Megérdemelték!
UN DIA DE PARTIT! ❤️ pic.twitter.com/ugs41n0m1T
— FC Barcelona (@FCBarcelona) May 16, 2025
Erre reagáltam:
Nem írtam olyasmit, hogy 21 gólos cserecsatárt simán lehetne szerezni. 21 gólos kezdő csatárt lehetne igazolni abból a pénzből, amit Felixért kérnek.
Így van, kiemeltem, azt mondtam, én írtam ezt, nem te, így nem értem a reakciót, hogy "te nem ezt írtad". Pont arra, amit most behoztál magadtól, erre reagáltam, hogy igen, akkor jöhet az a bizonyos 21 gólos játékos, Felix áráért. Nem sok ilyen rohangál a nagyvilágban.gránit írta: ↑2024.06.14. 00:23:47Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy 2700 perc alatt nem elég a 12 gól, és amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólos csatárt is kaphatunk. Ezért nem tartanám meg Felixet. FcBarcelona1-gyel nem a cserék szintjéről beszéltünk ezen a ponton, hanem a kezdő szintről, 2700 percről.
Ez egyértelmű, ezt a kettőt nagy elánnal kellett volna nyomni, főleg, hogy akkor kaptunk volna egy éles Lewyt is mellé bónuszba. Így sajna lutri, de mindkettő hatalmas tehetség, szerintem a mi bénaságunk, ha a kettőből legalább az egyik nem lesz korrekt csere egy éven belül. Emellett hozzátenném, ha már Xavi nem bízott az ifikben, Felix is kaphatott volna a poszton perceket, megnézve, mi lenne vele hamis kilencesként, mert az tény, hogy így ő is lutri, milyen lenne csereként.gránit írta: ↑2024.06.14. 00:23:47A mennyiség ebben sosem érdekel. Négy közepes versenyautó nem ér fel egy csúcsversenyautóval. A szezon során sokkal többször kellett volna játszatni Guiu-t és Roque-t, és ha valamelyik elkapja a fonalat, lehet, hogy nem is lenne szükségünk igazolásra. De így teljes a bizonytalanság velük kapcsolatban. Lesz egy ezeréves, lefelé tartó centerünk, mögötte meg a bizonytalanság. Én itt látom az egyik legnagyobb problémát, miközben a másik oldalon történelmi támadósort készülnek felállítani.
Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy 2700 perc alatt nem elég a 12 gól, és amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólos csatárt is kaphatunk. Ezért nem tartanám meg Felixet. FcBarcelona1-gyel nem a cserék szintjéről beszéltünk ezen a ponton, hanem a kezdő szintről, 2700 percről.
Én valóban nem. Ebben egyetértünk.
A mennyiség ebben sosem érdekel. Négy közepes versenyautó nem ér fel egy csúcsversenyautóval. A szezon során sokkal többször kellett volna játszatni Guiu-t és Roque-t, és ha valamelyik elkapja a fonalat, lehet, hogy nem is lenne szükségünk igazolásra. De így teljes a bizonytalanság velük kapcsolatban. Lesz egy ezeréves, lefelé tartó centerünk, mögötte meg a bizonytalanság. Én itt látom az egyik legnagyobb problémát, miközben a másik oldalon történelmi támadósort készülnek felállítani.
Nem, azt írtam, írj 21 gólos szélsőt-árnyékéket, cserecsatárt, hiszen azt írtad, hogy simán lehetne olyat szerezni. Nem is értetted félre, hisz elsőre erre reagáltál, csak "te költötted át közben". Bár én erre nem így gondolnék, csak kicsit elágazott a vita fonala. Felix szintjét valóban nem túl nagy szám összehozni, de kölcsönben ajándék ez a szint. Nem költöttem át semmit, ez volt az elején már a feltevésem.gránit írta: ↑2024.06.13. 23:27:43Az előbb még azt írtad, írjak 7 gólos cserecsatárt. Majd miután kiderült, hogy annyi 7 gólos cserecsatár van, mint csepp a tengerben, már felejtsük el az összehasonlítást? Szerintem egyszerűbb kimondani, hogy Felix egy tucatjátékos, és akkor nem kell a sztorit huszonötször átkölteni.
