messideco írta:Rinku írta:Ki szerint mi a legjobb harművészet, amit egy átlagembernek könnyen és gyorsan el lehet sajátítani, mellette meg igen hatékony?

ökölvívás, esetleg kick-box. Önvédelemre ezek a jók

Sztem pont nem. Ha vkivel leállsz állóharcozni, akkor jó persze, de általában az utcán nem ez a tisztességes, sportszerű küzdelem megy. Vannak direkt önvédelmi sportok, mint pl. a defendo. De pl. olyan küzdősportokban is mint a kempo vagy a karate is oktatnak önvédelmet is, legalábbis jobb helyeken.
Amúgy én kempoztam, és sztem hatékony is, és az alapokat elég gyorsan el lehet sajátítani. A karatésok pl. nagyon jók, ha sok évig csinálják, de akik 1-2 éve karatéznak, az nem tudnak semmit. A box, ill. kix-box megtanít kiválóan az állóharcra, de nincsenek benne dobások, fogások, feszítések, földharc, stb....A jiu-jitsuban, birkózásban, judoban meg pont ezek vannak, állóharc nincs.
Szóval ha hatékony akarsz az utcán lenni, akkor vegyes harcművészetet ajánlok, mint pl. a kempo. Vagy kombinálni kell pl. a kick boxot jiu jitsuval, na akkor lennél igazán hatékony!