Hivatalos: Junior Firpo 18 + 12 millióért a Barçáé

A Barcelona vasárnap jelentette be, hogy megállapodott a Betisszel Junior Firpo átigazolásában és a spanyol balhátvéd 2024-ig, öt évre aláír Katalóniában. A végösszeg 18 + 12 millió euró.

A transzfer végösszege a következőképpen áll össze. 18 millió euró kerül kifizetésre fixen, 7,5 millió euró a Barcelonában lejátszott meccsek függvényében, 2,5 millió euró a spanyol felnőtt válogatottság elérése esetén, és megint 2,5 millió euró a Barcelonával megnyert trófeák függvényében.

Firpo ebben a hónapban lesz 23 éves, már hat éves kora óta Spanyolországban, egészen pontosan Málagában élt, így a spanyol korosztályos válogatottakban játszott, egyébként a Dominikai Köztársaságból származik. A kivásárlási ára 200 millió euró lesz, várhatóan bőven elég arra az esetre is, ha a játékos esetleg berobban a Barcelonában.

Hogy ez végül sikerül-e neki, nehezen megjósolható. Valverde edző kifejezetten akart egy másik megoldást a balhátvéd posztra, és a klubvezetésben is akadtak olyan hangok, hogy Jordi Alba elkényelmesedett azt követően, hogy nem maradt közvetlen vetélytársa a posztért. Firpónak nem lesz könnyű dolga, ha ki akarja szorítani Albát, de ha tovább fejlődik, az idő neki dolgozhat, hiszen ő még csak most lesz 23 éves.

Firpo így nyilatkozott először, már mint Barcelona játékos:

“Ez az igazolás nagyon sokat jelent számomra. Nem régen vagyok profi játékos az elitben, és minden nagyon gyorsan történt. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy itt lehetek, de ez ugyanígy igaz a családomra, a barátaimra. Szeretek bekapcsolódni a támadásokba határozottan és gyorsan, az pedig biztos, hogy az segíteni fog a beilleszkedésemben, és segített az ide igazolásomban is, hogy a legutóbbi két edzőm a Betisnél a Barça stílusát játszatta a csapattal. Az U-21-es Európa-bajnokság nagyon fontos volt számomra, talán pont emiatt vagyok most itt.”

Firpo hétfőn elutazik a csapattal az amerikai rövid túrára, de eleve edzésben volt már hetek óta a Betisszel.