Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Oké, köszi. Ment is egy smslui1698 írta:Paypal az más. Lövöd az esemest arra a számra ami annál az összegnél van amennyit gondoltál és kész.
Paypal az más. Lövöd az esemest arra a számra ami annál az összegnél van amennyit gondoltál és kész.soadroli írta:nCore-osoktól kérdezném, hogy ha támogatni akarom az oldalt, csak simán dobok egy sms-t? Mert az a paypalos izé bezavart
Egyet azért tisztáznék: a végzettségnek és annak, h mennyit keres valaki, köze nincs egymáshoz. Az manapság csak sztereotípia, h a diplomások feltétlenül jobban keresnek (ahogy Te is gondolod). Jelenleg az építhet valós(!) egzisztenciát, aki sokat dolgozik, ügyes az életben, valamint lehetőséget talál. Ehhez pedig baromi nyitottnak kell lenni és nyugat felé nyitni. Még annyit, belém édesanyám azt nevelte, h becsüljek minden munkát, ehhez tartom is magam.Mezner2 írta:"Persze mindenkinek mások az ambíciói, akinek csak a papír kell, mert a szülei elvárják, az nem is fogja sokra vinni."
Én meg lehet,hogy rohadt kapitalista vagyok,de azt,hogy mire vittem az életben,nem pozícióban hanem pénzben mérem,tök jó ha valaki üzletvezető vagy középvezető egy cégnél,de ameddig ők keresetben alattam lesznek,rohadtul nem fog érdekelni,hogy mire vitték.
Egyet tudok érteni azzal, amit mondasz, ehhez az egyhez még: azért remélem nem gondolod, hogy egy közgazdász vagy egy jogász élete végéig 200-300ból fog megélni. Azért az ilyen állásokban is megvan az előrelépés lehetősége, és lehet, hogy előbbi mondjuk 40 évesen felsővezetőként már 3szor annyit fog keresni, mint Te víz-gáz szerelőként.Mezner2 írta: Abban biztos lehetsz,hogy jó szakemberként nem 300.000-et keresel havonta a gázos-vízes szakmában (én csak erről tok nyilatkozni mert ebből van tapasztalatom) hanem minimum a dupláját,de ilyenkor nyáron még többet...havi 200-300.000-ből hogy lesz lakásod + nyaralód kocsival???
pontosan, HA JÓL CSINÁLOD. Csak az a különbség, hogy amíg a havi 250-300 szakmában jól végzett munkával lesz meg, diplomával ez a minimum. Abból is, ha jól csinálod, lehet házad, kocsid, és akkor a munkanélküliség sem fog fenyegetni még jogászként vagy marketingesként sem. Az eléggé hamis képet ad, ha a két ellentétes végletet emeled ki és hasonlítod össze.sjd írta:Mezner2 írta:ÉS A LEGFONTOSABB
Én pont arról beszélek,hogy az alacsonyabb végzettséget választok tudatosan,mert nekem is ott volt a lehetőségem az egyetemre (a papírjaim csak technikumon végzettek) de elgondolkodtam,hogy tanulok még 5 évet,kikerülök az egyetemről és nagyon jó esetben elhelyezkedek mondjuk havi 200-ért azzal mire megyek??? abból fel lehet építeni egyfajta egzisztenciát? Lesz esetleg ebből 30 éves koromra jó kocsim? házam? ne adj isten nyaralóm??? nem valószínű,míg a példa ott volt előttem,hogy a másik úton,ha jól csinálom,ezek mind adottak lesznek.
Pedig pont, hogy ez nem állja meg a helyét, recreának van igaza, egyszerűen ami idáig épült, az hitelből épült (hány ismerősöm van, aki a lakásra/házra felvett hitelt nyögi...), most meg egyszerűen nincs pénz rá. Körbenézek, és minden második házon kinn van az eladó tábla, nem hogy még építeni akarnának újakat. Ráadásul ez nem egy olyan dolog, amire mindenképpen szükségük van az embereknek, egy lakás lassabban szorul felújításra, és tképpen szubjektív, hogy mikor válik szükségszerűvé. Mint ahogy a népességfogyásnak és az általános elszegényedésnek köszönhetően az sem szükségszerű, hogy az emberek majd akarnak új házat építeni. Mindenki lakik szépen majd a szülőknél.Mezner2 írta: Az építőipari példa ne haragudj,de annyira nem állja meg a helyét,az építőipar az adósságspirál miatt dőlt be nagyrészt,ill. nyilván az emberek rosszabb anyagi helyzete is közrejátszik,de legink. az első ok az ami nagyobb mértékben befolyásolta az egészet,akkora körbetartozások voltak,vállalatok,vállalkozók,és építtetők között,hogy előre borítékolható volt a vége,ettől függetlenül,házak ugyanúgy épülnek most is,és fognak 300 év múlva,berendezések,vagy autó, ugyanúgy romlanak el most is,és fognak 200 év múlva,házfelújításokra is ugyanúgy szüksége lesz az embereknek a jövőben is.
