Barca Igazolások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.06.23. 15:39:57

Peter írta:
2024.06.23. 15:35:35
bence0330 írta:
2024.06.23. 15:31:23
ez egy bő fél szezonnak megfelelő játékperc.
jobbat mondok.....Guiu....Mbappét és Haalandot zsebre teszi a játékperc gól stat alapján.....
Hú, elnézést a dupláért, szerkeszteni akrtam, rossz gombra nyomtam, most meg nem törölhetőek már. Ha egyik modi törölné a rövidebbet, megköszönném.

Igen, és ha ránézel egy lapos mezőre, akkor megállapíthatod, hogy a Föld lapos. A minta mérete nem mindegy. Ha elég nagy részét látod a Földnek, és a görbéjének az ívét, akkor már minden tudás nélkül is kikövetkeztetheted, hogy nem lapos. Ezért értelmetlen ilyen eltúlzott példát hozni érvnek. Előtte is 20 gólos volt, előtte meg 1000 perccel 9. Depay több éven át bizonyította, hogy 20 gólos játékos kb egész szezonra vetítve, és pont ezt hozta nálunk is, így az a feltételezés lenne fura és statisztikailag kiugró, ha azt mondanánk, hogy több év után nem hozta volna le 2700 perccel mondjuk a 20 gólt. Ehhez jön Guiu 150 perce, nincs összehasonlítás sem a két eset között. Ha összeszámolom Depay prime éveit, ami már marha nagy minta, akkor rengeteg, 5-6000 percre is kijön az azátlag, amivel egy kb teljes szezonban 20 gólos támadónak lehet mondani.

Az előző évét is belevehetem, ahol sokat volt sérült (emiatt nem venném meg nagy pénzért, de ingyen...? Vagy Ferránnal összehasonlításban? Nem is téma...), de még ott is simán hozta ezt az átlagot, 1200 perc alatt 9 góllal, a BL-menetelésben nagy szerepet vállalva, ahol Ferrán és Lewy lapítottak, mint nyuszi a fűben. Szóval kb az elmúlt 5-6 évet nézheted, és ki fog jönni még mindig.

A válogatottban rekorderként fogja befejezni, már most sincs messze, van Persie és Kluivert átlagában termelte a gólokat, és előbbit is fogja megelőzni az elsőségért. Ez sem kicsi minta. Olyan játékosokat, akiknek a szintjéről pár hsz-el korábban volt értekezés, hogy akkor még ilyenek voltak. Csak Depay jobban focizik mellette, mint RVP, és még teljes munkaidős centernek sem kell hozzá lennie, ezeket a brutál számokat lehozza két posztról.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2024.06.23. 15:35:35

bence0330 írta:
ez egy bő fél szezonnak megfelelő játékperc.
jobbat mondok.....Guiu....Mbappét és Haalandot (talán együtt) is zsebre teszi a játékperc gól stat alapján..... :lol:
bence0330

2024.06.23. 15:35:01

Peter írta:
2024.06.23. 15:25:06
Tetszik ez a Depay fóbia itt a fórumon.
Nem vagyok egy stat huszár, de félig a nyakamat tenném rá, hogy az utolsó 3 szezonjában összesen nem rúgott a srác 20 gólt...... :mrgreen:
Az egyetlen nálunk töltött szezonjában (amiből 2 hónapot sérülés miatt, további néhányat Xavi Torres-mániája miatt a padon/pályán kívül töltött, egy jelenleginél sokkal gyengébb csapatban játszva rúgott 12 gólt 1800 perc alatt, ez egy bő fél szezonnak megfelelő játékperc. Ez a tavalyi Lewy szintje, akit Dembélé meg Raphinha támogatott, nem Demir, az idei Lewynél meg jobb is, csak még tud mellette focizni is, és nem egydimenziós.

Többi: a foci semmiképp sem gyengült, pont ugyanolyan tehetségek születnek, mint régen. Csak megváltozott, kevésbé lett látványos, a Pirloféle balettáncosok már nem kerülhetnének topcsapatok kezdőjébe. A top szélsők kevesebb gól lőnének ma, mint 20 éve, egyszerűen sokkal szervezettebb a védekezés.

Természetesen a skála szélén lehet 1-1 kiugró különbség, Messi, Dinho, Neymar, mondjuk. Az átlagtehetség viszont semmiképp sem romlott, csak más lett a kiválasztás, sok ilyen játékos fennmarad a rostán. Fizikálisabb lett a foci.

Gránit, úgy van amúgy ennek kapcsán összefüggése, hogy mivel a mai fociban kevés ilyen él meg, az áruk kétszer annyiba kerül, mint 20 éve került volna. Ez most nekünk kb így lehetetlen.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
bence0330

Peter írta:
Nem vagyok egy stat huszár, de félig a nyakamat tenném rá, hogy az utolsó 3 szezonjában összesen nem rúgott a srác 20 gólt...... :mrgreen:
Az egyetlen nálunk töltött szezonjában (amiből 2 hónapot sérülés miatt, további néhányat Xavi Torres-mániája miatt a padon/pályán kívül töltött, egy jelenleginél sokkal gyengébb csapatban játszva rúgott 12 gólt 1800 perc alatt, ez egy bő fél szezonnak megfelelő játékperc. Ez a tavalyi Lewy szintje, akit Dembélé meg Raphinha támogatott, nem Demir, az idei Lewynél meg jobb is, csak még tud mellette focizni is, és nem egydimenziós.
Peter
Director del Fútbol

gránit
Director del Fútbol

2024.06.23. 14:43:00

FcBarcelona1 írta:
2024.06.23. 14:28:27
Hol vannak már a pár éve (90-es, 2000-s évek)egyéni tudásban kitűnő játékosok?

A hollandoknak egyedül több, nagyjából egy korosztályban focizó, kitűnő csatára volt, mint most az EB-n összesen az összes válogatottnak.

Egyéb válogatottakban is Okocha, Eto'o, Hagi, Stoickov, Litmanen, Koller, Baros, focisták szaladgáltak.

Szerintem az sem véletlen, hogy Messi és CR7 10+ évig ennyire ki tudott emelkedni,(2010-es évek) most pedig még egy szintet esett a minőség.

Szubjektív véleményem alapján messze elmaradva az elődöktől.
Teljesen egyetértek ezekkel. A labdarúgás színvonala elképesztően visszaesett. Én ezt a 2010-es évtizedfordulónál tapasztaltam egyre erősebben, amikor a kis- és középcsapatok már nem erőből akarták megverni a nagyokat, már nem mertek játszani, hanem elkezdtek bunkerezni.

A Rijkaard-féle sikerkorszak eleve úgy indult, hogy 3-0-ra kikaptunk a Villarreal ellen. Egy játszani akaró és játszani tudó Villarreal ellen, amelyben többek között Riquelme, Sorín, Marcos Senna, Forlán játszottak. Akartak és tudtak is játszani. Akkor a kisebb csapatokban is ilyen klasszisok játszottak. Sajnos ennek ma már híre-hamva nincs. Egyszerűen nincs annyi tehetség, hogy a kis- és középcsapatok egyenrangú ellenfélként fel tudjanak és fel merjenek lépni egy papíron erősebb csapat ellen.

Egykor kívülről fújtuk a cseh válogatottat. Ma kb egy játékost nem tudok onnan, a portugálok ellen is egy nagy semmi volt, amit előadtak. Pedig micsoda csapataik voltak még a '90-es, 2000-es években, hogy a '76-os EB-győztes csapatukat meg a '62-es VB-döntős csapatukat ne is említsem (bár ott a szlovákokkal együtt még könnyebb dolguk volt, de tehetségek nélkül ez nem lett volna lehetséges). Csak egy példa, a bolgároktól kezdve a szerbekig, románokig lehetne bizonyítani az eszméletlen színvonalesést.

Szóval, teljesen egyetértek, csak nem értem, hogy kapcsolódnak ezek az egyébként helytálló állítások mindahhoz, amiket az átigazolásokról írtam?
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.06.23. 14:28:27

gránit írta:
2024.06.23. 14:03:38
Nem bántásból, de mintha a múltból indulnál ki. Az EB kapcsán írtam volna LG-nek, de hagytam, mert oldalakat lehetne írni.
Hol vannak már a pár éve (90-es, 2000-s évek)egyéni tudásban kitűnő játékosok?
Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Batistuta, Crespo, Henry, Bergkamp, Nistelrooy, Kluivert stb. reggelig lehetne sorolni. A hollandoknak egyedül több, nagyjából egy korosztályban focizó, kitűnő csatára volt, mint most az EB-n összesen az összes válogatottnak.
Egyéb válogatottakban is Okocha, Eto'o, Hagi, Stoickov, Litmanen, Koller, Baros, focisták szaladgáltak.
Szerintem az sem véletlen, hogy Messi és CR7 10+ évig ennyire ki tudott emelkedni,(2010-es évek) most pedig még egy szintet esett a minőség.
Manapság egy jobb képességű focista 50-ről indul.
Szubjektív véleményem alapján messze elmaradva az elődöktől.
A milliárdos klubok pedig gombaként teremnek, akiket még csak az FFP sem köti.
Manapság az egyéni teljesítmény inkább azon múlik, hogy az edző mit tud kihozni a csapatból, és a csapat játéka az egyénekből.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2024.06.23. 14:43:20-kor.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.23. 14:03:38

FcBarcelona1 írta:
2024.06.23. 13:29:48

Egyébként Depay és Auba nem kellett ingyen.
Depay-ért nem is kár. Egyszer lőtte meg életében a 20 gólt egy bajnokságban, nálunk is szenvedett.

