Kit igazol a Barcelona Dembélé helyére?

4 név a kalapban, 15 nap alatt kell megállapodni

Ousmane Dembélé súlyos combsérülése miatt lehetősége fog nyílni a Barcelonának az átigazolási szezonon kívül is új játékost igazolni, amivel a klub nyilván élni is akar, miután nem csak a francia támadót, hanem Luis Suárezt is elvesztette tavaszra. A piacon elérhető játékosok száma ugyanakkora erősen limitált, ráadásul a Liga engedélye után 15 napon belül meg kell állapodnia a Barcelonának az új emberrel, így nem lesz egyszerű Abidalék feladata.

Dembélé sérüléséről már beszámoltunk: a francia játékos a jobb lábának combhajlító izmát tartó ínszalagjának szakdása és a sikeres műtétje után a napokban kezdi meg 5-6 hónapos rehabilitációját, így legkorábban a nyáron fog újra labdába rúgni. A sérülés súlyossága miatt azonban a Barcelona soron kívüli igazolási lehetőséget kért a Ligától, amit 72 órán belül fognak elbírálni – ezt egyébként olyan esetekben kérhetik a klubok, ha egy sérülés következtében több mint 5 hónapra elveszítik egy játékosukat. Amennyiben az orvosi szakvélemény alapján a Liga engedélyt ad a klubnak, 15 nap alatt kell szerződtetnie Abidaléknak egy új játékost – végleg vagy kölcsönben.

Arról is írtunk már, hogy kik a jelöltek, a listán lévő nevek pedig nem igazán változtak azóta, csak a prioritások köztük. Az először leginkább körüludvarolt játékos, akit Quique Setién is szeretett volna, a sociedados Willian José szinte biztosan nem lesz a Barcelona játékosa. A klubja ugyanis nem akarja elengedni, ahogy ezt megerősítette a Sociedad vezetőedzője, Imanol Alguacil. „Ha leraknak érte 70 milliót az asztalra, akkor rendben, nincs mit mondani. De az egész kezd egy kicsit túl sok lenni már. Ő a mi játékosunk és az is akar maradni. Nem tudom meddig, de amennyire tudom, a szezon végéig biztosan velünk lesz.” A Barça pedig nyilvánvalóan nem fogja kifizetni a 70 millió eurós kivásárlási árát, miközben minden eurócentet próbálnak éppen megspórolni a túl magas fizetések és a korábbi rekordösszegű igazolások miatt.

Kik maradtak így? Az El Mundo Deportivo és a SPORT szerint is csak hárman: Lucas Perez az Alavésből, Loren Morón a Betisből és Ángel Rodríguez a Getaféből.

Lucas Pérez talán a legismertebb közülük, miután az Arsenalban is megfordult egy szezon erejéig (16/17), de sem ott, sem pedig a második angliai kalandja alkalmával, tavaly a West Hamnél nem tudott komoly tényező lenni. Spanyolországban ellenben szépen termel, idén az Alavésnél 9 gól és 4 gólpassz áll a neve mellett, előtte pedig két Deporos szezonjában (15/16, 17/18) 17 gól – 8 gólpasszal, illetve 8 gól – 6 gólpasszal zárt. 15 milliós kivásárlási ára van, ami megugorható szint, de már 31 éves, ő is ballábas, akárcsak Messi és Griezmann, és ő inkább középcsatár, mint szélső.

Ángel Rodríguez a legidősebb a listán a lassan 33 évével, úgyhogy a Getafe játékosa biztosan csak beugró szerepre lenne jó – kérdés, mennyire akarna ezzel élni. Az is biztos, hogy őt még nem kereste eddig a Barcelona, legalábbis 1-2 nappal ezelőtt a csapat edzője, José Bordalás ezt nyilatkozta, így valószínűleg nem ő az elsőszámú célpont, kivásárlási ára 10 millió euró. Amennyiben nem dől el a kérdés két napon belül, Ángelt mindenki megnézheti magának, hiszen a Barcelona éppen a Getafe vendége lesz szombaton.

Rajtuk kívül a betises Loren Morónban gondolkoznak állítólag a klubnál, akivel Setién dolgozott együtt korábban és nagyon kedveli – a 26 éves játékos idén 8 gólnál és 2 gólpassznál tart, tavaly 6 gólig jutott, a támadósorban bárhol tud játszani, ami nem utolsó szakmai szempont jelenleg. Ugyanakkor a kivásárlási ára 60 millió, amit szintén nem akar kifizetni a klub. A Betisszel viszont jó a kapcsolata a Barcelonának és mivel a sevillaiak idén nem harcolnak európai kupaszereplés eléréséért, így talán ők lehetnek a legjobb tárgyalópartneri Abidaléknak és így Loren Morón megszerzésére van a legnagyobb esély is jelenleg a fentiek közül.

Másokról egyelőre nincs szó, de nem is nagyon lehet, hiszen szezon közben a Barcelona szintjén elég nehéz olyan játékost találni, aki biztosan erősítést jelentene és a klubja is elengedi. Ráadásul nyári célpontként már most folyamatosan Neymarról és Lautaro Martinezről cikkeznek a lapok, így a lehetséges érkezőnek azzal is számolnia kell, hogy várhatóan nem kell túl hosszú távra lakást bérelnie Barcelonában… Kérdés, ki vállalja be így is a fenti jelöltek közül.

***