Pont kerül az Arda-ügy végére: ma ér véget a Barçával kötött szerződése

Ma, 2020. június 30-án jár le Arda Turan szerződése a Barcelonával, ezzel véget ér egy játékos és a klub kapcsolata, mely nagyon nem volt gyümölcsöző, és amely jó példája annak, hogy milyen károkat tud okozni egy nem igazán végiggondolt átigazolás. Hiszen az igazolás pillanatában sokszor nem tekint előre senki, hogy mi lesz 5 év múlva.

Arda Turan öt évvel ezelőtt került a Barcelona kötelékeibe, és jóllehet, akkor még senki nem gondolta, hogy kapcsolata botrányos úton fog megszakadni a klubbal. 2015 nyarán szerződtette a klub még az Enrique-éra idején, nem sokáig szolgálta hasznosan a klubot, később mindenhova igyekezett elhelyezni a Barcelona, csak fizetni nem kelljen. Idén január 4. óta Arda klub nélkül van gyakorlatban, elméletben azonban még ma, június 30-án is az FC Barcelona játékosa.

A katalán fővárosba való költözése előtt négy évet töltött Madridban az Atlético színeiben, és joggal mondhatjuk, hogy pályafutása legszebb időszakát élte meg ott, mivel nyert LaLigát, Európa Ligát, Európai Szuperkupát és Spanyol Szuperkupát is, valamint 178 hivatalos mérkőzésen lépett pályára. Ezt követően igazolt a katalán fővárosba, ahol csak 2016 januárjában tudott bemutatkozni a FIFA szankciója miatt. Barcelonai karrierje végére mindössze 55 mérkőzést tudhat maga mögött a török középpályás, aki 15 alkalommal szerzett gólt gránátvörös-kék színekben. Ez egy 5 éves szerződés mérlege.

Egyszer lett spanyol bajnok a katalán együttessel, továbbá nyert két Spanyol Kupát és egy Európa Szuperkupát.

Mélyrepülés

Két évvel a Barçában történő bemutatkozása után Isztambulba került a Basaksehir csapatához a Török Szuperligába egy két és fél éves kölcsönszerződéssel. 2017. április 26-án játszotta utolsó mérkőzését a Barcelona színeiben, amikor 7-1-re nyert a csapat a Camp Nouban. Azonban miután kinevezték Ernesto Valverdét vezetőedzőnek, a spanyol tréner nem számolt már Turannal, így a játékosnak megegyezés alapján hat hónappal később távoznia kellett.

Később a török fővárosi csapat is szerződést bontott vele, és egyébként se volt eredményes: 30 mérkőzésen lépett pályára, amihez csak két szerzett gól társult.

Ezalatt az idő alatt Arda körül felfordult a világ, mivel két év nyolc hónapnyi börtönbüntetésre ítélték egy kórházban történő lövöldözés miatt, és egy bárban történt balhé után is megbüntették 370 ezer euróra, de a török bajnokságon belül is akadt gond: az egyik bajnokin a Sivasspor ellen meglökte a partjelzőt egy szerinte rosszul megítélt helyzet után, ezt követően pedig összehozott magának egy 250 ezer eurós pénzbüntetést, valamint kapott egy félszezonos eltiltást is.

Turannak megérte, a Barçának semmiképp

Nemcsak a Barcelona hírnevének tett rosszat a török játékos (no meg a sajátjának), hanem még a fizetési igénye is karcolta a sztratoszférát: ő volt a hatodik legjobban fizetett játékos a katalán gárdában, aki természetesen alig volt a pályán eközben. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nemcsak Arda nyakába varrható az ő túlfizetettsége, mivel a klubvezetők tettek neki ilyen ajánlatot.

Egy korszak vége

A mai napon ér véget Turan szerződése a Barcelonával, amely finoman szólva nem a legjobb transzferei közé sorolhatja a török labdarúgót. A 33 éves játékos jövője megkérdőjelezhető a futballpályákon, hiszen január 4. óta egy csapatnál sincs a gyakorlatban, az viszont világos, hogy a Barcelona már végleg nem számol vele, a mai nappal lezár egy ügyet, ami sok jót nem hozott a csapat számára.

Újra rajtol a bajnokság! Szurkolj a Barçának Hivatalos Sálakban! AKCIÓ: 4.690 Ft helyett 3.390 Ft