2023.08.28. 08:45:19
Érdekes, hogy néhányan mennyire nem látják, vagy nem zavarja őket, hogy Fati mennyire tartósan és rendszeresen rossz döntéseket hoz a pályán. Iszonyatosan önző, és még ezen felül is rengetegszer nem a jó vagy legjobb megoldást választja. Ilyenkor elgondolkodok, hogy ennyire rosszul érzékelem én ezeket, vagy ennyire más az értékrendem, mint bizonyos más szurkoló kollégáknak? Meg nyilván az is előfordul mindenkivel időnként, hogy vagy túlságosan szeret, vagy túlságosan utál valakit ahhoz, hogy objektívan érzékelje a valóságot (az adott játékossal kapcsolatban), de szeritnem esetemben Fati kapcsán pont nincs szó egyikről se.
Meg az is érdekes számomra, hogy tétmeccsen szerintem továbbra sem tud semmit letenni az asztalra, még fáradt védelmek ellen érkezve sem. Mégis mintha ez egyeseknek nem tűnne fel. Se igazán jó lövései, se jó cselei nincsenek, passzok meg végképp. Néha helyzetbe kerül, ez a legtöbb, amit el tudunk mondani róla.
Értem én, hogy bizalom meg játéklehetőség meg kezdőtagság... de valahogy Ferran, korábban Lamine, vagy éppen Fermin nem zavartatja magát, ahogy korábban Gavi vagy Baldé sem. Élnek a kevés lehetőséggel, amit kaptak, és bejátszották magukat a kezdőbe. Alázattal, kemény munkával minden valószínűség szerint.
Fati valóban jobban mozgott és jobban játszott, sőt gólokat is rúgott az elmúlt 10-12 meccsünkön. A baj az, hogy ebből kb 4 volt tétmeccs, és pont azokon semmi, a többit meg szerintem nem lehet figyelembevenni. Illetve lehet, de megfelelő súllyal.
Ha én lennék a Barcelona edzője, akkor nálam egy játékosnak:
1. Először edzésen kéne jól teljesíteni a megfelelő helyzetekben (ez van ugyanis heti 6-7 nap, és a tartós formáról sokkal többet árul el nekem).
2. Ezen felül kőkeményen dolgozni is, minden nap. De tényleg, látni a 100% effortot 1-1 kivételtől eltekintve minden nap.
3. Aztán a tétmeccseken, amiken lehetőséget kap, bizonyítani. Nem csodálatosan, makulátlanul játszani, hanem a következőkből legalább valamit villantani legalább egyete: szembetűnően jó mezőnymunka / szembetűnően jó hatékonyság / extra skillek / extra jó megoldások és döntések választása tudatosan, még ha nem is vezet esetleg eredményre.
4. Emellett még overall vizsgálnám azt, hogy milyen hatással van egy játékos jelenléte a csapat dinamikájára, az öltöző hangulatára, mennyire van kockázat vagy épp hozadék a stílusában, hozzáállásában, egyáltalán a jelenlétében.
5. És csak legvégül jön az, hogy edző és sörmeccseken a kapott 45/90 perceken mennyire teljesített. Ezek külön kategóriák tét nélkül, ugyanis se mi, se az ellenfél nem vesszük igazán komolyan. Egy Cadiz elleni bajnokin eltöltött 20 perc szerintem több infot hordoz egy játékosról, mint az egész amerikai túránk együtvéve.
Nem muszáj egyetérteni ezekkel, de én remélem, hogy a mindenkori Barca edzőnek ehhez hasonló prioritásai vannak.
Szerintem Fati egyáltalán nem mutat felénk sok fejlődést, és a bizalmat meg egy edző részéről nem úgy kell megadni egy játékosnak, hogy nem vagyok vele elégedett, de berakom kezdőbe néhányszor, hátha majd valami isteni csoda történik. A bizalom kétirányú dolog, és fel kell építeni. Fati nem fog se a nevére, se a 10esre, se a 4 műtéttel ezelőtti teljesítményére kezdőtagságokat kapni. 20-30 perceket fog kapni, mind mindenki más mindenhol, esetleg elvétve 1-1 rotációs kezdőtagság, és muszáj lesz neki élni ezekkel a lehetőségekkel. Egy edző alapvető (egész hetes, egész hónapos, egész éves) benyomásait csak úgy lehetNE heti egyszer 20-30 meg 90 percekkel gyökeresen megváltoztatni, ha az ember egészen kimagaslót nyújt, mikor megkapja az esélyt.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila