Egy másik fórumozó kolléga már válaszolt, de kifejtem én is.bence-barca írta:Igen, tudom, de a végeredményben az elnök/ tulaj pénzét költik el, nem?MichaaBee írta: Nagyon sokban.Nem akarok a vitában most állást foglalni, de tisztázzuk gyorsan a különbséget pl Abramovic és Rosell között.
Abramovic a Chelsea TULAJDONOSA.
Rosell a Barcelona ELNÖKE. A Barcelona tulajdonosai papíron a sociók.
Teljesen más berendezkedés van a két országban. Ami pénzzel a Barcelona gazdálkodik, annak semmi köze nincs Rosell magánvállalkozásaihoz. Ellenben a City abból a pénzből vásárol, amit a sejk pumpál bele.
Szóval egy sejk és Rosell/Pérez között nem lehet párhuzamot vonni.Az, h hol minek hívják a legfőbb manust az már nem számít.
Ha nem így van, akkor viszont légy szíves írd, le h egy Barca/ Real kinek v minek a pénzét költi, mert akkor nem vágom:-k
Egy klub minden esetben a TULAJDONOS pénzét költi. Az elnök csak egy megbízott, aki végzi felel mindenért a klub körül. De nem Rosell zsebpénzét költjük és nem Rosell magáncégéből bejött pénzből vettük pl. Adrianót sem.

Nálunk a tulajdonosok a sociójk, akik befizetik évente a tagdíjat, de szerintem ez mára csak elenyésző bevétel.
Egy klub bevételét alapvetően ezek határozzák meg, ebből tartják fenn magukat:
-Jegybevétel
-Értéktárgyak (pl. mezek) értékesítése.
-Játékoseladás
-Szponzori bevételek (nem feltétlenül csak mezszponzor). A szponzor azért fizet, hogy népszerűsítsük az ő termékét bármilyen formában. Ilyen szponzor rengeteg van, pl. Turkish Airlines, Qatar Foundation, Nike, Estrella Damm, stb. sorolhatnám még.
Lehet, hogy kihagytam valamit, de alapvetően szerintem látszik, hogy milyen jellegű dolgokból van pénze egy klubnak fenntartani magát, fizetni az alkalmazottait, új játékosokat venni, befektetni, stb.
Adott esetben ehhez jön még hozzá, hogy a TULAJDONOS mennyi plusz pénzt pumpál a klubba. Ha a tulajdonosnak nem tetszik valami, akkor rendelkezhet úgy, hogy az elnököt elküldjék, edzőt lecseréljék, stb., mert ő adja a pénzt mindenhez, ezért az ő szava dönt. Ezért volt pl. 2008-ban, hogy a socióknak (itt tulajdonosok) nem tetszett Laporta ténykedése és le akarták váltani. (Ha pedig sok tulajdonos van, akkor ezek összeülnek szavazni, mint ahogy az meg is történt.) Nyugat-Londonban ez úgy működik, hogy Abramovic eldönti.
Tehát Angliában a tulajdonos megteheti azt, hogy plusz pénzt betesz a közösbe az olajból, addig egy Barcelonánál nehezen működik, hogy most Jordi bácsi vagy Jorge tegyen be pár milliót, vagy emeljük már meg a tagsági díjat...

Egyéb módja ennek például az, hogy a tulajdonos (mondjuk Citynél a sejk) birtkolja még az Etihad airlinest meg mit tudom én és kötnek mondjuk egy olyan stadionszerződést, hogy azzal rengeteg pénzt kapjon a klub. Hivatalosan nem a tulaj pénzét költik (financial fair play), gyakorlatilag pedig igen.
Elég hosszúra nyúlt a dolog, remélem érthető és átlátható.