Muszáj ilyen összehasonlításokat tenni, mert ez a rendszer ebben az esetben működik jól. Amikor már nem volt meg a három nagyágyúnk elől, és Villa is kezdett leereszteni, már kongattam a vészharangot, hogy nem szabad a Bayern ellen 4-3-3-mal kiállni. Mert a plusz egy semmirekellő támadónkkal nem megyünk semmire, a mezőnyben viszont kulcsfontosságú pozíciót veszítünk. Ebből már korábban is, a Guardiola-korszakban is adódtak próblémák, azóta sokat tanult, érdekes volt a Magnus Carlsennel való beszélgetése, ahol pont az volt többek között a téma, hogy a sakk és a futball között mennyi átfedés van, például az, hogy a pálya belsejét kell uralni. Azóta már ő is törekszik a stabilitásra, sokkal stabilabb hadrenddel küldi pályára a csapatát, ezzel a felfogással azzal a Barcelonával még nagyobb sikereket ért volna el. Muszáj összehasonlítani, mert ha olyan taktikát erőltetünk olyan játékosokkal, akikkel azt nem lehet, akkor rá fogunk fázni.
Az előbb még azt írtad, írjak 7 gólos cserecsatárt. Majd miután kiderült, hogy annyi 7 gólos cserecsatár van, mint csepp a tengerben, már felejtsük el az összehasonlítást? Szerintem egyszerűbb kimondani, hogy Felix egy tucatjátékos, és akkor nem kell a sztorit huszonötször átkölteni.
Muszáj ilyen összehasonlításokat tenni, mert ez a rendszer ebben az esetben működik jól. Amikor már nem volt meg a három nagyágyúnk elől, és Villa is kezdett leereszteni, már kongattam a vészharangot, hogy nem szabad a Bayern ellen 4-3-3-mal kiállni. Mert a plusz egy semmirekellő támadónkkal nem megyünk semmire, a mezőnyben viszont kulcsfontosságú pozíciót veszítünk. Ebből már korábban is, a Guardiola-korszakban is adódtak próblémák, azóta sokat tanult, érdekes volt a Magnus Carlsennel való beszélgetése, ahol pont az volt többek között a téma, hogy a sakk és a futball között mennyi átfedés van, például az, hogy a pálya belsejét kell uralni. Azóta már ő is törekszik a stabilitásra, sokkal stabilabb hadrenddel küldi pályára a csapatát, ezzel a felfogással azzal a Barcelonával még nagyobb sikereket ért volna el. Muszáj összehasonlítani, mert ha olyan taktikát erőltetünk olyan játékosokkal, akikkel azt nem lehet, akkor rá fogunk fázni.
gránit írta: ↑2024.06.13. 22:59:20Dehogyis. Brahim Diaz szinte percre pontosan ugyanannyit játszott a bajnokságban, mint Felix, és több gólt szerzett. Arda Güler 373 perc alatt szerzett 6 góljára mit mondjunk? Felix egy tucatjátékos. Még el is férne vésztartaléknak, ha nem kéne érte sokat fizetni, és lenne helyette egy gólerős játékos. De így semmi értelme megtartani.
Ezért nincs értelme 7 gólos szélsőkkel szerencsétlenkedni.
Hozzáteszem, Joselu a Bayern ellen sem Vinicus és Rodrygo közé érkezett. Rodrygo le, ő be. Nagy rajongója voltam a 3 támadós modellnek, amikor Henry, Messi, Neymar-féle emberek játszottak a széleken. Most ennek így nem sok értelme van.
