Engem annyi zavar az egész idei esélylatolgatásban, hogy 2016-ban CR magához illetve a Messi-Suárez duóhoz képest rettentő gyengén játszik. Eddig nem az volt a "nyerő", ha valaki egyénileg alakított nagyot és az kutyát sem érdekelt, hogy miket is nyert a csapatával? Most akkor hirtelen megint ilyen k..a fontos, hogy ki mit is nyert csapatszinten? Tőlem aztán nyerheti a rinyagép, ha a szezon végén mi visszük a fontosabb kupákat és nem a fehérek. Ami igazán zavar az a média vergődése, hogy mikor épp "mit kell nézni", csak, hogy Barbibaba is újra aranylabdás legyen..

Persze, elismerem, hogy a portugál nagy játékos, szép karrierrel, de szerintem jóval több aranybogyót gyűjtött be annál, mint amennyit megérdemelt. (Ilyen tekintetben Messi-vel sem vagyok kibékülve, mert nála is legalább 1gyel több van.)
Jó lenne, ha az aranylabdához is lefektetnének olyan alapelveket, hogy mi alapján is lehessen voksolni. Itt meg ugyanoda jutunk el, hová az utóbbi években mindig. Mi is a fontosabb: egyéni sikerek, gólok, stb vagy a csapat eredményeihez mennyit is tett hozzá az adott játékos. A kettő között persze van átfedés.
Az én szubjektív véleményem az, hogy első körben azt kellene "összehasonlítani", hogy az adott játékos szerepe mennyire volt meghatározó egy-egy sorozat megnyerésében az adott csapatnál. Szerep alatt pedig nem csak a gólokat kell érteni. El lehetne gondolkodni, hogy pl. Neuernek mi kellett volna még 2014-ben ahhoz, hogy feljebb végezzen a rangsorban...Ő ennél többet nem tud. Gólkirály nem lehet. De Müller egész éves teljesítményét eléggé alulértékelték 2014-ben. Hasonló posztokon játszó, hasonló szerepkört betöltő játékosoknál lehetne differenciálni gólok alapján, ha a csapatuk sikerében mindketten kivették nem kis részüket. Olyan játékosokat pedig akiknek nem volt domináns részük egy-egy sikercsapatban fontolóra sem érdemes venni.
Nálam ez alapján minden további nélkül az eddigi "győztesek" az utóbbi éveket tekintve:
2010: Xavi
2011: Messi
2012: Iniesta
2013: Ribery
2014: Neuer
2015: Messi
2016: Messi