FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
gy
Jugador del Barça

2025.05.13. 06:57:42

Az is lehet hogy szándékos hogy adunk az ellenfélnek egy-két gólt, aztán megfordítjuk. Ez a mentál terápia a Róma, Liverpool stb. után. :mrgreen: Viccet félretéve, ebből hihetetlen mentális erő épül a fiataloknál, remélem idővel bennünk is meglesz az a mentális erő, ami olyan szépen, évek alatt leépült :)
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.05.13. 01:17:31

Én azon gondolkodtam, mennyire véletlen, vagy akár mennyire "bennragadtunk az öltözőben" téma-e ezek a 0-2-k a meccs elején, amikből konstansan simán átvesszuk utána az uralmat és fordítunk. És nem vagyok benne biztos, hogy a fentiek. Valahogy úgy érzem, mintha az történne, hogy Flick felküldi ezt a szokásos kamikaze témát, egy alapelképzelés szerint (nyilván valamennyire tippre is, mert nem lehet tudni, mit főzött a túloldalon az edző), ahol mindenki fent támad le, és kb 2 kh, meg esetleg az egyik szélsőbekk biztosít hátul, még a két vkp is fent van magasan, és egy jól felkészült csapat megtalálja a réseket, és meglephetnek minket, ez a taktika ezt magában hordozza, ha nem tökéletes, akkor szőnyeget gurítunk a kapunkig nekik. Erre jönnek 10-20 percen belül az apró kis módosítások, hogy ki húzódjon kicsit beljebb, ki figyeljen jobban kire, stb, Flick szerintem finomhangolja a rendszert, az ellenfél elképzeléseire szabja, és elkezdjük jobban lezárni a passzsávokat, elkezd a letámadásunk jobban működni... Az elején sokszor olyan érzés, hogy elmegy az ellen két kontrával pár perc alatt, és aggódhatunk, hogy te atyaég, ebből még tuti sok lesz, kapunk belőle hatot, hetet? Aztán utána 60 percen keresztül nem jut el a labda a támadókhoz egyetlen egyszer sem akár, annyira megfojtjuk az elképzeléseiket.

Nálam legalábbis érzésre valami ilyesmi történik, taktikai finomhangolás elég sűrűn már a meccs elején.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.05.11. 20:35:05

ElBartimaeus írta:
2025.05.11. 20:24:20
Igen, ugyanarról beszélünk, aminek az oka egyáltalán nem a szervezetlenség, hanem az érintett középpályásaink egyéni képességeinek a hiánya.

A letámadás szervezettségének sikerességét nagymértékben befolyásolják a "szervezett vagy akár nem jól szervezett" középpályások egyéni képességei. (mint az egységet alkotó elemek, a szervezettség minősítésétől teljesen függetlenül)

Teljesen egyértelmű visszajelzéseket kapunk a mérkőzések lefolyásai alapján.
Azok az ellenfelek, akik hagyják a csapatot a saját játékát játszani, azok ellen kifogástalanul működik és látható a szervezettség, ugyanakkor léteznek azok az ellenfelek, akik ellen nem működik, mert az ellenfél nem hagyja, hogy működjön.

A fajsúlyos középpályás vagy ahogyan nevezted, intelligens középpályás, hatékonyan olvassa a játékot, nem enged területet nyílni az ellenfél számára, kevesebbszer marad le, nem ront rá feleslegesen ráadásul többedmagával arra az ellenfélre, akiről már lekésett....stb stb....

A fajsúlyos középpályások vagy, ahogyan nevezed "zsenik" éppen azért (lennének) fajsúlyosak vagy zsenik, mert a körülményekhez képesek megfelelően alkalmazkodni és nem igazán ismerős számukra az, hogy nem hagyja az ellenfél érvényesülni az akaratát.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2025.05.11. 20:24:20

