Elsősorban olyanok tapasztalatára, segítségére lennék kíváncsi, akiknek volt már meniszkusz műtétje.
Hogy nagyjából teljes legyen a kép: az elmúlt években elég sokat és sok mindent sportoltam: küzdősport, mellette rendszeresen fociztam, futottam, nagyobb és intezívebb sétákra is jártam. eleinte még csináltam mellette súlyzós edzéseket, melyeket korábban évekig rendszeresen csináltam, viszont 2011 nyarán felhagytam vele, egyrészt mert ekkor volt a második térdsérülésem, amihez úgy gondoltam ennek is köze lehet, másrészt túl kötött volt az izomzatom és fogyni is akartam. Ezért ezután már csak saját súlyós edzésekkel erősítettem.
A jobb térdem először 2008 októberében sérült meg, egy betonpályás focitornán. A röntgen nem mutatott sérülést a szalagokon, így nem is lett nagyon túlgondolva a dolog, 1 hétre ki írtak suliból, és azt mondta az orvos, hogy pihentessem, és mikor már úgy érzem, hogy jó, akkor kezdjek el sportolni. Kb. egy hónap múlva kezdtem el otthon edzeni, és kb. még egy hónap volt, mire lementem kempo edzésékre újra, és még sokáig éreztem a sérülést hatását, de idővel újre olyan volt mint korábban a térdem.
2011 nyarán azonban újra lesérültem, egy másik orvoshoz kerültem ezúltal. Ő szkeptikusabb volt, de röntgen most sem mutatott sérülést a szalagokon, ezért úgy látta nincs szükség műtétre. A folytatás hasonló volt mint három évvel korábban.
2013-ban otthon a kertben zsákoltam, egy fordulórúgásnál sérült meg ismét a térdem, de nem tűnt komolynak, pár nap után teljesen rendbe is jött, ezért nem mentem vele orvoshoz. Ekkoriban viszont mást is tapasztaltam, pl. futás után erős, és hangos roppanásokat a térdemben, ami fájdalommal nem járt, de azért nagyon kellemetlen volt.
2014 februárjában otthon árnyékoltam, elég jó formában éreztem magam, ezért nagyon intenziven csináltam, és egy rúgásnál ismét megroppant a térdem, de ezúttak fájadalmat is éreztem a belső részén. Azonban nem tűnt komolynak, orvoshoz ezért nem is mentem vele.
A gond akkor volt, mikor pár nap múlva újra edzettem, gyengének és instabilnak éreztem a térdem, gondoltam idővel jobb lesz, és javult is, de sosem lett olyan, mint előtte volt, a gyengeség és az instabilitás érzete végig megmaradt, mellette a kellemetlen ropogások, sőt inkább már kattogások állandósultak.
Utánaolvastam, mi lehet, már akkor a meniszkusz sérülés tűnt valószínűnek. De mivel azt is írták róla, hogy műteni kell, amitől azért féltem, illetve végzős voltam az egyetemen, szóval nagyon nem jött volna jó, ezért nem mentem el orvoshoz vele. Nem mentem el azóta edzeni, otthon zsákolat, és erősítettem amennyire tudtam. Focizni egyszer próbáltam, de mivel árnyéka voltam régi önmagamnak, kb. 10 perc után hazajöttem. Futni kétszer voltam, az is keserves volt. De mégis halogattam a dolgot, aztán szeptembertől dolgoztam, és nem akartam mindjárt betegszabadsággal kezdeni, szóval tovább halasztottam a dolgot. Az állapotom idén tavasszal aztán gyors romlásnak indult, április végére, másus elejére már járni is alig tudtam, ezért elmentem orvoshoz.
Ezúttal egy harmadik orvohoz, akit úgy javasoltak, hogy nagyon jó térdműtétekben. Rövid vizsgálat után közölte, hogy bizony a meniszkus nagyon rossz állapotban van már, látszik, hogy régi sérülés, de mellette a keresztszalag is sérült, szintén már régen. Abban maradtunk, hogy most a meniszkusz lesz műtve, utána, ha elkezdek edzeni, akkor meglátom a keresztszalag mennyire zavar a sportolásban.
Meg is volt a műtét, máj. 14-én, azóta három hónap eltelt. Végigcsináltan a rehabot, otthon is igyekszem mindent megtenni, erősítek, nyújtok. Az izom már majdnem olyan erős, mint volt korábban, a legtöbb gyakorlat gond és fájdalom nélkül megy, guggolással és biciklizéssel sincs problémám. Nyújtásokkal szintén jól haladok, hamarosan el fogom érni a sérülés előtti szintet. Két gyakorlattal van gondom, a kisebb, mikor fekszem, és a lábfejeimmel kell összenyomnom a labdát, nyújtott lábbal, akkor érzek egy kis kellemetlenséget a térdem belső részén. A másik mikor fekve be kell hajlítanom a lábam, és talpal belenyomni a labdába, az eléggé fáj még mindig.
Ami viszont nagyon zavar, amennyire eddig próbálkozok mozogni, vagy nagyon óvatosan néhány rúgással, az elég kiábrándító. Nagyon erőtlennek és instabilnak érzem a tédem, és nem tudom, hogy ez még a műtét miatt van, vagy a keresztszalag sérülése az okozója.
Azért lennék kiváncsi, hogy akinek volt ilyen műtétje, most hol kéne kb. tartanom, bízzak-e még javulásban, vagy csak a keresztszalag műtétje után tudok majd normálisan sportolni.
Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett.