagy a rossznak szurkolna. Attól, hogy ez neked még csak sport, másnak lehet ennél komolyabb is (ahogy nekem is az).
Azt meg, hogy ki miért olyan, amilyen, végképp ne elemezd légyszíves. Nem ismered az okokat, csak a végeredményt. Én pl. anno, még az elején Barca drukker lévén a Real Madridnak is szurkoltam (még mezem is volt, amit igaz, hogy ajándékba kaptam, és nem hordtam, de elraktam, és örültem neki). Akkor kezdtem el megutálni őket, mikor a Barca történelmét olvastam, később szerencsém volt kapcsolatot kialakítani katalán emberekkel, akikkel természetesen erről is beszéltünk. Tehát lehet, hogy a Real gyűlöletem összefügg a Barca szeretetemmel, de nem abból fakad (példának okáért a Chelsea-t is utálom, pedig nem igazán vannak a Barcával összefüggésben, pusztán azért, mert úgy gondolom, hogy az a csapat nem dolgozott meg azért, hogy sikereket érjen el, csak jött egy milliárdos, aki ezt lehetővé tette).
És vannak fogalom beli különbségek is két ember között. Én például szeretném azt, ha a Barca megalázná a Realt. De ezalatt nem azt értem, hogy lejáratja a csapatot, sárral dobálózik és szavakkal hősködik vagy Pepe meg Robinho féle dolgokat művel. Nekem ez azt jelenti, hogy játszik egy 5- vagy 6-0-ás meccset, maximálisan a sportszerűség keretein belüli megmozdulásokkal, ahol végig hajt, esélyt sem hagyva az ellenfélnek egyetlen gólra sem.
Mindkét oldalon színes a paletta, ne ítélkezz, azokkal vegyülj, akikkel egyetértesz. Lényeg, hogy a radikálisabbak ne vonják bele a "játékba" a mérsékeltebbeket és akkor a két csapat ultrái egymás között elintézik. de nem hiszem, hogy feladatod lenne ítélkezni, és lelki üdvösséget szerezni nekünk.