Peter írta:
2025.05.11. 20:06:47
ElBartimaeus írta:
2025.05.11. 19:48:58
Ezt nem értem. A triggerpontokat a csatárok kezdik, amire utána valóban a kp reagál. Mire gondoltál, miben kéne fajsúlyosabbnak lenniük?
Éppen erre gondoltam, hogy képtelen reagálni a középpálya, mert ebben ők sajnos nem fajsúlyosak már ezen a szinten.
Atalanta, Dortmund, Inter, de ma is látszott, annak ellenére is, hogy rúghattunk volna egy tucat gólt is, de a Real is, mint kés a vajban ért a kapunkhoz....se nálunk, sem náluk nem volt középpálya
A kp-nak annyit kellene reagálnia, hogyha megindul egy védőt letámadni a csatár, akkor időben szalad ki arra az ellenfélre, akinek a legkönnyebben, avagy a legveszélyesebben tudja adni a labdát. Ezek későn történnek, sőt, gyakran többen rontanak ki későn arra az egy játékosra, akinek már volt ideje átvenni a labdát. Ez szervezetlenség, ami miatt terület nyílik a kp-n, ami miatt hátrányból indulva tudunk csak védekezni. A fajsúly, ezek szerint az, hogy nem elég okosak ahhoz, hogy időben észrevegyék, hogy hova kéne helyezkedniük. (Ezzel így nem értek egyet, elég intelligens a kp-nk, egyszerűen nincs jól megszervezve a letámadás, ami miatt az egyének gyengébbnek tűnhetnek.)
Peter
Director del Fútbol

2025.05.11. 20:06:47

ElBartimaeus írta:
Ezt nem értem. A triggerpontokat a csatárok kezdik, amire utána valóban a kp reagál. Mire gondoltál, miben kéne fajsúlyosabbnak lenniük?
Éppen arra gondoltam, amit ki is fejtettél, hogy képtelen reagálni a középpálya. Ennek indoklása - szerintem - triviális, mégpedig azért, mert ebben ők sajnos nem fajsúlyosak már ezen a szinten.
Atalanta, Dortmund, Inter, de ma is látszott, annak ellenére is, hogy rúghattunk volna egy tucat gólt is, de a Real is, mint kés a vajban ért a kapunkhoz....se nálunk, sem náluk nem volt középpálya
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.05.11. 20:25:45-kor.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Peter írta:
2025.05.11. 19:47:23
ElBartimaeus írta:
2025.05.11. 19:09:17
Nincs látható trigger, néhányan fellépnek, mások ezt nem követik és ormótlan terület nyílik a középpályán, amit nem tud egyik zsenink sem stabilan megfogni (itt első sorban Pedrire és Gavira gondolok, akik kiemelkedők ilyen tekintetben). Ez nem egy fenntartható rendszer, be is nyaltunk rengeteg gólt olyan meccseken, ahol semmi keresnivalója ne lett volna az ellenfélnek. Nagyon remélem, hogy ebben tudunk majd fejlődni, mert enélkül lehet az új Maldini-Nesta páros is hátul, sorra fogjuk nyelni a gólokat labdabiztosabb csapatok ellen.
Az oka ennek egészen triviális. Ez a súlycsoport, ahova a csapat idén megérkezett, fajsúlyosabb középpályát igényel.
Peter
Director del Fútbol

2025.05.11. 19:47:23

ElBartimaeus írta:
Nincs látható trigger, néhányan fellépnek, mások ezt nem követik és ormótlan terület nyílik a középpályán, amit nem tud egyik zsenink sem stabilan megfogni (itt első sorban Pedrire és Gavira gondolok, akik kiemelkedők ilyen tekintetben). Ez nem egy fenntartható rendszer, be is nyaltunk rengeteg gólt olyan meccseken, ahol semmi keresnivalója ne lett volna az ellenfélnek. Nagyon remélem, hogy ebben tudunk majd fejlődni, mert enélkül lehet az új Maldini-Nesta páros is hátul, sorra fogjuk nyelni a gólokat labdabiztosabb csapatok ellen.
Az oka ennek egészen triviális. Ez a súlycsoport, ahova a csapat idén megérkezett, fajsúlyosabb középpályát igényel.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Az idei szezon lényegi részének végéhez közelítve szerintem összefoglalhatjuk, hogy elég szépen összeállt a csapat, játékba lendült két olyan játékosunk Pedri és Yamal személyében, akiket önmagukban is élmény nézni, lett egy jó ritmusa a játékunknak és megtanultunk veszélyesen kontrázni, illetve kontrollálni is a meccseket eszetlen rohanások nélkül. A pozitívumok megkérdőjelezhetetlenek, de vannak negatívumok is. Nem lehet ennyi gólt kapni. Pont. Na de miért is történik ez?

Az első válasz az egekbe feltolt védelem lenne, aminek van is alapja, de ezzel sose az a baj, hogy be tudnak szaladni mögénk, hanem az, hogyha a megindulóknak oda is tudják rúgni jó ütemben. A jó ütemen lesz a hangsúly. A védekezés egyik alapja az, hogy szűkíted a területet, ezért ha magasan letámadunk, akkor ha hátrább vonod a védővonalat, akkor túl sok tér nyílik a középpályán, amiből ha lendületből megindulnak, ugyanúgy esélyed nincs megfogni egy kontrát.

