Offtopic

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.

Fogyasztasz valamilyen dohányterméket? :D

- Nem, soha nem próbáltam.
13
26%
- Próbáltam, de nem szoktam rá.
18
36%
- Füstölök, mint a gyárkémény
12
24%
- Alkalmanként rágyújtok
7
14%

Szavazatok száma: 50
soadroli
Llegenda del Barça

2012.09.26. 16:22:07

lui1698 írta:Paypal az más. Lövöd az esemest arra a számra ami annál az összegnél van amennyit gondoltál és kész.
Oké, köszi. Ment is egy sms :)
Kép
Barcaádám
Capitá del Barça

2012.09.26. 16:20:42

Üdv minden fórumernek!

Látom most éppen témánál van az topic ezért feltenném egy kérdésem.
A közeledő érettségi miatt szeretnék érdeklődni, hogy történelem-földrajz iránnyal (mivel ezeket a tantárgyakat tanulom emelt szinten) milyen egyetemi képzésekre, mely intézményekbe lenne érdemes jelentkeznem a jelenlegi oktatási viszonyok mellett?

( azt tudom hogy a gazdasági illetve jogi karra való jelentkezés értelmetlen a bölcsész karral együtt, de nem vagyok igazán jól informált hogy mit is tudnék kezdeni, mert hogy orvosira vagy műszakira nem megyek az 100%)
Kép

"A helyzet az, hogy jelenleg a Barça maga a futball, és ahhoz, hogy legyőzd a Barçát, a futballt kell kiirtanod."
lui1698
Llegenda del Barça

2012.09.26. 16:15:15

soadroli írta:nCore-osoktól kérdezném, hogy ha támogatni akarom az oldalt, csak simán dobok egy sms-t? Mert az a paypalos izé bezavart :D
Paypal az más. Lövöd az esemest arra a számra ami annál az összegnél van amennyit gondoltál és kész.
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
soadroli
Llegenda del Barça

2012.09.26. 16:01:12

nCore-osoktól kérdezném, hogy ha támogatni akarom az oldalt, csak simán dobok egy sms-t? Mert az a paypalos izé bezavart :D
Kép
lui1698
Llegenda del Barça

2012.09.26. 15:28:16

Ezt valaki olvasta már?

http://akkrt.hu/1361/tudomany/muvelodestortenet/barca

Én szemezek most vele. :)
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2012.09.26. 14:49:07

Én csak röviden szólok ehhez hozzá, sjd és recrea gondolatai állnak hozzám közelebb.
Sjd-nél mindenképp, hogy egy diplomával a lehetőségeid nagyobbak, rendben ott a szakmád de míg egy vállalkozást indítasz stb, ugyanolyan mint hogy kezdő mondjuk közgazdászként egy idő után ha jól csinálod előrébb jutsz (mintha vállalkozást indítanál mondjuk vízcsap szerelőként kell idő hogy egyéni vállalkozó legyél)

S a hangsúly a rátermettségen van, rendben kellenek kapcsolatok is, de nem rébusz hogy ha valaki rendesen dolgozik akkor előrébb jut.
Kép
Kép
Kép
recrea
Llegenda del Barça

2012.09.26. 14:10:24

Mezner2 írta:"Persze mindenkinek mások az ambíciói, akinek csak a papír kell, mert a szülei elvárják, az nem is fogja sokra vinni."

Én meg lehet,hogy rohadt kapitalista vagyok,de azt,hogy mire vittem az életben,nem pozícióban hanem pénzben mérem,tök jó ha valaki üzletvezető vagy középvezető egy cégnél,de ameddig ők keresetben alattam lesznek,rohadtul nem fog érdekelni,hogy mire vitték.
Egyet azért tisztáznék: a végzettségnek és annak, h mennyit keres valaki, köze nincs egymáshoz. Az manapság csak sztereotípia, h a diplomások feltétlenül jobban keresnek (ahogy Te is gondolod). Jelenleg az építhet valós(!) egzisztenciát, aki sokat dolgozik, ügyes az életben, valamint lehetőséget talál. Ehhez pedig baromi nyitottnak kell lenni és nyugat felé nyitni. Még annyit, belém édesanyám azt nevelte, h becsüljek minden munkát, ehhez tartom is magam.

Vannak olyanok, akik, nem keresnek annyit, mint a ti családi vállalkozásotokban édesapád, azonban lehet többre vitték, mint ő. Javaslom tanulmányozd a Maslow-féle piramist, és megérted, mire gondolok.

Továbbá, tegyük fel: Pista 1 millió Ft-ot keres egy hónapban és 700 ezer Ft költsége van. Géza 500 ezer Ft-ot keres egy hónapban és 100 ezer Ft-t költsége van. Melyiküknek jobb, kivel cserélnél?

Aztán, nekem van - hívjuk így - ismerősöm, aki táncoslány éjszakai klubban és van olyan, aki kezdő bíró egy városi bíróságon. Előbbi keres 300-at, utóbbi pedig 200-at. Kérdem én Tőled, melyik vitte többre az életben?!

Te nagyon leegyszerűsíted a kérdést, amivel nincs gond, csak szeretnék rámutatni, h ez jóval összetettebb.

Szerk: Nem tudom, itt ki mit tanul/dolgozik, de Magyarországon a havi bruttó átlagkereset az 220.000 Ft, szóval óvatosan a számokkal.
Mezner2
Entrenador del Barça

2012.09.26. 13:17:06

"Persze mindenkinek mások az ambíciói, akinek csak a papír kell, mert a szülei elvárják, az nem is fogja sokra vinni."

Én meg lehet,hogy rohadt kapitalista vagyok,de azt,hogy mire vittem az életben,nem pozícióban hanem pénzben mérem,tök jó ha valaki üzletvezető vagy középvezető egy cégnél,de ameddig ők keresetben alattam lesznek,rohadtul nem fog érdekelni,hogy mire vitték.
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.26. 13:14:34

Mezner2 írta: Abban biztos lehetsz,hogy jó szakemberként nem 300.000-et keresel havonta a gázos-vízes szakmában (én csak erről tok nyilatkozni mert ebből van tapasztalatom) hanem minimum a dupláját,de ilyenkor nyáron még többet...havi 200-300.000-ből hogy lesz lakásod + nyaralód kocsival???
Egyet tudok érteni azzal, amit mondasz, ehhez az egyhez még: azért remélem nem gondolod, hogy egy közgazdász vagy egy jogász élete végéig 200-300ból fog megélni. Azért az ilyen állásokban is megvan az előrelépés lehetősége, és lehet, hogy előbbi mondjuk 40 évesen felsővezetőként már 3szor annyit fog keresni, mint Te víz-gáz szerelőként.
Vannak orvos ismerőseim, akiknek nyaralójuk van a Balatonon, vitorlással, ahhoz évi többszázezerért bérelt kikötői hellyel, pedig aztán azt gondolnád, hogy ez az a foglalkozás, amiből az éhenhalásra sem futja itthon. Ugyanígy, a 2-300 ezres állások is könnyen lehet, hogy sokkal többet fizetnek.

És mindenki a saját sikerének kovácsa akkor is, ha rossz a főnök, el lehet menni, lehet váltani, míg mondjuk egy a gazdasági folyamatokkal nehéz szembemenni, ha egyszerűen beszűkül a piac.
De úgysem fogjuk meggyőzni egymást, elsősorban az első felét tartottam fontosnak elmondani.
Mezner2
Entrenador del Barça

2012.09.26. 12:46:14

sjd írta:
Mezner2 írta:ÉS A LEGFONTOSABB
Én pont arról beszélek,hogy az alacsonyabb végzettséget választok tudatosan,mert nekem is ott volt a lehetőségem az egyetemre (a papírjaim csak technikumon végzettek) de elgondolkodtam,hogy tanulok még 5 évet,kikerülök az egyetemről és nagyon jó esetben elhelyezkedek mondjuk havi 200-ért azzal mire megyek??? abból fel lehet építeni egyfajta egzisztenciát? Lesz esetleg ebből 30 éves koromra jó kocsim? házam? ne adj isten nyaralóm??? nem valószínű,míg a példa ott volt előttem,hogy a másik úton,ha jól csinálom,ezek mind adottak lesznek.
pontosan, HA JÓL CSINÁLOD. Csak az a különbség, hogy amíg a havi 250-300 szakmában jól végzett munkával lesz meg, diplomával ez a minimum. Abból is, ha jól csinálod, lehet házad, kocsid, és akkor a munkanélküliség sem fog fenyegetni még jogászként vagy marketingesként sem. Az eléggé hamis képet ad, ha a két ellentétes végletet emeled ki és hasonlítod össze.

Persze mindenkinek mások az ambíciói, akinek csak a papír kell, mert a szülei elvárják, az nem is fogja sokra vinni. És ha a biztos megélhetés a fő cél, akkor felesleges az embernek megerőltetnie magát. Én úgy gondolom (lehet, hogy idealista vagyok), hogy a lehetőségeim többet nyújtanak annál, mint hogy villanyszerelő legyek, vagy hogy logisztikai menedzserként 30 évesen havi 200at keressek, de felfelé csak utóbbiból van út.
/quote]

Abban biztos lehetsz,hogy jó szakemberként nem 300.000-et keresel havonta a gázos-vízes szakmában (én csak erről tok nyilatkozni mert ebből van tapasztalatom) hanem minimum a dupláját,de ilyenkor nyáron még többet...havi 200-300.000-ből hogy lesz lakásod + nyaralód kocsival???
ha esetleg nem eszel és semmilyen számlát nem fizetsz be,akkor mintegy 20 év alatt,épp ezt magyarázom,hogy semmire nem jutsz havi 200-ból eléldegélsz,eszel iszol és ennyi,nem halmozol fel tulajdont,míg az általam említett szakmákban megvan a lehetőség a továbblépésre..legalábbis szerintem,én így látom,nincs megkötve a kezed,teljes mértékben a saját sikered kovácsa lehetsz és nem függsz egy elmebeteg fönöktől,meg semmilyen cégtől én ezt látom,nekem ez pozitív,hozzáteszem,hogy én nagyon nem keresem meg ezt a pénzt,amiről fentebb beszélek,mert még csak segítek apunak,de ő bőven bőven megkeresi,ettől fogva nekem nem is kérdés,hogy mi az ambicióm,jó lenne követni őt és egy hasonló vállalkozást felépíteni,mert nem akarok senki csicskája lenni...
ez a végén elment személyes dolgokba,ezért sorry,de a saját példán keresztül úgy érzem jól tudtam szemléltetni az álláspontom pozitív oldalát...
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.26. 12:36:22