pontosan, HA JÓL CSINÁLOD. Csak az a különbség, hogy amíg a havi 250-300 szakmában jól végzett munkával lesz meg, diplomával ez a minimum. Abból is, ha jól csinálod, lehet házad, kocsid, és akkor a munkanélküliség sem fog fenyegetni még jogászként vagy marketingesként sem. Az eléggé hamis képet ad, ha a két ellentétes végletet emeled ki és hasonlítod össze.Mezner2 írta:ÉS A LEGFONTOSABB
Én pont arról beszélek,hogy az alacsonyabb végzettséget választok tudatosan,mert nekem is ott volt a lehetőségem az egyetemre (a papírjaim csak technikumon végzettek) de elgondolkodtam,hogy tanulok még 5 évet,kikerülök az egyetemről és nagyon jó esetben elhelyezkedek mondjuk havi 200-ért azzal mire megyek??? abból fel lehet építeni egyfajta egzisztenciát? Lesz esetleg ebből 30 éves koromra jó kocsim? házam? ne adj isten nyaralóm??? nem valószínű,míg a példa ott volt előttem,hogy a másik úton,ha jól csinálom,ezek mind adottak lesznek.
Teljesen egyetértek ezzel a gondolattal, a kapcsolati tőke,amit igazán hasznossá tehetsz, ha nem vagy akkora géniusz,hogy saját magad boldogulj. Érdekes,de pont ma mesélte haverom, hogy az apja köztudottan jóban van a "nagycirkuszban" (értsd: parlament) fontos emberekkel és a tesója,aki egy éve végezte el a nemzetközi tanulmányok szakot (nem tudom hol..) megy Oroszorágba a magyar nagykövetségre dolgozni. Gondolom kispénzért.. Ilyenek után mondom azt,hogy a kapcsolat,ami a legfontosabb!shutterisland írta:én ehhez annyit raknék hozzá, hogy PROTEKCIÓ...KAPCSOLATOK...ezek határozzák meg szerintem igazán az életed.
Miért is nem vonzó?ergo ha a pénz nem elég vonzóerő a mai magyar fiatalságnak,akkor mi lesz az??
Ez így általánosítás meg amúgy sincs sok értelmeegy jó mesterember az esetek nagy részében értelmesebb mint egy egyetemet végzett tejbetök
Mezner2 írta:És mi tart vissza?gondolom akkor te is tisztában vagy vele,hogy milyen munkadíjakat kérhet el egy jó szakember,bár nyílván ha az embernek mások a céljai meg undorodik az adott szakmától,akkor nem érdekli,hogy mit lehet rajta keresni,én is így voltam vele,de azért az elszámolás része tetszik,úgyhogy én csinálgatom vele amit kell
Ez egyszerűen mellébeszélés, semmi köze nincs a képességeidnek ahhoz, hogy milyen végzettséget szerzel, nyilván ha gyökér vagy, akkor jogászként és segédmunkásként is az utcán fogsz kikötni, de ezzel nem lehet az ellen érvelni, hogy jogi diplomát szerezz.Mezner2 írta: Ha valaki odáig jut,hogy kéreget,akkor azon te már azt sem látod,hogy burkoló volt,vagy vezérigazgató...
Az életben meg rohadtul nem azon múlnak ált. a dolgok,hogy mennyit tanultál,lehetsz te agyontanult diplomázott ember( van ilyen ismerősöm)ha az élethez hülye vagy,azon ezer egyetem sem segít (és nagyon sok ilyen ember jár egyetemre) az életben nem fogsz semmire menni,az alapvető értelem ami az élethez kell,nem feltétlen iskolában tanulható dolog,SŐT.
Nagyon jól összefoglaltad a lényeget! A helyzet azóta annyival lett rosszabbEl fanático írta:...
Ha valaki odáig jut,hogy kéreget,akkor azon te már azt sem látod,hogy burkoló volt,vagy vezérigazgató....sjd írta:
Azért nem tudom Te milyen helyeken jársz, de én még diplomásnak kinéző kéregetőket nem láttam az utcán. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy pont azok csúsznak le, akiknek nincs semmilyen képzettségük, és a munkaerőpiacon csak a fizikai erejüket, vagy egy-két részképességet tudnak áruba bocsátani. Közhely, de tényleg holtig kell tanulni, hogy az ember elérjen valamit.
