Barca Igazolások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.06.14. 01:37:44

Értem, itt lehet a gond az értelmezésbeli különbségben, hogy ez mit jelent. Ha azt, amit megvételre kérnek érte (mennyi lehet ez, 40-50 körül?), még ott is nehéz 21 gólos játékost behúzni, jó szem, és nagy szerencse is kell hozzá, hogy nálunk is jó legyen, de nem lehetetlen legalább. Viszont Felixet lehet, hogy a rossz viszonyuk miatt meg lehet szerezni pár millióért kölcsönben, ami majdnem ingyen van. Én leginkább csak erre gondoltam, és ezzel vetnék össze bármilyen érkezőt, ha Felixet ennyiért lehet "megszerezni". Mert hát senki nem fizetné ki szerintem azt az a teljes vételi összeget, talán még Laporta sem a rajongójaként, ettől nem félek. Ennyi pénzből, ha lenne ilyesmire keret, már echte szélsőt kell hozni akkor Flick rendszeréhez, mint Nico. Miután rendeztük a fizikálisabb, védekezőbb középpályást, Merino részemről korrekt erre a posztra. Az EB-n gondolom jobban követjük őt, mint eddig.

Flicknél a védekezés marad fent, szerintem csak annyi lesz a különbség, hogy a presszinget nem a semmiért fogjuk tolni (mert Xavi alatt volt ilyen érzésem, hogy oké, kiköpi mindenki elöl a tüdejét a (nem tökéletesen szervezett) letámadással, na és? Mi van, ha megszereztük a labdát? Nem sokminden. Flick célja meg gondolom itt is az lesz, hogy kapásból megyünk előre a labdaszerzések után. Ezért lesz nagyon fontos Araujo megtartása, és bármit megadnék egy visszatérő Minguezáért is, vagy valami hasonló karakterét, aki ki tud vágni egy 35 km/h-s sprintet, ha kell. Amíg legalább egy ilyen van hátul, okésak vagyunk, de ha Ara épp kidől, neadjisten távozik... Fayéról azt mondják, nagyon gyors, ezért is lenne jó, ő is ugyanaz, mint a Guiu-Roque vonal, ha már építkezésnek akartuk hívni a dolgot, bizony próbálgatni kellett volna, hogy most ne lutrira kelljen eldönteni, vajon elég-e ide fel, vagy nem.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2024.06.14. 01:20:40

bence0330 írta:
2024.06.14. 00:32:47
nem értem a reakciót, hogy "te nem ezt írtad"
Erre reagáltam:
bence0330 írta:
2024.06.13. 23:57:39
Nem, azt írtam, írj 21 gólos szélsőt-árnyékéket, cserecsatárt, hiszen azt írtad, hogy simán lehetne olyat szerezni.
Nem írtam olyasmit, hogy 21 gólos cserecsatárt simán lehetne szerezni. 21 gólos kezdő csatárt lehetne igazolni abból a pénzből, amit Felixért kérnek.

A Real Madridnak is voltak nagyon rossz húzásai a közelmúltban, de emellett voltak nagyon jó fogásaik is. Mi de Jongot vettünk 75 millióért, ők kb ugyanennyiért Tchouamenit. Velünk az az egyik baj, hogy nagyon szeretünk középszereket felfújni, aztán képtelenek vagyunk belátni, hogy az illető bizony középszer, és magyarázzuk saját magunknak, hogy de-de, ő top játékos, az előttünk járók meg ezen röhögnek.

Mindezzel együtt szerintem nem járunk messze a céltól, csak normálisan kellene igazolni. A PSG ellen már annak a jelei is látszottak, hogy végre megtanulunk underdogként nyerni. Az odavágó tulajdonképpen történelmi győzelem. Nem is emlékszem más esetre, amikor a BL-ben úgy tudtunk volna győzni, ráadásul idegenben, hogy jócskán az ellenfélnél volt többet a labda. Korábban ha nem tudtuk birtokolni a labdát, akkor semmi forgatókönyvünk nem volt, és olyankor kaptuk a nagy veréseket. Most már mintha elkezdtük volna megérteni, hogy ha az ellenfelet erőből nem tudjuk lenyomni, akkor ne erővel akarjuk lenyomni, mert az nem fog sikerülni. Dávid sosem fogja Góliát eszközeivel legyőzni Góliátot. Dávidnak Dávid eszközeivel kell küzdenie, és ez az első meccsen sikerült is. Mintha kezdenénk már kapizsgálni ezt a témát, így ha lett volna mélység védekezni is tudó játékosból a középpályán, szerintem meg lett volna a továbbjutás, és egyáltalán nem lett volna valóságtól elrugaszkodott a BL-döntő.

