FCBsteve írta: ↑2024.06.12. 20:16:21
A Barca (Laporta alatt) évek óta pénzügyi trükkökkel fordítja pozitívba a mérleget! Mintha Te folyamatosan többet költenél a fizetésednél, csak év végén eladod az autód! Attól, hogy több bevétellel zártad az évet, ez még nem jó gazdálkodás... Az, hogy ez így volt 21-ben, 22-ben, még lehet átmenetinek mondható - de már a 2024-es szezont zárjuk, és még mindig Barca Studio (+játékosok) eladásától várjuk a jobb világot...
Nem, ez nem ugyanaz. Sőt, teljesen más, ez a vállalkozói szemlélet, ha van egy erős márkád. Ez olyan, mintha lenne egy nagy nevű vállalkozásod, ami pár rossz döntés miatt csőd közelébe jutott. Erre te felveszel egy jó adag hitelt, mert tudod, hogy a vállalkozásod nagyon erős, és ha van tőke, simán vissza fogja termelni a dolgot, tőke nélkül viszont lehúzhatod a rolót. Akár szinte azonnal, ha olyan erős. A Barca szerintem azonnal visszatermelte az elmúlt években, de nyilván ezt kb lehetetlen kikalkulálni.
A pénzt, amit kaptunk, pont úgy, mit egy vállalkozó, befektettük, elsősorban játékosokba, és hát a Lewy-Raphinha-Koundé féle igazolások nélkül ebből sosem lett volna kupa, sőt, amennyire kemény volt a BL-hely még így is idén, azt sem hiszem, hogy mindhárom évben elértük volna az első négy hely valamelyikét. Na akkor aztán megnézhettük volna magunkat, anyagilag is.
Kvázi a befektetések jó hozamot hoztak.
Számold ki, mennyi esik ki a jogok eladásából egy évre. Aztán tippeld meg, mekkora a bevételi különbség ezen okok miatt, ami a nagyobb beruházások nélkül nem lett volna, bajnoki cím, szuperkupák, rekordlátogatottság, stb. Szerintem akkora pozitív, mint a ház. Megtehette volna, hogy a fejünket lesunyva elvagyunk a 4.-6.. hely környékén, a masiával meg 1-2 igazolással, na az rövid, közép és hosszútávon is sokkal rosszabb lett volna anyagilag is, nemhogy sportszakmailag.
Mert kb ez a két lehetősége volt. És messze a jobb mellett tette le a voksát. Még csak rizikó sem volt amúgy benne szerintem, főleg, ha igaz, hogy van visszavásárlási jogunk mindre.
Azt meg senki nem tagadja szerintem, mekkora ótvar üzlet volt Lewyé, ha tényleg emelkedik jövőre a fizuja. Ha valamit rosszul csinál, azt rosszul csinálja, ez van. Csak az elmúlt egy évtizeddel ellentétben végre kevés ilyen van. De igen, nem tudom, milyen szer hatása alatt volt, mikor a lengyellel szerződést kötöttek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy