2013.08.02. 09:34:57
Oblivion (Tom Cruise, Morgan Freeman)
Hmmm... Nem emlékszem, hogy volt -e írás róla. Mintha dereng valami, hogy valaki lehúzta itt, de nem biztos, hogy az a film volt (Lehet hogy az After Earth volt). Na de mindegy.
Az én véleményem az Oblivion -ról, hogy teljesen nézhető film, sőt van benne egy csavar is. Azoknak ajánlom, akik szeretik a futurisztikus filmet. Én pl. szeretem az ilyen témakört.
A világ, amiben játszódik, az posztapokaliptikus, egy nagy háború utáni világ. Nincsenek emberek a földön, mert lakhatatlanná vált a bolygó radioaktív sugárzás miatt, ezért Titánra költözött az emberiség. De, nem mindegyik: Jack Harper földön maradt, s a kollégája/párja is, hogy felügyeljék a gépek/drónok működését, illetve karbantartsák azokat. S űrből irányítják a párt. De valami megváltozik.
7/10
Szpójler, azokanak írom akik már látták a filmet!
A csavar miatt emlékeztet engem a The Moon (Sam Rockwell) c. filmre, ott is kb. ugyanez a szitu a főhősünknél.
Illetve a vége is emlékeztet valamire: Armageddon-kamikaze endingre, illetve a függetlenség napja filmvége, de ott élve jöttek ki onnan mielőtt robban az atom.
Egy valami nem világos:
Mi pusztította el a holdat, ha nem a földönkívüliek? Voltak egyáltalán földönkívüliek? Az vettem le a filmből, hogy nem volt semmiféle földönkívüli invázió, hanem a gép ébredt öntudatra (Sallyra gondolok), s terjeszkedni kezdett, vette át az uralmat a föld felett. Nem volt semmiféle atomháború? Az egész mind kamu volt, hogy beetesse a mi klónozott főhősünket, hogy legyen háttértörténete az egész dolognak. Szval? Ki mit gondol erről?
Szerk: port.hu -n olvasgattam a kritikákat, s ezt találtam:
60 évvel ezelőtti küldetés az volt hogy nézzék meg a TET-et ami akkor éppen a Titán közelében tanyázott és akkor fedezték fel és nem tudták hogy mi ez. Gondolom akkor épp a Titán vizét szivattyúzta ki. De a TET magába szippantotta az ürhajót és leklónozta a két pilótát. Ezután eljött a Földhöz, felrobbantotta a Holdat, majd a klónozott és tudatmodositott emberekből egy hadsereget gyártott akik elpusztitották a maradék ellenállást. Amennyire kiderül tulajdonképpen igazi háború nem volt, a szétszakad Hold gravitációs hatása megmozgatta a kontinentális lemezeket, ez kb. elintézte az emberiség nagy részét, a klónokra inkább csak a tisztogatás maradt (bár ezt nem fejtették ki bővebben).
Áhá, szóval TET volt a földönkívüli... így már világos... Eddig azt hittem, hogy ember által létrehozott űrközpont, ami később a benne található program öntudatra ébredt...