2011.04.08. 14:02:23
Nem nagyon szoktam fórumhozzászólásokat írogatni, de ez a téma engem is foglalkoztat. Én azokkal értek egyet, akik szerint Neymar és a többi ígéretes brazil menjen csak egy európai középcsapatba először és majd ha megtanulta az európai focit, letett valamit az asztalra, megszokta az itteni tempót/színvonalat, akkor mehet nagy klubba is.
Ígéretes tehetségekről van szó, akik Brazíliában sokat letettek az asztalra, de felesleges azonnal sztárt csinálni belőlük. Aki szokta nézni a dél-amerikai bajnokságokat, vagy a Libertadorest, az tudja, hogyan működik egy itteni csapat. Futkároznak fel-alá mint a mérgezett egér, technikailag jól képzettek, némelyikük elég nagy cselgép, de taktikailag nincs túl magasan a mérce. Ráadásul mivel minden csapat ilyen, nincsenek is rákényszerítve, hogy európaibbá tegyék a játékot. Támadófoci van, nem állnak be 10 emberrel a kapu elé, mennek előre. Ami jó, csak az európai foci némiképp taktikusabb. Az tehát, aki egy ilyen ligából kitűnik, még egyáltalán nem biztos, hogy egy nagy európai klubnál egyből ugyanilyen vezéregyéniség lesz.
A legtöbben azok közül, akik Dél-Amerikából azonnal nagy európai klubhoz igazolnak, elvesznek és csak egy örök ígéret maradnak.
Talán csak az olasz klubok képeznek kivételt, az oda igazolt dél-amerikaiak közül sokan váltak ott sztárra. Viszont legtöbbjük ottragadt.
Mindehhez készítettem egy kisebbfajta kutatást arról, hogy az elmúlt évtized nagy brazil és argentin csillagai (vagy legalábbis kiemelkedő játékosai) közül ki hol kezdte európai pályafutását. A legtöbben, akikből tényleg lett is valaki, vagy középcsapatban kezdte és akkor tovább tudott lépni, vagy elment a digókhoz és ottragadt. Íme a lista (a név után az a klub, amely első európai állomáshelye volt a játékosnak):
Julio Cesar: Inter
Dani Alves: Sevilla
Lucio: Leverkusen
Maicon: Monaco
Ramires: Benfica
Juan: Leverkusen
Michel Bastos: Lille
Ronaldinho: PSG
Kaká: Milan
Pato: Milan
Robi Carlos: Inter (talán ő az egyetlen kivétel, aki nagycsapatba ment, aztán egy még nagyobban lett igazán nagy sztár)
Ronaldo: PSV
Aldair: Benfica
Romário: PSV
Rivaldo: Depor
Adriano: Inter
argentinok:
Burdisso: Inter
Gabi Milito: Zaragoza
Diego Milito: Genoa
Zanetti: Inter
Di Maria: Benfica
Mascherano: West Ham
Heinze: Valladolid
Walter Samuel: Roma
Tevez: West Ham
Ayala: Napoli
Batistuta: Fiorentina
és egy uruguayi
Luis Suarez: Groningen (majd Ajax)
És akkor az a kevés ellenpélda, akik rögtön nagy európai klubba igazoltak és ott tudtak sztárrá válni:
Marcelo: Real
Robinho: Real
Gilberto Silva: Arsenal
Gago: Real
Higuain: Real
Maradona: Barca
Saviola: Barca
Demichelis: Bayern
Számomra ebből az a tanulság, hogy hiába vagy Brazíliában kiemelkedő tehetség, hiába tűnsz ki az ottani világból, addig ameddig egy európai középcsapatban is el nem tudod érni ugyanezt, amíg ott meg nem tanulod az európai focit, nincs sok keresnivalód egy nagy klubban.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára
mes_que_un_club_ 2011.04.08. 16:36:33-kor.