Aubameyangot sajnálom, ő és Lewandowski elég ütős lehetett volna.
FcBarcelona1 írta:

Olyanon megy régóta a vita, ami nem fog megvalósulni.
Bármi megvalósulhat. Igazából nem tudom, mi az, ami a Barcelonában még nem valósult meg. Talán pont a 4-2-3-1-et alkalmaztuk a legkevésbé, amire most kilátás van. Bármi működhet és bármi megvalósulhat.
bence0330

2024.06.23. 13:44:43

Hát igen, itt fájó, hogy Depay-t elpuskáztuk, mert ő egy 20+ gólos támadó, a két poszton variálva is le tud ennyit hozni egy egész szezonban, és ezt nálunk bizonyította is, még a Koeman-féle tragédiában, egyedüli támadóként a keretben, ificsapattal a háta mögött is valami 12-3-at rúgott fél szezon alatt. De az a legfájóbb, hogy Ferránt hoztuk a helyére, aztán miatta padoztattuk majd menesztettük, amikor nem is egy polc a két játékos, Depay szerintem a játék konkrétan minden egyes játékelemében jobb, csel, passzjáték, birkózás, gól.

Az ilyenek miatt gondolom mindig, más egyebek mellett, hogy Xavi sajna többet rombolt, mint épített, és rendre maga alól vágta ki a fát. A hollandot ha nem 30 lenne, simán leigazolnám 40-50 misiért, ő az a kaliber. Ebben a korban, sérüléses szezon után már nem. De ő ingyen igazolható most is.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

bence0330 írta:
2024.06.23. 13:13:41
gránit írta:
2024.06.23. 12:35:33
A nézetkülönbség ott van, hogy szerintem a lehetőségeink figyelembevételével együtt is inkább egy all-around csatárra van szükségünk, nem egy gólszegény szélsőre. Amúgy nem mondom, Williams a Barcelonában ne lehetne gólerősebb, több helyzete lenne, az biztos. De szerintem 60 millióért találnánk olyat, akivel beljebb lennénk.
Lehet, bár hirtelen nem jut eszembe ilyen. Meg szerintem most tényleg jó lehet a támogadó játékos érkezése. Nico-Yamal-Raphinha szerintem megüti, vagy ha nem is, legalább megközelíti azt a szintet, ami a BM-ben volt Lewy mögött-mellett mint kiszolgáló rendszer.
Vegyük meg Sörlothot és Dovbykot Lewy mellé, mehet a 3 csatáros újonnan kitalált formáció, 60+ góllal :)
Olyanon megy régóta a vita, ami nem fog megvalósulni.
Beletolhatunk minden pénzt 100+ millióért Leao, Kvara egyikébe, akik nagyon távol vannak Ronaldinho, Henry képességétől, lehet úgy járunk, mint Coutinho, Griezmann, Dembelé 3-assal, 3-4 évig nyögve az amortizációjukat.
Egyébként Depay és Auba nem kellett ingyen.
Valószínűleg a legkézenfekvőbb igazolni egy bal szélsőt, vagy valakit, aki több poszton bevethető, és ki tudjuk fizetni.
Pl. Nico (elvileg sokallja a vezetőség a fizetési igényét), Felix (láthattuk), Simons (PSG :) ), Diaz (70-80, 28 éves, mindent is kihagy), Gakpo (Slotnak biztos kell), Baena, Greenwood, Sancho, Chiesa, egyikét. Kihagytam valakit bal szélről?
2 középcsatáros rendszer nem lesz a Barcanal.
Valószínűleg ezek a lehetőségek.
Esetleg leigazolnunk egy középső támadót és kitoljuk bal szélre, mint Lautaro, Julian Alvarez, Guirassy, Dovbyk, stb. pénz függvényében, de Griezmann és Coutinho esetében sem jött be túlzottan.
bence0330

2024.06.23. 13:13:41

gránit írta:
bence0330 írta:
2024.06.23. 12:00:13
nem a vágyálmaim mellett érvelek, az nekem is ez, hanem amit szerintem most ki tudunk köhögni
A nézetkülönbség ott van, hogy szerintem a lehetőségeink figyelembevételével együtt is inkább egy all-around csatárra van szükségünk, nem egy gólszegény szélsőre. Amúgy nem mondom, Williams a Barcelonában ne lehetne gólerősebb, több helyzete lenne, az biztos. De szerintem 60 millióért találnánk olyat, akivel beljebb lennénk.
Lehet, bár hirtelen nem jut eszembe ilyen. Meg szerintem most tényleg jó lehet a támogadó játékos érkezése. Nico-Yamal-Raphinha szerintem megüti, vagy ha nem is, legalább megközelíti azt a szintet, ami a BM-ben volt Lewy mögött-mellett mint kiszolgáló rendszer.

Más: a mundo szerint a cserekapus posztra egy Mio Backhaus nevű kapust nézegetünk, Pena ugyebár átadólistán van. Most jár le a szerződése, a Werder játékosa, de a holland Volendam csapatában volt kölcsönben. Német korosztályos válogatott, 20 éves, többen nézegetik úgyhogy túl rossz nem lehet, az egyik legfiatalabb kezdő kapus volt a nagyobb ligákban. A csapata mondjuk nem szerepelt valami jól, finoman fogalmazva.
gránit
Director del Fútbol

bence0330 írta:
nem a vágyálmaim mellett érvelek, az nekem is ez, hanem amit szerintem most ki tudunk köhögni
bence0330

gránit írta:
2024.06.23. 11:41:16
Egy igazi csatáróriásnál ezek nem feltétlenül zárják ki egymást, ahogy Troym is írta. Kevés ilyen játékos van, de mindig akkor értünk fel a csúcsra, amikor ilyen játékosaink voltak. Ott van Mbappé. Szélső? Center? Ugyanmár. Belövi és kész. Ezt a bontásos dolgot is indokolatlannak tartom. Ronaldinhónál jobban nem sokan tudtak bontani. Ez nem zárta ki azt, hogy akció végén bezúzza, és ne essen el a saját lábában vagy ne vezesse bele a védőbe. Igen, nem hemzsegnek az ilyen játékosok. De ha BL-t akarunk nyerni, akkor ilyen kaliberekre van szükségünk.

