Szeretnék éns is FM-ezni egyet, úgy a magam szórakoztatása végett. De ha néhányan elolvassátok, annak különösen fogok örülni.

Végigfutok a keret összes játékosán s leírom, mit kezdenék velük.
Akiket megtartanék
1.
Ter Stegen (28 éves): Egyértelmű a helyzet vele kapcsolatban, világklasszis szinten véd, a csapat legbiztosabb pontja, védésekben, passzolásban és higgadtságban kitűnő. Talán Oblak és Alisson mellett a világ legjobb 3 kapusa között említhető.
- - - - -
2.
Semedo (26 éves): Én még mindig azok közé tartozom, akik szeretik a játékát. Jó nézni a dinamikáját, a lelkesedését, nagyon tipikus atléta fizimiskája van, amire szükség van a csapatban. Vannak néhányan, akikkel kapcsolatban az a benyomásom, hogy jobban megszervezett szisztémában sokkal kiemelkedőbben tudnának játszani. Számomra ő egy ilyen pont.
3.
Roberto (28 éves): Bár nem tartozik a kedvenceim közé, sokszor nyújt jó teljesítmény, volt néhány emlékezetes megindulása is az elmúlt években, azok mindig rávilágítanak, mennyire jó, hogy tud váratlant húzni. Az, hogy több poszton is bevethető, sokszor hátrány, de kiegészítő embernek tökéletes lehet.
4.
Piqué (33 éves): Valószínűleg sokan nem értetek egyet ezzel a döntéssel, de szerintem ő még maradhatna egy évet, aztán visszavonulhat. Klasszis védő, csak fejben nincs mindig ott, sokat segíthet a fiataloknak a tapasztalatával, és hangsúlyozom: ha picit tudatosabb taktika és motiválás folyna a vezetők és az edzői stáb részéről, ő is érték lenne. A játékperceit viszont csökkenteni kéne.
5.
Lenglet (25 éves): Nem klasszis, de megbízható munkát végez, nem építeném le egy szezon alatt mindkét védő. Megszokta a környezetet, az egyik alapvető választás lenne jövőre.
6.
Araujo (21 éves): Idén kicsit belekóstolt abba, milyen is a Barcában játszani (mondjuk idén nem lehetett túl nagy élmény) és az 5 meccséből 4-en kifejezetten ígéretesnek tűnt. Talán megnyerte a csatát Todibo-val szemben, bár nekem a francia alapvetően szimpatikusabb. Jövőre növelném a meccsei számát, lehet, hogy belőle egy fontos láncszem válhat az új csapatban.
- - - - -
7.
De Jong (23 éves): Egyelőre nem váltotta meg a világot, de messze a jobban teljesítő játékosok közé tartozik. Ha megkerül a posztja és valamirevaló taktika is támogatja őt, a jövő egyik nagyja lehet.
8.
Pjanic (30 éves): Nem igazán tudom, mire számítsunk tőle, de mivel most vettük, nyilván nem adnám el. Valószínűleg motiváltabb lenne a Rakitic/Busquets duónál, úgyhogy a csapatban a helye.
9.
Riqui Puig (20 éves): Kezdem nagyon megszeretni a srácot, nem egy meccsen volt a csapatunk legjobb középpályása, borzasztóan agilis, intelligens, előre játszik, lelkes. Talán az egyik legjobb terméke a La Masía-nak, mindenképpen a csapatban s egyre többször a kezdőben a helye.
10.
Arturo Vidal (33 éves): Tudom, tudom, hogy ez megint nem egy tiszta döntés. Bevallom őszintén, kínkeservesen vizsgálom a Busi-Raki-Vidal hármast, hogy kit kéne megtartani. Vidal mellett annyi szól, hogy az egyik leggólerősebb játékosunk volt idén, és a túlkapásai mellett még mindig nagyon keményen hajt. Erre a mentalitásra szükségünk van, nem sérülékeny és a kor sem látszik rajta annyira. Persze kevesebb szerepet kapna az eddiginél.