Dehogyis. Brahim Diaz szinte percre pontosan ugyanannyit játszott a bajnokságban, mint Felix, és több gólt szerzett. Arda Güler 373 perc alatt szerzett 6 góljára mit mondjunk? Felix egy tucatjátékos. Még el is férne vésztartaléknak, ha nem kéne érte sokat fizetni, és lenne helyette egy gólerős játékos. De így semmi értelme megtartani.
Ezért nincs értelme 7 gólos szélsőkkel szerencsétlenkedni.
Igen, cserecsatárnak jó... lenne, bár Joselu ott az egyetlen, szóval rezeg a léc. Viszont Felix NEM centerként lőtt 7 gólt, feltételezhetően centerként többet lőne, mint kb mindenki, így meg a Joselu x gólja centerként nem összehasonlíthat Felix góljával balszélsőként (eleve jobb támogatással Joselu részéről).
Hát, ha ez alma a körtével (két center, tökugyanolyan poszt), akkor te az almát a zongorával tetted a Felix-Joselu esetben. Ennyi erővel nézhetnénk Rodrit Bellinghammel, végülis mindkettő középpályán játszott, csak épp azon belül teljesen máshol. Egyik lőtt pár gólt, a másik meg egy aranylabdányit, Rodri tehát egy gyenge játékos, akit max olcsón kölcsönben szerezhetnénk meg.
Van nekünk is, Lewy mindenképp jobb, mint Joselu. Sőt, van több ígéretes csere is. Balszélsőnk 1 van összesen, Felix. Jó, igazából ő sem az, de ő áll ehhez a legközelebb.
Mi vagy ki tiltja meg, hogy nekünk is legyen? Ebben még az általam sokat kritizált Ligát sem hibáztatom, mert évről évre visznek el az orrunk elől 10-20-30 milliókért nagyon jó csatárokat.
Ezért tartunk itt. Nem hétgólos emberekkel kell bohóckodni. A rivális még a padon is tartogat nagyágyúkat, és nem 100 millióért vették.
Joselu egy center. Aki a világ legjobb edzője alatt, a világ egyik legjobb csapatában, két olyan szélső közt, és egy olyan 10-es előtt focizik, akiknek az összértéke több 470(!!!) millió euró, Vini és Bellingham a világ talán legjobbjai a saját posztjukon. Állítom, ha abba a gépezetbe beraknád most Kovács Misit Salgótarjánból, 10 + os szezont hozna. De ez szubjektív, lehet nem így van, mindegy is, mert nem egy poszt.
Első gondolatként máris Joselu villant be. Alig több játékperccel 30%-kal lőtt több gólt a bajnokságban, a BL-es szerepléséről nem is beszélve.
Mutatnál kérlek egy olyan árnyékéket, szélsőt, vagy cserecsatárt (mert Felix ezek valamelyike lenne), ahol megütik ezt a szintet? Ez egy top center száma, amit írtál. Ha elkezdünk 150+ milliós játékosokról beszélni, akkor 1-2-nél beérünk majdnem ide, pl. ha Mbappét balszélsőnek vesszük, ő, meg Vini. És szerintem ennyi, de 1-2 nevet lehet kihagytam, akiket 80-100 milliókért meg lehet szerezni, és ez a poszt.
Tehát amikor Cruyff volt az edző és így játszottunk, nem ment a "pozíciós játék" és a Barca-DNS? Erről most olvasok először. 5 középpályással nagyon jól lehet pörgetni a pozíciós játékot.FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.13. 20:32:382 csatáros rendszerben szélsők nélkül pedig nehéz Barca DNS-ű, pozíciós játékot játszani.