Hogyha elfogadjuk, hogy a területet szűkíteni kell, akkor azt is elfogadjuk, hogy beszaladnak mögénk, tehát azt kell megakadályozni, hogy oda tudják rúgni akkor, amikor ők akarják. Rúghatnak mélységi labdákat, hogyha a mi döntésünk alapján teszik, mert nincs több opció, viszont ebben rettenet gyengék vagyunk, teljesen rendezetlenül szaladunk ki a támadókra, hogyha már egyszer meg tudták nyugtani a labdát, avagy egy normális passz után. Ha egyből visszatámadunk, akkor általában elég sikeres, mert mindenki egy lapon van és mert általában egy oldalon van overload-unk, ezért kis területen elég passz sávot lezárunk, tehát mi kényszerítjük ki a hosszú labdát rosszabb esetben az ellenféltől, pont amit akarunk.

A probléma akkor van, ha már picit tudták rendezni a soraikat az ellenfelek, mert onnantól kezdve, mint pók a falon rohangászunk és nem olvassuk rendesen a következő veszélyes passzt. Emiatt késve lépünk fel az ellenfélre és van ideje átvenni, majd mivel felé mozgunk, van ideje és ütemelőnye röhögve túljátszani azt a játékosunkat. Elképesztő sok ilyen támadást vezettek ellenünk, Inter is, Madrid is, csak hogy az elmúlt két meccset nézzük - és ha ilyen eltolódásból szaladnak felénk, a védőknek szintén nagyon nehéz dolguk van, mert lendületből érkeznek rájuk, illetve mögéjük a támadók, akkor, amikor ők akarják és nem akkor, amikor mi.

A letámadás nagyon nehéz művészet, több edzőnk is sokat küzdött vele. Xavi eleinte nagyon agresszív 1-1 emberfogásos megoldást talált ki, ami jól működött addig, amíg a középpályán megnyertük a párharcokat. Utána beérett jobban és különböző triggerekre nyíltunk ki high block-ból, amivel tudtuk a labda irányát előre manipulálni. Na, ezek teljesen hiányoznak a Flick féle csapatból. Nincs látható trigger, néhányan fellépnek, mások ezt nem követik és ormótlan terület nyílik a középpályán, amit nem tud egyik zsenink sem stabilan megfogni (itt első sorban Pedrire és Gavira gondolok, akik kiemelkedők ilyen tekintetben). Ez nem egy fenntartható rendszer, be is nyaltunk rengeteg gólt olyan meccseken, ahol semmi keresnivalója ne lett volna az ellenfélnek. Nagyon remélem, hogy ebben tudunk majd fejlődni, mert enélkül lehet az új Maldini-Nesta páros is hátul, sorra fogjuk nyelni a gólokat labdabiztosabb csapatok ellen.

Mindezzel együtt grat Flicknek és a stábnak, nagyot ment a csapat és jó élmény meccseket nézni. =D>
Peter
Director del Fútbol

2025.05.09. 10:01:12

gránit írta:
2025.05.09. 00:09:33
Megmondom őszintén, az én elvárásaimat nem múlta felül túlzottan.
A BL-ben viszont egyáltalán nem.
Ennek ellenére azt gondolom, hogy a saját kezünkben volt a sorsunk, benne volt a csapatban a végső győzelem, a hiányosságok ellenére is, így csalódott vagyok.
Talán az a megfelelő kifejezés, hogy óvatosabb várakozásaim voltak, mérsékeltebb fejlődési lehetőséget láttam bele a Flick féle csapatba.

Igen, saját kezünkben volt a sorsunk - itt ugyanakkor nagyon azonosulni tudtam "Flick mottójával" -, hogy ehhez mindenkitől 100%-os teljesítményre van(lenne) szükség. Ennek a folyamatos fenntartása viszont véleményem szerint ettől a játékosállománytól minden tekintetben (képesség, tudás, felkészültség, tapasztalat....stb) erőn felüli teljesítést igényel.

A hiányosságok pedig olyan makacs dolgok, amik éppen akkor domborodnak ki, amikor éppen azok elfedésére lenne a leginkább szükség.

Szóval bennem ezért nincs semmi hiányérzet avagy csalódottság, ami ezt a félig meddig már mögöttünk lévő szezont illeti.
gránit
Director del Fútbol

2025.05.09. 00:09:33

Áthozom ide.
Peter írta:
2025.05.08. 23:40:55
Szerintem csak jó szájízzel végződhet mert, bárhogyan is végződik ez a szezon minden augusztusban kelt várakozást felülmúlt.