- - - - -
11.
Messi (33 éves): Kicsit rossz látni, hogy sokak szemében mennyit zuhant és milyen sokan őt okolják a sikertelenségért. Nyilván idén a jelenlétének negatív oldala is jól látszott, én mégis azt gondolom, kincs ő nekünk és nem szabadna megválni tőle. Remélem, hogy innen vonul vissza és egy olyan rendszerben, amelyben többet pihenhet és valahogy több levegőt enged a társainak, még 1-2 évig csillogni látjuk.
12.
Ansu Fati (17 éves): Még mindig ijesztő belegondolni, hogy milyen fiatalon robbant be a srác. Őstehetség, akinek viszont még sokat kell tanulnia. Nem kérdés, hogy jövőre legalább ekkora vagy akár nagyobb szerepet kéne kapnia.
13.
Griezmann (29 éves): Nem váltotta meg a világot, voltak bőven meccsek idén, amikor én is a fejemet fogtam, ugyanakkor néha látszott, hogy tudna ő, hogyha visszatérne az önbizalma s összeállna a csapat taktikailag. Elengedte a sallangjait, amit Atleticoban láttunk tőle, remélem a kedve is visszatér. Kicsit a vezetőség és edzői stáb és egyes játékosok töketlensége rányomta a bélyeget az ő szezonjára is.
14.
Trincao (20 éves): Egy percet sem láttam játszani, viszont mindenhol jókat írnak róla, szép szezont zárt a Bragával. Lehet, hogy nagy érték lesz számunkra, majd kiderül.
15.
Braithwaite (29 éves): Bár csak epizódszerep jutna neki, a hozzáállása példás és sokkal szívesebben látom őt a pályán, mint Suárezt. Küzd, dolgozik és jól érzi a kaput is, csak kevés lehetőséget kapott.
Akikről nem tudok dönteni
1.
Neto (30 éves): Szinte mindegy, hogy ő vagy egy másik portás lesz a második számú kapus jövőre. Keveset kell játszania (remélhetőleg), semmi extrára nincs szükség.
2.
Pena (21 éves): Ugyanaz, szinte mindegy, rendben van.
- - - - -
3.
Todibo (20 éves): Én nagyon szerettem, mikor itt játszott, de szemmel láthatóan nem igazán bíznak benne. A Schalke idén tavasszal katasztrofális teljesítményt nyújtott, nem tudom, mennyire felelős ő ezért (talán 8-10 meccset játszott).
4.
Wagué (21 éves): Nice-ben sem volt alkalma bizonyítania a rátermettségé, ha vállalja az epizódszerepet, maradhat.
- - - - -
5.
Rakitic (32 éves): Az év második felében már voltak jobb meccsei, kérdés, milyen pénzt lehetne érte kapni. Minden bizonnyal tud ő még ezt-azt adni a csapatnak, de egyre távolodik a kezdőtől (joggal).
6.
Oriol (!) Busquets (21 éves): Nem volt rossz szezonja a Twente-ben, de a világot nem váltotta meg. A vékonyka középpályán talán jól fogna egy olyan saját nevelés, aki kipróbálta magát már egy nevesebb első-osztályban is. Játszani nem sokat láttam, a vélemények róla felemásak.
- - - - -
7.
Luis Suárez (33 éves): Nem igazán tudom hova tenni őt, már csak a nagyon nehéz helyzeteket oldja meg, a könnyűekbe rendre belehibázik. Talán a csapatmorálra sincs jó hatással, bár őt nehéz lenne "rávenni", hogy elhagyja Barcelonát. Talán jobban meglennénk nélküle.
Akiktől megválnék
1.
Umtiti (26 éves): Alapvetően sokkal jobb védő Lenglet-nél és a jelenkori Piqué-nél is, de a sérüléses kálváriája és hozzáállásbeli problémái ellehetetlenítették a helyzetét. Mindenképpen meg kell válni tőle.