2700 perc alatt benne lenne 12 gól, csak aki 2700 percet kap, annak nem 12 gólt kell lőnie. Amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólt kaphatnánk.FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.13. 20:32:38Szerk: akkor pl. állapodjunk meg 2700 perc 12 gól 6 gólpasszban
Egyetértek. Nem kiegyensúlyozott, mikor minden évben 1500 perc alatt lő 7-8 gólt.bence0330 írta: ↑2024.06.13. 20:45:29EGYEDÜL ennek van értelme, ez a legfontosabb stat minden más előtt. Főleg, ha összehasonlításokról van szó, semmi értelme másnak. Fizikai képtelenség 1500 perc alatt annyi gól lőni/gólpasszt adni, mint 3000 perc alatt. Lehet, hogy nem pont kétszer annyi gólt lőne xy, de sokkal többet. Nyilván minél nagyobb a minta, annyival csökken a különbség a reálisan várható gólpontok és az addig szerzettek között, tök felesleges ezeket a 70 perces embereket belehozni (bár nem teljesen, mert ha valaki lő 120 perc alatt két gólt fiatalon, az minimum az ígéretes kategória, akit próbálgatni kéne), de ahogy nő a percszám, úgy nő a realitása annak, hogy kb azt a szintet hozná több perc alatt.
A nagyobb statisztikai oldalon külön kiveszik az x meccs/x perc alatti játékosokat, most a limitekre nem emlékszem fejből.
Ettől még Felix a mezőnymunkája miatt nem kezdő szint, de nem is az, akit lesajnálnék, és még "kölcsönbe se kellene". Nála szerintem nem azt reklamálja senki, hogy bárcsak annyit játszott volna, mint Lewy - bár akkor tuti lenne másfél-kétszer ennyi gólpontja. Hanem hogy ha megnézed a mutatóit, akkor ne azt nézd, hogy 40 meccs alatt x gól, mert 40 meccs alatt lehet, hogy valaki 35-ször kezd, valaki meg 13-szor, simán lehet kétszerannyi perce valakinek ugyanannyi meccsen. Nem ad reális képet a megítélésénél. A gólpontjait nem kiemelkedő, de jó szinten hozza, bőven Barca rotációs szinten.
Az meg, hogy azért nem játszik, mert gyengébb, és megérdemli, itt egyrészt összehasonlításnál nem releváns, hisz az a kérdés, mit ad, amikor játszik egy másikhoz képest. Másrészt remélem te sem gondolod, hogy ne játszhatott volna alsó hangon jópár félidőt a hullagyenge Lewy időszakokban, ez nem erősség kérdése, edzői hiba is lehet simán. Hozzá képest mezőnyben sem maradna el, kevesebbet birkózna, de ügyesebben passzolna és indulna be.
Amúgy Ferránról az volt a pletyi, hogy Flicknek nem kell, szerintem tőle idén tuti megválunk, akkor pláne kéne Felix. Szerintem idén nem hozunk Nico kalibert (aki amúgy nem hoz jobb számokat, mint Felix... szerintem is jobb játékos a spanyol, de nem annyival, hogy az egyiik 50 misi, a másik meg kölcsönbe sem kell).
EGYEDÜL ennek van értelme, ez a legfontosabb stat minden más előtt. Főleg, ha összehasonlításokról van szó, semmi értelme másnak. Fizikai képtelenség 1500 perc alatt annyi gól lőni/gólpasszt adni, mint 3000 perc alatt. Lehet, hogy nem pont kétszer annyi gólt lőne xy, de sokkal többet. Nyilván minél nagyobb a minta, annyival csökken a különbség a reálisan várható gólpontok és az addig szerzettek között, tök felesleges ezeket a 70 perces embereket belehozni (bár nem teljesen, mert ha valaki lő 120 perc alatt két gólt fiatalon, az minimum az ígéretes kategória, akit próbálgatni kéne), de ahogy nő a percszám, úgy nő a realitása annak, hogy kb azt a szintet hozná több perc alatt.
Egyetértek gránittal.gránit írta: ↑2024.06.13. 20:25:51Csak ez nem így működik. Még ha alap kezdő lett volna, akkor sem játszik 3400 percet. Senki nem játssza végig a 38 meccset, még Gündogan se.FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.13. 20:15:201500 perc alatt lőtt 7 gólt, 3000 perc alatt valószínűleg több gólt lőne.
