Asys írta:Nos én emlékszek a 2000-es évek elejéről egy bozontos hajú srácra akit a többség nem tartott Barca szintű játékosnak, néhányan Xavi-t elakarták adni anno, mások Iniestát csak klasszikus 13. embernek szánták, míg mások szemében Victor egy harmadrangú kapus volt... remélem érted mire próbálok kilyukadni...
Én is pontosan ezt akartam válaszolni! Puyolt nemhogy Barca szintű játékosnak nem tartották (pedig akkor még azért a Barca szint is mást jelentett!), hanem egyenest KIRÖHÖGTÉK. Xavi kis híjján el lett zavarva a klubtól, Iniestáról évekig hangoztatták, hogy fizikálisan alkalmatlan a profi footballra, arról nem is beszélve, hogy még Rijkaard alatt is bőven az volt a közvélemény, hogy Xavi és Iniesta nem férnek meg egyszerre a pályán. Messi speciel kakukktojás, őt már a bemutatkozása előtt is iszonyatosan nagyra tartották, de hát tudjuk úgyis ugyebár, hogy Messi 'mit is' ? sem érne a két spanyol nélkül. Ennyit arról, hogy most nincsenek akkora tehetségek.
Amúgy az utánpótlásosdi simán működhet hosszútávon. Hazugság, hogy ne lehetne magas színvonalat fenntartani. Simán kitermelhet egy jól felépített rendszer 3-4 évenként ilyen világklasszis potenciálú játékost. És ha nem lesz új Xavi, meg Iniesta? Akkor lesznek új Guardiolák, Ferrerek, Sergik, Amorok (akik szintén saját nevelésűek voltak és fontos részét képezték a Dream Teamnek) legfeljebb nem leszünk minden évben bajnokok, nem lesz minden második évben BL győzelem. Kicsit el van torzulva itt sok ember szemlélete. Könnyen meglehet, hogy életünkben mégegyszer ilyesminek nem leszünk szemtanúi, mint amit most a Barca csinál. Nem ehhez kell viszonyítani. A modell akkor is jó, ha kevés esélye van annak, hogy mégegyszer ilyen eszméletlen zseniket kitermeljen egymás után.