Marc Bartra

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt

Hány pontra értékeled az idei szezonját?

1
0
0 szavazat
2
1
3%
3
1
3%
4
1
3%
5
9
23%
6
5
13%
7
11
28%
8
8
20%
9
1
3%
10
3
8%

Szavazatok száma: 40
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.09. 10:09:21

Nem konkrétan neked szólt, és ne próbálj kioktatni légyszíves. Normálisan írtam le a véleményemet, én ezt gondolom róla, ezt gondolom az igazolásainkról, nem érdekelnek a katalánok. Bojan érdekes módon akkor tört meg, mikor 2 éven keresztül alig játszott, és nem azt mondtam, hogy a gól után ő lett volna az új Messi, hanem azt, hogy talán Pep visszafogadja a kegyeibe. Téged nem érdekel a fiatalok beépítése, engem meg igen. Csak azoké, akik alkalmasak rá. Nem tudunk igazolni, megszívhatjuk, ha Bartra nem lesz játékban, de gondolom ez nem probléma. És akkor sem akarom, hogy azok közé a csapatok közé tartozzunk, akik minden évben veszik a világklasszisokat. Főleg, hogy nekünk 60-ért akarnak olyan játékosokat eladni, akiket 1 hónap múlva valaki elvisz 25-ért, és nem is bírnánk a tempót se a Madriddal, se az arab/orosz csapatokkal.

Stílus. Érdekes, ha egy támadó lába megremeg 28 évesen is üres kapunál a meccshiány miatt, azt mondjuk, hogy nincs játékban. Mennyivel másabb rossz döntést hozni egy szerelés vagy fault esetében? Játszott kb a spanyol kupában, meg Granadák ellen, aztán hirtelen jött egy Gareth Bale... Értem, amit mondasz, hogy nem egy vadállat, de azért idén is voltak kemény, határozott belépői, nem egy nyuszika. Kellenek a meccs szituációk kemény ellenfelek ellen, hogy el tudja dönteni, mikor kell valakit belegyalulni a földbe, és mikor elég valakit csak kibillenteni.

És nem kardoskodom én se Montoya, se Deu, sőt nagyon még Rafinha mellett sem, de Bartrában látom azt, ami nekünk kell.
"De a csaj adta meg a telefonszámát!!! Ez olyan, mintha elmennél vadászni, a szarvas kijön az erdőből, elveszi a puskádat, fejbelövi magát és bemászik a csomagtartódba. Persze hogy hazaviszed és megeszed!" :D
Alcantara
Director del Fútbol

2015.03.09. 09:32:55

mahitoo írta: Abban igazad van, hogy nem volt elég kemény, de amíg nem lesz meg az a rutin, hogy egy ilyen szituációban bizony sajnos ki kell tenni az ellenfelet a nézők közé, addig lehet tovább szidni. Persze szedje fel a rutint, és legyen játékra kész, komoly meccsek nélkül...
Senki nem szidta, tényszerűen van megemlítve. Értelmezz!

Tavaly 23 éves volt. A játékintelligenciája, stílusa már kifejlődött. Ez nem rutin kérdése, hogy hány lejátszott meccse legyen a lábában ahhoz, hogy kőkeményen kirakjon valakit egy az egyben.
Ez vagy van már az ifiből feljőve mentalitásban vagy nincs. Nála sosem lesz meg, játszhat 1224 meccset is. Egész egyszerűen más stílus. Nem rosszabb, csak más stílus.
Már kifejtettem, csak nem akarod megérteni úgy látom. Belső védőknél kell, hogy legyen egy takarítóember is. Ezért nem passzolnak össze például Piquével. főként, hogy nálunk a két szélső védő sem nevezhető kifejezetten ilyen stílusúnak.

Egyébként meg bármennyit is hőbörög itt valaki, a tabella LE döntését igazolja.
Engem egyáltalán nem érdekel a fiatalok beépítése, csak azért, hogy elmondhassuk: "de szépen játszunk a katalánokból álló gárdával az 5. helyért".
Valószínű a csapatnak is fontosabb az eredmény.

