Testépítés, edzésprogramok

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.
daffy
Madridista

2011.09.21. 14:22:38

marquez2 írta:
daffy írta:
marquez2 írta:Sparba 300ft 400g(por formába), de ha mégis rendelnél valahonnan a malto jobb választás ( nagyobb molekulatömege miatt jobban tolerálja a gyomrod és nem utolsó sorban kevesebb vízben oldódik).
és lassabban szívódik fel,ami edzés után nem a legjobb. felesbe tolja a dextrózzal inkább.
A szolocukrot felesbe a dextrozzal?? :D
Nem akarlak nagyon elkeseriteni, de jobb helyeken szolocukor = dextroz.
én sem szeretnélek elkeseríteni,de nem azt írtam.
te malto-t írtál, én pedig azt,hogy malto+dextróz lenne a legjobb. gyorsabban és lassabban felszívódó egybe.(tudom,vitargo,stb de itt most az olcsókról beszéltünk)
Az alapokat tudom, de kíváncsi lennék a Marquez-féle anyagra... Razz Végre találtam egy olyan embert, aki diéta során is rakna CH, az edzés utáni turmixba!!!
ha az alapokat tudod,akkor ezen nem lepődsz meg :wink:
mindenhol írják,hogy az edzés utáni ch nagyon gány esetben hízlal,inkább a glikogén raktárak gyors visszatöltésére szolgál(amely jórészt lehetséges glutaminnal vegyítve is),amit shutter is bukik,mert az edzés közbeni cukorral nem engedi kiürülni rendesen.

"edzés közben nem javasolt szénhidrát fogyasztása, hiszen az edzés célja a glikogénraktárak kiürítése majd edzés utáni visszatöltése. ha szénhidrátot fogyasztasz az edzés során, akkor a szervezeted az emésztéssel lesz elfoglalva, a vér a gyomrodban lesz, nem pedig az izomzatban, így az edzés sem lesz olyan hatékony. " /body.builder.hu szakértő válaszol/
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.21. 14:09:55

http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=8204

ezt ajánlotta nekem fb-n a csabai scitec boltos, náluk kapható, ilyesmi árban.
van benne vitargo is, lehet nem lenne rossz ezt csapatni az edzés utáni proteinhez ?
dak900
Jugador del Barça

2011.09.21. 14:01:32

Sziasztok!
Új vagyok itt a fórumon. Az elmúlt évben kisebb nagyobb megszakítással edzettem, és most hogy októberben ösztöndíjat kapok, szeretnék egy kicsit komolyabban is neki állni... :D Az alapokat tudom, de kíváncsi lennék a Marquez-féle anyagra... :P Végre találtam egy olyan embert, aki diéta során is rakna CH, az edzés utáni turmixba!!! :) Szóval eddig tökéletesen egyetértek Veled Marquez. Nekem is el tudnád küldeni azt az anyagot, amit shutterisland-nek fogsz? Nagyon megköszönném. :D (pü-ben küldtem az e-mail címem is, ha nem gond... :P )
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.21. 13:15:20

barca1615 írta:Házilag szeretnék tömegnövelőt készíteni mik kellenek bele pontosan?
valamilyen protein, maltodextrin és dextróz.
ha van rá keret, akkor mondjuk kreatin is mehet bele.
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 13:14:40

barca1615 írta:Házilag szeretnék tömegnövelőt készíteni mik kellenek bele pontosan?
Jo esetben az, amibol allni szokott egy tomegnovelo :D .
Feherje, egyszeru szenhidratok, esetleg + aminosavak es kreatin, de ha visszaolvasol egy kicsit latni fogod mi kell( vagy mit lenne erdemes) egy edzes utani turmixba. Tedd bele a shakeredbe es nevezd el tomegnovelonek.
A nap mas idopontjaiban pedig alakitsd celjaid es lehetosegeid fuggvenyeben, gondolok itt arra, hogy ha csak nem vagy extrem modon ectomorf, akkor az egyszeru szenhidratoknak pl. nem sok hasznad veszed, nem ugy mint esetleg kulon vmi feherjenek( az osszbevitel eleresehez), aminosavnak( pl. 5g glutamin este lefekves elott), stb, stb
barca1615
Jugador d'estrella

2011.09.21. 12:58:58

Házilag szeretnék tömegnövelőt készíteni mik kellenek bele pontosan?
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 12:51:43

shutterisland írta:hát marquez, elég sok mindent nem tudtam felfogni, amit írtál, annyira tudományos mondatok is vannak. :lol:
jöhet pü.-ben az anyag, ami javíthat rajtam.
Ok, munkahelyi gepemen van, holnap reggel kuldom.
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 12:12:45

daffy írta:
marquez2 írta:Sparba 300ft 400g(por formába), de ha mégis rendelnél valahonnan a malto jobb választás ( nagyobb molekulatömege miatt jobban tolerálja a gyomrod és nem utolsó sorban kevesebb vízben oldódik).
és lassabban szívódik fel,ami edzés után nem a legjobb. felesbe tolja a dextrózzal inkább.
A szolocukrot felesbe a dextrozzal?? :D
Nem akarlak nagyon elkeseriteni, de jobb helyeken szolocukor = dextroz.
No de akkor tegyuk tisztaba vegre a ch-kat:
A ch formák közti választás azon alapulhat, hogy mi a legjobban tolerálható az adott körülmények közt és mi biztosítja a lehető leggyorsabb utánpótlást( ahogy arra daffy is kitert)….

ami mindezt nagyban befolyásolja az a koncentráció illetve ozmolaritás…

a nagyobb mennyiségű tápanyagbavitel és az ozmolaritás emelése a gyomor ürülését lelassítja…enterális táplálás során (mikor a táplálékot folyadék formában a gyomor-bél traktus különbözô részeibe (gyomor, duodenum, vagy jejunum) juttatják) általában nem javasolják az 1 kcal/ml-nél nagyobb energia tartalmú oldatok alkalmazását! emellett pedig a különböző szénhidrát források a felszívódás gyorsasága és az emészthetőség szempontjából eltérő koncentrációt igényelnek.

A legnépszerűbb források tolerálható koncentrációja:

Fruktóz 35 g/l

Glukóz, dextroz 80 g/l

Szacharóz 100 g/l

Keményítő oldatok 100 g/l

Maltóz 120 g/l

Maltodextrin 150 g/l

azaz az adott szénhidrát típusától függően literenként 35 és 150 gramm közötti mennyiséget pakolhatunk az edzés közbeni illetve utáni turmixba!

Ha tehát edzést követően 75 gramm szénhidrátot szeretnénk fogyasztani:

-fruktóz esetén több, mint 2 liter folyadékkal kellene elkevernünk,
-glukóz esetén közel 1 literrel kell, hígítanunk,
-maltodextrin esetén fél liter folyadékkal is jól tolerálható!

...ez pedig nagyon nem mindegy, főként ha mást is szeretnénk adni a turmixhoz..
a fentiek alapján tehát a maltodextrin lehet a nyerő, de ha tehetjük akkor ennél tovább is mehetünk…

léteznek nagyobb molekula tömegű kivonatok is…melyek még jobb tulajdonságokkal rendelkeznek…csak érdekességként a dextróz molekulatömege 180, a maltodextriné 1000-10,000, míg a „designer"-kivonatoké 500,000 is lehet…
Na csak kihoztatok belolem az allatot :D ...
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.21. 11:41:43

hát marquez, elég sok mindent nem tudtam felfogni, amit írtál, annyira tudományos mondatok is vannak. :lol:
jöhet pü.-ben az anyag, ami javíthat rajtam.
daffy
Madridista

2011.09.21. 07:49:25

djtrack
Capitá del Barça

2011.09.21. 06:33:49

gergo9 írta:
djtrack írta:nekem szuperszett edzéstervem van. fél év alatt 10kg jött fel! 80kg voltam tavaly októberben most meg 103kg vagyok. ajánlom ! mielőtt bárki is mondaná soha de soha nem szedtem steroidot!!!!!!