Erről volt egy beszélgetésem korábban, akkor azt mondták, nekünk olyan center kell, aki bemozog az üres területre. Üres területre? Milyen üres területre? Nincs semmi üres területünk. Mi nem kontrázunk, nekünk nem adnak egy zsebkendőnyi üres területet sem. Pont olyan csatárokra van szükségünk, akik ezt a helyzetet meg tudják oldani.
Igen, ez nem vita tárgya, mindenki ilyen játékosokat szeretne. De akkor most megint ott tartunk hogy van 120 milliónk valakire, még 20 az ügynökének és még a fizu? Ha igen, hozzuk ide Fodent és Mbappét, Leaót, rendben. Én amikor írok, nyilván nem a vágyálmaim mellett érvelek, az nekem is ez, hanem amit szerintem most ki tudunk köhögni.
Aztán remélem lesznek szebb idők, amikor legalább gondolkodni lehet ilyen játékosban. Most azon tudunk gondolkodni, hogy a posztján lassan már elitnek számító Nico 50-60 misiért belefér-e vajon, még akkor is, ha 1:1-ben leszünk. Erre a posztra ennél jobb játékost ennyi pénzért meg nem tudom, lehet-e szerezni. Felix, Ferrán szintek kerülhetnek ennyibe. Velük meg össze sem lehet hasonlítani.

Tavaly végig kontráztunk az összes nagyobb meccsen, de még a kicsik ellen is, akik bátrabban fociztak, mint Getafe, Soci, stb. Nem véletlen villogott pl. Raphinha ezeken, röhögve talált meg meccsenként 3-4-szer üres területet a védők mögött, csak hát ő sajnos nem egy elit befejező, de még így is relatív sok gólt lőtt percarányosan, mert annyi ilyen lehetősége volt. Egy hasonlóan mozgékony center, aki magabiztos, jól érzi a kaput, ugyanezt meg tudta volna csinálni, és kétszerennyi gólt lőtt volna belőle.
Lewy meg pont azért nem lőtt gólt soha ezeken a meccseken, mert nem tudott haladni a kontrával. Amúgy sebessége még van, nem azért nem, hanem ő birkózni volt ott. Ami félig-meddig érthető stratégia, de így meg soha nem ért fel a támadásokkal.

Flick 100%, hogy okosabban fogja használni, ezért szerintem tök jó, ha az ő kiszolgálásának esélyeit javítjük, amiben Nico-Yamal-Raphinha hármas pokolian jó lenne. Főleg hogy nem csak Lewy van, hanem már egy Fermín is, aki képes érkezni és gólt lőni.

Persze sok betömörülő csapat van, akik ellen kézilabdáztunk, de ezzel még a Reál is így van, nem tudnak kontrázni, ha 11 emberrel védekezik az ellen. Ott jó egy nagy bójacenter, de a kis mozgékony is jól tud jönni, Agüero-stílusban, mindig megtalált egy 30 centis helyet a röviden. Ebben erősnek érzem Roquét.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.23. 11:41:16

bence0330 írta:
2024.06.23. 10:08:58
Nem a címke a lényeg, hanem a csapatban betöltött szerepe.
Egy igazi csatáróriásnál ezek nem feltétlenül zárják ki egymást, ahogy Troym is írta. Kevés ilyen játékos van, de mindig akkor értünk fel a csúcsra, amikor ilyen játékosaink voltak. Ott van Mbappé. Szélső? Center? Ugyanmár. Belövi és kész. Ezt a bontásos dolgot is indokolatlannak tartom. Ronaldinhónál jobban nem sokan tudtak bontani. Ez nem zárta ki azt, hogy akció végén bezúzza, és ne essen el a saját lábában vagy ne vezesse bele a védőbe. Igen, nem hemzsegnek az ilyen játékosok. De ha BL-t akarunk nyerni, akkor ilyen kaliberekre van szükségünk.

Egy szokatlan dolgot is írok most, szerintem nekünk egyáltalán nem baj, ha "bójacentereink" vannak. Nincs hely, amikor támadunk. Amikor mi támadunk, statikus helyzetek, állóháborúk alakulnak ki. Egy olyan "center" itt pont fickándozni tudna, aki ezeket a statikus helyzeteket meg tudja oldani. Még egy öt évvel ezelőtti Lewandowski is brutális lett volna. Xavi a vége felé még arra is rájött, hogy a fejére lehet ívelgetni a labdát. Mert miért ne lehetne? Nem tudjuk feltörni a védelmet, mert betolták a buszt? Akkor menjen előre két hórihorgas ember, és befejelik. És a végén már működött, számos fejesgólt szereztünk a szezon végén, de erre is késő jött rá, ahogy a Christensen-hadműveletre is. Ezek a dolgok elkéstek. De működnek. Amikor betolják a buszt, nagyon is jól jön egy "bójacenter", aki pont ezekben a statikus helyzetekben erős.

