Hát én ennél sokkal drasztikusabban látom a helyzetet. És van is 1-2 dolog, amit nem értek.
1. Miért a Rosell féle állítást hisszük el? Ha valaki azt állítja, hogy ő nem akar rosszat a klubnak, akkor miért gondolja, hogy Laporta azt akart. Furcsálnám, ha Joan lyukas gazdaságot hagyott volna, tudta, hogy el kell számolni vele.
2. Azért furcsállom, ahogy egyesek előadják magukat. Van itt közgazdász végzettségű, vagy közgazdász tanuló, aki otthon van a mikorgazdasági folyamatokban, menedzsmentben, pénzügyekben? Vagy miért állítják olyan nagy magabiztossággal, hogy akkor pár év múlva el kell adni Xavit, Messit meg a gyepet fűszálanként? Ziipp volt az egyetlen, aki pénzügyi állításait alá tudta támasztani, amit nem tudok 100%-ig ellenőrizni, mert nem nagyon tanultam közgázt, meg nem is állt rá az agyam, de legalább ismerősnek hat. Most anélkül, hogy bárkit meg akarnék sérteni, de 15-16 évesek ne jöjjenek már azzal, hogy akkor így lesz rossz gazdaságilag meg úgy.
3. Előállt Rosell azzal, hogy mérlegre tett más lehetőséget is? Valamit, ami lehet, hogy kicsit kevesebb pénzt hoz, de elég ,,a lyukak betömködésére", és a mezt is megtartsuk úgy ahogy van? Nem.
3. Leomessi14 nem tudom mit indokolt a hsz-vel, és még az a szemforgatós figura is bejátszik. A legjobb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul. A teljes kijelentés:
"Lelkességünk határtalan, hajlandóak vagyunk bármilyen áldozatot meghozni, hogy a Barcelona azzá váljon, amit megérdemel. (…) Mindent meg fogok tenni, mert a Barça több, mint egy klub, ahogyan több, mint egy hely, ahol csak kikapcsolódunk és Vasárnaponta gránátvörös-kékbe öltözve bohóckodunk. Egy hely, amelynek hagyományai és szelleme mélyen gyökerezőek, sokszínű, igaz eszmékkel, amiben mindentől jobban hiszünk!" (blaugrana.hu) Mindenkinek ajánlom figyelmébe az utolsó mondatot. Lehet, hogy a alapvetően nem volt része a mezszponzor a ,,Més que un club" filozófiának, de később azzá vált. Ki nem verte még rá a mellét (a nem túl régi szurkolókat most hagyjuk, akik pl Ronaldinhoval szerették meg a Barcát)? ki nem olvasta büszkén, mikor azt egy klubot bemutató cikkben, írásban olvasta? Mert minden színvonalas, igényességre törekvő írás, mely átfogó képet akart mutatni a klubról az megemlíti ezt.
4. Nem gyanús senkinek sem, hogy egy oktatással, kutatással és tehetséggondozással foglalkozó nonprofit szervezet 30millás szerződést köt? Hány tehetséget, kutatást és gyermek oktatását lehetne finanszírozni ennyi pénzből? És a feléből? És a negyedéből? Tizedéből?
5. Ha egy elvet feladunk, akkor mi bizonyítja, hogy a többit nem fogjuk? Csak jó ürügy kell hozzá. Akik azt mondják, hogy inkább legyen mezszponzor, minthogy eladjuk Iniestat, Messit, na azok nem is hisznek igazán ,,Més que un club"-ban. Én hiszem, hogy ezek a játékosok minden körülmények mellett kitartanak a Barca mellett, ahogy a szurkolók is mellettük, egyszerűen őket eladni nem opció. De nagyot csalódom bennük, ha nem emelik fel a szavukat a szponzor ellen. Ha eladjuk a mezünket, ku.vák vagyunk. Ugyanolyanok, mint a többi csapat. Pénzért feladjuk az elveinket. Most egyet, amit sokan nem tartanak fontosnak, és aztán? Megunjuk, hogy csak 30milla pluszunk van, 100-at akarunk? Akkor azt mivel érjük el? Kiárusítjuk a La Masíát? Aztán 200-at akarunk, és a nou Campot Al Bouburak stadionnak fogják hívni? Hol van ennek a vége, ez minek a kezdete?
Én elfogadom, hogy valaki beletörődik a mezszponzorba, de annak egy rossz szava ne legyen Perez bácsira meg a mandrilra. Ugyanaz a gépezet akkor, csak más léptékben (vagy ugyanolyanban).
Ez is a blaugranas cikkből van (
http://blaugrana.hu/index.php?option=co ... &Itemid=60):
,,Az FC Barcelona arra neveli a fiatalokat, hogy a győzelemhez vezethet jó, és rossz út is, azonban mindig a helyes utat kell választani, még ha az nehezebb is." Pont ezelőtt a dilemma előtt állunk.