A Barcelona tervezi jövő évi csapatot… de vajon hogyan?

A koronavírus járvány miatt nincsenek meccsek, és mivel ezekről nem írhat a sajtó, általánossá váltak az átigazolási cikkek. Ezektől az EuroBarça szándékosan távol tartotta magát, és valószínűleg ez egy darabig még így lesz.

A klub állítólag tervezi már a jövő szezont. Erik Abidal és csapata azon dolgozik, hogy kikkel tudna erősíteni a Barcelona, mert attól függetlenül, hogy most nincsenek meccsek, a jövő szezon el fog jönni. Arra is számos hírt lehet olvasni, hogy milyen posztokat szeretne megerősíteni a  Barça. Neymar és Lautaro Martínez nélkül a lapokban alig telik el nap. És simán elképzelhető, hogy valóban vannak ilyen tervezések a háttérben, amíg nem halad a szezon.

De, hogy lesz itt bőven újratervezés, az biztos. Egyelőre bármilyen igazolási célról beszélni egyszerűen nem megalapozott. Nagy vonalakban elképzeléseket lefektetni lehet, hasznos, de ennél tovább menni nem. Ennek pedig két fő oka van.

Sportszakmai verdikt

Ebben a pillanatban nem lehet mérleget vonni a szezonról. Jó, persze ha valaki nagyon akarja, megteheti, és aligha lenne pozitív az összkép, de nagyon nem mindegy az sem, hogy mennyire nem pozitív az az összkép. El kell küldeni a keret felét, vagy elég csak foltozni egy nem tökéletesen összerakott játékosállományt?

A szezon legfontosabb része még hátra van. Az a szakasz, ahol eldől, mire hivatott igazán egy csapat a szezonban. Ráadásul bármennyire is döcögött egész évben a gépezet, még esélye is lehet trófeát nyerni a Barcelonának. Így pedig teljes képet alkotni a csapatról nem lehet, egyénileg szintén nehéz lenne döntést hozni, hogy kinek kell helye legyen a jövő évi keretben.

Pénzügyi lehetőségek

És ha a fenti, nem elhanyagolható információ hiány nem lenne elég, van még egy nagy akadály. Ebben a pillanatban senki nem tudja megmondani, hogy milyen anyagi lehetőségei lesznek a Barcelonának. Gondolkozni, tervezni nem árt, sőt. De hogy kire jut majd pénz és kire nem, azt nem lehet megmondani.

Pláne nem olyan szinteken, mint a sajtóban leggyakrabban előkerülő két név esetében: Neymar és Lautaro Martínez is 100 millió euró feletti vásárlások lennének. De a Barcelona ebben a pillanatban azért küzd, hogy egyáltalán kisebb veszteségekkel tudja befejezni a jelenlegi szezont. És nagyon könnyen előfordulhat, hogy a válság hatására átalakul majd az átigazolási piac, és véget ér az a gyakorlat, hogy már normálissá váltak a 100 millió euró feletti igazolások.

Az szinte biztos, hogy minden klubnak jobban meg kell majd gondolnia, mire van pénze, mire nincs, illetve mennyit is ér az új világrendben egy-egy játékos. Így pedig ebben a pillanatban azt nem lehet megmondani, hogy mennyire reális bármelyik játékossal megerősíteni a keretet.