Lehetőségek és álmok is csak és kizárólag azért maradtak tavaszra, mert korábban menet közben valóban szenzációs változásokon ment keresztül ez a csapat.
Megmondom őszintén, az én elvárásaimat nem múlta felül túlzottan. Tavaly nyáron biztos voltam abban, hogy ez a bajnokság a két madridi csapat között dől el, ezen a ponton mindenképpen felülmúlta. A Real Madrid háza táján sem tömték be a lyukakat, amin csodálkoztam is, hihetetlen, hogy belső védőt és mélységi irányítót sem igazoltak. Az Atleti számára pedig egyértelműen csalódás a szezon. A bajnokságban mindenképpen felülmúljuk a várakozásokat, és a két kupaarany is nagyon jól mutat.

A BL-ben viszont egyáltalán nem. Tavaly ott voltunk a negyeddöntőben, akkorra már jócskán visszakapaszkodtunk a nemzetközi élmezőnybe, karnyújtásnyira voltunk az elődöntőtől. Idén az alapszakaszt látva győzelmet vártam, és csalódott vagyok, hogy nem sikerült. Bennünk volt a győzelem. Tavaly tavasszal is azt gondoltam, hogy néhány igazolással a problémás posztokra ismét letarolhatjuk a mezőnyt. Nyáron nem engedték a klubot rendesen igazolni, de ahogy kimaxoltuk ezt a keretet, az szerintem esélyt adott a végső győzelemre. Nem utólag mondom azt, hogy bennünk volt a győzelem, az alapszakaszban is így láttam az esélyeinket, és inkább csalódással tölt el, hogy elcsúsztunk a banánhéjon, gyakorlatilag ugyanazon, mint tavaly. Ami nem csoda, a tavalyi problémás posztok idénre sem lettek megoldva, nem csoda, hogy előjöttek a már akkori látható problémák. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a saját kezünkben volt a sorsunk, benne volt a csapatban a végső győzelem, a hiányosságok ellenére is, így csalódott vagyok. Néhány hiányosságot kell hátul kiküszöbölni, és azt gondolom, vitathatatlanul a legerősebb keretünk lesz. Iparkodni kell a nyáron, a szűkös lehetőségek esetén pedig helyesen kell beáldozni, a lehetőségekre pedig lecsapni.
bence0330

2025.04.27. 02:03:10

Lassan lehet a csontvázas mémeket gyártani a Flick féle lescsapdával kapcsolatban. 1 éve mondogatja már lassan mindenki, hogy egyszer majd befürdünk vele, ezt nem lehet hosszútávon csinálni, meg tök amatőr, és minden komoly csapat szétszedi majd. :D Eddig még egyetlen komoly csapatnak se sikerült. Egy napon igazuk lesz, az is lehet, hogy már idén, meg az is, hogy csak jövőre, de azért ha ennyit kell rá várni, akkor egész jól működik. :D

Igazi tétmeccsen még nem történt meg. Vagyis hát 1-2 alkalommal maga a lescsapda már befürdött, csak hát annak az éremnek a másik fele, hogy azért alkalmazzuk ezt, hogy megnöveljük a támadópotenciált, és ezeken a meccseken rendre túlrúgtuk az ellent.

Ha egyszer pont egy BL döntőben nem fogjuk megoldani, nabumm, pech, de attól még statisztikailag kicsi az esélye, és ki kell tartani mellette, ha ennyire jól működik.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.04.12. 15:17:23

gránit írta:
2025.04.12. 13:04:40
Flick amúgy a Bayernt is nagyon gyorsan összerakta. Amikor kirúgták Nico Kovac-ot, nagyon mélyen voltak, legalábbis önmagukhoz képest. Ott is fél éven belül csinált hatkupás csapatot.
Igen, ugyanakkor annyival azért összetettebb itt a feladata, hogy a Bayern akkori állománya egyénileg letisztultabb volt és inkább csapatszintű vagy öltöző szintű problémákat volt szükség orvosolni, míg nálunk ez bőven összetettebb, szélesebb és mélyebb problémakörökben gyökerezett.
Szétesett volt az a Bayern, de teljesen másként, mint a Barca.