:)
Nah akkor nyugodtan jelentkezhetsz a Holdra ilyen genetikával ;)

Marquez! F_sza dolgokat írsz csak mehet egybe :D
jah még annyit a 86%-os tejsavót hagyjátok ami izetlen 'mit is' ? se ér csak [auto_cenzúra]...kicsattogsz tőle mint 1 tini meg lesz még 1-2 kellemetlenség tőle.!
gergo9
Director del Fútbol

2011.09.21. 04:54:30

djtrack írta:nekem szuperszett edzéstervem van. fél év alatt 10kg jött fel! 80kg voltam tavaly októberben most meg 103kg vagyok. ajánlom ! mielőtt bárki is mondaná soha de soha nem szedtem steroidot!!!!!!

:)
Nah akkor nyugodtan jelentkezhetsz a Holdra ilyen genetikával ;)

Marquez! F_sza dolgokat írsz csak mehet egybe :D
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 04:08:21

Shutter elolvastam az edzésterved meg hozzá a kajálásod.
Először is a 150g fehérje kevés ...Az időzítés nem az igazi( cirkádián ritmus...)
Az edzéstervbe nem értem minek neked a jokerface...
Aránytalan a felépítés...
Túlzottan miofibrilláris hipertrófian beállítottságú az egész, de alapból is kis spektrumon mozog az ismétlésszámod..., ...
...Bocs, hogy ezt írom, nem kritizálni akarlak, de az alapok elsajátítása nagyon nagy elölrelépést jelentene.
Kismillió dolgot írnék ezzel kapcsolatba, de féleg a köv.18 oldal csak az én üzeneteimből állna, ezért ha küldesz egy e-mail címet küldök neked 1-2 anyagot ami segítene egy jobb program és étkezési rend kialakításához, ha pedig ezek felett kérdésed lenne,akkor azt szivesen megválaszolom. Ha nem érdekel akkor mégegyszer bocs, nem kritizálni akarok.
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 03:38:38

Még pár gondolat :

Só: Why????? Felejtsd el. Elektrolitpótlás az ami nem árt edzés közbe, de azt még véletlenül se sóval (még akkor se ha ez himalájasó), izotóniás ital, ásványianyag komplex vagy külön electolit tabs, vagy ha a legjobbat akarod akkor Basica Heves Jeges!

Tej: Ha egy mód van rá hagyd meg a csecsemőknek, de persze ha eddig nem haltál bele akkor ezentúl se valószínü, hogy belefogsz. Az ok pedig: ha kihagyjuk a tejzsírt, ami nekem már ok a hanyagolásra, akkor még mindig ott van a laktóz, amire az emberek 95% allergiás, ki jobban -ki kevésbé( aki kevésbé az vszinüleg nem tud róla). Igaz a laktóznak van bontóenzime ami a laktáz, de ugye azt az emberi szervezet max 4 éves korig képes előállítani. Én hanyagolnám., de persze nem nyel el a hipertér, ha néha belehörpintessz a tejesköcsögbe. :D
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 03:21:02

Huuuhh! B...meg
Na visszaolvastam 3 4 oldalt a fórumon. hát rengeteg az érdekes dolog azok közt amit írtatok, majd ahogy időm engedi igyekszek egy- két dolgot megválaszolni, véleményt írni. Addig is az edzés utáni turmixról:
fehérje: lehetőleg gyorsan oldódó tejsavó izolátum, hidroizolátum esetleg izolátum koncentrátum keveréke, a határ a csillagos ég meg a pénztárcád- amúgy 04-06g/testsúlykg
ch: szintén gyorsan oldódóra van szükséged, ideális esetben waxy, vitargo, ha nem akkor malto esetleg dextróz, itt a molekulatömeg a döntő tényeződ- 0,4-06g, ha diétázol, 0,8-1,2g/testsúlykg ha tömegnövelsz
Ez a minimális alap. Ezenkivül 5-10g glutamin(5g glutamin = 49g ch ami az edzés utáni glikogénraktárak visszatöltését illeti, itt a májglikogénre nem térnék ki). 2-3 g bcaa ( bár a bcaa-nak edzés közben van inkább létjogosultsága, de a glutaminnal is erősen szinergista kölcsönhatása miatt ajállanám(többek között). Emellett nem ártana vmi erősebb antioxidáns sem, ebből is kiscsilliót találsz, de akár egy alap 1g c + némi E vit is elég lehet. Ezenfelül persze EPA+Dhaa ( halolaj ).
Ez lenne az alap nagyjából, persze tudom ez már rég nem 5000ft, ezért a írtam, hogy a határ a csillagos ég, de sokkal inkább a pénztárcád.
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.21. 02:47:14