Szóval, minden kritikám ellenére szerintem nem járunk messze a céltól. Néhány igazolásnyira. De azok jó igazolások kellenek hogy legyenek, és le kellene szoknunk néhány rögeszméről, például hogy boldog-boldogtalant a szélre akarunk kitenni, Griezmann-t, Roque-t, a többi rögeszmével együtt, a túlzottan feltolt védekezéssel, a középpályás védekezés elbagatellizálásával stb.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2024.06.14. 01:40:25-kor.
bence0330

2024.06.14. 00:32:47

gránit írta:
2024.06.14. 00:23:47
bence0330 írta:
Nem, azt írtam, írj 21 gólos szélsőt-árnyékéket, cserecsatárt, hiszen azt írtad, hogy simán lehetne olyat szerezni.
Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy 2700 perc alatt nem elég a 12 gól, és amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólos csatárt is kaphatunk. Ezért nem tartanám meg Felixet. FcBarcelona1-gyel nem a cserék szintjéről beszéltünk ezen a ponton, hanem a kezdő szintről, 2700 percről.
Így van, kiemeltem, azt mondtam, én írtam ezt, nem te, így nem értem a reakciót, hogy "te nem ezt írtad". Pont arra, amit most behoztál magadtól, erre reagáltam, hogy igen, akkor jöhet az a bizonyos 21 gólos játékos, Felix áráért. Nem sok ilyen rohangál a nagyvilágban.
gránit írta:
A mennyiség ebben sosem érdekel. Négy közepes versenyautó nem ér fel egy csúcsversenyautóval. A szezon során sokkal többször kellett volna játszatni Guiu-t és Roque-t, és ha valamelyik elkapja a fonalat, lehet, hogy nem is lenne szükségünk igazolásra. De így teljes a bizonytalanság velük kapcsolatban. Lesz egy ezeréves, lefelé tartó centerünk, mögötte meg a bizonytalanság. Én itt látom az egyik legnagyobb problémát, miközben a másik oldalon történelmi támadósort készülnek felállítani.
Ez egyértelmű, ezt a kettőt nagy elánnal kellett volna nyomni, főleg, hogy akkor kaptunk volna egy éles Lewyt is mellé bónuszba. Így sajna lutri, de mindkettő hatalmas tehetség, szerintem a mi bénaságunk, ha a kettőből legalább az egyik nem lesz korrekt csere egy éven belül. Emellett hozzátenném, ha már Xavi nem bízott az ifikben, Felix is kaphatott volna a poszton perceket, megnézve, mi lenne vele hamis kilencesként, mert az tény, hogy így ő is lutri, milyen lenne csereként.
A Madriddal most továbbra sem hasonlítanám össze magam, 1-2 évig semmiképp sem, máshol vannak anyagilag, sportszakmailag, ők ezt évtizedek óta építgetik, mi Bartóék óta most kezdjük legalább kicsit utolérni magunkat mindkét értelemben, kb 3 éve csinálunk először pl. olyan alap dolgokat is, mint hogy lyukra igazolunk, nem random embereket hozunk poszton kívülre. A Madriddal szerintem jövőre még a pénzes klubok sem hasonlíthatják össze magukat, nemhogy mi.

2-3 év múlva remélem már ténylegesen tudunk menni ilyen Haalandokért is.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

bence0330 írta:
Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy 2700 perc alatt nem elég a 12 gól, és amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólos csatárt is kaphatunk. Ezért nem tartanám meg Felixet. FcBarcelona1-gyel nem a cserék szintjéről beszéltünk ezen a ponton, hanem a kezdő szintről, 2700 percről.
bence0330 írta:
Nem is értetted félre
Én valóban nem. Ebben egyetértünk.
bence0330 írta:
Te 5 center(szerű, ként is játszani tudó) mellé igazolnál még, nem értem
A mennyiség ebben sosem érdekel. Négy közepes versenyautó nem ér fel egy csúcsversenyautóval. A szezon során sokkal többször kellett volna játszatni Guiu-t és Roque-t, és ha valamelyik elkapja a fonalat, lehet, hogy nem is lenne szükségünk igazolásra. De így teljes a bizonytalanság velük kapcsolatban. Lesz egy ezeréves, lefelé tartó centerünk, mögötte meg a bizonytalanság. Én itt látom az egyik legnagyobb problémát, miközben a másik oldalon történelmi támadósort készülnek felállítani.
bence0330

gránit írta:
2024.06.13. 23:27:43
bence0330 írta:
2024.06.13. 23:05:26
Én jelenleg elfelejtenék minden hasonlítgatást
Az előbb még azt írtad, írjak 7 gólos cserecsatárt. Majd miután kiderült, hogy annyi 7 gólos cserecsatár van, mint csepp a tengerben, már felejtsük el az összehasonlítást? Szerintem egyszerűbb kimondani, hogy Felix egy tucatjátékos, és akkor nem kell a sztorit huszonötször átkölteni.
bence0330 írta:
Nem kell Messi és Henry ahhoz, hogy ez működjön, az iszonyat extra volt, nem szabad ilyen összehasonlításokat tenni
Muszáj ilyen összehasonlításokat tenni, mert ez a rendszer ebben az esetben működik jól. Amikor már nem volt meg a három nagyágyúnk elől, és Villa is kezdett leereszteni, már kongattam a vészharangot, hogy nem szabad a Bayern ellen 4-3-3-mal kiállni. Mert a plusz egy semmirekellő támadónkkal nem megyünk semmire, a mezőnyben viszont kulcsfontosságú pozíciót veszítünk. Ebből már korábban is, a Guardiola-korszakban is adódtak próblémák, azóta sokat tanult, érdekes volt a Magnus Carlsennel való beszélgetése, ahol pont az volt többek között a téma, hogy a sakk és a futball között mennyi átfedés van, például az, hogy a pálya belsejét kell uralni. Azóta már ő is törekszik a stabilitásra, sokkal stabilabb hadrenddel küldi pályára a csapatát, ezzel a felfogással azzal a Barcelonával még nagyobb sikereket ért volna el. Muszáj összehasonlítani, mert ha olyan taktikát erőltetünk olyan játékosokkal, akikkel azt nem lehet, akkor rá fogunk fázni.
Nem, azt írtam, írj 21 gólos szélsőt-árnyékéket, cserecsatárt, hiszen azt írtad, hogy simán lehetne olyat szerezni. Nem is értetted félre, hisz elsőre erre reagáltál, csak "te költötted át közben". Bár én erre nem így gondolnék, csak kicsit elágazott a vita fonala. Felix szintjét valóban nem túl nagy szám összehozni, de kölcsönben ajándék ez a szint. Nem költöttem át semmit, ez volt az elején már a feltevésem.
De ha nem ez lett volna, akkor sem egy borzasztó dolog árnyalni közben, a közben felmerülő érvek mellett/ellen.

