Abidal ‘visszatenné’ Sergi Robertót a középpályára?

Kevés az elérhető, de minőségi középpályás a piacon | Visszatérhet a középpályára

Katalán lapértesülések szerint az újonnan érkezett sportigazgató, és egyben korábbi barcelonai játékos, Eric Abidal nem tétlenkedik, de a várakozásokhoz képest meglepő módon nem egy új igazolással, hanem Sergi Robertóval erősítené meg a csapat középpályáját. A döntés oka egyrészt a játékos sokoldalúságában keresendő, de az is erősen közrejátszik, hogy a klub szerint jelenleg kevés az elérhető, de egyben minőségi középpályás a piacon.

Katalán források szerint Eric Abidal, az új sportigazgató első feladata nem egy új ember leigazolása, vagy egy meglévő játékos értékesítése lesz, hanem nem más, mint Sergi Roberto „újraformálása”. A francia előtt álló legfontosabb kihívás most az, hogy megerősítse a csapat középső részét, amiben a spanyol válogatott játékos játszhat komoly szerepet. Amint az köztudott, Sergi Roberto eredeti posztja a középpályán van, és csak kényszerű okokból került a jobbhátvéd pozíciójába Daniel Alves távozása után.

Számos olyan ok létezhet, amely arra sarkallhatta Eric Abidalt, hogy ‘visszategye’ Sergi Robertót a középpályára. Ő egy olyan játékos, akinek a vérében van a Barça-DNS, hiszen az akadémián nevelkedett, ezen kívül az is mellette szólhat, hogy egy nyelvet beszél a körülötte lévőkkel. Sergi Roberto sokoldalúsága mindenféleképpen pozitív. Elég ha arra gondolunk, hogy a középpálya bármelyik feladatát képes elvégzeni. Labdát szerezni, szerelni, irányítani, beadni, helyzetet kialakítani, mindegyik feladatkörben hoz egy jó erős átlagot.

A másik ok, amely befolyásolhatta Abidal döntését, az az, hogy nehéz Sergi Robertóhoz hasonló játékost találni az átigazolási piacon. Nem tudunk sok olyan játékost mondani, aki kreatív, jól védekezik, és e mellé még gyors ütemben fel is tudná venni a Barça játékát. A Barcelonának olyan játékosokra van szüksége, akik nagy csapatok ellen is nyomás alatt hoznak jó döntéseket a pályán. A klub próbál tanulni a tavalyi hibájából, miszerint túl sok időt és erőfeszítést fektetett bele a PSG középpályása, Marco Verratti szerződtetésébe.

Így, hogy ilyen kevés lehetőség áll rendelkezésre a középpálya megerősítésére, a legjobb igazolás már ott lakozhat a keretben, ezért áthelyeznék Sergi Robertót a középpályára. Ha igazak a hírek, úgy ezzel a döntéssel nem csak Eric Abidal, hanem Ernesto Valverde is egyetértene. Pep Segurával és Ramón Planes-szel együtt be is mutatták a terveiket a következő szezonra az előző héten. Sergi Roberto, aki jelenleg szabadságon van, már beszélt is Abidallal, és ha lehet hinni a híreknek, örömmel fogadta a döntést.

Amennyiben beigazolódnak a fent említett döntések, akkor ez azt jelentheti, hogy a Barcelonának igazolnia kell egy jobbhátvédet a nyáron, hiszen Sergi Roberto nélkül csak a portugál Nélson Semedo alkalmas arra, hogy betöltse ezt a pozíciót, miután nagy valószínűséggel Aleix Vidal távozni fog a csapattól. A hírt mindenesetre fenntartásokkal kell kezelni, de egyelőre úgy tűnhet, hogy Eric Abidal érkeztével talán jobb irányba fordul majd a klub átigazolási politikája, legalábbis ebben a döntésben lenne ráció.