Mezner2 írta: Az építőipari példa ne haragudj,de annyira nem állja meg a helyét,az építőipar az adósságspirál miatt dőlt be nagyrészt,ill. nyilván az emberek rosszabb anyagi helyzete is közrejátszik,de legink. az első ok az ami nagyobb mértékben befolyásolta az egészet,akkora körbetartozások voltak,vállalatok,vállalkozók,és építtetők között,hogy előre borítékolható volt a vége,ettől függetlenül,házak ugyanúgy épülnek most is,és fognak 300 év múlva,berendezések,vagy autó, ugyanúgy romlanak el most is,és fognak 200 év múlva,házfelújításokra is ugyanúgy szüksége lesz az embereknek a jövőben is.
Pedig pont, hogy ez nem állja meg a helyét, recreának van igaza, egyszerűen ami idáig épült, az hitelből épült (hány ismerősöm van, aki a lakásra/házra felvett hitelt nyögi...), most meg egyszerűen nincs pénz rá. Körbenézek, és minden második házon kinn van az eladó tábla, nem hogy még építeni akarnának újakat. Ráadásul ez nem egy olyan dolog, amire mindenképpen szükségük van az embereknek, egy lakás lassabban szorul felújításra, és tképpen szubjektív, hogy mikor válik szükségszerűvé. Mint ahogy a népességfogyásnak és az általános elszegényedésnek köszönhetően az sem szükségszerű, hogy az emberek majd akarnak új házat építeni. Mindenki lakik szépen majd a szülőknél.
Az ilyen nagyvonalú prognózisokkal meg jobb vigyázni, sosem lehet tudni, hogy mikor jön valamilyen innováció, ami keresztülhúzza az ember számításait. 20 éve még azt mondták, hogy a fényképek előhívása jó biznisz, mert arra mindig szükség lesz....
Mezner2 írta:ÉS A LEGFONTOSABB
Én pont arról beszélek,hogy az alacsonyabb végzettséget választok tudatosan,mert nekem is ott volt a lehetőségem az egyetemre (a papírjaim csak technikumon végzettek) de elgondolkodtam,hogy tanulok még 5 évet,kikerülök az egyetemről és nagyon jó esetben elhelyezkedek mondjuk havi 200-ért azzal mire megyek??? abból fel lehet építeni egyfajta egzisztenciát? Lesz esetleg ebből 30 éves koromra jó kocsim? házam? ne adj isten nyaralóm??? nem valószínű,míg a példa ott volt előttem,hogy a másik úton,ha jól csinálom,ezek mind adottak lesznek.
pontosan, HA JÓL CSINÁLOD. Csak az a különbség, hogy amíg a havi 250-300 szakmában jól végzett munkával lesz meg, diplomával ez a minimum. Abból is, ha jól csinálod, lehet házad, kocsid, és akkor a munkanélküliség sem fog fenyegetni még jogászként vagy marketingesként sem. Az eléggé hamis képet ad, ha a két ellentétes végletet emeled ki és hasonlítod össze.

Persze mindenkinek mások az ambíciói, akinek csak a papír kell, mert a szülei elvárják, az nem is fogja sokra vinni. És ha a biztos megélhetés a fő cél, akkor felesleges az embernek megerőltetnie magát. Én úgy gondolom (lehet, hogy idealista vagyok), hogy a lehetőségeim többet nyújtanak annál, mint hogy villanyszerelő legyek, vagy hogy logisztikai menedzserként 30 évesen havi 200at keressek, de felfelé csak utóbbiból van út.

Recrea: az egész hsz-edet nagyon adom, főleg az utolsó bekezdést, én is valami ilyesmi pedzegettem, gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy az iskola tanító-nevelő munkájából az utóbbira semmilyen hangsúly nem kerül (merje csak a tanár megütni a gyereket, viszik Hágába az ítélőszék elé, és az még csak a jobbik eset, ha nem jön be apuka a 26 unokatestvérével elagyabugyálni), ami leginkább azért baj, mert manapság már a szülők sem nevelnek.
recrea
Llegenda del Barça

2012.09.26. 11:19:19

Az építőipar bedőlése szerintem nem az adósságspirál és a körbetartozások miatt történt, az 15 évvel ezelőtt is megvolt. Csak úgy, mit több más iparág bedőlése, ehhez is a válság folyamata vezetett.

A kínálat ugyanúgy megmaradt, a kereslet az, ami eltűnt. A nyugati világnak most számot kell vetni az elmúlt 10-15 évi nagyvonalú költekezése, hitelből finanszírozása után. A hitel bősége (ergo, h mindenki kapott) háttérbe szorította a valós teljesítményt, ezekben az években sokan többet költöttünk, mint amekkora bevételünk volt (itt nem kell sokra gondolni, pár százalék elég), magánszemélyek, cégek, állami szervek, önkormányzatok.

Most látszik, h hitel nélkül alig van gazdasági fejlődés, márpedig a pénz megvan, sőt, több pénz van, csak most a hozzáférés korlátozott, kevesen jutnak hozzá. Készpénz kell a gazdaságba, h legyen költés, csak most egyéb, jobban átgondolt programokon keresztül tolják bele, mint a hitelezés. Gondoljunk már bele, hogy az eurózóna válsága közepén hogyan épülhet fel egy olimpiai falu úgy, h tudva levő, gazdaságilag nem rentábilis egy olimpia lebonyolítása, tovább használhatatlanok lesznek a létesítmények?! Hogyan építhet/újíthat fel Ukrajna stadionokat, rendezhet egyáltalán EB-t, teszi mögé az infrastruktúrát, logisztikát?! Elmondom én, bankok (és partnereik) pénzéből.

Most jön majd az a korszak, amikor kevesebbet kell költenünk, mint a bevételünk és ez furcsa a jóléthez szokott angolszász szemléletű társadalomnak, mert amit eddig a kormányok kommunikáltak, h fogyassz, költs, vegyél, utazz, azt felváltja a spórolj, és ez egész másképp hangzik. Most kell csak igazán felelősséget vállalni az egyéntől kezdve az EU-ig mindenkinek.