Krkic példa meg nem igazán állja meg a helyét. Mivel lett volna jobb, ha megadják a gólját?
Egyszerűen képtelen volt átugrani egy bizonyos szintet, ami az ifiben még világklasszis szint volt,felnőttként már csak egy jó nemzetközi labdarúgóvá érlelte.
Rengeteg ilyen játékos van, zömében nem is mindig saját maguk tehetnek róla.
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.09. 08:42:04

Bocs, de duplázok.

Fiataljaink, akik az utóbbi években elkallódtak, vagy éppen most kallódnak. :D
Jeffren, a 2 Dos Santos (bár a bátyus nem ügyetlen, de neki ugye 19 évesen sztárnak kell lennie) és Cuenca (meg még páran) nem volt szint , Muniesát tönkrevágta a sérülése. Tello szerintem nem ilyen csapatba való, Deunál meg sajnos túl nagy az arc. Denis Suarezt nem venném ebbe a felsorolásba, ő nem nálunk nevelkedett, de remélem élünk majd a képességeivel.

Akik beválhattak volna. Bojant Guardiola rakta partvonalon túlra. Remekül kezdett Rijkaardnál, majd Pep Pedrót kezdte nyomatni az első perctől kezdve. Ha jól tudom, valami sértődés volt a háttérben, mert Bojan inkább padozott a nagyoknál, minthogy Guardiolánál játszott volna a B-ben. 2 év alatt vége is lett az egyik legnagyobb reménységünknek, és nála nem az arc, meg a pénz, meg a hisztik miatt. Belőtt volna minket a BL döntőbe az Inter ellen, csak ugye jogtalanul nem adták meg a gólját, szerintem az döntötte el végleg a sorsát. Thiago. Szenzációs játékos lehetett volna, remélem még lesz is, de túl sok a sérülés. Őt apucinak sikerült kivennie a Barcelónából, de ha tökösebb a vezetés, szerintem marad. Montoya. Remekül kezdett ő is, aztán szépen hanyagoltuk, meg balhátvédben játszattuk, aztán lehetett szidni, meg mondani, hogy nem idevaló. Hát sajnos mára már tényleg nem idevaló. Kb bárki megforgatja, semmi önbizalom, főleg az előrejátékban. De persze Alves nem pihenhetett többet. És most Bartra. Ő még nem kallódott el, de el fog ha ez így megy tovább. És ő a legszerényebb mind közül, beáll a sorba, csinálja, nem hisztizik, nem hallod hetente az ügynökétől, hogy ide-oda fog igazolni.

Ha az ilyen játékosokat nem becsüljük meg, nem lesz túl remek a jövő. Én alapból nem szeretném, ha évente 4-5 igazolást hajtanánk végre, de még ha így is lenne, akkor sem tudnánk felvenni a Madrid, Chelsea, PSG, City szintű csapatokkal a versenyt.

Még annyit a végére, hogy ha Puyollal és Xavival is így bánnak, ma nem lenne 6 kupás Barca. Ők sem 20 évesen lettek klasszisok, de szépen be lettek építve, és meghálálták a bizalmat. Bartra pont ilyen lehetne.
"De a csaj adta meg a telefonszámát!!! Ez olyan, mintha elmennél vadászni, a szarvas kijön az erdőből, elveszi a puskádat, fejbelövi magát és bemászik a csomagtartódba. Persze hogy hazaviszed és megeszed!" :D
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.09. 08:04:05

Bale megalázta? Volt előtte kb 5 meccse a szezonban, mert Martino inkább berakta Adrianot középhátvédnek, erre félig sérülten kellett volna megállítania Dani Alves helyén a világ egyik leggyorsabb focistáját, aki lendületből jött. Abban igazad van, hogy nem volt elég kemény, de amíg nem lesz meg az a rutin, hogy egy ilyen szituációban bizony sajnos ki kell tenni az ellenfelet a nézők közé, addig lehet tovább szidni. Persze szedje fel a rutint, és legyen játékra kész, komoly meccsek nélkül...

