bunga írta: ↑2021.08.05. 09:19:18
Lássunk tisztán: sz itteniek Koeman ellenessége amiatt van, mert Puigot nem kedveli. Ettől eltekintve rengereg játékos távollétében egy múködő fiatal csapatot hozott össze, amely egész más focit játszott. A Salzburg ellen kaotikus és vegyes volt a csapat. Az évnyitóig Messi, Emerson Garcia, Agüero és esetleg további igazolások elfoglalják a helyüket, később még Petri is - úgyhogy megint egy teljesen új csapatot kell összehozni oamannak. Így munkáját najd az őszi szezon végén lehet normálisan értékelni.
Nem beszélnék mások nevében, de erősen kétlem. Én kifejezett Puig fan vagyok, de még így sem zavarna, ha elmenne kölcsönbe (ha Koeman zseninek bizonyulna és hosszú távon maradna, akkor pedig eladni jó áron), és a többiekből állna ki egy szerethető, lendületes csapat, amelyik neadj' Isten nem lesz megalázva a BL-ben. Puigot meg majd nézném máshol, ha már megszerettem.
Én sorolok egy listát, ami nekem személyesen nem szimpatikus az edzői munkásságában, hogy legyenek érvek is a véleményemben, ne a vakvilágba beszéljek. (Engem amúgy meg lehet győzni, de csak érvekkel, és ha látok a pályán is valamit.). Hosszú lesz, meg olyan, amit már mindenki leírt legalább egyszer, de a bejegyzésre szerintem csak így lehet érdemben válaszolni. És ezek csak azok, amik hirtelen eszembe jutottak.
- 1 év alatt nem sikerült az ötlettelenségből kimásznia, sőt, tovább tetézte azzal, hogy kb kimondva is az a taktika, hogy legyen 8-9 stabil játékos, akiknek semmi egyénieskedés nincs nagyon megengedve, elöl meg Messi vagy most már ugye Depay megoldja. De még ez sem egy kimondott tudatossággal lejátszott dolognak tűnik. Nem tudom, hogy szakmailag ennyire gyenge, vagy a 2. pont miatt alakult így. A Salzburg ellen pl nem kaotikus volt a csapat, mert többen álltak rendelkezésére mint pár nappal korábban, hanem
1.: Fogalma sincs, mit kezdjen a letámadással
2.: Visszatért a 3-5-2-höz egy elég látványosan jól működő 4-3-3 után. Amennyiben ez csak óvatos kísérlet volt, akkor oké. Nem feltétlen hiba, erre is valók ezek a meccsek, kísérletezzen, de akkor sem azért volt ilyen nézhetetlen a meccs, mert nem volt játékosa, és kaotikus volt a csapat.
- Pedagógiai szempontból elég gyenge, nem tudja átadni az elképzeléseit a játékosoknak, legalábbis 1 év után sem látni még sok tudatosságot a pályán.
- Pszichológiai szempontból aztán tényleg 0, se nem vezér az oldalvonalnál, sokszor hárítja a felelősséget a játékosokra ok nélkül (ebben az egyben fejlődött szerintem), sok elég visszataszító megnyilvánulása van a csapat, de néha egyénileg a játékosok felé, és ezt még tetézi azzal, hogy nemhogy nem foglalkozik a játékosok mentális állapotával, hanem még interjúban is kimondja, hogy nem hisz ebben az egészben, így a sportpszichológusokban sem. Mindezt Barcelonában merte kijelenteni, ahol nem is merem végigsorolni az elmúlt évek zakóit, amiből a legutóbbi 2-8 és az 1-4, meg Juventus 0-3 ősszel tudáskülönbség is volt, de előtte a Pool, Roma egyszerű összezuhanás, akkor még gyengék se voltunk. Csupa remegős játékosunk van. Egy kis városom kis sportjának egy kis szakosztályában is van kötelező sportpszichológus, bezzeg nálunk ilyen gondokkal, irreális csapathierarrchiával, Messi függőséggel, stb-vel nincs. Engem egyébként ez háborít fel vele kapcsolatban a legjobban az összes érv közül, messze nem Puig, pedig tényleg fan vagyok.
- Nem ismeri fel a gyenge játékosait. A világon sehol nincs vita pl. SR-ről, leszerepelt sokszor, tavaly volt hogy konkrétan 2 gólt kaptunk a Levante ellen a beállítása után, a sebessége tán még Piqué-é alatt is van, és Koeman személyesen kérte, hogy ne adjuk el, hanem maradjon. (Nem néztem ennek utána, most írta Titinho az igazolások csoportba, de ő is elég hiteles, szóval elfogadtam most tényként.) Lenglet ugyanez. Személyesen kérte, hogy maradjon. Még ha nem is vitatnám a képességeit, mert pl. nagyon jó lábbal, akkor is, neki itt már lefőtt a kávé, máshol talán még közepesen jó védő is lehetne. Őt is Koeman direkt kérésére nem adjuk el, pedig voltak érdeklődők. Így pl pénz sem jön érte, amikor nemhogy felesleges, de még tán káros is az ittléte. Tegye fel a kezét, aki itt akarja látni ezt a két játékost, és nem tartja nyilvánvalóan nem idevalónak őket. Szerintem relatíve nagy az egyetértés ebben itt is és világszerte is.