City, CFC is pár gólos szélsőkkel nyert, BM kicsit jobbakkal (nem Messi-Henry szintekkel) alázta össze-vissza a világot. A BM ellen pont az volt a fő gond, hogy félelemből(?) elhagytuk a Setien által preferált 4-3-3/4-2-3-1-eket a fiatalokkal, és felálltunk az SR féle 4 középpályásos, két támadós állással. Szóval pont a nagyon kevés ilyen próbálkozásunknál kaptuk meg a legnagyobb pofonunkat emberemlékezet óta, 4-4-2-vel, úgyhogy ez egy nagyon balul elsült példa. Nézd csak vissza, négy echte kp-ssal álltunk fel, Busi, SR, DJ, Vidal négyessel, előttük Messi és Suarez.
No persze ott mindegy volt a felállás, az elvesztett öltöző, a sérült TS, meg ezer más ok determinálták a vereséget, persze ekkorát nem szívtunk volna, ha felállunk 4-2-3-1-el vagy 4-3-3-al az akkor csúcsformában lévő Fatival és Puiggal, ahogy nyárra ez félig-meddig kialakult.

De azt is nézd emellé, mi a flexibilisebb. Te 5 center(szerű, ként is játszani tudó) mellé igazolnál még, nem értem, de oké, tegyük fel, le lenne fedve a 2 poszt bőven, és mondjuk javítanánk a minőségen. A szélsőinket (Yamal, Raphinha) ki is lehetne dobni akkor az ablakon, nem lenne helyük. Raphinhának esetleg a középpályán, az elmúlt 10 év legnagyobb Masiás tehetségének viszont esélye nem lenne. De még maradjon is 1-2 szélső. Szóval tegyük fel, hogy eszerint vásárolnánk be, mert Flick 3-5-2-t, 4-4-2-t képzel el. És ha meggondolja magát? Centereket nem lehet kitenni szélsőnek. Szélsőket viszont simán be lehet tenni 2 centeres játékban a visszavontabbnak, Felixnek pl. ez a legjobbja talán. Sokkal flexibilisebb egy olyan keretből váltani, ahol 2-2-2 emberrel van kb lefedve a 3 támadó poszt, mint fordítva.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 23:27:43

bence0330 írta:
Én jelenleg elfelejtenék minden hasonlítgatást
Az előbb még azt írtad, írjak 7 gólos cserecsatárt. Majd miután kiderült, hogy annyi 7 gólos cserecsatár van, mint csepp a tengerben, már felejtsük el az összehasonlítást? Szerintem egyszerűbb kimondani, hogy Felix egy tucatjátékos, és akkor nem kell a sztorit huszonötször átkölteni.
bence0330 írta:
Nem kell Messi és Henry ahhoz, hogy ez működjön, az iszonyat extra volt, nem szabad ilyen összehasonlításokat tenni
Muszáj ilyen összehasonlításokat tenni, mert ez a rendszer ebben az esetben működik jól. Amikor már nem volt meg a három nagyágyúnk elől, és Villa is kezdett leereszteni, már kongattam a vészharangot, hogy nem szabad a Bayern ellen 4-3-3-mal kiállni. Mert a plusz egy semmirekellő támadónkkal nem megyünk semmire, a mezőnyben viszont kulcsfontosságú pozíciót veszítünk. Ebből már korábban is, a Guardiola-korszakban is adódtak próblémák, azóta sokat tanult, érdekes volt a Magnus Carlsennel való beszélgetése, ahol pont az volt többek között a téma, hogy a sakk és a futball között mennyi átfedés van, például az, hogy a pálya belsejét kell uralni. Azóta már ő is törekszik a stabilitásra, sokkal stabilabb hadrenddel küldi pályára a csapatát, ezzel a felfogással azzal a Barcelonával még nagyobb sikereket ért volna el. Muszáj összehasonlítani, mert ha olyan taktikát erőltetünk olyan játékosokkal, akikkel azt nem lehet, akkor rá fogunk fázni.
bence0330