Ennek sok köze van az alaptémához, véleményem szerint az általános iskolában, gimnáziumban a következőket kéne többet tanítani: pénzügyi alapismeretek, itt nem kell nagy dolgokra gondolni: oszd be a pénzed fiam, ha kapsz pénzt, mindig tegyél félre, soha nem költsd el mindet, tudod, h apádnak két hónapot kell egy iPhonért keményen dolgoznia; etikett: gondolom ezt nem kell magyaráznom, katasztrófa a helyzet; környezetismeret: ne szemetelj, ne menjen a tv feleslegesen, kapcsold le a villanyt, ha nem használod, egyél több gyümölcsöt, zöldséget, mozogj többet a szabadban. Felelősséget, tisztességet és talpraesettséget kéne nevelni a gyerekekbe, nem kovalens kötést.
Mezner2
Entrenador del Barça

2012.09.26. 08:31:50

Igen tán ez a legfontosabb amit kihagytam,a protekció jelentősége.
Óriási igazság ha van kapcsolatod,akkor majdhogynem tök mind1,hogy milyen papírral rendelkezel.

SJD!

Az építőipari példa ne haragudj,de annyira nem állja meg a helyét,az építőipar az adósságspirál miatt dőlt be nagyrészt,ill. nyilván az emberek rosszabb anyagi helyzete is közrejátszik,de legink. az első ok az ami nagyobb mértékben befolyásolta az egészet,akkora körbetartozások voltak,vállalatok,vállalkozók,és építtetők között,hogy előre borítékolható volt a vége,ettől függetlenül,házak ugyanúgy épülnek most is,és fognak 300 év múlva,berendezések,vagy autó, ugyanúgy romlanak el most is,és fognak 200 év múlva,házfelújításokra is ugyanúgy szüksége lesz az embereknek a jövőben is.
Pont ezek a szakmák azok,amiket soha nem fog érinteni a technikai fejlődés olyan szinten,hogy elgépiesedik,és mondjuk egy gép tudja helyettesíteni az emberi munkaerőt,ergo azt mondom,hogy pont ezek a szakmák azok,amiben egy embernek a legtöbb esélye van korrekt keresetre.
Na meg ezekben a szakmákban az a jellemző,hogy ha megcsinálsz 5-6 munkát korrekten,akkor azok továbbajánlanak ugyanennyi embernek,és így tovább és így tovább,nem nagyon fenyeget az a veszély,hogy munka nélkül maradsz.
Ettől függetlenül nekem is van egy marketing és logisztikai valamint kereskedelmi menedzser végzettségem (csak tudnám mi a francnak...),mert apa is azt mondta,hogy kell ilyen is,ill. ink. megkövetelte,de soha az életben nem fogom használni,mert látom azt,hogy miből lehet pénzt hozni,és ez nem az(marketing).

ÉS A LEGFONTOSABB
Nyilván nem mindenki helyzete ilyen,én most csak a saját példámból indultam ki,mert ez volt előttem,nyilván ha olyan családba születek,hogy apám mondjuk jogász,akkor azt a példát tartom szem előtt és azt tartanám célravezetőnek,de így én ink. ezt az utat akarom bejárni.
Forcabarca8
Capitá del Barça

2012.09.26. 03:57:23

shutterisland írta:én ehhez annyit raknék hozzá, hogy PROTEKCIÓ...KAPCSOLATOK...ezek határozzák meg szerintem igazán az életed.
Teljesen egyetértek ezzel a gondolattal, a kapcsolati tőke,amit igazán hasznossá tehetsz, ha nem vagy akkora géniusz,hogy saját magad boldogulj. Érdekes,de pont ma mesélte haverom, hogy az apja köztudottan jóban van a "nagycirkuszban" (értsd: parlament) fontos emberekkel és a tesója,aki egy éve végezte el a nemzetközi tanulmányok szakot (nem tudom hol..) megy Oroszorágba a magyar nagykövetségre dolgozni. Gondolom kispénzért.. Ilyenek után mondom azt,hogy a kapcsolat,ami a legfontosabb!
Az oktatásról meg annyit, hogy nevetséges a rendszer. A felsőoktatásban tartja a hulladékot, az igazi tehetségeket meg veszni hagyja. Tudom,hogy ez mindenhol probléma és a tehetségeket kiaknázni nagyon nehéz,de az itthoni helyzet itt is elmarad az elvárhatótól. Példaként hugomat és az ő osztályát hoznám fel: Kecskemét egyik híres (hogy mennyire minőségi,azt sajnos nem igazán tudom megitélni,nem jártam oda) gimijében az Arany János Tehetséggondozó programjában tanul. Ez egy jó kezdeményezés lenne,csak rossz az elv: családi helyzet alapján előbb kerül be valaki mint tehetség alapján. Pedig ez egy kiváló alkalom lehetne a nehéz sorsú,de annál igéretesebb diákoknak megmutatni,hogy az egész világ az övék lehet,csak nyitottnak kell lenni. Tehát ott van az osztályában pár tehetségesebb diákkal,meg ott van pár átlagos gyerekkel (sőt,van aki az alatt is van), akik csak a családi helyzet miatt maradnak bent. Nem bántásképpen,de ők csak visszahúzzák az iramban az ügyesebbeket. Nekik jobb lenne egy sima iskola, támogatással. Ehelyett ott vannak a kiemelkedő diákok között és pislognak matek órán,mert nem értik.. Na,az egész rossz,úgy ahogy van és nem is az látszik,hogy jó irányba fordulnának a dolgok..
Kép
shutterisland
Director del Fútbol

2012.09.26. 02:05:59

én ehhez annyit raknék hozzá, hogy PROTEKCIÓ...KAPCSOLATOK...ezek határozzák meg szerintem igazán az életed.

elkezdtem itt egy személyes részt, leírtam egy a4-es oldalt, de visszatöröltem, felesleges, össze tudom foglalni röviden is.

szóval HA neked JÓ kapcsolataid vannak, BEFOLYÁSOS ismerősök, rokonok, akkor már világi balféknek kell lenni ahhoz, hogy ne hozz ki belőle valamit.

legegyszerűbb példák az ismerőseim köréből:

egy keresztapunak van vagy 5 horgászboltja a megyében, mit ad isten, a keresztfiának pont sikerült az egyikben helyet szorítani, pont volt egy üresedés, mikor a srácnak kellett.

vagy...

