Griezmann-ügy: nem lehet úgy tenni, hogy nincs

Ahogy telnek a napok és lehet látni, miként reagál a katalán és a spanyol sajtó, egyre nehezebb nem elhinni, hogy a Griezmann-ügy újra él, és a Barcelona nagyon komolyan afelé tart, hogy a franciával erősíti meg a támadósorát.

Azt most meg sem próbáljuk kibontani, hogy ez mennyire jó vagy mennyire rossz döntés, mert mindkét oldal mellett lehetne találni érveket. Az biztos, hogy a klubvezetés rengeteg kritikát kapott már az ötlet miatt is, hogy Antoine Griezmann neve egyáltalán felmerül – egy évvel azután, hogy a francia nyilvánosan, egy show keretein belül az Atlético mellett döntött a Barcelona kárára.

Hogy kinek van igaza, különösen akkor válhat érdekessé, ha tényleg létrejön a transzfer. Az EuroBarça azt nem állítja, hogy létre fog jönni, de azt biztosan lehet látni, hogy alapja bőven van a témának. Íme az érvek:

Túl nagy a csönd más klubok felől

Az első érv: Griezmann május 14-én jelentette be, hogy elhagyja az Atlético Madridot. Azt nem jelentette be, hogy hová igazol. Eleinte még halkan, de valóban halkan lehetett hallani, hogy más csapatok is szóba jöhetnek vele kapcsolatban, de ez is egyre inkább elült. Pedig egy világsztár kategóriájú támadóról beszélünk, aki garantáltan távozik, és egy ilyen helyzetben azért nem az a tipikus helyzet, hogy senkit nem érdekel az üzlet. Ár-érték arányban ugyanis a 120 millió euró semmiképpen sem drága jelenleg Griezmannért.

A túl nagy csend, a többi klub tétlensége arra utal, hogy Griezmann már elkelt.

Egyre több hír a Barcelona mellett

Természetesen önmagában ez még nem jelentene semmit, mert a lapokat el kell adni, benne vannak a pakliban azok a hírek, amik mögött végül nincs semmi a gyakorlatban. Azonban az is igaz, hogy ha a lapok, tévék, rádiók egymástól függetlenül, nem csak egyszer hanem külön-külön alkalmakkor olyan híreket hoznak le, hogy Griezmann a Barcelonáé lesz, akkor az erős utalás, hogy valóban ott van az igazság a hír mögött.

Különösen az olyan hírek, mint az ‘El Larguero’ információja, mely szerint a Barcelona már tavaly novemberben tárgyalt, márciusban pedig meg is állapodott, alá is írt Griezmannal. És ez is úgy erős hír, hogy az Atlético Madrid ezek alapján újfent feljelentheti a Barcelonát, hogy megszegte az átigazolási szabályokat, és érvényben lévő szerződéssel rendelkező játékossal tárgyalt, állapodott meg. Mert, hogy már ez is hír, és ha az Atlético nem sejtené Griezmann mögött a Barcelonát, akkor ez aligha merülne fel.

Hol van a többi támadó jelölt a Barcelona neve mellett?

Olvassunk még egy kicsit tovább a sajtó egészében. A napnál is világosabb, hogy a Barcelonának olyan játékosra van szüksége, aki pótolni tudja a Luis Suárezből a kora miatt egyre kevésbé várható gólokat. Ezt a Barcelona csúcsvezetői is tudják.

Jovic már hónapok óta kiesett a jelöltek közül – elvileg azzal az indokkal, hogy a Barça nem akar belemenni licitálásba. Nem biztos, hogy ez a valódi ok. Ezen felül a napokban felmerültek olyan nem feltétlenül meggyőző jelöltek, mint Stuani vagy Rodrigo. Előbbi nem megoldás, hiába olcsó, utóbbi pedig ugyanúgy 28 éves, mint Griezmann, de a szintén nem olcsó, és a minőségi különbséget azért érezni lehet.

Ezekben a hírekben kevéssé lehet érezni a realitást, ahogy a vissza-visszatérő Neymar-ügyben sem. Más pedig nagyon fel sem merül, pedig lehetne azért találni olyan középcsatárokat a piacon, akik meggyőzőek, és hosszabb kifutásuk lehet Barcelonában, mint a már 28 éves Griezmannak.

Mindenki várja a július 1-et?

Lehetséges. A francia kivásárlási ára július 1-től csökken 120 millió euróra, akkor fizetné ki a Barcelona a szükséges árat. Addig az is benne van a pakliban, hogy marad a hallgatás hivatalosan, hiszen addig 200 milliót kellene fizetni. A feleknek továbbá annak a látszatát is el kell kerülnie, hogy már jó ideje megállapodhattak. Ha ez kiderülne, nagyon káros lenne, mint a Barcelona vezetőire, mind Griezmannra.

Továbbra sem vagyunk jövőbe látók, de jeleket azért tapasztalunk. Akár tetszik valakinek, akár nem, Griezmann egészen biztosan minimum jelöltnek számít a jövő évre Katalóniába…

*Szeretnél egy igazán egyedi Barçás pulóvert? Csak színt kell választanod, mert az anyaggal és a mintával biztosan nem lősz mellé!