De hadd mondjam el az én apám történetét, ami egészen úgy alakult, mint a tied, csak éppen ő építőmérnökként 2008 óta elég nehezen talál munkát, tekintve, hogy bedőlt az ingatlanpiac (btw most irodai munkát végez, házat már évek óta nem épített). És nem találnak munkát az általad hiányszakmának nevezett burkolók, kőművesek, festő-mázolók, mindenki külföldön próbál szerencsét. És ilyen helyzetben egy kőműves nem tud sok mindent kezdeni, viszont akinek már van egy főiskolai végzettsége legalább (l.d apám), annak sokkal több lehetősége van.
Azért nem tudom Te milyen helyeken jársz, de én még diplomásnak kinéző kéregetőket nem láttam az utcán. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy pont azok csúsznak le, akiknek nincs semmilyen képzettségük, és a munkaerőpiacon csak a fizikai erejüket, vagy egy-két részképességet tudnak áruba bocsátani. Közhely, de tényleg holtig kell tanulni, hogy az ember elérjen valamit.Mezner2 írta: Amit nem értek,hogy ez az emberekben(egy mai 14évesben) hogy nem merül fel magától,apukámnak nincs érettségije (40 éves,mikor ő sulis volt még nem volt követelmény,sokkal előrébb helyezkedett el a szakma ismerete) és víz-gáz-fűtés szerelő (egyéni vállalkozásban) és kb. minden túlzás nélkül mondom,hogy egy hónapban 7-8szor annyit keres mint a diplomás minimálbér(ergo ha a pénz nem elég vonzóerő a mai magyar fiatalságnak,akkor mi lesz az??),arról nem is beszélve,hogy havonta visszadob kb. 4-5 munkát mert nincs rá ideje,ergo ezeket a szakmákat kéne feltölteni JÓ szakemberekkel,mert egyszerűen ezekre mindig szükség lesz (lakatos,autószerelő,kőmüves,burkoló,festő-mázoló) míg vannak ezek a hangzatos semmire nem jó tucatszakmák(nem akarom megsérteni azokat,akik ezeket választják) és emiatt évente kinevelünk 3000 marketing menedzsert, 8000 jogászt,, meg 10000 logisztikai menedzsert,ugyanennyi villamosmérnököt,és áll a magyar bambán,hogy mitől ekkora a munkanélküliség...hát ettől...
És mi tart vissza?Game90 írta:Ugyanaz az apukánk?Mezner2 írta:apukámnak nincs érettségije (40 éves,mikor ő sulis volt még nem volt követelmény,sokkal előrébb helyezkedett el a szakma ismerete) és víz-gáz-fűtés szerelő (egyéni vállalkozásban) és kb. minden túlzás nélkül mondom,hogy egy hónapban 7-8szor annyit keres mint a diplomás minimálbér
![]()
Fater mondja is, hogy minek erőlködök az egyetemmel, fél év alatt elvégeznék egy gázszerelő tanfolyamot, aztán azonnal mehetnék hozzá melózni.
Ugyanaz az apukánk?Mezner2 írta:apukámnak nincs érettségije (40 éves,mikor ő sulis volt még nem volt követelmény,sokkal előrébb helyezkedett el a szakma ismerete) és víz-gáz-fűtés szerelő (egyéni vállalkozásban) és kb. minden túlzás nélkül mondom,hogy egy hónapban 7-8szor annyit keres mint a diplomás minimálbér
Most lehet, hogy én nem figyeltem órán, de én történetesen úgy emlékszem, hogy az etil-alkoholt annyira nem rossz fogyasztani (tisztán mondjuk nem ajánlom), tekintve, hogy az van a sörben, viszont inkább a metil-alkohol az, amivel vigyázni kéne. De legalább bebizonyítottad, hogy mennyi haszna van az iskolai kémiánakBob_Marley írta:Ezért írtam arany középút, hogy nyilván pl bence-barca is írja minek Kémia 3 évig azért az is olyan tárgy ami a hétköznapi életben azért sokat segít (rendben nagyon belemélyedve szenekbe meg alkoholokba gázokba, reakciókba csak az elvetemülteknekde azért jó tisztában lenni hogy az etil alkohol is alkohol meg a sör is, de előbbit nem igen jó fogyasztani
) viszont probléma megoldó tantárgyakat eltudnék képzelni, agyserkentő tárgyakat logika órát stb.