2019.05.15. 10:23:46
Újból Griezmann. Nem tudom, hogy mennyire jó ötlet, mert ahogyan előttem is írták, nem középcsatár, mintha Messi helyére szereznénk alternatívát. Ez pihentetés szempontjából nem lenne rossz, de Griezmann 28 éves és nem győztes típus.
Oké, megnyerték a vb-t, de az sem elsősorban neki köszönhető, hanem a kiemelkedően tehetséges francia válogatottnak. Én a magasságával nem foglalkoznék, mert volt már nálunk hasonló magassággal rendelkező támadó (David Villa szintén 174 centiméter), akik végül sikeresen beilleszkedett.
A góljai száma sem mérvadó, mivel egy defenzív csapat egyedüli opciója volt sok esetben. Ez azt jelenti, hogy a bajnoki mérkőzéseken a csapat góljainak 30-32%-át ő szerzi. Ez azért komoly teher, főleg, ha azt vesszük, hogy nincsen klasszikus irányítója a Ticónak és a franciának sokszor egyedül kell megteremtenie a helyzeteket.
Van viszont három tényező véleményem szerintem, ami negatívan hat:
- Ahogyan már kiemeltem, nem győztes típus. Lehetséges, hogy alapjáraton Cholo nem az, így a csapata sem tud nyerni, de azért az nem jó előjel, hogy elveszített egy Eb-döntőt, vele még sosem nyert bajnoki címet az Atlético és elbuktak egy BL-döntőt. Ugyanakkor az Európa Liga összejött, ahol nagyot ment Griezmann.
- Góllövés a BL-ben. Luis Suárez utoljára 2016-ban talált be idegenben a BL-ben (oké, az Old Traffordon tevékenyen részt vállalt a gólban), míg Griezmann az elmúlt három évben mindössze egy gólra volt képes a 13 mérkőzésen, távol a Wanda Metropolitánótól. Összességében sem veretes ilyen tekintetben (27 mérkőzésen 5 gól), pedig a csapat Achilles-sarka az idegenbeli mérkőzések.
- 120 millió és a tavalyi visszautasítás. Azért az erős volt, ahogyan kikosarazott múlt évben, most pedig látván, hogy semmit sem fog nyerni az Atléticóval, egyből jönne hozzánk. A 120 milliót én soknak tartom, pláne annak fényében, hogyha igazak a pletykák, akkor Hazard 100-ból megvan a Real Madridnak. Coutinho után ő lehetne a második komoly betli 100 millió feletti igazolás esetén..
Én azt mondom, hogy ezt a pénzt sokkal jobban is el lehetne költeni. Nagyon úgy néz ki, hogy Frenkie de Jong mellett Matthijs de Ligt is jön. Az a baj, hogy hiába óriási tehetségek mind a ketten (de Ligt jó eséllyel az előttünk álló évtized legjobb középhátvédje lesz), mind a ketten egy olyan csapatból érkeztek, ahol Európa Liga finálét buktak, illetve ismerjük az idei Bajnokok Ligája kiesésüket is.
Jelenlegi keretünk több problémával is küszködik (csak néhány belőle):
- Nincsen még egy olyan személy, aki átlendítené a csapatot a holtponton, ha igazán meleg a helyzet. Messi sem gép, nem lehet mindig tőle várni a csodát, ráadásul az emberek belőle készülnek.
- Idegenben nem megy a kieséses szakaszban, nincsen stabil góllövőnk, aki besegítene Messinek.
- Jordi Albának nincsen alternatívája, ahogyan elől a csatársorba is elkélne egy minőségi cserecsatár, aki tehermentesíti az öregedő párost.
Marc-André ter Stegen mögé kell majd valaki, de ha érkezik középre de Ligt, akkor a védelem azon része rendben lesz a német kapus előtt. Jobbhátvéd poszt is így oké, Jordi Alba mögé pedig egy lejárt szerződéssel rendelkezőt hoznék, akinek nincsen komoly percigénye.
Filipe Luisról volt szó, azóta nem olvastam a vele kapcsolatos pletykákat, de ő ideális lenne. Frenkie de Jong érkezésével szerintem a középpálya is rendben lesz (bár azért formajavulás itt sem ártana pár játékostól..), marad a csatársor. Suárez, Messi és Dembélé. Coutinho jó eséllyel menni fog, Boateng is vissza a kölcsönből, Malcom jövője pedig kérdéses. Egy évre érdemesebb lenne kölcsönadni.
Ha azt nézzük, hogy Suárez és Messi sem mai gyerek már, akkor érdemes 5 játékos erre a három (olykor kettő) pozícióra. Egy balszélső (nem Coutinho-féle), illetve egy cserecenter. A baloldali támadó az olyan poszt, ami Neymar távozása óta problémát jelent. Coutinho kényszermegoldás volt, egy gólerős játékos kell, akiért bizony nem érdemes sajnálni a pénzt.
Egy olyan, aki jól szerepel a BL-ben, van tapasztalata, nem riad vissza az egyenes kieséses szakasztól és képes gólt lőni idegenben is, meccseket eldönteni. Lássuk be, nem sok olyan játékos volt Cristiano Ronaldón kívül, aki képes volt erre és még mozdítható is. Olyan pedig még kevesebb, aki elviseli azt, ha nem ő az első számú opció, hanem el van nyomva egy nagyobb játékos mögött.
Kylian Mbappé nem igazol el a PSG-ből, Timo Werner hiába szerepelt anno jól 2017/18-as szezonban a BL-ben, neki komoly fóbiája van az idegenbeli meccsektől. Aki megfelel minden kitételnek, az Sadio Mané.
Biztos lesz, aki értetlenül áll majd az ötlet előtt, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy Mané szívesen ment volna a Real Madridba, még a tavasz folyamán. Ő az, aki mozdítható lenne, kérdés, hogy ilyen rövid időn belül megválik-e kétszer is egy fontos játékosától a Liverpool, illetve játszana-e a Barcelonában.
A szenegáli támadó a BL egyenes kieséses szakaszában 13 meccsen 10 gólt szerzett az elmúlt két évben, ebből 7-et idegenben. Ez azért eléggé komoly tényező, ráadásul jól viseli a másod- vagy harmadopció lehetőségét is. Az ára szerintem 100-150 millió között mozogna véleményem szerint (piaci értéke most 85 millió), de esetleg még Coutinho is bevonható lenne az üzletbe (bár ezt azért erősen kétlem).
Sajnos erre a vezetőség nem gondol, jönni fog a francia, akivel ugyanúgy nem fognak változni a dolgok a BL-ben.