Éppen ezért egy kicsit mesés is az eddigi szereplésünk és túl szépnek is tűnik, hogy igaz legyen.
Nekem olyan, mintha az alap után már valamelyik emeleten járnánk.... :D
gránit
Director del Fútbol

2025.04.12. 13:04:40

Peter írta:
2025.04.12. 12:38:16
És lám, lám, lássunk csodát, a meccsek létszámával haragban lévők haragjának a méregfoga ezzel méreg nélkülivé is válik.
Teljesen egyetértek, ezért is vagyok nagyon hálás Flick-nek, mert bebizonyította, hogy nem a meccsek száma miatt volt a rengeteg izomsérülés. Mondjuk amikor a nyári szünet utáni első meccseken máris hullottak ki az embereink, akkor már sejthető volt, hogy valahol máshol kell, hogy legyen a kutya elásva. Különben azt gondolom, hogy a mérkőzések száma a labdarúgás iránti érdeklődés csökkenése miatt okoz problémát. Nagyon sokaknál már nyűg letudni a kötelezőt. Ma este is harcot kell majd vívni a kocsmában a távirányítóért, mert a leggagyibb celebműsornak is nagyobb a nézettsége.

Flick amúgy a Bayernt is nagyon gyorsan összerakta. Amikor kirúgták Nico Kovac-ot, nagyon mélyen voltak, legalábbis önmagukhoz képest. Ott is fél éven belül csinált hatkupás csapatot.
Peter
Director del Fútbol

2025.04.12. 12:38:16

Flick legfrissebb nyilatkozatában nekem ez tetszik a legjobban :
„Nagyon fontos. A csapat nem a kezdő 11-ből áll. Van 26 játékosunk, és sérültjeink is...."

Nem a meccsek számán kell lovagolni, hanem úgy és olyan csapatot kell építeni, amelyik alkalmassá teszi azt a különböző versenysorozatokban való szerepléshez és igen, el lehet menni a válogatott felkészüléseire és meccseire egyaránt.

Természetesen szoros a versenynaptár, de azok a csapatok kerülnek ki ezekből a végén a legsikeresebben, ahol megfelelő minőségben mély a keret, avagy ahol a legsikeresebben menedzselik úgy a 26 főt, hogy azok közel azonos szinten legyenek képesek teljesíteni és csapatként működni.

Téves értelmezést nyer így a gálakezdő fogalma. A szó szoros értelmében természetesen létezik, mint a legerősebbnek vélt kezdő, de nem folyamatosan és állandóan ehhez a kezdőhöz kell ragaszkodni mindenáron, mert akkor megette a fene az egész csapatot.

Egy igazi csapat sosem volt egyenlő a kezdő 11-el.

Persze senki sem tiltja meg a kluboknak, hogy 11 játékosra építkezzenek, ami értelemszerűen könnyebb, mint 26 játékosra, de akkor nem kell azon csodálkozni, ha egy-egy hiányző esetén esetleg elszállnak az esélyek.

Nem egy-egy avagy néhány játékosra épül az egészséges és erős csapat, hanem éppen fordítva.
Elengedhetetlen egy olyan csapat felépítése, amelyikben több olyan játékos is létezik, amelyik az adott pillanatban akár az egyéni képességeivel vagy teljesítményével képes megragadni a momentumot, ami a sikerhez visz.
Egy fecske ugyanis sosem csinál nyarat.

És lám, lám, lássunk csodát, a meccsek létszámával haragban lévők haragjának a méregfoga ezzel méreg nélkülivé is válik.

Persze ez a nehezebb és melósabb út, de egyúttal az okosabb is.... :D
bence0330

2025.04.12. 00:40:42

A támadó triónk 82 rúgott gólnál tart (40+28+14). A második legjobb támadó trió Európában 65 góllal áll (BM)

Az egy elég durva szakadék.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.04.10. 20:38:48

Chino írta:
2025.04.10. 16:15:53
Nekem ami még nagyon tetszik az idei szezonban, hogy nagyszerűen kontrázunk. Mindezt úgy, hogy megtartottuk az identitást, magas labdabirtoklással, sok passzal, dominálva offenzíven játszunk, nem visszaállva és erre építve, de ha lehetőség nyílik azonnal megfutjuk az ellenfelet. Két-három passzal simán ott vagyunk a kapunál. Ráadásul mélyen védekező, stabilan védekező csapatok ellen is képesek megcsinálni. Nem tudom mikor láttam utoljára ilyen gyakran alkalmazva és főleg ilyen hatékonyan.
A játék minden elemében óriásit fejlődött a csapat Flick keze alatt. Még január óta is folyamatosan javul, mind a taktikailag, mind egyénileg. Eljutottunk arra a szintre, hogy a cserékkel sem esik látványosan vissza a játékunk, sőt időnként még lendületet is adnak a játékunknak. Lefelé látványosan nem lóg ki senki, a védelem is egyre stabilabb, a középpálya is kezd összállni, a támadósorunk meg top közeli. A kirakós minden darabja kezd a helyére kerülni.

