2019 után újra jó esély van erre
Fél lábbal már az elődöntőben. ✅ pic.twitter.com/tfyvumqRsR
— EuroBarça (@eurobarcahu) April 9, 2025
Igazándiból a naiv definiciója mi?Fernando írta:befolyásolhatatlan?takivini írta:Nincs semmilyen rejtvényem, csupán egy kérdésem:
A magyar nyelvnek van olyan szava amivel pontosan ki tudja fejezni a naiv ellentétét?
befolyásolhatatlan?takivini írta:Nincs semmilyen rejtvényem, csupán egy kérdésem:
A magyar nyelvnek van olyan szava amivel pontosan ki tudja fejezni a naiv ellentétét?
nah rra nagyon kíváncsi lennék, mert ez a feladat most érdekel h. milyen pályán mozognakcps46 írta:Szerintem nagyjából valahogy így fog kinézni a csigák útja:
http://kepfeltoltes.hu/view/090818/csig ... es.hu_.jpg
De ez csak tipp, majd ha ráérek, írok rá egy függvényt.
Nincs. Gondolkodtam rajta, de nincs, vagy csak a szókincsem szegényes, viszont hogyha mégis van, és fehérrel kiirod, akkor azt nagyon megköszönném, mert nemtudok nyugodni a kérdés miatt.takivini írta:A magyar nyelvnek van olyan szava amivel pontosan ki tudja fejezni a naiv ellentétét?
Gratula! Itt a megoldás!Guardiola írta:Egymásba dugják a kesztyűket, az egyikük műt, majd szétszedik őket a második orvos felveszi azt a kesztyűt ami kívűl volt (belső fele tiszta külső fele a beteghez ért csak). Majd leveszi kifordítják azt a kesztyűt ami az első orvosnál belül volt a harmadik orvos felveszi a tiszta felével és ráhúzzák az eredetileg is kívűl levő kesztyűt.haze71 írta:Hogyan műt meg 3 orvos két pár gumikesztyűvel egy beteget úgy egy műtét alatt, hogy sem egymást, sem a beteget, nem fertőzik meg. Tegyük fel, hogy mindhármuk kezén van seb és nem sterilizálják a kesztyűket.
(csak reggel leszek gép közelben, addig is jó elmélkedést!)
Te kőrívet számolsz de a csigák mozgása nem körívet ír le. Annak kiszámolásához sokkal bonyolultabb matematika szükséges. (tény hogy az még matematikailag nem volt igazolva de ettől tekintsünk el mert úgy gondolom ezt nem tudjuk... bár nekem tudnom kellene de úgy látszik pár év is elég volt hogy megkopjanak ilyen téren az ismereteimMogyi_ írta: az indoklás logikus, csak van egy matematikai képlet rá: i=(alfa*r*pí)/180°
ahol:
i=ívhossz, r=sugár, pí=3,14, alfa=el"mozgás" szöge
na már most a sugár az 0,5:P az alfa pedig 90°
0,5^2*3,14=0,785 ez alapján
az indoklás logikus, csak van egy matematikai képlet rá: i=(alfa*r*pí)/180°ElBartimaeus írta:Ha nem haragszol meg, akkor most megnézem a Celtic-Arsenal meccset, aztán leírom még egyszer, de sztem jól le van írva már sárgával, meg kicsit kapkodósan már általam is napvilágot látott az indoklás is.
Ha nem haragszol meg, akkor most megnézem a Celtic-Arsenal meccset, aztán leírom még egyszer, de sztem jól le van írva már sárgával, meg kicsit kapkodósan már általam is napvilágot látott az indoklás is.Mogyi_ írta:nekem az előzővel kapcsolatban lenne kérdésem, ha mindegyik ugye folyamatosan légvonalban kezd el közelíteni az előtte lévő csigához, akkor gyakorlatilag bekanyarodnak a középpontba, valahogy így:
http://kepfeltoltes.hu/view/090818/adas ... es.hu_.jpg
de itt az ívhossz amit bejárnak az miért egység hosszúságú ?:S:(
Danka00792 írta:Itt a tagadhatatlan bizonyiték.ElBartimaeus írta:
Ha jól gondolom, akkor úgy lehet bizonyítani (Apukámtól hallottam, ő sem tévedhetetlen, de elég okos ilyen téren.) Hogy tekintsük vektoroknak ezeket az "utakat". Ez a vektor mindig a másik csiga felé mutat és folyamatosan csökken, tehát elérik egymást. Kicsit összecsapottan írtam le, de remélem megértetted ez alapján is, hogy mire gondolok.
![]()
![]()
![]()
Bizonyíték
Itt a tagadhatatlan bizonyiték.ElBartimaeus írta:Ha jól gondolom, akkor úgy lehet bizonyítani (Apukámtól hallottam, ő sem tévedhetetlen, de elég okos ilyen téren.Guardiola írta:...) Hogy tekintsük vektoroknak ezeket az "utakat". Ez a vektor mindig a másik csiga felé mutat és folyamatosan csökken, tehát elérik egymást. Kicsit összecsapottan írtam le, de remélem megértetted ez alapján is, hogy mire gondolok.