2.
Jordi Alba (31 éves): Nekem elegem lett abból, hogy mennyit hibázik mostanság, nem kiszámítható és számtalan rossz döntést hoz. Csak Messinek képes passzolni s féket jelent a csapatnak. Megválnék tőle. Nagy örömmel.
3.
Miranda (20 éves): Nem nyújtott túl jó teljesítmény a Schalke-ban sem.
4.
Firpo (23 éves): Korrekt srác, de nem kellett volna leigazolnunk. Nem volt meggyőző egyáltalán.
- - - - -
5.
Sergio Busquets (31 éves): A legnagyobb fék a csapatban, számtalan hajmeresztő hibával. A nagyon közül ő és Alba lenne az, akitől már most nagy örömmel megválnék.
6.
Alena (22 éves): A Betis kezdőjébe sem tudta beverekedni magát, innentől számomra egyértelmű, hogy nincs rá szükségünk.
7.
Matheus Fernandes (22 éves): Nem is értem, mi volt ez a business. Semmit nem csinált a Valladolidban.
8.
Coutinho (28 éves): Sajnálom, hogy nem állt össze az ő karrierje, a Bayernben sem lett közönségkedvenc, pénzzé kéne tennünk.
9.
Rafinha (27 éves): Mindig szerettem az Alcantara tesókat, de sajnos neki ez a kaland nem jött össze. Kár áltatni, menjen nyugodtan olyan helyre, ahol játszhat és jól érzi magát.
- - - - -
10.
Dembélé (23 éves): Szerintem itt nincs is mit magyarázni.
Akiket leigazolnék
1.
David Alaba (28 éves): Világklasszis balhátvéd, aki középen is bevethető adott esetben. Védekezésben is erős, tökéletes erősítés lenne a bal oldalra. Én rögtön a kezdőbe pakolnám, bár nagyon kevés esélyt látok az érkezésére.
2.
Eric García (19 éves): Egy darabig nálunk pallérozódott, a Cityben idén már 11 meccsen szerepelt a PL-ben, ami komoly fegyvertény. Jó teljesítményt nyújtott, lehetett is hallani híreket arról, hogy érdeklődünk (a menedzsere Puyol).
3. Fiatal balhátvéd a B-ből (Akieme?)
- - - - -
4.
Thiago (29 éves): Sosem fog ez a transzfer megvalósulni, valószínűleg amúgy is Liverpoolban fog kikötni. Ugyanakkor sokat dobna a középpályánkon, nagyon bírom a srácot.
5.
Ndombele (23 éves): Mindig is szerettem az erős, izmos védekező középpályásokat. Ndombele nagyon nagy arc, a Tottenham sem igazán ragaszkodik érte, ugyanakkor valószínűleg még csak fel sem merül a leigazolása. Lehet, hogy nem is válna be, én ettől még álmodozhatok róla.

- - - - -
6.
Collado (21 éves): Felhoznám a B-ből, elől kb. megvagyunk, bőven elég lesz vele kiegészíteni a támadó szekciónkat.
A csapat 2020/2021-re
Ter Stegen/Neto/Pena
- - - - -
Semedo/Roberto/Wague –
Piqué/Garcia/Todibo –
Lenglet/Araujo –
Alaba/
fiatal
- - - - -
Ndombele/Pjanic/Oriol
Puig/Rakitic/Vidal –
De Jong/Thiago
- - - - -
Messi/Trincao –
Suarez/Braithwaite –
Griezmann/Fati/Collado
Megjegyzés: Tudom, hogy számtalan dolog csak az én preferenciáimra van alapozva, de már rég szerettem volna egy ilyet összeírni. A nagy öregeket én nem pakolnám el mind, és azért másképp tekintek Messire és Piqué-re, mint például Busira vagy Albara. Sajnos nem valószínű, hogy túl nagy változások lennének idén, de én nagyon örülnék valami hasonlónak.