Erről volt egy beszélgetésem korábban, akkor azt mondták, nekünk olyan center kell, aki bemozog az üres területre. Üres területre? Milyen üres területre? Nincs semmi üres területünk. Mi nem kontrázunk, nekünk nem adnak egy zsebkendőnyi üres területet sem. Pont olyan csatárokra van szükségünk, akik ezt a helyzetet meg tudják oldani.
Peter írta:
2024.06.23. 01:13:13
Hatékony labdatartás és labdaszerzés tekintetében a középpályára fókuszálnék, ezt a sort erősíteném meg leginkább. Ez lenne a kulcs, itt vagyunk a leginkább elmaradva a top csapatokhoz képest. Itt maradunk alul a komolyabb meccseken hosszú hosszú évek óta. Átjáróház a középpálya, miközben előre teljesen erőtlen. Ennek rendbetétele a prioritás.
Így van. Aggódok is amiatt, hogy nem röpködnek a nevek. Ha Araújo menni akar, akkor őt használnám arra, hogy hozzájussunk egy top játékosra ezen a poszton. Pénzért venni valószínűleg nem fogunk tudni a Liga miatt. De ha Araújo megy, cserealapként fel lehet használni. Ahová rebesgették, Bayern München, Manchester United, vannak ilyen játékosok, akiket el lehetne onnan hozni. Akkor viszont hátvédposzton kell erősíteni, és ezt könnyebbnek érzem, mint a vkp-poszton top játékoshoz hozzájutni.
bence0330

2024.06.23. 10:08:58

Troym írta:
2024.06.23. 09:35:09
9-es, vonalszélső, tökömtudja támadó, gamechanger, playmaker, inverz szélső nagy ívben letojom a címkét, amit adott emberre raknak a nagyszerű hozzáértők.

Anno az Arsenal gólrekordere volt nálunk bal oldali támadó, a Liverpoolé meg jobb oldali később. Sem Henrynak, sem Suareznek nem esett le a karikagyűrű az ujjáról, amikor mást játszott, mint korábban.

Tényleg, ha odamegyünk - a példa kedvéért maradok a David, Duro neveknél - játékosokhoz, hogy
"csatlakozz a Barcához, bal oldali támadóra lenne szükség, aki egy meccsen többször helyet cserél Lewyvel és lesz esélyed gólt is lőni" akkor bárki elkezdi lobogtatni a címkéjét, hogy ő aztán 9es és kész?
Nem a címke a lényeg, hanem a csapatban betöltött szerepe. A szélsők feladata pl. a váratlan megoldások, a védelem megbontása, tolódjon a védelem, üres területek keletkezzenek. Az ennek megfelelő felállásokban egyszerűen szükség van erre. És mivel a nagyobb csapatok 80-90%-a szélsőkkel játszik, maga a stratégia működik. Most mindegy, hogy ezt hogy csinálja, több lehetséges módszer van rá.
Amit mondasz, olyan játékos létezik, de megintcsak: kevés, emiatt nem 10-20 misi. Henry szerintem mindig is inkább volt szélső, kvalitásügyileg. Depay amúgy pont ilyen, őt kár, hogy Torresért dobtuk, végre volt egy komoly képességű támadónk ingyen. Auba is kicsit hasonló volt. Ha tudunk ilyen szerezni, oké, de ez a kettő pl. pont elég mázlis vétel volt, és sajna eltékozoltuk őket. Most nem tudnék ilyen játékost mondani, akiben megvannak a szélső kvalitásai, nagy gólvágó, akár centernek belépve, akár szélről, és nem 100 millió. Lehet van ilyen, de én most nem tudok mondani. Közepesünk ilyenből van, Felix pl. Egyikben sem igazán jó, de megoldaná a cserélgetősdit. Ebből látszik, hogy közepes nem kell, és ez a szint az 50 misi.

De alapvetően a legtöbb csapat ilyen nélkül játszik, sikeresen. A szélsőnek nem kell 20 gólosnak lennie, elég ha 10-12, közben meg ad egy valag gólpasszt, és/vagy megbontja valahogy a védelmet, hogy másoknak helye legyen. A gólok meg jönnek a centerről, második hullámból, amihez ő ezer módon hozzájárul.

És akkor ehhez ott van, hogy ha elfogadjuk, hogy Lewy sajna marad, és vélhetően játszani is fog, vele aztán nem nagyon lehet helyet cserélni sem, mit csinálna ő a szélen? Nem kéne fognia senkinek, nem működne ez a rugalmas posztcserés történet túl jól. Ment ő oda sokszor magától is, rossz volt nézni. Egy jól felépített Roque már lehet alkalmasabb lenne erre.

Jelen pillanatban van egy gólérzékeny, de bója centerünk. Más lenne a szitu, ha Jesus, Alvarez lenne, de nem ők vannak. Szerintem emiatt ahogy Flick BM-jénél, itt is arra kell majd helyezni a hangsúlyt, hogy őt jól találjuk meg a kapu előtt, ehhez meg "gólpasszérzékeny" szélsők kellenek elsősorban, meg persze az, hogy Lewy ne kóvályogjon, mint Xavi rendszerében, hanem ott legyen a kapu előtt, amikor kell, a mögötte érkező Fermínekkel.
Troym
Director del Fútbol

2024.06.23. 09:35:09

9-es, vonalszélső, tökömtudja támadó, gamechanger, playmaker, inverz szélső nagy ívben letojom a címkét, amit adott emberre raknak a nagyszerű hozzáértők.

Anno az Arsenal gólrekordere volt nálunk bal oldali támadó, a Liverpoolé meg jobb oldali később. Sem Henrynak, sem Suareznek nem esett le a karikagyűrű az ujjáról, amikor mást játszott, mint korábban.

Tényleg, ha odamegyünk - a példa kedvéért maradok a David, Duro neveknél - játékosokhoz, hogy
"csatlakozz a Barcához, bal oldali támadóra lenne szükség, aki egy meccsen többször helyet cserél Lewyvel és lesz esélyed gólt is lőni" akkor bárki elkezdi lobogtatni a címkéjét, hogy ő aztán 9es és kész?
Peter
Director del Fútbol

2024.06.23. 01:13:13

gránit írta:
2024.06.22. 23:50:57
Mindig amiatt panaszkodunk, hogy rossz a helyzetkihasználás, és nem vesszük észre, hogy ez nem véletlen.

nem adott elég lehetőséget sem Roque-nak, sem Guiu-nak, így nem tudjuk, hogy mit tudnak

Olyan játékosra van szükségünk, aki gólt tud lőni.
A gondolataiddal teljesen egyetértek, ugyanakkor figyelembe venném azokat a lehetőségeinket, főleg az anyagiakra, számunkra elérhető igazolásokra gondolva, amik jelenleg valamilyen mértékben reálisnak mondhatók.
Ahhoz pedig jelenleg szintén semmilyen támponttal nem rendelkezünk, hogy Flick miben gondolkozik.

Lewa szerintem maradni fog, így 9-esre pénzt nem fogunk költeni. Az megint egy másik kérdés, hogy én Lewát is piacra dobnám, mert akkor új helyzet állhatna elő, de ez jelenleg esélytelennek tűnő gondolat.
Kicsit hazárdírozva ugyanakkor megelőlegezem, hogy ez a Roque gyerek azért került ide, mert valamit tud is. Xavi nálam azért nem mérvadó Roque teljesítményével kapcsolatban, mert Xavi nem igazán volt kockázatvállaló, nála a labdatartás mindíg előrébb való volt. Lewától is a mezőnymunka elvárása elsőbbséget élvezett.
Roque mellőzése kapcsán a pozíciós játékra hivatkozott Xavi, miközben a középpálya gyengeségét próbálta előlről javítani. Torres és Raphi is ennek a gondolatmenetnek a szüleménye. Mindkét játékos valamire jó, miközben igazából egyik sem kitűnő semmiben sem. Se nem gyorsak, se nem elég jók egy az egy ellen, a pontrúgások sem az erősségük, nincs olyan, amiben kimagasló lenne bármelyikük, viszont illettek a Xavi által játszatott biztonsági játékhoz.

Hatékony labdatartás és labdaszerzés tekintetében a középpályára fókuszálnék, ezt a sort erősíteném meg leginkább. Ez lenne a kulcs, itt vagyunk a leginkább elmaradva a top csapatokhoz képest. Itt maradunk alul a komolyabb meccseken hosszú hosszú évek óta. Átjáróház a középpálya, miközben előre teljesen erőtlen. Ennek rendbetétele a prioritás.
Szóval Torres és Raphinha is mehetne, de egy gyors és mozgékony Williams jöhetne, aki legalább nagyobb zavart képes okozni a védelmeknek, mint az előbbi kettő együtt.
(Balde is remélhetőleg teljesen felépül előbb vagy utóbb)

Mindezekből következne, hogy Lewa mezőnyjáték helyett 9-es maradna és startra felkészül Roque vagy Guiu vagy mindkettő.... :lol:
Tehát ezt a 9-es pozíciót, bármelyik is töltené be a jelenlegi három lehetőség közül, erőteljesebb támogatást kapna a két befelé húzó mozgékony és gyors szélsőktól valamint az átalakított nagyobb nyomásra képes középpályától. Aztán győzzön a gólerősebb 9-es, de a legtöbbet a csapat nyerhetne ezzel.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.22. 23:50:57

