Látom sokan Del Bosque-t hibáztatjátok azért a szégyenért amit elszenvedett a Vörös Fúria.Szerintem nem hibáztatható az öreg (annyira) mint azt itt sokan leírjátok. Kezdjük ott, hogy sokan azon a véleményen vagytok, hogy Del Bosque alapból rossz taktikával dolgozott,már anno 4 éve is, és csak azért nyertek mert volt egy jó gerince a válogatottnak. Ennyi erővel akkor Pintér Attila is lehetett volna az edző, gondolom vele is megnyerték volna. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy annak a fene nagy keretnek és gerincnek az alapja a barca volt, akik az előző évben kiestek a Sevillával és az Interrel vívott párharcban. Ha azok a csapatok megállították őket, akkor gondoljuk, hogy az egyéniségek elegek voltak Németország meg Hollandia ellen?

na mindegy. Aztán jött az eb, és ott is nyertek. itt is azt mondtátok,hogy a 4-2-3-1 fölösleges, túl sok a passz és megint csak az egyéniségek voltak azok akik megnyerték a tornát,ezúttal is "egyedül" lealázva a németeket vert olaszokat a fináléban. Aha persze

.Az egy dolog, hogy a válogatott épített az egyéniségekre, de ez természetes is volt. DE nem ők nyerték meg egyedül a tornákat.Az véletlenül sem jutott senkinek sem az eszébe,hogy esetleg Del Bosque azért játszatta őket 4-2-3-1-ben, hogy kevesebb gólt kapjanak? Hogy azért passzolgattak annyit,hogy felőröljék az ellenfelet, mert nincs elöl egy Messi aki rúg 2t és el van intézve? nem lehet, hogy ő volt úgy, hogy ha erős a védelem, akkor az egyéniségek és az összeszokottság elég lesz annyi gólhoz amellyel nyernek? és nem 3-t meg 4-t kell rúgni, ha nem gyakran csak 1-t. na ezek után le vezetem az én elképzelésemet a vb készületekről, szigorúan csak Del Bosque szemszögéből nézve.
A nyáron a konf.kupa nem sikerült jól. Ennek egyik oka, hogy a 12-13-as szezon a Barca szemszögéből,többek között Tito távol léte miatt, nem sikerült jól. Az a csapat akkor már 3 éve épült a Barcelona futtbaljára, és amíg Pep újított, addig Bosquénak csak a saját kis elképzelését kellett hozzá tenni a gépezethez, ráadásul ott voltak a barcán kívüli játékosok, akik nyilván kínáltak erre még alternatívát.Így működött is az egész. Tito szezonjából azonban nem, vagy csak minimális új dolgot tudott kitalálni,így a spanyolok játékában nem volt meg az a váratlan faktor, ami a győzelmek alapja volt. Ezt pedig könyörtelenül kihasználták a brazilok,de már az olaszok is. ősszel azonban a Barca jól kezdett, új impulzusok érték a csapatot, és ezek ugyan nem voltak egetrengető dolgok,de úgy tűnt a játékrendszerből még ki lehet hozni valamit, ami elég lehet akár a vb-én is. Február-március környékén azonban a barca elkezdett gyengélkedni,de így is rúgtak 4-et a Realnak. Kérdem én ekkor kellett volna a real játékára átformálni a válogatottat? 3 hónappal a vb előtt? Igaz már egy éve is egy új szisztéma felé lehetett volna haladni, ekkor azonban hol volt még a Real és az Atleti remek tavasza, amely példát mutathatott volna Bosquénak. Az öreg ugyanis ritkán dolgozott a saját szakállára, inkább az aktuális klubszezonból próbálta levonni a tanulságokat. Az idei évben a főbb tanulságok azonban április-május végén mutatkoztak, és ekkor már késő volt, meg reformálni a válogatottat. Most nyilván lehet mondani, hogy befért volna Carvajal vagy isco(a jobbhátvédet tényleg ki kellett volna vinni egyébként) de Iscoval sem lett volna ez jobb, Talán még rosszabb lett volna. Hiszen így legalább a megszokottság megvolt, isco sem tudott volna újat mutatni ebben a játékrendszerben, erre jó példa Costa is,aki úgyszintén nem csinált semmit. Szóval szerintem Del Bosque sokkal kevésbé hibáztatható, mint azt itt sokan írják, hiszen a jelek, amik előrevetítették ezt, már csak a szezon végén jöttek, akkor pedig már késő volt új taktikát kidolgozni. Persze a 12-13-as szezonban látottakat alapúl véve láthatta volna, hogy a Barca gyengül, de már akkor is csak 1 év volt a vb-ig, ráadásul utána sokáig a Barca jól állt a szezonban. Na mindegy a lényegen mindez nem változtat,a spanyolok kiestek és valószinű, hogy Del Boqsque távozik. Ami egyébként jogos, mert a generációváltáshoz, én kevésnek érzem. Elnézést az esetleges durvább hangnemért,csak gyorsan kellett írnom,és ilyenkor nem válogatt az ember a szavakban.