átlagos dekoros vagy mindaddig, amíg össze nem spanolsz a csaba center főigazgatójával, aki elsőkézből ajánl téged baráti szívességből mind a pláza összes dekorra vágyó üzlet tulajdonosának, mind pedig az ő köreiben (ugyebár gazdag emberek, válallatok, cégek tulajai, igazgatói).
ennél nagyobb lökés pedig azt hiszem, nem kell.

vagy...

nagybátyád a megyei rendőr-főkapitányságon vezető pozícióban van, így mind a többszázezres közlekedési szabálysértési bírságod, mind a 8 napon túl gyógyuló sérülés okozásod valahogy egyik pillanatról a másikra elévül.

reggelig lehetne sorolni, csak arra akartam kilyukadni, hogy nagyon fontos persze a tanulás, a papír....de a józan paraszti ész és a kapcsolatok,protekció sokkal fontosabb az élet legtöbb területén.
arra kell nagyon gyúrni. :)
gergo9
Director del Fútbol

2012.09.26. 01:12:07

Először is Tim ajánlhatnál pálinkát valami minőségibb kategóriájút ajándék lenne. :D

Mezner amit írsz abban elég sok a mellébeszélés, ferdítés nem biztos hogy kitérek mindre.

Először is ha műszaki vonalról volt szó maradjunk annál meg persze ehhez van közöm erről nyilatkozok. Először is az IQ teszt azért nem mérvadó nem biztos hogy abból lesz a jobb mérnök aki magasabb kvótával rendelkezik rengeteg komponensből áll össze egy mérnöki munkakör/feladat sokkal előrébb nem lennénk. Bár ezt lehet pont poénnak gondoltad. :D
ergo ha a pénz nem elég vonzóerő a mai magyar fiatalságnak,akkor mi lesz az??
Miért is nem vonzó?
Egy ált sulból továbbtanuló nem igazán foglalkozik még pénzügyekkel olyan irányba megy tovább ami érdekli. Meg nyilván a fémgyűjtő barátainkra ránéz és inkább a láncfűrésznek szalad neki fejjel minthogy egy olyan társasághoz tartozzon. Arról nem is beszélve hogy az oktatás is ehhez az idióták szellemi színvonalához igazodik ha akar sem tud megfelelő tudást elsajátítani. Régebben azért jóval jobb képességű diákok mentek szakmunkásképzőbe ugye belőlük lettek jó szakemberek.
Most erre sansz sincs nem is lesz a közeljövőben.
egy jó mesterember az esetek nagy részében értelmesebb mint egy egyetemet végzett tejbetök
Ez így általánosítás meg amúgy sincs sok értelme :D Mégis milyen diplomáról beszélünk? Mert egy bölcsészkaron szerzett szerzett bohócdiploma is diploma meg mondjuk a BME- szerzett villmérnök,infós,gépész diploma is diploma. De valóban ha idióta vagy akkor mind1 mit végeztél.
Amúgy megint a mérnöki vonalat tudom hozni egy szakmunkás vagy egy gyárban lévő sori munkás esetleg technikus sok esetben gyakorlatiasabb mint egy két mérnök. Ez tapasztalat.
Viszont olyan összetett és komplex gondolkodásra pedig ők nem képesek illetve ez így nem igaz képesek lehetnének csak ugye a háttér nincs meg egy adott probléma megoldásához.
De azt sem lehet tagadni hogy azért kerül ki bőven egy gomba színvonalán lévő mérnök is, elvégzi teszem azt 3,5 vagy 5,5év alatt Msc-vel együtt de igazából nem ért semmihez szakmai előremenetelét nem kezdte el egyetem alatt majd csodálkozik hogy kiszabják mindenhonnan.
Attól függetlenül hogy kérik a papírt a legkevésbé papírhoz kötött szakmák egyike.
PCsabi
aka Game90

2012.09.26. 00:59:54

Mezner2 írta:És mi tart vissza? :D gondolom akkor te is tisztában vagy vele,hogy milyen munkadíjakat kérhet el egy jó szakember,bár nyílván ha az embernek mások a céljai meg undorodik az adott szakmától,akkor nem érdekli,hogy mit lehet rajta keresni,én is így voltam vele,de azért az elszámolás része tetszik,úgyhogy én csinálgatom vele amit kell :D
:D

Jaja, tudom, hogy kb. mennyit kérhet el, ezért nem elképzelhetetlen, hogy elvégzek majd egy ilyen tanfolyamot a későbbiekben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára PCsabi 2012.09.26. 01:13:06-kor.
A vezetőségnek be kéne számoltatni LE-t a sorozatban 2:0 után
kiengedett meccsekről - mégpedig írásban is, szóban is.
Ha bajnokok leszünk, akkor azt lehet mondani: van ilyen.
Ha nem, akkor azt kell mondani: ne legyen ilyen!
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.25. 23:31:50