Troym írta:
2024.06.22. 23:11:01
gránit írta:
2024.06.22. 22:50:18
Engem ez a Doku nem győzött meg, ahogy Williams sem. Nagyon cuki, amikor az ilyen Dembelé-féle, 3-5 gólos emberek cselezgetnek a szélen, a vége meg mindig az, hogy elbotlanak a saját lábukban, és nem lesz az egészből semmi. Én azokat a támadókat szeretem (nevezzük azt 9-esnek, centernek, összekötőnek, szélsőnek, aminek akarjuk), akik be tudják lőni a labdát a kapuba.
Egyetértek, egyiket sem szeretném ide, mert nem segít abban rajtunk, ami a leggyengébb és az a helyzetkihasználás. Sokkal nyugodtabb lennék, ha 50 milliós játékos kapcsán mondjuk J. Davidben gondolkodnánk, aki az utóbb szezonokban eljut a 20 gólig, ha meg nincs pénzünk, akkor mondjuk Hugo Duro lehetne megoldás 10-20 millió körül.
Abszolút. Mindig amiatt panaszkodunk, hogy rossz a helyzetkihasználás, és nem vesszük észre, hogy ez nem véletlen. Amíg 5 gólos emberek lődösnek kapura, akik az életben nem lőtték meg a 10 gólt egy bajnoki kiírásban, addig ez így marad.

Hozzáteszem, a két évvel ezelőtti, 1,84-es gólátlagot idén feltornászták 2-re, csak ez kevés volt az áttöréshez, télen meg pont ugyanúgy 1,8-1,9 között mozogtunk, mint két éve. Ebben a "javulásban" nyilván benne van Xavi munkája, az viszont az ő sara, hogy nem adott elég lehetőséget sem Roque-nak, sem Guiu-nak, így nem tudjuk, hogy mit tudnak igazán. Ilyen bizonytalanságot meg nem engedhetünk meg magunknak. Ha az egyikről kiderült volna, hogy benne van a 20 gól, akkor most nem lenne miről beszélni. De fogalmunk nincs, úgy meg nem vághatunk neki a szezonnak, hogy van egy ezeréves, ezer sebből vérző Lewandowski, a többi meg rejtély. Miközben a másik oldalon történelmi tűzerő körvonalazódik.

Úgyhogy én ejteném ezeket a projekteket az 5 gólos emberekről. Olyan játékosra van szükségünk, aki gólt tud lőni.
bence0330

2024.06.22. 23:25:01

Troym írta:
gránit írta:
Engem ez a Doku nem győzött meg, ahogy Williams sem. Nagyon cuki, amikor az ilyen Dembelé-féle, 3-5 gólos emberek cselezgetnek a szélen, a vége meg mindig az, hogy elbotlanak a saját lábukban, és nem lesz az egészből semmi. Én azokat a támadókat szeretem (nevezzük azt 9-esnek, centernek, összekötőnek, szélsőnek, aminek akarjuk), akik be tudják lőni a labdát a kapuba.
Egyetértek, egyiket sem szeretném ide, mert nem segít abban rajtunk, ami a leggyengébb és az a helyzetkihasználás. Sokkal nyugodtabb lennék, ha 50 milliós játékos kapcsán mondjuk J. Davidben gondolkodnánk, aki az utóbb szezonokban eljut a 20 gólig, ha meg nincs pénzünk, akkor mondjuk Hugo Duro lehetne megoldás 10-20 millió körül.
Na de ő center. 88. centert kár idehozni, amíg Lewy itt van, sajna. Ezt nem tehetjük meg, nincs pénzünk arra, hogy sorban üljenek a padon. Duro is az. Oda a 2 ifiből neveljünk ki egyet, Felix is hamis kilences, és nyilván Lewy. Még Ferrán menesztésével is négyen vagyunk oda, vagy hárman, ha csak egyik ifi marad.
Amúgy Yamal jelenleg pontosan ugyanez, csak hát ő nyilván fejlődni fog. Ettől még remek szélső, de jelenleg 3-4 gólos szélső, ahogy te számolod.
De egy ilyen szélsőnél nem az a kérdés, ő mennyi gólt lő, hanem mennyivel viszi előre a támadást. Egyedül lehet levett a pályáról 3 embert, és a gólt majd valaki más meglövi az általa teremtett lyukakban, Lewy, Fermín, Pedri, túloldali szélső, akárki, akiknek több helyük van. Ez is egy módja az előnyhöz jutáshoz. Persze legalább elfogadható utolsó passzok kellenek hozzá, hogy értelme legyen, meg kell egy jó center, akit meg tud találni, nálunk ez elméletben megvolt, gyakorlatban nem, mert Lewy jó center, csak nem akkor, ha félpályán birkózik, meg hülyére van játszatva.

Lehet persze más széljáték is, a fentiek cselekkel bontják meg a védelmet, egy Raphinha, Di Maria inkább amolyan szélre rakott 10-esként passzokkal, meg vannak, akik gólerősebbek, de nem feltétlen olyan jók 1v1-ben meg passzokban. Egyik sem feltétlen jobb a másiknál, stílus, felállásfüggő, függ a csapat többi tagjától, ellenféltől, akármitől. 1-2 olyan játékos van, akiben mind megvan, ez jelenleg talán Mbappé és Vini, 200 misit is érnek kb. Vagy a jobb szezonjaiban Rashford, de ő nem stabil finoman szólva. Leao, Kvara, Saka, Foden kb azok a két szélről, akik ha nem is iszonyat mennyiségben, de szépen termelnek, 100 alatt nem megszerezhetőek.

