gránit írta: ↑2024.07.02. 16:08:04
...
Na jó, leírom képekkel akkor azt az amúgy szép átlépőcselt megelőző támadást, ahol szerinted 100-ból 95 ember a blokkba lövi úgy, hogy a kapuson kívül senki nem volt Ronaldo előtt, azaz nem volt ott blokk. De nyilván abba rúgnák most. A nem létező blokkba.
Támadás első képkockája. A piros vonal előtt a brazilok emberelőnyben viszik a németekre a labdát, a két bekarikázott játékos KOCOG, ahelyett, hogy minden erejét összeszedve sprintelne hátra egy vb döntőben. A piros nyilak jelzik, hogy merre kellene irgalmatlan sebességgel logolniuk, főleg a 22-esnek, hogy a sárgával jelölt passzsávot blokkolja. A brazil támadónak még helye is volt egy befele tolást csinálni, mivel a német középpályásnak semmi vágya nem volt közbelépni. Mindeközben a két belső védő méterekre bármelyik braziltól, a labdástól több, mint 2-re és elfele fut a védő.
A befele passz pillanata. A passzoló játékostól immáron 3 méterre áll a védő, nem fog semmi passzsávot. Középső bal védő relatíve közel a támadóhoz, de játékban tartja, miközben a másik régen lesen lenne. A sokkal bekarikázott védő nézőként vesz részt még mindig az eseményekből. Az egyszer bekarikázott védő a távolabbi támadót fogja, ami orbitális védelmi hiba. A passz pillanatában sem kezd el futni Rivaldo felé. Itt írod azt, hogy egyszer lépett ki rá a német és gól lett belőle. Persze, mert ha nem teszi meg, akkor ott marad az a hatalmas tér kékkel jelölve, ahol SENKI nem állna a lövés és a csatár útjába, csak Kahn. 16-ról ez 95%-ban gól. Most is, régen is. Szóval végre eszmél és kilép (elképesztően későn).
Átlépős csel pillanata. A védő MÉG MINDIG NEM támadja Rivaldot, mert nem ért oda, 1 méterre van tőle. Ha a védő egy irányba mozog gyorsan, rettenet könnyű megverni, mert nem tud irányt változtatni. Más szóval, ha el vagy késve ennyire, kb mindegy, mit csinálsz. Rivaldo jól ismerte fel a helyzetet, látta, hogy mögötte teljesen üresen van Ronaldo (egyébként hol van a jobb védő az egészből?), volt egy szép megmozdulása, amire itt csorgatjuk a nyálunkat és istenítjük, holott még csak testcsel sem volt benne, utána Ronaldo tötymörögve rákészül és belövi szépen. Azért készülhetett így rá, mert sehol egy rohadás védő nem volt a láthatáron, és nem azért, mert hű de jól agyoncselezték volna őket, hanem mert sehol nem volt senki. Ha ezt nem hívjuk ócska védekeznésnek, akkor soha többé nem szabad egy árva rossz szót mondani a Barcájéra, mert 1-1 ember üresen marad 1 lépés erejéig (avagy ahogy a Girona lőtt nekünk 3-t).
És most, ha ezen túllépünk, akkor az a nyers állítás, hogy régen mindenki ügyesebb volt, minden más sportban cáfolva van. Egyre dőlnek meg a világrekordok sokkal egyszerűbb, mérhetőbb sportokban úgy, hogy a doppingszerekre sokkal jobb szűrők vannak, ergo tisztábban kell játszani, és mégis. Tudod miért? Mert sokkal többet tudunk az emberről, a hatékony edzésről, az életvitelről, illetve sokkal jobb eszközeink vannak, amivel sokkal jobb atlétákat képzünk. Ehhez a focinál hozzájön az elképesztő sok információ, ami taktikailag elérhető és a sokkal nagyobb stábok, mint ami korábban volt és kapunk egy olyan helyzetet, ahol a foci sokkal kiforrottabb. És hidd el, ha egy akadémián egy játékos szétszivat mindenkit és stabilan jól játszik, akkor annak nem fogják megmondani ,hogy hé, inkább mi lenne, ha nem szereznél nekünk gólt belőle? Messi is átvitte 5 emberen, őt miért nem teremtették le? Egyszerűen nem reális az, hogy most rosszabbak a focisták és kevésbé felkészültek.
Csaba, sose írtam, hogy csak ezen múlt. Én sem értem, hogy miért lehet kevesebb gól szabadból (ha ez tényleg így van arányosan, nem néztem utána). Csak gondolkodtam rajta, hogy miért lehet és minden bizonnyal beleszóltak a sorfalat érintő intézkedések, valamint az új trendek.