Mezner2 írta: Ha valaki odáig jut,hogy kéreget,akkor azon te már azt sem látod,hogy burkoló volt,vagy vezérigazgató...
Az életben meg rohadtul nem azon múlnak ált. a dolgok,hogy mennyit tanultál,lehetsz te agyontanult diplomázott ember( van ilyen ismerősöm)ha az élethez hülye vagy,azon ezer egyetem sem segít (és nagyon sok ilyen ember jár egyetemre) az életben nem fogsz semmire menni,az alapvető értelem ami az élethez kell,nem feltétlen iskolában tanulható dolog,SŐT.
Ez egyszerűen mellébeszélés, semmi köze nincs a képességeidnek ahhoz, hogy milyen végzettséget szerzel, nyilván ha gyökér vagy, akkor jogászként és segédmunkásként is az utcán fogsz kikötni, de ezzel nem lehet az ellen érvelni, hogy jogi diplomát szerezz.
Én továbbra is azt mondom, hogy ezen a vargamihályi "előbb-utóbb elromlik a hűtőszekrény" alapon nem választanék egy alacsonyabb végzettséget adó szakmát, ha van lehetőségem továbbtanulni. Most még szükség van az általad felsorolt szakmákra, de pont az építőipar példája mutatta meg, hogy ez teljesen megváltozhat egyik percről a másikra. Ez most egy egyszerűen munkaerőpiaci kilengés, hogy jelenleg erre van szükség, viszont a több-ből mindig könnyebb átképezni magad, mint a semmiből. (Ismerek egy embert, akinek 30-35 éve jóféle kommunista karriertanácsadásként azt mondták, legyen esztergályos, "mert abból hiány van", nos, ő villamosmérnök lett és ma az Elmű kommunikációs igazgatója)
Pl. az általad említett vendéglátós diplomával is olyan tudást szerzel meg, amit rengeteg pozícióban tudsz hasznosítani (más kérdés, hogy milyen feltételekkel alkalmaznak), míg a szakmunkás végzettséget pontosan egyben.
Tim
Mezei fórumozó

2012.09.25. 22:50:32

El fanático írta:...
Nagyon jól összefoglaltad a lényeget! A helyzet azóta annyival lett rosszabb
hogy nincsenek tanműhelyek,tanboltok,különböző okokból kifolyólag..
Tehát szinte csak elméleti képzés van,ami gyakorlat nélkül nem sokat ér.
A tananyag elavult,és a nagyrésze felesleges. Ezzel együtt igazat adok azoknak,akik azt mondják hogy egy jó szakmunkás simán kereshet annyit mint egy diplomás sőt,akár többet is. A probléma az,hogy sajnos kevés az
olyan "szaki" akit mondjuk az ember nyugodt szívvel ajánlhat bárkinek.
Magyarán iszonyat sok a kontár az összes szakmában.
Kép
Mezner2
Entrenador del Barça

2012.09.25. 21:03:11

sjd írta:
Azért nem tudom Te milyen helyeken jársz, de én még diplomásnak kinéző kéregetőket nem láttam az utcán. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy pont azok csúsznak le, akiknek nincs semmilyen képzettségük, és a munkaerőpiacon csak a fizikai erejüket, vagy egy-két részképességet tudnak áruba bocsátani. Közhely, de tényleg holtig kell tanulni, hogy az ember elérjen valamit.
De hadd mondjam el az én apám történetét, ami egészen úgy alakult, mint a tied, csak éppen ő építőmérnökként 2008 óta elég nehezen talál munkát, tekintve, hogy bedőlt az ingatlanpiac (btw most irodai munkát végez, házat már évek óta nem épített). És nem találnak munkát az általad hiányszakmának nevezett burkolók, kőművesek, festő-mázolók, mindenki külföldön próbál szerencsét. És ilyen helyzetben egy kőműves nem tud sok mindent kezdeni, viszont akinek már van egy főiskolai végzettsége legalább (l.d apám), annak sokkal több lehetősége van.
Ha valaki odáig jut,hogy kéreget,akkor azon te már azt sem látod,hogy burkoló volt,vagy vezérigazgató....
Az életben meg rohadtul nem azon múlnak ált. a dolgok,hogy mennyit tanultál,lehetsz te agyontanult diplomázott ember( van ilyen ismerősöm)ha az élethez hülye vagy,azon ezer egyetem sem segít (és nagyon sok ilyen ember jár egyetemre) az életben nem fogsz semmire menni,az alapvető értelem ami az élethez kell,nem feltétlen iskolában tanulható dolog,SŐT.
Nyílván nem a segédmunkásokra gondoltam,a jól meglehet élni alatt,mert ők nem fognak ebből házat építeni maguknak (bár apám emberei minden nap megkapják a 7ezer ft-jukat,ami,hogy ha egy hónapra vetíted ki teszem azt 20 nappal,akkor nem rosszabb mint a bolti eladók keresete) akik ezekben a felsorolt szakmákban nem tudnak elhelyezkedni( festő,gázos etc...) azokra 90%ban az a jellemző,hogy nem akarnak dolgozni,és 3nap alatt basszák ki őket,mert trehány munkás nem kell,de az esélyt jóval többen megkapják mint az agyonfuttatott szakmák képviselői,ha tetszik,ha nem,ez így van.
Azonkívül szerezz egy diplomát kérlek vendéglátó szakágban pl. nem fogsz kelleni senkinek,mert túlképzettnek mondanak,még a legelitebb helyek is,mert nekik sem mind1,hogy melyik minimálbéren dolgoztatnak ( gondolom azzal mindenki tisztában van,hogy a vendéglátásban kb. mindenki ennyire van bejelentve,az igazi pénz ott a jattból és az okosításból van)
El fanático
Entrenador del Barça

2012.09.25. 20:48:50

Azt írja a cikk, hogy a szakiskolákban kerülne bevezetésre ez a dolog vagyis a szakmunkásképzésben - itt kell megjegyezzem, hogy ez utóbbi akkor ment le színvonalát tekintve a bányászbéka ülepe alá, amikor 1989-ben megtörtént a "módszerváltás" és szépen privatizáltak meg bezártak mindent, ahol JÓ szakmunkásokat képeztek. Édesanyám cukrász végzettségű és a szakmájában dolgozik immár 36 éve + a 3 év tanulóidő, amelyet azért írok ki külön, mert akkor még a szakmunkástanulók rendesen a termelésben dolgoztak és ösztöndíjjat kaptak és megtanulták a szakmát. Igaz, a matekra annyi időt áldoztak, ami az anyaghányadok kiszámolásához kellett, azaz nem volt másodfokú egyenlet, sem logaritmusok.

Amikor már én jártam vendéglátóipari szakközépbe - volt rálátásom a szakmunkásképzésre is, ez volt a '90es évek közepén - már csak az iskolai tankonyha volt a gyakorlati képzés színhelye illetve a tanműhelyek 1 db tanár / mester és 12 tanuló egy csoportban, így egy osztály 3 csoportba volt szétosztva. Egy héten 4 nap suli és 1 nap gyakorlat - semmire sem elég! Esetleg arra, hogy akit nem tanított meg az anyja borsólevest főzni az a gyakorlaton megtanulhatta.
Mindez azért, mert 4.osztályban érettségiztünk és így az arra való felkészülés a szakmai képzés rovására ment.
Persze mi is tanultunk 3 évig szerves kémiát, mivel a tanterv szerint a vendéglátóipari szakembereknek az kell.

Aztán 5.osztályban - érettségi után - már 2 nap suli - 1 nap közös gyakorlat - 2 nap éttermi gyakorlat volt - utóbbira mindenkinek magának kellett helyet intéznie, ahol SEMMIFÉLE gyakorlati ismeretet nem sajátítottunk el, csak a krumplipucolás, mosogatás ment vagyis jól kihasználtak.
Ezek után kaptunk bizonyítványt, ami szakközépiskolai végzettség miatt kompletten 3 szakmát adott - elmondanám, hogy ha vissza lehetne pörgetni az idő kerekét és odaállítanának egy például 1977-ben egy akkori szakmunkástanulót a szakmunkásvizsgára és egy időben visszarepített idén végzős szakmunkástanulót, hogy melyik hogy vizsgázik le - az eredmény az lenne, hogy a 1977es szakmunkás megrágná és kiköpné az idén végzőst! Értem én, hogy nincs már állami cég, ahol tanulhatnának is valamit a szakmunkás fiatalok - miért kellett szétrombolni? Vannak még OKTV-t nyert szakmunkástanulók, de azok általában otthon szerzett alapokkal rendelkeznek vagy tényleg céljaik vannak, mint saját cég alapítása - 5 évenként talán 1 ember, nem több. A mai fiatalok nagy számban mennek főiskolára és egyetemre, de hogy a büdös fenébe?! Könyvet nem olvasnak, helyesen írni nem tudnak, szövegértésük kritikán aluli és a gimnazistáké is! Hogyan csinálják meg az emelt szintű érettségit? Nem értem...
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.25. 20:48:19

Mezner2 írta: Amit nem értek,hogy ez az emberekben(egy mai 14évesben) hogy nem merül fel magától,apukámnak nincs érettségije (40 éves,mikor ő sulis volt még nem volt követelmény,sokkal előrébb helyezkedett el a szakma ismerete) és víz-gáz-fűtés szerelő (egyéni vállalkozásban) és kb. minden túlzás nélkül mondom,hogy egy hónapban 7-8szor annyit keres mint a diplomás minimálbér(ergo ha a pénz nem elég vonzóerő a mai magyar fiatalságnak,akkor mi lesz az??),arról nem is beszélve,hogy havonta visszadob kb. 4-5 munkát mert nincs rá ideje,ergo ezeket a szakmákat kéne feltölteni JÓ szakemberekkel,mert egyszerűen ezekre mindig szükség lesz (lakatos,autószerelő,kőmüves,burkoló,festő-mázoló) míg vannak ezek a hangzatos semmire nem jó tucatszakmák(nem akarom megsérteni azokat,akik ezeket választják) és emiatt évente kinevelünk 3000 marketing menedzsert, 8000 jogászt,, meg 10000 logisztikai menedzsert,ugyanennyi villamosmérnököt,és áll a magyar bambán,hogy mitől ekkora a munkanélküliség...hát ettől...
Azért nem tudom Te milyen helyeken jársz, de én még diplomásnak kinéző kéregetőket nem láttam az utcán. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy pont azok csúsznak le, akiknek nincs semmilyen képzettségük, és a munkaerőpiacon csak a fizikai erejüket, vagy egy-két részképességet tudnak áruba bocsátani. Közhely, de tényleg holtig kell tanulni, hogy az ember elérjen valamit.
De hadd mondjam el az én apám történetét, ami egészen úgy alakult, mint a tied, csak éppen ő építőmérnökként 2008 óta elég nehezen talál munkát, tekintve, hogy bedőlt az ingatlanpiac (btw most irodai munkát végez, házat már évek óta nem épített). És nem találnak munkát az általad hiányszakmának nevezett burkolók, kőművesek, festő-mázolók, mindenki külföldön próbál szerencsét. És ilyen helyzetben egy kőműves nem tud sok mindent kezdeni, viszont akinek már van egy főiskolai végzettsége legalább (l.d apám), annak sokkal több lehetősége van.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sjd 2012.09.25. 20:49:36-kor.
Mezner2
Entrenador del Barça