gránit írta:
2024.06.13. 22:59:20
bence0330 írta:
2024.06.13. 22:51:31
Joselu ott az egyetlen
Dehogyis. Brahim Diaz szinte percre pontosan ugyanannyit játszott a bajnokságban, mint Felix, és több gólt szerzett. Arda Güler 373 perc alatt szerzett 6 góljára mit mondjunk? Felix egy tucatjátékos. Még el is férne vésztartaléknak, ha nem kéne érte sokat fizetni, és lenne helyette egy gólerős játékos. De így semmi értelme megtartani.
bence0330 írta:
Viszont Felix NEM centerként lőtt 7 gólt, feltételezhetően centerként többet lőne, mint kb mindenki, így meg a Joselu x gólja centerként nem összehasonlíthat Felix góljával balszélsőként (eleve jobb támogatással Joselu részéről).
Ezért nincs értelme 7 gólos szélsőkkel szerencsétlenkedni.

Hozzáteszem, Joselu a Bayern ellen sem Vinicus és Rodrygo közé érkezett. Rodrygo le, ő be. Nagy rajongója voltam a 3 támadós modellnek, amikor Henry, Messi, Neymar-féle emberek játszottak a széleken. Most ennek így nem sok értelme van.

Én jelenleg elfelejtenék minden hasonlítgatást, amit az idei Xavi-féle depresszió és az Ancelotti féle világot leigázó Madrid között lehet ejteni. Semmi értelme, teljesen más világ. Megnézném, mit csinált volna itt Diaz és Güler, meg Joselu. Talán nem is játszottak volna. Szerintem az a csapat annyira összeállt, hogy a szomszéd bácsi is lőtt volna pár gólt, ha épp berakják.

A szélsők ilyenek. 7-8 gólosak ilyen relatív kevés játékperc alatt, mert nem a gólszerzés a fő (vagy inkább egyetlen) dolguk, nem kell 20 gólosoknak lenniük, (nem árt, de mivel csak 1-2 ilyen van egyszerre a világon, elég nehéz ügy) de nem ez a cél. Lejjebb berakták 100 milliós szélsők számait, sehol nem voltak jobbak. 1-2 a túloldalról, Saka, Foden, és Vini ugye a baloson. Ennyi, akik iszonyat gólerősek, Rashfordnak 1-2 szezononként összejön még ez, szóval azt lehet mondani, hogy legalább benne van.

Nem kell Messi és Henry ahhoz, hogy ez működjön, az iszonyat extra volt, nem szabad ilyen összehasonlításokat tenni, senkinek nem jó. És mégis sorra szélsőkkel játszó csapatok nyerik a BL- kivéve a Madrid 1-2 évét, de néha ők is., Bayern, CFC, City, Pool, stb. Szóval működik. Egy jó center, jó használva viszont kell. Nálunk szerintem jó center volt, borzasztóan használva, percekben, taktikailag, mindenhogy. Meg a játékunk sem volt elég jól felépítve erre/rá.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 22:59:20

bence0330 írta:
Joselu ott az egyetlen
Dehogyis. Brahim Diaz szinte percre pontosan ugyanannyit játszott a bajnokságban, mint Felix, és több gólt szerzett. Arda Güler 373 perc alatt szerzett 6 góljára mit mondjunk? Felix egy tucatjátékos. Még el is férne vésztartaléknak, ha nem kéne érte sokat fizetni, és lenne helyette egy gólerős játékos. De így semmi értelme megtartani.
bence0330 írta:
Viszont Felix NEM centerként lőtt 7 gólt, feltételezhetően centerként többet lőne, mint kb mindenki, így meg a Joselu x gólja centerként nem összehasonlíthat Felix góljával balszélsőként (eleve jobb támogatással Joselu részéről).
Ezért nincs értelme 7 gólos szélsőkkel szerencsétlenkedni.

Hozzáteszem, Joselu a Bayern ellen sem Vinicus és Rodrygo közé érkezett. Rodrygo le, ő be. Nagy rajongója voltam a 3 támadós modellnek, amikor Ronaldinho, Henry, Messi, Neymar-féle emberek játszottak a széleken. Most ennek így nem sok értelme van.
bence0330

gránit írta:
2024.06.13. 22:47:02
bence0330 írta:
2024.06.13. 22:41:48
az almát a zongorával tetted a Felix-Joselu esetben
Azt írtad, írjak cserecsatárt. Írtam cserecsatárt. A világon annyi cserecsatár lövi meg az évi 7 gólt, mint égen a csillag.
Igen, cserecsatárnak jó... lenne, bár Joselu ott az egyetlen, szóval rezeg a léc. Viszont Felix NEM centerként lőtt 7 gólt, feltételezhetően centerként többet lőne, mint kb mindenki, így meg a Joselu x gólja centerként nem összehasonlíthat Felix góljával balszélsőként (eleve jobb támogatással Joselu részéről).
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 22:47:02

bence0330 írta:
az almát a zongorával tetted a Felix-Joselu esetben
Azt írtad, írjak cserecsatárt. Írtam cserecsatárt. A világon annyi cserecsatár lövi meg az évi 7 gólt, mint égen a csillag.
bence0330

gránit írta:
2024.06.13. 22:36:07
bence0330 írta:
2024.06.13. 22:28:59
Lewy mindenképp jobb, mint Joselu.
Almát a körtével hasonlítod össze. Nem Lewandowski volt az összehasonlítás alapja, hanem Felix. Felix igenis egy tucatjátékos. Nem rossz, de 7 gól nem elég, és mindig ebben a tartományban mozgott a spanyol bajnokságban.
Hát, ha ez alma a körtével (két center, tökugyanolyan poszt), akkor te az almát a zongorával tetted a Felix-Joselu esetben. Ennyi erővel nézhetnénk Rodrit Bellinghammel, végülis mindkettő középpályán játszott, csak épp azon belül teljesen máshol. Egyik lőtt pár gólt, a másik meg egy aranylabdányit, Rodri tehát egy gyenge játékos, akit max olcsón kölcsönben szerezhetnénk meg.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 22:36:07

bence0330 írta:
Lewy mindenképp jobb, mint Joselu.
Almát a körtével hasonlítod össze. Nem Lewandowski volt az összehasonlítás alapja, hanem Felix. Felix igenis egy tucatjátékos. Nem rossz, de 7 gól nem elég, és mindig ebben a tartományban mozgott a spanyol bajnokságban.
bence0330

gránit írta:
2024.06.13. 22:26:33
bence0330 írta:
2024.06.13. 22:22:42
Joselu egy vérbeli center.
Mi vagy ki tiltja meg, hogy nekünk is legyen?
bence0330 írta:
Felix nem center, nem is azért tartanánk itt.
Ezért tartunk itt. Nem hétgólos emberekkel kell bohóckodni. A rivális még a padon is tartogat nagyágyúkat, és nem 100 millióért vették.
Van nekünk is, Lewy mindenképp jobb, mint Joselu. Sőt, van több ígéretes csere is. Balszélsőnk 1 van összesen, Felix. Jó, igazából ő sem az, de ő áll ehhez a legközelebb.
Közben szerkesztettem, de Joselu 470 milliónyi szélsők 10-esek előtt játszik, nem kell hatalmas spílernek lenni ott jelenleg egy jó szezonhoz. Nálunk lőtt volna 4 gólt. Kizártnak tartom, hogy ott Ferrán vagy Guiu nem lőtt volna hasonlóan jól, mint Joselu, ilyen brutál kiszolgálás mellett.

Vagy nem nagyon értem, csak centereket vennél? A jelenlegi 4-5 mellé még 1-2-t? Ez kb egyetlen specifikus felállásban működne, a legnagyobb ígéretünknek meg nem lenne pl. posztja, a szezonunk 5 legjobb játékosából ketten szélsők, ki kéne dobni őket a kukába. Kellenek a szélsők, különben muszáj csak 3-5-2-t, esetleg 4-4-2-t tolni. Van bőven két centerposztra elég játékosunk amúgy is.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 22:26:33

bence0330 írta:
Joselu egy vérbeli center.
Mi vagy ki tiltja meg, hogy nekünk is legyen? Ebben még az általam sokat kritizált Ligát sem hibáztatom, mert évről évre visznek el az orrunk elől 10-20-30 milliókért nagyon jó csatárokat.
bence0330 írta:
Felix nem center, nem is azért tartanánk itt.
Ezért tartunk itt. Nem hétgólos emberekkel kell bohóckodni. A rivális még a padon is tartogat nagyágyúkat, és nem 100 millióért vették.
bence0330

gránit írta:
2024.06.13. 22:18:05
Első gondolatként máris Joselu villant be. Alig több játékperccel 30%-kal lőtt több gólt a bajnokságban, a BL-es szerepléséről nem is beszélve.

Felejtsük el a 150 milliós mítoszokat. Ingyen, 10-20 milliókért nagyon jó játékosokhoz lehet jutni.
Joselu egy center. Aki a világ legjobb edzője alatt, a világ egyik legjobb csapatában, két olyan szélső közt, és egy olyan 10-es előtt focizik, akiknek az összértéke több 470(!!!) millió euró, Vini és Bellingham a világ talán legjobbjai a saját posztjukon. Állítom, ha abba a gépezetbe beraknád most Kovács Misit Salgótarjánból, 10 + os szezont hozna. De ez szubjektív, lehet nem így van, mindegy is, mert nem egy poszt.

Felix nem center, nem is azért tartanánk itt. Igazságos lenne összehasonlítani így. Még ha nálunk center-félét játszott volna, de egy percet nem töltött ott, így elég igazságtalan az összevetés.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2024.06.13. 22:27:30-kor.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 22:18:05

bence0330 írta:
2024.06.13. 21:58:09
gránit írta:
2024.06.13. 21:48:29
2700 perc alatt benne lenne 12 gól, csak aki 2700 percet kap, annak nem 12 gólt kell lőnie. Amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólt kaphatnánk.
Mutatnál kérlek egy olyan árnyékéket, szélsőt, vagy cserecsatárt (mert Felix ezek valamelyike lenne), ahol megütik ezt a szintet?
Első gondolatként máris Joselu villant be. Alig több játékperccel 30%-kal lőtt több gólt a bajnokságban, a BL-es szerepléséről nem is beszélve.