Sparba 300ft 400g(por formába), de ha mégis rendelnél valahonnan a malto jobb választás ( nagyobb molekulatömege miatt jobban tolerálja a gyomrod és nem utolsó sorban kevesebb vízben oldódik).
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.20. 23:56:40

hát igen, érdekes dolog ez a tápkieg mizéria.

most rohadtul matekozok, hogy lenne jó, mert nyilván optimális lenne telített zsírsav,bcaa,normális multivitamin (esetleg C vitaminnal kipótolva) meg dextróz vásárlása (mondjuk még van itthon valamennyi..) a fejlődésem szempontjából.

a dextrózról jut eszembe, nem tudja valaki, hol lehet kapni ezt a zacskósat ? ha shopról rendelem, egy ezres a GLS miatt rá van dobva.
valamelyik nap vettem két zacskó sima natúr szőlőcukrot boltban, ledaráltam robotgéppel, de valahogy nem ugyanúgy oldódott a vízben, mint a zacskós típusú, alapból por alakú dextróz.
ebből szoktam most 30 grammot edzés végén vízben feloldva betolni, végül is ízre nincs különbség, csak oldódásra.
daffy
Madridista

2011.09.20. 23:48:43

shutterisland írta:...
én kipróbáltam már:
-cytogen whey pro: hatalmas király termék,kár hogy nem ez van jelenleg(full force néven fut a gyártó már)
-valami német fehérje: soha többet
-brutal muscle on: a legfinomabb és legjobb,amit ettem,ittam
-nitro pure whey gold: ez van jelenleg,az íz förtelem. citrom joghurt és eper-vanília van itthon. gusztustalan,de nincs mit tenni
-attack: 1 alkalommal használt,utána nem
- nitrox: negyed(!) adagot ittam és 2 napig nem aludtam egy percet sem,de pörgetett. végül is az a dolga
- multi pro: a legjobb vitamin,elképesztően meg voltam elégedve vele. 1 hónapos állandó betegségből segített ki
- daily one: olcsóbb vitamin,különösebb hatást nem éreztem
- joint-x: ízületvédő. jó kis termék,de csodákra nem képes,csak a nagytesója
- tesztofokozó a biotechtől: 1 alkalommal használt,csakúgy,mint az attack

ennyi jut eszembe hirtelen. a kajára soha nem figyelek,szerencsére így is elképesztő gyorsan fejlődök és a zsír is kevesebb,mint ami a kaját látva illene. mázli
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.20. 23:38:48

abban a "szerencsés" helyzetben vagyok, hogy amíg nem tartottam be az alapokat (étrend nélkül, normális edzésterv nélkül, kihagyásokkal bohóckodtam) meg tudtam engedni magamnak, hogy g-bombot, attackot, vagy crea-bombokat használtam,nitrox alkatechet sőt locomotive-ra is emlékszek, hogy költöttem. (természetesen tömegnövelők meg fehérjék mellett.)

alig fejlődtem, és nem értettem miért...viszont mióta már egyre többet tudok a sportról, étkezésről, vagy edzésről, és egyre jobban betartom, amit be kell, most meg már nem tudok ennyit kiadni tápkiegekre...

a kreatinhoz annyit, hogy régről maradt crea-bombom, azzal töltöttem és tartottam szinten, az elfogyott kb 2 hónapja, szóval ideje lenne lassan egy kúrának.
de érezhető volt, hogy ad pluszt.
daffy
Madridista

