varga tamás írta:Palik Lászlónak a legteljesebb mértékig igaza van! Ezt lehet magyarázni, de megmagyarázni nem lehet. Igaza volt, amikor azt mondta, hogy fenyegetők-fenyegetettek 1-0. Na, ebben különbözik Európa és az Egyesült Államok népe, nemzete, lakossága. Ott nem meghátrálnak, hanem azt kérdezik: mennyi emberrel kell megküzdenem. Hova jutunk? Jön egy-két szemét terrorista (főként arab), betelefonál, mi meg elbújunk? Hova akarunk hátrálni? Meddig?
1972-ben Avery Brundage, a NOB amerikai elnöke a palesztin terroristák aljas, szemét támadása után, amelynek izraeli állampolgárok, versenyzők estek áldozatul, azt mondta: "Az olimpiának folytatódnia KELL!" Mert egy gyilkos nem kerekedhet felül a békés társadalmon, egy terrorista-hálózat nem tarthatja rettegésben az egész Földet. Ezek ellen a szemetek ellen, a Föld söpredékei ellen küzdeni kell, ki kell állni, és azt mondani: ITT VAGYUNK! NEM FÉLÜNK! NEM FÉLEMLÍTETEK MEG BENNÜNKET! Ez nem mártíromkodás, hanem ésszerű, egyetlen elfogadható válasz az embertelenségre.
Szerencsére mi magyarok még könnyen beszélhetünk, hála Istennek nem kellett ilyen tragédiát átélnünk. Palik most nyilván dühös és mérges, azért, mert még nem élt át olyan katasztrófát és fájdalmat, amit egy ilyen merénylet tud okozni.
Hogy mi a különbség Amerika és Európa között? Sokminden. Nem hátrálnak meg? Mégis emberek tömege halt meg 2001 szeptember 11-én.
Itt vagyunk? Nem félünk? Én félek. És kik vannak itt? Mi, mint egyszerű közember? Lehet keménykedni meg nagy szavakat dobálni (és ezzel most nem a Te hsz-ed akarom kritizálni), de mit tudunk mi tenni? Ezek gerinctelen, hidegvérű gyilkosok, akik ellen én, vagy Te, vagy Palik a saját felelősségével nem tud védekezni. Sőt, még a világ "nagy" emberei sem, csak úgy, mint azt tették a Dakaron. Egyenlőre...Az olyan terroristák, akik véresen komolyan gondolják ezt a dolgot a vallásukért vagy Isten tudja miért, azokat ez a szöveg nem fogja megrémíteni vagy meghatni. Annyit érünk el vele azzal, hogy mondjuk adott esetben nem rémülünk meg egy fenyegetéstől, hogy emberek milliói fognak meghalni robbantásokban stb. Márpedig ilyen terroristák elég sok van a Földön, és hangsúlyozom, SOSEM LEHET TUDNI!
Persze felmerül a kérdés, hogy mi akkor a megoldás. Sajnos én ezt 16 éves fejjel nem tudom. Elvileg ugyebár a 'jónak mindíg győzni kell'. Nos, ez itt a való világ, és könnyen meglehet, hogy ezellen nincs megoldás.