De csapatok nyernek BL-eket meg bajnokságokat ilyen szélsőkkel.

Nyilván lehet 2 centerezni, de akkor meg Yamalék mehetnek a kukába, szerintem ez necces. Jelenleg költséghatékonyságban, Flick stílusa miatt szerintem mindenképp olyan felállás lesz nyerő, ahol 3 támadóval, két szélsővel játszunk, akár 4-3-3 lesz, akár 4-2-3-1. Máshoz nagyon át kéne alakítani a keretet.

De csak a szélsőkre visszatérve: nyilván mindenki szeretne egy Mbappé-Foden két szélt, de ez még egy PSG-nek is lehetetlen, nekünk meg jóval racionálisabban kell sajna godnolkodnunk. Nico meg csak a ligában odarakott 14 gólpasszt, szóval gondolom nála az utolsó passzok általában megvannak.
Troym
Director del Fútbol

gránit írta:
Peter
Director del Fútbol

2024.06.22. 13:16:02

bence0330 írta:
2024.06.22. 13:11:29
Szerintem egy meglepetéshely lehetne,
Luchoban lehetne bízni (lejjebb írtam is), de nincs ennyire balfék a felette álló vezetés, hogy egy ilyen transzfert jóváhagyna.
bence0330

2024.06.22. 13:11:29

Troym írta:
2024.06.22. 11:37:06
Kvalitásai, formája, mentalitása alapján angol PL kiscsapatok lehetnének kérői, esetleg szaudi csapatok.
Szerintem egy meglepetéshely lehetne, ahonnan érkezhet egy korrekt ajánlat (jelenleg ezt 30 körülre taksálnám). A PSG. Próbálkoznak sztárigazolással, Leao, Yamal, de lehet, hogy ezek nem jönnek össze, és kelleni fog egy támadó minimum. LE alatt (még Barcába igazolása előtt mondjuk) nagyon jó volt a válogatottban, igaz, hogy asszem már nem a leendő veje, de van személyes és szakmai kapcsolat is. Ha Dembélé megért nekik 50-et, Ferrán megéri azt a 25-30-at.
Peter
Director del Fútbol

2024.06.22. 13:00:36

Troym írta:
PL kiscsapatok lehetnének kérői, esetleg szaudi csapatok.
Teljesen így látom, sajna, plussz, hogy a fent említett helyekre esélytelen a távozása. Annyiban zárnám ezt a témát, hogy a barcelonai életjáradékot megnyerte a srác, jókor volt jó helyen.

Flick projekt ismerete nélkül ugyan, de ráadásul még anélkül is, hogy "fifázásnak" lenne minősíthető, látatlanban aláírnék a következő szezontól egy
(szerintem ez minden irracionalitástól mentes, teljesen kézzel fogható, racionális opció)

Yamal - Roque - N.Williams triót.

Magasról sem érdekelne Mbappé, Vini, Rodrygo
Troym
Director del Fútbol

Peter írta:
2024.06.22. 01:44:10
én elsősorban már a kvalitásai miatt sem reménykedtem....na mindegy is, mert amíg szerződése van, nyakamat tenném rá, hogy őt megnyertük. Egyébként, ha rajtam múlna, még jelképes összegért is, de túladnék rajta.
Ne legyen igazam, de benne "kis házi kedvencet" látok a székház irányából.
Örülnék, ha tévednék, de amennyi lehetősége volt már, azzal egy kicsit is életképes játékos már képes lett volna élni..
Szerintem 2 dolog van a háttérben.
1. Ő vígan elvan ezzel a fizuval akkor is, ha csak 3 percekre cserélik be. (10-12 milliós bér évente)
2. Laporta első 50+ milliós igazolása, amióta visszatért. Nehéz bevallani, hogy rögtön ekkora betli, akit hoznak fél évvel Messi és Griezmann távozása után.

Kvalitásai, formája, mentalitása alapján angol PL kiscsapatok lehetnének kérői, esetleg szaudi csapatok.
Peter
Director del Fútbol

2024.06.22. 01:44:10

Troym írta:
2024.06.21. 12:42:04
Ferran nem baszk, szóval biztos semmiféle cserealapot nem képez a kvalitásaitól függetlenül a Bilbaonak.
Ráadásul a közelmúltban ez a bilbaoi téma napirenden is volt itt a fórumon, szóval ez azt is elárulja, hogy kb semennyit sem gondolkoztam amikor írtam, de sajnos be kell vallanom, hogy én elsősorban már a kvalitásai miatt sem reménykedtem....na mindegy is, mert amíg szerződése van, nyakamat tenném rá, hogy őt megnyertük. Egyébként, ha rajtam múlna, még jelképes összegért is, de túladnék rajta.
Ne legyen igazam, de benne "kis házi kedvencet" látok a székház irányából.
Örülnék, ha tévednék, de amennyi lehetősége volt már, azzal egy kicsit is életképes játékos már képes lett volna élni..
Válasz küldése