Annyit tegyünk hozzá a tegnapi meccshez, hogy a Dortmund is akart focizni, ami a kezünkre játszott.
Ettől volt olyan látványos a focink.
Egyedül az ilyen Betis féle 10 emberrel védekező, csak a kontrákra játszó ellenfelek ellen nem tudunk nagyon mit kezdeni. Az Inter is ilyen. Remélem ezt is megoldja Flick, ha velük kerülnénk majd össze.

Chino írta:
Emellett Yamalt sem védve, de amikor arra a lövésre rákészült már a kaput nézve, még a lengyel három védő között érkezett, sőt kicsit takarásban is. Csak kicsit becsapós volt, mert előképen annyira gyors volt az egész, hogy az ember már csak akkor vette észre Lewy helyzetét, mikor a labda rég elszállt
Volt az összefoglalóban egy szemből lassítás, ahol látszott nem is akart passzolni (fel se nézett), csak a lövésre koncentrált.
De mindegy is, ez a fiatalságának tudható be (akárcsak F. Lopeznél) amikor még elsöprő erővel akarsz te gólt lőni, és nem figyeled a jobb helyzetben lévő társakat. Ezért is jó mellette a két idősebb támadó, akik erre is figyelnek már, és figyelmeztetik őt, ha kell.
Troym írta:
2025.04.10. 19:28:35
Nem néztem utána, de szerintem a top 28-30 éves Suarez Messi mellett nem lőtte be ilyen arányban a helyzeteit, mint a 37 éves Lewa, mégis konstans kritzálás megy kb minden meccs élőjében akár egy kihagyott helyzet, rosszul átvett labda után.
Amúgy még Messinek sem volt 100% a helyzetkihasználása, 9-esünk meg sosem volt az idei lengyelnél hatékonyabb.
Nekem is feltűnt, hogy mennyi (egy-egy rossz lövésnél, helyzetfelismerésnél) hirtelen felindulásból való hozzászólás megy. Tegnap is már lehoztatalát kívánták Lewának F. Lopesnek, majd sokszor azok villannak meg, akiket 10 percel azelőtt még a padra tettünk volna.
Viszont az élőnek meg van a többi topiknál nem megengedett egyedi atmoszférája, amikor kiengeded a gőzt egy-egy a képernyőn egyértelmű helyzet elpuskázásakor, vagy védekezésbeli szerencsétlenkedésekkor. Én sokszor mosolygok, amikor látom másnak jobban elszállt az agya, mint nekem.
Lewa szerintem is alulértékelt a teljesítményéhez képest. Mintha neki kötelező lenne minden mérkőzés első félidejében betalálni, meg úgy minden kapuralövése menjen be, ha már ott van középen.
Troym
Director del Fútbol

2025.04.10. 19:28:35

Nem néztem utána, de szerintem a top 28-30 éves Suarez Messi mellett nem lőtte be ilyen arányban a helyzeteit, mint a 37 éves Lewa, mégis konstans kritzálás megy kb minden meccs élőjében akár egy kihagyott helyzet, rosszul átvett labda után.
Amúgy még Messinek sem volt 100% a helyzetkihasználása, 9-esünk meg sosem volt az idei lengyelnél hatékonyabb.
gránit
Director del Fútbol

2025.04.10. 19:20:45

brazilfan írta:
2025.04.10. 17:28:29
gránit írta:
2025.04.10. 14:24:20
Hát igen, ezért érdemes a centert tömni labdával, mert abból a pozícióból nagyobb a valószínűsége a gólszerzésnek.
De a valószínűsége még nem jelent gólt.
De nagyobb valószínűséget igen.

Míg Lewandowski minden kihagyott helyzetét megjegyezzük, addig Yamal elpuskázott helyzetei feledésbe merülnek.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.04.10. 17:28:29

gránit írta:
Hát igen, ezért érdemes a centert tömni labdával, mert abból a pozícióból nagyobb a valószínűsége a gólszerzésnek.
De a valószínűsége még nem jelent gólt. A meccs elején Raphinha beadását az üresen hagyott Lewandowski a kapuval pont szemközt állva lőtte rá, pontosan a középen álló kapus kezeihez.
Vigyázat, ez nem Lewandowski-fikázás, ugyanis Mbappé is hasonlóan rontotta el a kevés Real-helyzet egyikét kedden, ő tiszta lövőhelyzetből a középen álló Arsenal-kapus hasát találta telibe, mondjuk ő nem centerből, hanem kissé balról (ami az igazi posztja).
Chino
Llegenda del Barça