Felejtsük el a 150 milliós mítoszokat. Ingyen, 10-20 milliókért nagyon jó játékosokhoz lehet jutni.
bence0330

2024.06.13. 21:58:09

gránit írta:
2700 perc alatt benne lenne 12 gól, csak aki 2700 percet kap, annak nem 12 gólt kell lőnie. Amennyit érte kérnek, azért nem 12, hanem 21 gólt kaphatnánk.
Mutatnál kérlek egy olyan árnyékéket, szélsőt, vagy cserecsatárt (mert Felix ezek valamelyike lenne), ahol megütik ezt a szintet? Ez egy top center száma, amit írtál. Ha elkezdünk 150+ milliós játékosokról beszélni, akkor 1-2-nél beérünk majdnem ide, pl. ha Mbappét balszélsőnek vesszük, ő, meg Vini. És szerintem ennyi, de 1-2 nevet lehet kihagytam, akiket 80-100 milliókért meg lehet szerezni, és ez a poszt.
gránit
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
2024.06.13. 20:32:38
2 csatáros rendszerben szélsők nélkül pedig nehéz Barca DNS-ű, pozíciós játékot játszani.
Tehát amikor Cruyff volt az edző és így játszottunk, nem ment a "pozíciós játék" és a Barca-DNS? Erről most olvasok először. 5 középpályással nagyon jól lehet pörgetni a pozíciós játékot.
FcBarcelona1 írta:
Szerk: akkor pl. állapodjunk meg 2700 perc 12 gól 6 gólpasszban
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.06.13. 21:14:46

bence0330 írta:
2024.06.13. 20:45:29
EGYEDÜL ennek van értelme, ez a legfontosabb stat minden más előtt. Főleg, ha összehasonlításokról van szó, semmi értelme másnak. Fizikai képtelenség 1500 perc alatt annyi gól lőni/gólpasszt adni, mint 3000 perc alatt. Lehet, hogy nem pont kétszer annyi gólt lőne xy, de sokkal többet. Nyilván minél nagyobb a minta, annyival csökken a különbség a reálisan várható gólpontok és az addig szerzettek között, tök felesleges ezeket a 70 perces embereket belehozni (bár nem teljesen, mert ha valaki lő 120 perc alatt két gólt fiatalon, az minimum az ígéretes kategória, akit próbálgatni kéne), de ahogy nő a percszám, úgy nő a realitása annak, hogy kb azt a szintet hozná több perc alatt.
A nagyobb statisztikai oldalon külön kiveszik az x meccs/x perc alatti játékosokat, most a limitekre nem emlékszem fejből.
Ettől még Felix a mezőnymunkája miatt nem kezdő szint, de nem is az, akit lesajnálnék, és még "kölcsönbe se kellene". Nála szerintem nem azt reklamálja senki, hogy bárcsak annyit játszott volna, mint Lewy - bár akkor tuti lenne másfél-kétszer ennyi gólpontja. Hanem hogy ha megnézed a mutatóit, akkor ne azt nézd, hogy 40 meccs alatt x gól, mert 40 meccs alatt lehet, hogy valaki 35-ször kezd, valaki meg 13-szor, simán lehet kétszerannyi perce valakinek ugyanannyi meccsen. Nem ad reális képet a megítélésénél. A gólpontjait nem kiemelkedő, de jó szinten hozza, bőven Barca rotációs szinten.
Az meg, hogy azért nem játszik, mert gyengébb, és megérdemli, itt egyrészt összehasonlításnál nem releváns, hisz az a kérdés, mit ad, amikor játszik egy másikhoz képest. Másrészt remélem te sem gondolod, hogy ne játszhatott volna alsó hangon jópár félidőt a hullagyenge Lewy időszakokban, ez nem erősség kérdése, edzői hiba is lehet simán. Hozzá képest mezőnyben sem maradna el, kevesebbet birkózna, de ügyesebben passzolna és indulna be.

Amúgy Ferránról az volt a pletyi, hogy Flicknek nem kell, szerintem tőle idén tuti megválunk, akkor pláne kéne Felix. Szerintem idén nem hozunk Nico kalibert (aki amúgy nem hoz jobb számokat, mint Felix... szerintem is jobb játékos a spanyol, de nem annyival, hogy az egyiik 50 misi, a másik meg kölcsönbe sem kell).
Egyetértek. Nem kiegyensúlyozott, mikor minden évben 1500 perc alatt lő 7-8 gólt.
Ezért nem becsülik eléggé pl. Raphinhát sem.
Ne Ronaldinhohoz és Messihez hasonlítgassunk már, hanem Leaohoz, Kvarahoz, Diazhoz stb.-hez, akikre anyagilag esélytelenek vagyunk. Ezért nem értem ezeket a középszerezéseket. Merino, Aleix a Liga legjobb kp-ai között, áron alul. A Leverkusen köszöni, ahogy a középszer Grimaldot is, aki lehozott egy 10+14-es szezont.
bence0330