2012.09.25. 20:28:19

Game90 írta:
Mezner2 írta:apukámnak nincs érettségije (40 éves,mikor ő sulis volt még nem volt követelmény,sokkal előrébb helyezkedett el a szakma ismerete) és víz-gáz-fűtés szerelő (egyéni vállalkozásban) és kb. minden túlzás nélkül mondom,hogy egy hónapban 7-8szor annyit keres mint a diplomás minimálbér
Ugyanaz az apukánk?
:mrgreen:

Fater mondja is, hogy minek erőlködök az egyetemmel, fél év alatt elvégeznék egy gázszerelő tanfolyamot, aztán azonnal mehetnék hozzá melózni.
És mi tart vissza? :D gondolom akkor te is tisztában vagy vele,hogy milyen munkadíjakat kérhet el egy jó szakember,bár nyílván ha az embernek mások a céljai meg undorodik az adott szakmától,akkor nem érdekli,hogy mit lehet rajta keresni,én is így voltam vele,de azért az elszámolás része tetszik,úgyhogy én csinálgatom vele amit kell :D
PCsabi
aka Game90

2012.09.25. 20:16:05

Kisebb videó:
http://www.youtube.com/watch?v=qKbX-8RXg9E

Minden idők legelképesztőbb vulkán-felvételeit készítették el új-zélandi túrázók Vanuatun. Geoff Mackley, Bradley Ambrose és Nathan Berg 30 méteres közelségből filmezték a forrongó lávatavat.

A kalandorok 35 napig küzdöttek az időjárással, mire képesek voltak megközelíteni a Marum vulkán lávatavát. Az expedíció összesen két hónapig tartott, és több tízezer dollárt emésztett fel, azonban a pénz és idő – az eddig sosem látott felvételeknek köszönhetően – lazán megtérült.

A túrához különleges hőálló ruhát és egy légzést segítő készüléket vittek magukkal, így voltak képesek 30 méteres közelségben több mint 40 percig a lávató peremén forgatni.
Mezner2 írta:apukámnak nincs érettségije (40 éves,mikor ő sulis volt még nem volt követelmény,sokkal előrébb helyezkedett el a szakma ismerete) és víz-gáz-fűtés szerelő (egyéni vállalkozásban) és kb. minden túlzás nélkül mondom,hogy egy hónapban 7-8szor annyit keres mint a diplomás minimálbér
Ugyanaz az apukánk?
:mrgreen:

Fater mondja is, hogy minek erőlködök az egyetemmel, fél év alatt elvégeznék egy gázszerelő tanfolyamot, aztán azonnal mehetnék hozzá melózni.
A vezetőségnek be kéne számoltatni LE-t a sorozatban 2:0 után
kiengedett meccsekről - mégpedig írásban is, szóban is.
Ha bajnokok leszünk, akkor azt lehet mondani: van ilyen.
Ha nem, akkor azt kell mondani: ne legyen ilyen!
sjd
Llegenda del Barça

2012.09.25. 16:02:59

Bob_Marley írta:Ezért írtam arany középút, hogy nyilván pl bence-barca is írja minek Kémia 3 évig azért az is olyan tárgy ami a hétköznapi életben azért sokat segít (rendben nagyon belemélyedve szenekbe meg alkoholokba gázokba, reakciókba csak az elvetemülteknek :D de azért jó tisztában lenni hogy az etil alkohol is alkohol meg a sör is, de előbbit nem igen jó fogyasztani :D ) viszont probléma megoldó tantárgyakat eltudnék képzelni, agyserkentő tárgyakat logika órát stb.
Most lehet, hogy én nem figyeltem órán, de én történetesen úgy emlékszem, hogy az etil-alkoholt annyira nem rossz fogyasztani (tisztán mondjuk nem ajánlom), tekintve, hogy az van a sörben, viszont inkább a metil-alkohol az, amivel vigyázni kéne. De legalább bebizonyítottad, hogy mennyi haszna van az iskolai kémiának :D (Egyébként ezen kívül én sem emlékszem semmire 3 évnyi kémiatanulásból)

Egyébként a gondolatodhoz kapcsolódva jó lenne valamiféle életvitel tantárgyakat is oktatni az iskolákban, mert ilyen tekintetben siralmasan állnak a magyar fiatalok. pl. rengeteg amcsi filmben látni, hogy kiosztanak olyan feladatot, h egy játékbabát kell gondozni (ez mondjuk így önmagában nagy gyökérség, de az egymillió abortusz országában jól jönne, ha megtanítanák a gyerekvállalással járó felelősséget a 14 éveseknek). Persze az amerikaiak meg azt nem tudják, hogy Európa nem egy ország, aminek Párizs a fővárosa (sőt, barátaimnak van olyan angol ismerőse, akinek a földrajzi és történelmi ismereteit kb. még a szakközépben is kiröhögnék), de ilyen téren viszont sokkal inkább előttünk járnak. A kémiához visszatérve: nekünk a tanárunk mindig erőltette a tananyag gyakorlati oldalát (nem a kísérletezésre gondolok, hanem hogy az életben hogyan tudjuk hasznosítani), de ezzel egyrészt egyedül volt, másrészt borzalmasan kevés olyan anyag volt, ahol ezt meg tudta tenni, mert a többi egyszerűen tényleg csak azok fogják használni, akik ilyen pályára mennek.
Válasz küldése