És ne adj Isten, Masch játszik a hétvégén, besárgul, kiesik, Matyi összeszed egy kisebb sérülést, aztán mehet megint Bartra a kezdőbe egy Klasszikuson, persze megint úgy, hogy előtte lévő meccseken még a padra sem rakták sokszor, aztán oldja meg, igaz? #-o Nem veszitek figyelembe, hogy középhátvéd poszton mennyire fontos lenne az állandó játéklehetőség, főleg nálunk. Ha Piqué 2 évig bohóckodhatott a Shakira utáni rettenetes teljesítményével kezdőként, talán egy alázatos, klubhű, ügyes fiatal is megérdemelné a bizalmat. Ráadásul Mathieu felvette a ritmust, megvan a rutinja bőven, igazán pihenhetne néha, hogy Bartra is játékban legyen.

Továbbra sem a francia ellen vagyok, szimpatikus játékos, és tényleg felvette a ritmust. Kezdjen egyenlőre a keményebb meccseken ő, de kell a jövőre is gondolni. Ki tudja mi lesz a Verminatorral, Matyiban is benne van a sérülés, Maschra néha a középpályán van szükség, és ugye nem is igazolhatunk.

Bízom benne, hogy jövőre még marad Marc, és talán kezdheti átvenni Matyi helyét. Ha akkor sem történne ez, akkor már kb mindegy lesz, hogy megy, vagy marad. Kell ennek a csapatnak ez a srác, de játszatni kell!
Alcantara
Director del Fútbol

2015.03.09. 06:55:55

hank1ee írta:Matyiő egyértelműen azért játszik helyette, mert meg lett véve az öreg segge 20 millióért......
Ákos, ezt te sem gondolod komolyan szerintem.

Egész egyszerűen azért játszik, mert szükségünk van egy kemény, jól fejelő, egyszerű megoldásokat vállaló "falra" a védelem közepén.
Bartra kreatívabb, jobban helyezkedik, de ezek a tulajdonságok hiányoznak nála. Mivel Piqué is hasonló, mint Bartra, ezért kell egy egyszerű,betonkeménységű belső védő.

Élő példa, tavaly a Madrid elleni kupameccs, ahol Bale megalázta a félpályánál.Közel hasonló szituációkban, ha megnézed, Matyi egyszerű megoldásokat választ, labda a nézőtérre, ember a földre. Egyrészt nem fél ütközni, másrészt, ha ő ütközik valakivel, a másik félnek jó eséllyel kevés sansza van megjátszani ezt követően a labdát. Egész egyszerűen hiányzott egy ilyen ember a csapatból. Az ára miatt rugóznak sokan rajta, ha ingyen jött volna, senkit nem zavarna mennyit játszik.
Nem jobb, csak a csapatjáték szempontjából hasznosabb, mert másfajta stílus, ami hiányzott eddig.
kristop
Entrenador del Barça

2015.03.09. 00:13:33

valahogy bennem is az van, hogy egy fontosabb meccsen inkább mathieu, magasabb, fizikailag erősebb és talán gyorsabb is. viszont az idény nem csak ilyen meccsekből áll, és például a rayo elleni meccsen simán kezdhetett volna piqué helyett. szóval én inkább ezekben látom a problémát, nem a mathieu - bartra párharcban, hanem hogy lazább csapatok ellen simán játszhatna mascherano vagy piqué helyett is. de ugyanez érvényes montoyara és adrianora is. ha otthon játszunk egy kiesőjelölt ellen, akkor simán lehet a kezdő védelem négyesből egyet-kettőt a második sorral helyettesíteni.

mondjuk még így is kategóriákkal a real előtt vagyunk ebből a szempontból, nálunk azért a második sor szokott játszani :D

egyébként bajnokság+bl+kupa
mathieu 2020 játékperc
bartra 1449
no.1 sergi roberto fan, no.1 paco hater

2017 in: mina, davinson sanchez, semedo, verratti, deulofeu, dembele
2018 in: de ligt, arthur, alena, thiago
hank1ee
Director del Fútbol

2015.03.08. 23:22:59

Matyiő egyértelműen azért játszik helyette, mert meg lett véve az öreg segge 20 millióért, így addig használják amíg még lehet. Mint ahogy Madridban kötelező játszani Bélnek meg Hémsznek, ha egészségesek. Szerencsére nem 40-50 millát adtak érte, mert még Mascheranot is kiszorította volna. :lol: Amúgy Bartra szerintem sose lesz akkora focista mint Puyol, de azért potenciál van benne bőven. Ami ott is marad a kispadon, ahogy most kinézünk. :)
"Hány dobja az álmait, hogy mindegy már csak legyen más, de be kell lásd, bármilyen trét hoz az élet le kell rázd"