2024.06.13. 20:45:29

Troym írta:
2024.06.13. 19:43:13
gól/perc mutató? Ne bolondozzunk már, ennél nagyobb blődség a világon nincs.
EGYEDÜL ennek van értelme, ez a legfontosabb stat minden más előtt. Főleg, ha összehasonlításokról van szó, semmi értelme másnak. Fizikai képtelenség 1500 perc alatt annyi gól lőni/gólpasszt adni, mint 3000 perc alatt. Lehet, hogy nem pont kétszer annyi gólt lőne xy, de sokkal többet. Nyilván minél nagyobb a minta, annyival csökken a különbség a reálisan várható gólpontok és az addig szerzettek között, tök felesleges ezeket a 70 perces embereket belehozni (bár nem teljesen, mert ha valaki lő 120 perc alatt két gólt fiatalon, az minimum az ígéretes kategória, akit próbálgatni kéne), de ahogy nő a percszám, úgy nő a realitása annak, hogy kb azt a szintet hozná több perc alatt.
A nagyobb statisztikai oldalon külön kiveszik az x meccs/x perc alatti játékosokat, most a limitekre nem emlékszem fejből.
Ettől még Felix a mezőnymunkája miatt nem kezdő szint, de nem is az, akit lesajnálnék, és még "kölcsönbe se kellene". Nála szerintem nem azt reklamálja senki, hogy bárcsak annyit játszott volna, mint Lewy - bár akkor tuti lenne másfél-kétszer ennyi gólpontja. Hanem hogy ha megnézed a mutatóit, akkor ne azt nézd, hogy 40 meccs alatt x gól, mert 40 meccs alatt lehet, hogy valaki 35-ször kezd, valaki meg 13-szor, simán lehet kétszerannyi perce valakinek ugyanannyi meccsen. Nem ad reális képet a megítélésénél. A gólpontjait nem kiemelkedő, de jó szinten hozza, bőven Barca rotációs szinten.
Az meg, hogy azért nem játszik, mert gyengébb, és megérdemli, itt egyrészt összehasonlításnál nem releváns, hisz az a kérdés, mit ad, amikor játszik egy másikhoz képest. Másrészt remélem te sem gondolod, hogy ne játszhatott volna alsó hangon jópár félidőt a hullagyenge Lewy időszakokban, ez nem erősség kérdése, edzői hiba is lehet simán. Hozzá képest mezőnyben sem maradna el, kevesebbet birkózna, de ügyesebben passzolna és indulna be.

Amúgy Ferránról az volt a pletyi, hogy Flicknek nem kell, szerintem tőle idén tuti megválunk, akkor pláne kéne Felix. Szerintem idén nem hozunk Nico kalibert (aki amúgy nem hoz jobb számokat, mint Felix... szerintem is jobb játékos a spanyol, de nem annyival, hogy az egyiik 50 misi, a másik meg kölcsönbe sem kell).
Troym
Director del Fútbol

2024.06.13. 20:41:37

gránit írta:
2024.06.13. 20:25:51
FcBarcelona1 írta:
2024.06.13. 20:15:20
1500 perc alatt lőtt 7 gólt, 3000 perc alatt valószínűleg több gólt lőne.
18 meccsen kezdett a 38-ból, igaz volt sérült egy hónapig.
Tavaly 1590 (8 gól), azelőtt 1267 (8 gól), azelőtt 1570 (7gól) a lejátszható 3400 perc helyett.
Lewy 2760 perc alatt lőtt 19 gólt középcsatárként.
Csak ez nem így működik. Még ha alap kezdő lett volna, akkor sem játszik 3400 percet. Senki nem játssza végig a 38 meccset, még Gündogan se.

Kezdőként is játszott volna kb 2100 percet, és lő kb 10 gólt.
Egyetértek gránittal.
Ennyi erővel Ferran alapemberként lőne 15-t? Kötve hiszem. És Guiu sem 30 góllal zárt volna.
Felix még életében nem volt 1700 percnél többet a pályán 1 év alatt bajnokikon. Miért? Mert nem elég kiegyensúlyozott ehhez. Ő egy tipikus egy félidős játékos egész karrierje alatt, tipikus 7-8 gólos támadó szezononként.
Márpedig sem Simeone, sem Xavi nem önmaga ellensége, szóval, ha több lenne benne, többet játszana.
Szerintem ez a limitje, amit láttunk tőle idén, ahogy előre megjósolható volt, szintén ahogy gránit írta egy legújabb 10 milliós Jeffrennek / Deloufeunak / sérülés utáni Fatinak a szintje, egy 60 milliós valakinek kevés.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

gránit írta:
Csak ez nem így működik. Még ha alap kezdő lett volna, akkor sem játszik 3400 percet. Senki nem játssza végig a 38 meccset, még Gündogan se.

Ha játszott volna 2700 percet, jóval több gólja lehetne. pl. Nem 18*, hanem 30* kezd, vagy nem egy 60. percben kifújt csapatba áll be. A 2 csatáros rendszerben szélsők nélkül pedig nehéz Barca DNS-ű, pozíciós játékot játszani. Én változtatnék, te ragaszkodnál hozzá, szóval ezért nem értem.
Szerk: akkor pl. állapodjunk meg 2700 perc 12 gól 6 gólpasszban
Leao 2500/9/9
Kvaradona 2752/11/6
Diaz 2646/8/5
80-100+ milliós árakon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2024.06.13. 20:57:06-kor.
gránit
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
Tavaly 1590 (8 gól), azelőtt 1267 (8 gól), azelőtt 1570 (7gól) a lejátszható 3400 perc helyett.