gránit írta:
Hát igen, ezért érdemes a centert tömni labdával, mert abból a pozícióból nagyobb a valószínűsége a gólszerzésnek. Ehhez képest Yamal a BL-ben több lövést eresztett el nála, úgy kb harmadannyi gólt lő. Úgyhogy én egyetértek az alapfelvetéssel. A bajnokságban majdnem annyit lő, mint Lewandowski (103 lövés vs 92 lövés), úgy, hogy kevesebb mint negyedannyi gólt szerez (25 vs 6). 6,5%-os hatékonysággal talán nem kellene ennyit lőnie, inkább azt a játékost érdemes tömni labdával, akiben sokkal nagyobb a gólszerzési lehetőség.

Források:

https://sports.yahoo.com/soccer/la-liga/stats/
https://www.uefa.com/uefachampionsleagu ... _on_target
Szerintem ez részben azt is jelenti, hogy sok labdát kap és ha megnézzük a góljait sokkal tisztább helyzetből lövi, és egy ilyen típusú centernél a lövései száma kifejezetten magasak. Legalább ennyiszer van olyan helyzet, amikor fordított a leosztás és elvállalni kellene a passz helyett. Jó példa erre tegnapról, amikor hátravetődve lőtte el. Raphinha 14-15 méterről tökéletes lövőhelyzetben volt, de inkább bejátszotta Lewynek, aki háttal volt a kapunak Antonnal (?) a nyakán. Emellett Yamalt sem védve, de amikor arra a lövésre rákészült már a kaput nézve, még a lengyel három védő között érkezett, sőt kicsit takarásban is. Csak kicsit becsapós volt, mert előképen annyira gyors volt az egész, hogy az ember már csak akkor vette észre Lewy helyzetét, mikor a labda rég elszállt. Speciel én inkább Fermin (oldalsó) kapufájánál fogtam a fejem, mert akkor tényleg tiszta ziccerben volt Lewandowski védő nélkül már a lövés előtt.

Yamalnál pont ez az, ami hiányzik, ami JELENLEG a legnagyobb gyengéje, a befejezések. Sok helyzetet elpuskáz, ez kitűnik a góljai számán is. Sokszor van olyan szituációban, amit el lehet lőni, valóban helyzet, de vagy a kapusban köt ki vagy elszáll a kapu mellett. De ez természetes egy ilyen fiatal, még tapasztalatlan játékosnál, biztosan fog ebben fejlődni.

Nekem ami még nagyon tetszik az idei szezonban, hogy nagyszerűen kontrázunk. Mindezt úgy, hogy megtartottuk az identitást, magas labdabirtoklással, sok passzal, dominálva offenzíven játszunk, nem visszaállva és erre építve, de ha lehetőség nyílik azonnal megfutjuk az ellenfelet. Két-három passzal simán ott vagyunk a kapunál. Ráadásul mélyen védekező, stabilan védekező csapatok ellen is képesek megcsinálni. Nem tudom mikor láttam utoljára ilyen gyakran alkalmazva és főleg ilyen hatékonyan.
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.04.10. 15:21:05

A center felelőssége, plusz kicsit szerencse kérdése is, hogy úgy helyezkedjen, hogy megkapja a labdát, ez nem olyan, hogy Yamal gondolkodik egy sort, és egy Gollam-drágaszágomhoz hasonló hang azt mondja a fejében, hogy ne passzolj neki, hanem lődd rá. Ha teheti, és van értelme, lepasszolja. Lewynek egy nagy hiányossága van (ez emlékeim szerint nem is csak öregkorára lett így, régen se ez volt a profilja), nem indul szinte soha üres területekbe, ez erősen limitálja pl. a megjátszhatóságát. Sokszor mennek felé kereső labdák is a szélsőinktől, mikor a védők gyűrűjében van, ennek is minimális ugye az esélye. Vagy épp becselezi magát mondjuk Yamal, és két védő szorításában már csak kapura lehet tenni, nincs is esélye nagyon felnézni. Rapha kapuralövéseinek jó százaléka kiugratásból jön, még jó, hogy nem passzolja ilyenkor le Lewynek, aki jellemzően bőven mögötte van ilyen esetekben. Millió eset van, amikor nem lehet megjátszani a centert, és ilyenkor nem az a kérdés, hogy Yamal/Rapha vagy Lewy lő, hanem Yamal/Rapha vagy senki. Yamal meg csak lövöldözzön bátran ilyenkor, ebben a korban ez is nagyon fontos, ebből fog egyszer átfordulni gyilkológéppé, nem abból, ha megáll, megvárja Lewyéket és majd lepasszolja nekik. Teljesen érthető, hogy neki jelenleg ez nem az erőssége, ez a korával jár, jövőre lehet két-háromszorsa lesz már a százaléka, ki tudja. De nem lehet máshogy rutint szerezni, csak így. Nyilván nem a lövőtechnikájával van gond, nem tiszta még ott a feje. Majd jobb lesz.