"A látványos játék alapja a futball szeretete." - Varga Zoltán
"Szerettünk, akartunk, és tudtunk futballozni." - Puskás Ferenc
Ronaldinho&Barca
Director del Fútbol

2015.03.08. 23:18:16

Egyet értek az előttem szólókkal abszolút, annyival kiegészítve, hogy amíg Pedro vagy Busi, de inkább előbbi, hozta a gólokat és a jó játékot elől, ami sokkal inkább szembetűnőbb egy meccsen, látványosabb egy jó mezőnymunka, passzok a támadóknak, mint hogy valaki jól bekkel, vagy nem kapunk be gólt. Ez úgy elveszik sokszor, sajnos, pedig mekkora kincs. legutóbbi meccsén is mit játszott ez a srác. Szerintem Marc simán jobb mint Matyi, és sajnos ez a pár millió dönti a mérleg nyelvét az ő oldalára, én ezt lazán kinézem a klubból. Pedig Bartra egy nagyon jó védő, sajnálnám hogy ha elkallódna, érzek benne olyan potenciált mint Piquében, persze neki volt egy Puyol, látta az utat, ma már ez is kikopott, nem kap lehetőséget elmegy, de teljesen érthető. Kárára még ha felépül Vermaelen, és nem botlik egy a gyepen és sérül le a jobb kisujjával, akkor akárhogy nézzük az edzőnél 5. opció lenne.. aztán pedig.. Mondjuk LE szakmai érveire kíváncsi lennék egy Matyi vs. Bartra összképben. Jövőre milyen fontos lenne ő a csapatban, rotációban és úgy a jövőben, ha a védelmünket nézzük az elmúlt időszakban.
Visca El Barca!
Kép
Més que un club
Petr
Entrenador del Barça

2015.03.08. 22:45:35

Bob_Marley írta:
A szomorú ezenfelül az, hogy el fog menni, amennyiben a jelenlegi helyzete nem fog változni - teljesen megérteném, így járna a legjobban -. Csak azt tudom elképzelni, hogy elviszi egy középcsapat, pedig a tehetsége többre predesztinálja. Remélem lesz még lehetősége szóhoz jutni és be fogja tudni bizonyítani azt, hogy képes magas szinten játszani huzamosabb ideig. Ha a fejlődése töretlen marad el tudom képzelni, mint első rangú csere, vagy mint egy viszonylag magasabb szintű csapatban kezdőhátvéd. Nagyon szurkolok neki.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2015.03.08. 22:38:36

Szerintem az legnagyobb problémája, hogy jó játékos, de nem tud semmilyen olyan paramétert felmutatni, amiben verné a riválisait. Hasonló karakter mint Pique, lassabb az átlagnál, de jól helyezkedik. Csak az szólna mellette mondjuk egy Mathieu-höz képest, hogy fiatalabb, de ez meg nem olyan "érv", amivel előrébb tudna lépni a listába. Én is sajnálom őt, mert szerintem nem ügyetlen pali, de mikor ilyen eredménykényszer van, nem lehet apajgatni embereket.

Mielőtt valaki felhozná, de Busi vagy Pedro. Ők tudtak olyat mutatni, amiben felülemelkedtek a riválisaikon. Utóbbi gyorsaság, előbbi jobb területvédekezés.
Kép
Kép
Kép
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.08. 21:42:20

De akkor te se amit én. :D
Feast4
Director del Fútbol

2015.03.08. 21:36:49

mahitoo írta:
Feast4 írta:
mahitoo írta:Aki folyamatosan játékban van, valószínűleg kevesebbet hibázik, mint aki csak hébe-hóba kerül a pályára. Úgyhogy ez a gondolatod inkább Bartra felé billenti a mérleg nyelvét.
Már miért? :) Ha fele annyi meccset játszottál kisebb az osztószám. Chicharito a statok szerint valamelyik évben 53 percenként lőtt gólt. Csak az a gáz, hogy kb. 60 percet játszott egész évben. :mrgreen: De a statjai veszett jók voltak. Két játékos aki ennyire különböző mértékben van pályán ilyesmivel nem hasonlitható. Nem mindegy hogy egy hasonló teljesitményt 10 vagy 25 meccs alapján itélsz meg.