![]()
Ha jól gondolom, akkor úgy lehet bizonyítani (Apukámtól hallottam, ő sem tévedhetetlen, de elég okos ilyen téren.Guardiola írta:...
Egymásba dugják a kesztyűket, az egyikük műt, majd szétszedik őket a második orvos felveszi azt a kesztyűt ami kívűl volt (belső fele tiszta külső fele a beteghez ért csak). Majd leveszi kifordítják azt a kesztyűt ami az első orvosnál belül volt a harmadik orvos felveszi a tiszta felével és ráhúzzák az eredetileg is kívűl levő kesztyűt.haze71 írta:Hogyan műt meg 3 orvos két pár gumikesztyűvel egy beteget úgy egy műtét alatt, hogy sem egymást, sem a beteget, nem fertőzik meg. Tegyük fel, hogy mindhármuk kezén van seb és nem sterilizálják a kesztyűket.
Hívnak egy negyedik orvost akinek nincsenek fasírt nagyságú sebek a kezén és megmondják neki, hogy tesó hozzál steril kesztyűt is, mert az itteni az ratyi.haze71 írta:Hogyan műt meg 3 orvos két pár gumikesztyűvel egy beteget úgy egy műtét alatt, hogy sem egymást, sem a beteget, nem fertőzik meg. Tegyük fel, hogy mindhármuk kezén van seb és nem sterilizálják a kesztyűket.
Az egyik orvos felveszi az egyik pár kesztyüt, a másik kettö pedig osztozik, mindegyiknek jut 1-1 kezére kesztyűhaze71 írta:Hogyan műt meg 3 orvos két pár gumikesztyűvel egy beteget úgy egy műtét alatt, hogy sem egymást, sem a beteget, nem fertőzik meg. Tegyük fel, hogy mindhármuk kezén van seb és nem sterilizálják a kesztyűket.
Miért műtenek, ha sebes a kezük?haze71 írta:Hogyan műt meg 3 orvos két pár gumikesztyűvel egy beteget úgy egy műtét alatt, hogy sem egymást, sem a beteget, nem fertőzik meg. Tegyük fel, hogy mindhármuk kezén van seb és nem sterilizálják a kesztyűket.
csak a 2 kesztyűs orvos végzi el a műtétet, a 3. csak asszisztál?haze71 írta:Hogyan műt meg 3 orvos két pár gumikesztyűvel egy beteget úgy egy műtét alatt, hogy sem egymást, sem a beteget, nem fertőzik meg. Tegyük fel, hogy mindhármuk kezén van seb és nem sterilizálják a kesztyűket.
Érdekes feltevés de szerintem ez nem bizonyítottElBartimaeus írta:
Hát gratulálok! A megoldásod tökéletes, az indoklás jó!Remélem élvezted
És akkor boldog születésnapot!
A végleges megoldás cps46 "szájából" (az átláthatóság kedvéért):
Egységnyi utat fognak megtenni, és középen találkoznak. Az egységnyi úgy jön ki, hogy eredetileg is ennyi volt a távolság 2 csiga között, és mivel folyamatosan egymás felé mennek, ezért pont akkor fogy el a távolság, amikor egységnyi utat tettek meg. Az útjuk olyan kunkori lesz, mint a violin-kulcs.
[/b]
Hát gratulálok! A megoldásod tökéletes, az indoklás jó!cps46 írta:Egységnyi utat fognak megtenni, és középen találkoznak. Az egységnyi úgy jön ki, hogy eredetileg is ennyi volt a távolság 2 csiga között, és mivel folyamatosan egymás felé mennek, ezért pont akkor fogy el a távolság, amikor egységnyi utat tettek meg. Az útjuk olyan kunkori lesz, mint a violin-kulcs.ElBartimaeus írta:Apukám adta ezt föl nekem, remélem érthetően fel tudom adni.
Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
Ui: ha megvan a megoldás, akkor sárgával válaszolj rá, vagy kékkel, az átláthatóság kedvéért!(Meg zölddel a feladat, fehérrel a tipp.
)
Ha jó a megoldás, akkor bocsi, hogy nem adok fel másikat, de épp indulok melóból haza, és amúgy is születésnapom van.
Egységnyi utat fognak megtenni, és középen találkoznak. Az egységnyi úgy jön ki, hogy eredetileg is ennyi volt a távolság 2 csiga között, és mivel folyamatosan egymás felé mennek, ezért pont akkor fogy el a távolság, amikor egységnyi utat tettek meg. Az útjuk olyan kunkori lesz, mint a violin-kulcs.ElBartimaeus írta:Apukám adta ezt föl nekem, remélem érthetően fel tudom adni.
Adott egy egység oldalú négyzet, aminek a 4 sarkában 1-1 csiga van. A csigák teljesen egyszerre, teljesen egyenletes és egyenlő tempóban elindulnak egymás felé. (Legyen a négyzet 4 sarkában lévő csiga A, B, C, illetve D) A B felé, B C felé, C D felé és D A felé indult. Mindig a legrövidebb úton haladnak feléjük. Hol fogják egymás utolérni és mekkora utat tesznek meg?
Ui: ha megvan a megoldás, akkor sárgával válaszolj rá, vagy kékkel, az átláthatóság kedvéért!(Meg zölddel a feladat, fehérrel a tipp.
)