A változások megkezdődtek: ter Stegen, Frenkie de Jong, Messi, Fati és Puig van biztonságban

Kiárusításana a Barcelona

A Bayern München péntek este kiütéses győzelmet aratott a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A mérkőzés után katalán részről mindenki egyetértett abban, hogy komoly változtatásokra lesz szükség a jövőben. A Mundo Deportivo értesülései szerint a Barça pár játékos kivételével mindenkit elengedne, ha érkezne értük megfelelő átigazolási ajánlat.

A Barcelona az összes játékosáért meghallgatná az érdeklődő csapatokat. Csak Ter Stegen, Frenkie de Jong és Messi, valamint a fiatal újoncok, például Ansu Fati és Riqui Puig vannak biztonságban – ők biztosan nem távoznak. Az összes többi labdarúgó távozhat és még ha nem is érkezik értük ajánlat, még akkor is megmarad a távozásuknak a lehetősége. Ez esetben, a katalánok készen állnak néhány játékos szerződését felbontani – ebből a szempontból azok vannak leginkább veszélyben, akiknek egy vagy két év van hátra a jelenlegi szerződésükből. A szerződésfelbontásokkal a klub megspórólná a játékosok fizetéséért kiadott összeget – ami egyébként elég magas.

Az egyik távozó Luis Suárez lehet, akinek a jelenlegi kontraktusa 2021 nyaráig érvényes, azonban ha az uruguayi a mérkőzések több, mint 60%-án játszik, akkor a szerződése automatikusan megújúl további egy évvel. Suárezt az Inter támadója, Lautaro Martínez pótolhatná, akinek a szerződtetése még mindig napirenden van – ha lesz anyagi forrása a klubnak. Samuel Umtiti neve is szerepel a lehetséges távozók listáján. Noha a francia szerződése 2023-ig szól, a katalánok abszolút nincsenek megelégedve a teljesítményével és a viselkedésével sem – a folyamatos sérülései mellett.

Ivan Rakitic eddig mindig kijelentette, maradna Barcelonában, de a hírek szerint szívesen visszatérne korábbi csapatához, a Sevillához ha már mennie kell, de az andalúzók nem hajlandóak fizetni a horvát középpályás megszerzéséért. Ennél viszont sokkal bonyolultabb Jordi Alba helyzete, akinek 2024-ig van szerződése és ez egy 500 millió eurós kivásárlási záradékot is tartalmaz. A Barcelona számára egyértelmű, hogy a spanyol balhátvéd teljesítménye nem elég ahhoz, hogy állandó kezdő legyen – így egy megfelelő ajánlat esetén ő is távozhat.

Ugyanez a helyzet Antoine Griezmann esetében is, bár a francia helyzetének megítélése eltérő. A Barcelonánál tudják azt, hogy ez volt az első idénye a csapatban, még túl korai lenni elengedni és megértik, hogy szeretne továbbra is harcolni a kezdőcsapatba kerülésért. Leginkább a Paris Saint – Germain érdeklődéséről lehet hallani és amennyiben egy megfelelő ajánlat érkezik érte a csapatok és a játékos le fog ülni tárgyalni egymással. Vannak olyan játékosok is, akik sorsa kérdéses, mint például Sergi Roberto vagy akár Semedo. Arturo Vidal is folytatni szeretné, de még egyáltalán nem biztos benne – a játékosok tehát nincsenek biztonságban, ezzel a változások megkezdődtek Barcelonában.

***