2011.09.20. 23:32:21

shutterisland írta: a tervem most a következő, körülnéztem.
október elején veszek :
dextrózt (bár nem tudom hol lehet kapni zacskósat, mert neten találok csak..)
aztán...
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=8265
ez 150 napig elég, és többszöröse a vitamin tartalma annak, amit most szedek.
aztán majd október vége fele egy creatint.
abba a vitaminba is kevés a c-vitamin. azt lehet nem ártana egyet külön venni és naponta 1-1darabot bekapkodni nem vészes

kreatin az húzós,mert nem tudni,hogy neked melyik válik be,de elsőre a monohidrátot szokták javasolni
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.20. 23:27:11

daffy írta:
shutterisland írta: hát nem igazán vagyok hízékony, a fantasztikus genetikám a szüleimtől örököltem, miszerint fater vékony típus, anyám meg könnyen zsírosodik..szóval ennek a metamorfóziójaként nehezen jön fel rám izom, de zsír jön mellé (pl. a hasamra) ugyanúgy.

tápkieg csak az a fehérje lesz, amit majd megjön nemsoká, illetve biotech vita complex (valahogy egy hónapra sajnálok 4-5000 forintot vitaminra..)
pont ma olvastam,hogy a tudósok bebizonyították,hogy ugyan létezik a hízékonyságért felelős gén,de ez max +3kilót jelent összesen,így azt,hogy ha valaki kövér,azt mától nem foghatja a genetikára. kaja,életmód,mozgás.

on: a mass-szal az a baj,hogy a 37g ch-ból 35 cukor. erre én nem adnék pénzt. ha veszel dextrózt majd' ugyan ott vagy,csak olcsón.
tudom,hogy az emésztés miatt akarsz venni valamit,de én azt a pénzt a helyedben dextrózra költeném és zabpehelyre. ebből a szénhidrát meg is oldódna és a fehérje meg kéznél van,nem utolsó sorban a zabpehely +1 normális étkezést segíthet elő. gyümi+fehérje+zab=reggeli

vitamin: daily one!
a zabot tolom reggel, viszont most azon gondolkoztam el, hogy edzés után dextróz, viszont malto nem is igazán kell...vagy mikor kell ? edzés közben szoktam sportitalként citromlével meg pici sóval egy 15-20 grammot, de ennyi, talán az edzés utániba egy kicsit tenni.
csak gondolom sok értelme nincs, mert edzés után 1 órával már úgyis csirke rizs.

a tervem most a következő, körülnéztem.
október elején veszek :
dextrózt (bár nem tudom hol lehet kapni zacskósat, mert neten találok csak..)
aztán...
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=8265
ez 150 napig elég, és többszöröse a vitamin tartalma annak, amit most szedek.
aztán majd október vége fele egy creatint.
daffy
Madridista

2011.09.20. 23:15:27

shutterisland írta: hát nem igazán vagyok hízékony, a fantasztikus genetikám a szüleimtől örököltem, miszerint fater vékony típus, anyám meg könnyen zsírosodik..szóval ennek a metamorfóziójaként nehezen jön fel rám izom, de zsír jön mellé (pl. a hasamra) ugyanúgy.

tápkieg csak az a fehérje lesz, amit majd megjön nemsoká, illetve biotech vita complex (valahogy egy hónapra sajnálok 4-5000 forintot vitaminra..)
pont ma olvastam,hogy a tudósok bebizonyították,hogy ugyan létezik a hízékonyságért felelős gén,de ez max +3kilót jelent összesen,így azt,hogy ha valaki kövér,azt mától nem foghatja a genetikára. kaja,életmód,mozgás.

on: a mass-szal az a baj,hogy a 37g ch-ból 35 cukor. erre én nem adnék pénzt. ha veszel dextrózt majd' ugyan ott vagy,csak olcsón.
tudom,hogy az emésztés miatt akarsz venni valamit,de én azt a pénzt a helyedben dextrózra költeném és zabpehelyre. ebből a szénhidrát meg is oldódna és a fehérje meg kéznél van,nem utolsó sorban a zabpehely +1 normális étkezést segíthet elő. gyümi+fehérje+zab=reggeli

vitamin: daily one!
shutterisland
Director del Fútbol

2011.09.20. 23:02:53

daffy írta:mennyire vagy hízékony alkat és mivel rendelkezel(tápkieg)?
hát nem igazán vagyok hízékony, a fantasztikus genetikám a szüleimtől örököltem, miszerint fater vékony típus, anyám meg könnyen zsírosodik..szóval ennek a metamorfóziójaként nehezen jön fel rám izom, de zsír jön mellé (pl. a hasamra) ugyanúgy.