- Nem tudja kezelni a Messi függőséget, ami létező gond. Sőt, jelentősen tovább fokozta. Előtte messze nem volt ilyen komoly a helyzet, még Setiennél vagy Valverdénél sem. Nem is véletlen, minden nyilatkozatában őt isteníti, úgy rak fel 8 védekező játékost mögé, hogy kimondatlanul is azt sugallja, hogy ti csak robotoljatok, ő majd megoldja. Közben azt se felejtsük el, hogy Suarezt is elvileg ő hívta fel, hogy mennie kell, ez is segített ebben a helyzetben.
- Ellenmegy annak a Barcának, amit én megszerettem fiatalkoromban. Amelyik kis, ügyes játékosokkal dominálta a középpályát, és száguldozott a labda. Ez egy érzelmi dolog, kötődöm ahhoz a játékhoz, és őszintén hiszem, hogy Gavi-Puig meg kitudja még ki kiegészülve max egy stabilab Nicoval, DJ-al, vagy Pedrivel újra megoldaná ezt tök ingyen, de ez csak személyes vélemény. Elfogadom, ha csinál egy stabil 3-5-2-es védekező csapatot és BL-döntőzünk vele, de mivel az volt a mondandód, hogy miért nem szereti valaki Koemant, ez is belefér, mert idegesít az az 1-2 Messi villanáson kívüli nézhetetlen lassú semmi a középpályán, amit sok meccsen látok nála, és a meccsek bő felénél nem értem, miért nem kapcsolom ki a TV-t.
- Csere. Szinte imádkozom, hogy 3 csere legyen újra, mert akkor kisebb hátrányban leszünk a többi csapattal szemben. Néha csinálja, de legtöbbször a 80. percben jut eszébe. Ráadásul elég furákat is szokott, van hogy lecserél hátrányban/döntetlennél két középpályást két támadóra, és ebből rendre kapunk még egy gólt, helyzetünk meg nem is lesz. Sőt, olyan is volt, hogy 1 védő maradt, annak sem volt jó vége. Szóval ezek nem mad genius húzások voltak, mert kb sosem jöttek be. Vagy SR középhátvédnek év végén, az is milyen jól sikerült.
- Ez nem ellenérv, csak reakció: A fiatalokkal lehetne mellette érvelni, és ebben tényleg van igazság, de közben mindig Piqué-ék és SR-ék voltak tavaly a befutók, mikor épp ráértek, vagy az egyetlen balszélsőnk, Konrad sem kapott lehetőséget, inkább tolta Braitht ott. Így nehéz ezt is felhozni mellette, de ezt elfogadható érvnek tartom azért. Viszonyítás kérdése, mert Pep bátran és logikusan nyúlt a fiatalokhoz pl, vagy most LE az EB-n, de Valverdéhez képest nyilván nagy előrelépés így is.
- Rotáció hiánya - nem kell magyarázni, ugyanaz a 3, ráadásul elég sokat melózó középpályás játszotta végig a szezont minden fronton. A végére már járni alig tudtak, ki is pukkadt a lufi.
- Nem meri/tudja kezelni a neveket. Griezmann akkor is mindig ott lesz, ha Demir lejátssza a pályáról, mert drága volt. Piqué akkor is ott lesz a meccsek jó részén kezdőként, ha már nem tud futni, és többet hibázik, mint bármilyen alternatívája, ahogy eddigi is történt. Messit nem meri le/becserélni, ami a legbocsánatosabb bűn, mert nehéz ügy, de akkor sem lehetetlen. Ésatöbbi. Nem forma/teljesítmények alapján alakul ki feltétlenül a kezdő, hanem név, fizetés, ár alapján. Ezt is nehéz kezelni, de nem lehetetlen, ráadásul ránézésre keménykezű embernek tűnik, de valahogy mégsem.
- Erőnléttel lehet dobálózni, talán tényleg volt egy kis fejlődés, de a meccsek javán kipukkadtunk a második félidőben, szóval még ez sem igazán stimmel. Ennek persze oka a rotáció hiánya is, amiről már írtam.
- Semmi köze nem volt a komolyabb csapatokhoz a Barcának, hülyére vertek minket, mind úgy mentek át rajtunk, főleg a középpályánkon és azért a védelmünkön is, mint ha ott sem lettünk volna, esélyünk sem volt. A Juvét mikor megvertük, tán kivétel volt, de egyrészt covidsújtotta csapat volt CR nélkül, másrészt néhány centin múlt, hogy az a 3 Morata találat mind les legyen. Alapvetően ott is nullázták a védekezésünket, csak nem volt szerencséjük. És még nem is említeném, hogy a Juve még annyira se volt nagycsapat idén, mint egy Sevilla, konkrétan pár percen múlott, és ráadásul nem is az ő kezükben volt, hogy ne érjék el a BL-helyezést...
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy