Neymar: közel félmilliárd eurós kockázat

Ha összejön a transzfer, körülbelül ennyibe kerülne

Amint arról már korábban beszámoltunk, az FC Barcelona egy olyan ajánlattal készül Neymart leigazolni a Paris-Saint Germaintől, amelyre talán már a franciák is rábólintanának. Éppen ezért érdemes megnézni azt, hogy mennyibe is kerülne mindennel együtt ez a transzfer a katalán klubnak.

A Barcelona költségei már így is az egekben vannak. Beleértve az utóbbi években vásárolt játékosok transzferárát, valamint a bértömeget. A legújabb hírek szerint nagyjából 130-150 millió euró + Rakitic + Dembélé egy évre kölcsön – ez a katalánok ajánlata Neymarért. Amennyiben összejön az üzlet, az közel félmilliárd euróba fájhat a Barçának. Megérné ezt a kockázatot a brazil támadó? Nézzük meg, hogyan is jön ki ez az összeg.

Neymar részben azért hagyta ott két évvel ezelőtt a Barcelonát, mert ki akart törni Messi árnyékából, ezért a PSG együttesében látta azt a lehetőséget, hogy a világ legjobb játékosává válhasson. Részben viszont azért is távozott, mert a franciáknál majdnem dupla annyi annyi pénzt keres, mint előző klubjánál. A katalánoknál 22 millió eurót tett zsebre évente, míg Párizsban 37-et. Egy biztos, ha visszatér Barcelonába, lejjebb kell, hogy adjon a fizetési igényeiből, mert a katalánok bértömege nem fogja megengedni, hogy létrejöjjön a transzfer.

Tegyük fel, hogy visszatér, és a Barçánál „csak” 30 millió eurót fog keresni. Bruttóban ez nagyjából 60 millió eurót jelent évente. Amennyiben egy ötéves szerződést ír alá a katalánokkal, az már azt jelenti, hogy 300 millió euróba fog fájni a Barcelonának, amihez ha hozzáadjuk az átigazolási összeget, nagyjából 450 millió euró jön ki. Az egyéb jutalékokkal és költségekkel együtt ez a szám közel félmilliárd euró.

Kérdés, hogy ez belefér-e a katalánok költségvetésébe, miután Griezmann leigazolásához is kölcsönt kellett felvenniük. A katalán ‘RAC1’ rádióállomás értesülései szerint tavaly nyáron a Barcelonának 189 millió eurós hosszú lejáratú, valamint 492 millió eurós rövid lejáratú adóssága volt. Ha Neymar tényleg visszatér, ezek a számok csak növekedni fognak.

A katalán klub 960 millió eurós költségvetésének 62%-a, 595 millió euró a bérekre megy el. Az UEFA FFP-szabályzata szerint egy klub költségvetésének maximum 70%-a mehet el fizetésekre. Neymar érkezésével a Barcelona nagyon közel fog kerülni ehhez a határhoz. Megérné Neymar ezt a kockázatot, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt két szezonban sérülés miatt 51 mérkőzést kellett kihagynia? A hírek szerint Bartomeunak és a vezetőségnek megéri. Az idő választ ad a kérdésre. Már amennyiben létrejön a transzfer, mert még ettől is messze állunk, de napokon belül lezárul az átigazolási időszak. Szeptember 3-án okosabbak leszünk…