Visszatérve száz szónak is egy a vége. többet kell mutatnia azon a kevés lehetőségen amit kap. 24 éves. Még 2-3 év és kifut az időből. És ha nem játszik nem fejlődik. Egy nagy előnye Matyival szemben ő még tud hova.
A védekező statokat akarod összevetni gólokkal??? Gondold végig. :wink:
te most direkt nem akarod érteni amit mondok? :D
Kép
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.08. 20:51:49

S.Agüero írta:
Ki dobott be mit a kasszába???
Asszem, 4 milliót állt az átigazolásából.
Bartra Matyiéból??? :mrgreen:

Na komolyan. Az nem semmi, ha ez igaz. :shock:

De Palesznak akkor is igaza van! :D
palesz77
Az Év fórumozója 2014 & 2015

2015.03.08. 20:51:18

S.Agüero írta:Asszem, 4 milliót állt az átigazolásából.
Bartra meg spórolt még 16 milliót azzal, hogy már itt nevelkedett, szóval Bartra 1, Matyi 0. :mrgreen:
danianevem
Entrenador del Barça

2015.03.08. 20:50:30

mahitoo írta:Ki dobott be mit a kasszába??? :mrgreen:
Mathieu a 20 millióból 3-at maga fizetett ki.
MatyiG
Adminisztrátor

2015.03.08. 20:43:18

Ki dobott be mit a kasszába???
Asszem, 4 milliót állt az átigazolásából.
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.08. 20:38:57

danianevem írta:Bartrával az a baj, hogy vagy kiemelkedő, vagy felejthető teljesítményt nyújt védekezésben. Nincs egy konstans átlag nála, míg a franciánál igen. Ráadásul ha jó emlékszem, sem a Levante, sem pedig a Granada ellen nem játszott túl jól sajnos, ami után megint csak érthető, hogy továbbra is inkább Mathieut preferálja Enrique.

A hasonló statokkal Bartrának egyébként nehéz lesz kiszorítania egy olyan embert, aki nyáron bedobott a kasszába pár milliót, meg többet is keres nála...
Akkor tudsz konstans teljesítményt nyújtani, ha folyamatosan játszol. Legalább a mai meccsen kezdhetett volna, máskor meg mondjuk jöhetne 20-30 percekre, aztán megint kezdő. Sokszor a padra sem rakja LE.

Ki dobott be mit a kasszába??? :mrgreen:
danianevem
Entrenador del Barça

2015.03.08. 20:21:56

Bartrával az a baj, hogy vagy kiemelkedő, vagy felejthető teljesítményt nyújt védekezésben. Nincs egy konstans átlag nála, míg a franciánál igen. Ráadásul ha jó emlékszem, sem a Levante, sem pedig a Granada ellen nem játszott túl jól sajnos, ami után megint csak érthető, hogy továbbra is inkább Mathieut preferálja Enrique.

A hasonló statokkal Bartrának egyébként nehéz lesz kiszorítania egy olyan embert, aki nyáron bedobott a kasszába pár milliót, meg többet is keres nála...
crixus
Entrenador del Barça

2015.03.08. 19:52:45

Engem dühít a helyzete, mert ha pl. Puyol-t vagy Piqué-t annak idején ennyire jegelik, akkor soha nem lett volna egyikükből sem alapember... Az olyan saját nevelésű játékosoknak, akikben van tehetség igenis meg kellene adni a lehetőséget. Először nyilván nem rangadókon, de szépen fokozatosan egyre többet. Nálam Bartra, Montoya és Rafinha is elég jók ahhoz, hogy a a közeljövő csapatában nagyobb szerepet kapjanak. Nem feltétlenül, mint alapember, de mint fontos kiegészítő ember mindenképpen. Ehhez pedig nem elég 4-5. számú megoldásnak lenni, hanem igenis játszani kell. Egyikük sem tinisztár és mindhármuk posztján jelenleg tudásuk alatt teljesítő, vagy éppen középszerű, illetve már nyugdíj felé közeledő játékosaink vannak, tehát illenék őket többet játszatni, főként azért is, mert nem játszanak rosszul, amikor lehetőséget kapnak. Ha pl. Pep áll így hozzá a fiatalokhoz, akkor nem vitte volna sokra sem Piqué, sem Busquets, sem Pedro, sem Thiago... valószínűleg mind egy spanyol közép- vagy kiscsapatban tengetnék a napjaikat, esetleg Piqué maradhatott volna az MU-ban. De mondhatnám akár van Gaal-t és a Puyol, Xavi duót vagy éppen Rijkaard-ot a Messi, Iniesta duóval. :roll:
MatyiG
Adminisztrátor