Lewyt jellemzően ilyen kapu előtti kavarodásokban lehet megtalálni, abban pl. tuti, hogy a legjobb a világon, és olyankor meg is találjuk, lásd tegnap, vagy 1 hete a karatemozdulatával, stb. Meg olyankor, amikor valaki elszalad a szélen, és neki is van ideje felérni, akkor középre passzoknál erős még, ott érkezhet. Ilyen esetekben meg mindenki őt keresi, ahogy kell.

Hová találja meg még többször európa két gyakorlatilag legjobb előkészítője? Mindketten abszolút élen járnak helyzetkialakításban. Szerintem inkább fordítva van, irreálisan sok labdát osztanak ki a centerünknek, Lewy nagyon sokat köszönhet nekik, hogy ilyen iszonyatos mennyiségű labdát kap tőlük, relatív statikus centerként ilyen korban máshogy nem lehetne ennyi gólja (fiatalon sem mondjuk).
gránit
Director del Fútbol

Hát igen, ezért érdemes a centert tömni labdával, mert abból a pozícióból nagyobb a valószínűsége a gólszerzésnek. Ehhez képest Yamal a BL-ben több lövést eresztett el nála, úgy, hogy kb harmadannyi gólt lő. Úgyhogy én egyetértek az alapfelvetéssel. A bajnokságban majdnem annyit lő, mint Lewandowski (103 lövés vs 92 lövés), úgy, hogy kevesebb mint negyedannyi gólt szerez (25 vs 6). 6,5%-os hatékonysággal talán nem kellene ennyit lőnie, inkább azt a játékost érdemes tömni labdával, akiben sokkal nagyobb a gólszerzési lehetőség.

Források:

https://sports.yahoo.com/soccer/la-liga/stats/
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.04.10. 13:48:02

Szerintem sokan azért látják az idei Raphinhát sokkal jobbnak a korábbinál, mert idén több gólt lő. Yamaltól is azt várnák, az jelenthetne szintet lépést, ha több gólt szerezne. Raphinhának és Yamalnak is szüksége van a gólokra, a cseréknek is, és a csapat szempontjából létfontosságú, hogy ne egyetlen emberen múljon a termelés.

Nem hiszem, hogy a Raphinha és a Yamal által kihagyott vagy elszalasztott lehetőség automatikusan Lewandowski-gól lett volna, vagy hogy például Fermin tegnapi kapufája Lewandowskitól automatikusan befelé pattant volna.
Értem a statisztikát, csak szerintem a statisztikus azt felejti el, hogy a mindenkori centernek eleve több esélye van gólt szerezni, mint a szélről indulóknak vagy a hátulról érkezőknek.
gránit
Director del Fútbol

2025.04.10. 12:47:34

Azt nagyon jól tesszük, ha Lewandowskit keressük a beadásokkal. Toronymagasan a legpontosabb, leghatékonyabb gólvágónk.

A bajnokságban 25%-os, szemben Raphinha 21%-os hatékonyságával (Yamal statisztikáját ki sem keresem, a 6 góljával, csúnya szám lenne).

https://www.bbc.com/sport/football/span ... op-scorers

A BL-ben Lewandowski 32 lövés, 11 gól (34%!). Raphinha 43 lövés, 12 gól (27%). Yamal 36 lövés, 4 gól (11%).

Egyetértek Barcamannel. Azt gondolom, hogy nem találjuk meg elégszer Lewandowskit. Tömni kell labdával, eszméletlen, hogy ontja a gólokat.

Ferran Torres-t is megemlíteném, aki a bajnokságban 25%-os, 36 lövésből 9 góllal, a BL-ben pedig 9 lövésből 2 gól (22%), ami szintén nem rossz.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.04.10. 12:36:29

Én meg azt látom, hogy mindez ugyanúgy igaz Lewandowskira is, néha jobb lenne leadnia, de ellövi, néha meg leadja, pedig jobb lett volna rálőnie.

Egyébként meg egyáltalán nem hiszem, hogy minden labdával őt kellene keresni, szerencsére elég sok játékosunk szerez gólt, nem egyetlen személyre vannak kjátszva a támadásaink.
Válasz küldése