Ha Felix nem a padon ücsörög, lehoz egy 15+ gól + gólpasszos szezont

FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Troym írta:
A gól olyan, mint a kutya vacsorája.
Azokat számold, amiket belőtt.
Nincs feltételes gól, arányosított gól és tizedesekre kerekített lőtt gól sem.
Egy passz% mutató még hellyel-közzel mutat valamit, mert egy játékosnak van 50-100 passza akár meccsenként, így 2000-3000 a minta szezon végén, amin mérnek. (Megvan a statisztikailag megbízható mennyiség)
Gól / perc semmire nem jó. Mindig annak mutat jobb értéket, aki keveset játszik.
Guiu 73 percenként lő gólt eszerint, mert 73 percet játszott és lőtt 1 gólt. Roque 160, Ferran 170, Lewa 145, Raphinha 230, Yamal 440, Felix 220. Akkor miért nem Ferran játszott egész évben Raphinha helyett? Vagy Yamal helyett? Nem lehet, hogy azért nem játszik a Felix és Ferran, mert nem elég jók? Ez azt is feltételezi, hogy ha 3szor ennyit játszana, cca 1,5 szer annyi gólt lőnének.
Joao Felix egyetlen szezonja, amikor 10nél több gólt lőtt, az 6 éve volt. Ez nem azt predesztinálja, hogy nagyságrendekkel többre képes annál, amit idén tőle láttunk.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.13. 19:50:17

FcBarcelona1 írta:
2024.06.13. 18:00:34
Gránit szempontját mondjuk megértem, és talán osztom. Lehet többet érne 2 középcsatár, mondjuk 532-ben, vagy 41212-ben, de nálunk ez nehezen elképzelhető.
Felix szerintem sem volt olyan rossz, de azért kapott lehetőséget rendesen. A bajnokságban 30 meccs, 1544 perc, ami meccsenként 51 perc. A 7 gólja egy kezdő tagságra vetítve talán 10-11, mert egy kezdőt is lehoznak, tehát nem 90 percre arányosítok.

Még erre a kb 10-11 gólra is azt mondanám, hogy OK, ha 10 millióért megkapnánk. A gond az, hogy nem ennyiért adnák, amennyit meg kérnek érte, azért 20 gólos támadót is kapunk.

A szélső támadókkal szkeptikus vagyok, ahogy a 4-3-3-mal is. Ha szélső támadókkal próbálkozunk, akkor a mezőnyben gyengülünk, és ezt ez a csapat nem engedheti meg magának. Még 10 évvel ezelőtt is problémák adódtak ebből a hadrendből, amit gyakran hangoztattam is. Erőltettük Pedrót meg Alexis Sanchez-t, miközben egy jó középpályással többet értünk volna. A 4-3-3 meg ez a szélsős támadós dolog akkor válik be, ha azok a támadók nagyon gólerősek. Különben többet érünk egy jó középpályással, mint 7 gólos támadókkal szerencsétlenkedni, miközben mezőnyben a Bayernek, PSG-k lemészárolnak minket.

Jelenleg nem látom a a szélső támadós felállás értelmét. Azért is támogatom a kétcsatáros rendszert, mert ez nem von el túl sok erőt a középpályáról, és valószínűleg több gólt is hoz a konyhára, mint két 7 gólos emberrel bohóckodni a széleken.

Xavi, ahogy a 3 belső védős modellt is, bedobta ezt is, és Felix is, Ferran is, akkor voltak a leginkább használhatók, ha közel játszhattak a kapuhoz. Roque is teljesen off szélsőként, teljesen értelmetlen ezt csinálni. Szerintem kell egy jó csatár, egy jó vkp, egy vállalható cserekapus, talán fizessünk Cancelo-ért, és megvagyunk.

Korábban említették, hogy nem lesz itt csatárigazolás, ami szerintem biztosan nem igaz, mert vagy Felix-et vagy valakit le fognak szerződtetni. Ha Felix-et megvesszük, akkor ő az igazolás, csak nem a legmegfelelőbb.

Troym írta:
A gól olyan, mint a kutya vacsorája.
Azokat számold, amiket belőtt.

Gól / perc semmire nem jó. Mindig annak mutat jobb értéket, aki keveset játszik.
Ez így van. Azért sincs értelme a vad arányosítgatásnak, mert ha az illető több percet kap, akkor más kap kevesebbet, így annak a góljait meg vonhatjuk le a közösből (ami az egyetlen, ami számít). Aki meg a padon van, általában nem véletlenül van a padon.

Másfelől, aki kap 5 percet, és betalál, az arányosítva 684 gólt jelentene tőle egy bajnokságban. De ilyen nincs. Felix-et annyi pénzért, amennyiért az Atleti adná, egyszerűen nincs értelme megvenni. Jöjjön akkor egy rendes góllövő, ne egy olyan, aki a spanyol bajnokságban sosem lőtte meg az évi 10 gólt négy és fél év alatt.
Válasz küldése