2015.03.08. 19:35:38

visca el barca írta:
S.Agüero írta:Bartra 1000 percet játszott, Mathieu 1700-at, de ettől függetlenül átlagolnak
hogy lehet attól függetlenül átlagolni? :lol:
Érted te azt. :mrgreen:
visca el barca
Presidente del Barça

2015.03.08. 19:31:24

S.Agüero írta:Bartra 1000 percet játszott, Mathieu 1700-at, de ettől függetlenül átlagolnak
hogy lehet attól függetlenül átlagolni? :lol:
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
mahitoo
Entrenador del Barça

2015.03.08. 19:29:45

Feast4 írta:
mahitoo írta:Aki folyamatosan játékban van, valószínűleg kevesebbet hibázik, mint aki csak hébe-hóba kerül a pályára. Úgyhogy ez a gondolatod inkább Bartra felé billenti a mérleg nyelvét.
Már miért? :) Ha fele annyi meccset játszottál kisebb az osztószám. Chicharito a statok szerint valamelyik évben 53 percenként lőtt gólt. Csak az a gáz, hogy kb. 60 percet játszott egész évben. :mrgreen: De a statjai veszett jók voltak. Két játékos aki ennyire különböző mértékben van pályán ilyesmivel nem hasonlitható. Nem mindegy hogy egy hasonló teljesitményt 10 vagy 25 meccs alapján itélsz meg.

Visszatérve száz szónak is egy a vége. többet kell mutatnia azon a kevés lehetőségen amit kap. 24 éves. Még 2-3 év és kifut az időből. És ha nem játszik nem fejlődik. Egy nagy előnye Matyival szemben ő még tud hova.
A védekező statokat akarod összevetni gólokkal??? Gondold végig. :wink:
MatyiG
Adminisztrátor

2015.03.08. 19:10:49

Direkt lusta voltam keresgetni de gondoltam, hogy valaki elég buzgó lesz utána nézni. :D Azt is nézd meg melyikük mennyit játszik. Hány meccsből számolják az átlagukat? Aki nem csinál semmit nem hibázik. (sajnos.) És nincsenek olyan látványos különbségek és nem is mutatnak semmit, mivel az egyik közel 20 meccsen játszott a másiknak nincs 10.
Bartra 1000 percet játszott, Mathieu 1700-at, de ettől függetlenül átlagolnak.
Nem hinném, hogy ha Bartra is ennyit játszott volna, megcsappanna a statisztikája.
Feast4
Director del Fútbol

2015.03.08. 18:43:23

Kép
palesz77
Az Év fórumozója 2014 & 2015

2015.03.08. 18:33:12

visca el barca máshol írta:bartra mellett jelenleg az az egy szólhatna, hogy matyival szemben van még benne 10 év.
Plusz ő még fejlődni fog, ha megkapja normálisan a lehetőséget - legalábbis nagy eséllyel. De ha Matyit nyomja ennyire Lucho Marc fiú helyett, akkor 2 év múlva -2 védőnk lesz, mert a francia 35 évesen kétlem, hogy itt fog futkorászni még, Bartra meg addigra lelép. Úgyhogy szerintem egyáltalán nem logikus az, ahogy kezelte a szezon során a helyzetet Lucho.

Halkan megjegyezném amúgy, hogy érdemes megnézni a PSG elleni második meccsünket, játszottak mindketten, és a fiatal kora ellenére nem Bartranak remegett meg a lába többször is.. Szóval ezt a rutin dolgot se hoznám fel annyira Matyi mellett, szerintem jobban izgul a rangadókon mint Bartra.
Lezárt