Nem akarok nagyon beleszólni, de sztem felesleges dolog tömegnövelőre költeni, főleg akkor ha korlátozottak a források. Egyszerü ch- nak csak edzés után 0,6-1,2g/sovány testsúlykg) van igazán létjogosúltsága, minden más időpontban összetett ch-t kéne enned. Sokkal okosabb lenne fehérjére költeni ( persze csak, ha az alap multivit+ esszenciális zsírsav kombó megvan), esetleg aminókra (bcaa, glutamin). A szénhidrátot malto-ból és/vagy dextrózból fillérekért meg lehet oldani
jó, hogy beleszólsz, mert a véleményeteket kérdeztem :wink:
lehet igazad van, de az egész abból indul, hogy (a 4. oldalon megtalálod) rendeltem a vaterán 10kg natúr, zacskós tejsavófehérjét, állítása szerint egy versenyző, aki a szponzori termék felesleget szokta eladni off-seasonban, immár 3. nyár óta (700 visszajelzéséből vaterán 1 sem negatív) így úgy voltam vele, hogy próba cseresznye, megrendelem, vagy bukok, vagy k.rva nagyo nyerek.
gergo9 szerint viszont ez nem tartalmaz annyi emésztő enzimet, hogy annyira jól hasznosuljon, így mondjuk tömegnövelővel keverve lehet jó lenne.

más : vitamint használok (nem annyira ütőset, de már leírtam előbb, miért nem)...valahogy omega zsírsavra sajnálok annyit kiadni, talán még a glutamin, vagy bcaa jöhetne szóba, egy havi 5k erejéig, bár az meg kérdés, hogy dobna e rajtam annyit (megtervezett és még mindig formálódó edzésterv és étrend mellett) mint havonta 2.25 kg tömegnövelő.

amúgy megtalálsz rólam ilyeneket, hogy edzésterv vagy étrend, 2-3 oldallal visszább, leírtam, ha van rá egy pár percet, megnézheted. :D
2kg dextróz 1000ft. promix pedig 4500. ez ugyan 500ft-tal fölé szalad,de a ch elég a köv hónapból is 1 hétre
a fehérje az nem kell most, mert ezt az "alkalmi" vételt most bizalommal várom, annyira szerintem nem lőhetek mellé vele.
szóval ezt a havi ~5000 forintot valami másra akarom költeni.
kreatinban gondolkodom, de az csak 1x-i alkalom, olyanra gondolok, amiből minden hónapban kéne vennem egy dobozzal.
daffy
Madridista

2011.09.20. 22:59:10

marquez2 írta:Nem akarok nagyon beleszólni, de sztem felesleges dolog tömegnövelőre költeni, főleg akkor ha korlátozottak a források. Egyszerü ch- nak csak edzés után 0,6-1,2g/sovány testsúlykg) van igazán létjogosúltsága, minden más időpontban összetett ch-t kéne enned. Sokkal okosabb lenne fehérjére költeni ( persze csak, ha az alap multivit+ esszenciális zsírsav kombó megvan), esetleg aminókra (bcaa, glutamin). A szénhidrátot malto-ból és/vagy dextrózból fillérekért meg lehet oldani
ezzel teljesen egyetértek. 2kg dextróz 1000ft. promix pedig 4500. ez ugyan 500ft-tal fölé szalad,de a ch elég a köv hónapból is 1 hétre
marquez2
Jugador del Barça

2011.09.20. 22:50:54

Nem akarok nagyon beleszólni, de sztem felesleges dolog tömegnövelőre költeni, főleg akkor ha korlátozottak a források. Egyszerü ch- nak csak edzés után 0,6-1,2g/sovány testsúlykg) van igazán létjogosúltsága, minden más időpontban összetett ch-t kéne enned. Sokkal okosabb lenne fehérjére költeni ( persze csak, ha az alap multivit+ esszenciális zsírsav kombó megvan), esetleg aminókra (bcaa, glutamin). A szénhidrátot malto-ból és/vagy dextrózból fillérekért meg lehet oldani
Válasz küldése