18 meccsen kezdett a 38-ból, igaz volt sérült egy hónapig.
Tavaly 1590 (8 gól), azelőtt 1267 (8 gól), azelőtt 1570 (7gól) a lejátszható 3400 perc helyett.
Lewy 2760 perc alatt lőtt 19 gólt középcsatárként.
Kezdőként is játszott volna kb 2100 percet, és lő kb 10 gólt.
Ha játszott volna 2700 percet, jóval több gólja lehetne. pl. Nem 18*, hanem 30* kezd, vagy nem egy 60. percben kifújt csapatba áll be. A 2 csatáros rendszerben szélsők nélkül pedig nehéz Barca DNS-ű, pozíciós játékot játszani. Én változtatnék, te ragaszkodnál hozzá, szóval ezért nem értem.
Csak ez nem így működik. Még ha alap kezdő lett volna, akkor sem játszik 3400 percet. Senki nem játssza végig a 38 meccset, még Gündogan se.FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.13. 20:15:201500 perc alatt lőtt 7 gólt, 3000 perc alatt valószínűleg több gólt lőne.
18 meccsen kezdett a 38-ból, igaz volt sérült egy hónapig.
Tavaly 1590 (8 gól), azelőtt 1267 (8 gól), azelőtt 1570 (7gól) a lejátszható 3400 perc helyett.
Lewy 2760 perc alatt lőtt 19 gólt középcsatárként.
Ha Felix nem a padon ücsörög, lehoz egy 15+ gól + gólpasszos szezont
1500 perc alatt lőtt 7 gólt, 3000 perc alatt valószínűleg több gólt lőne.Troym írta: ↑2024.06.13. 19:43:13gól/perc mutató? Ne bolondozzunk már, ennél nagyobb blődség a világon nincs.
A gól olyan, mint a kutya vacsorája.
Azokat számold, amiket belőtt.
Nincs feltételes gól, arányosított gól és tizedesekre kerekített lőtt gól sem.
Egy passz% mutató még hellyel-közzel mutat valamit, mert egy játékosnak van 50-100 passza akár meccsenként, így 2000-3000 a minta szezon végén, amin mérnek. (Megvan a statisztikailag megbízható mennyiség)
Gól / perc semmire nem jó. Mindig annak mutat jobb értéket, aki keveset játszik.
Guiu 73 percenként lő gólt eszerint, mert 73 percet játszott és lőtt 1 gólt. Roque 160, Ferran 170, Lewa 145, Raphinha 230, Yamal 440, Felix 220. Akkor miért nem Ferran játszott egész évben Raphinha helyett? Vagy Yamal helyett? Nem lehet, hogy azért nem játszik a Felix és Ferran, mert nem elég jók? Ez azt is feltételezi, hogy ha 3szor ennyit játszana, cca 1,5 szer annyi gólt lőnének.
Joao Felix egyetlen szezonja, amikor 10nél több gólt lőtt, az 6 éve volt. Ez nem azt predesztinálja, hogy nagyságrendekkel többre képes annál, amit idén tőle láttunk.
Felix szerintem sem volt olyan rossz, de azért kapott lehetőséget rendesen. A bajnokságban 30 meccs, 1544 perc, ami meccsenként 51 perc. A 7 gólja egy kezdő tagságra vetítve talán 10-11, mert egy kezdőt is lehoznak, tehát nem 90 percre arányosítok.FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.13. 18:00:34Gránit szempontját mondjuk megértem, és talán osztom. Lehet többet érne 2 középcsatár, mondjuk 532-ben, vagy 41212-ben, de nálunk ez nehezen elképzelhető.
Ez így van. Azért sincs értelme a vad arányosítgatásnak, mert ha az illető több percet kap, akkor más kap kevesebbet, így annak a góljait meg vonhatjuk le a közösből (ami az egyetlen, ami számít). Aki meg a padon van, általában nem véletlenül van a padon.