Az újjáépítés folytatódik: Rakitic, Vidal és Umtiti is távozhat

Nem Luis Suárez az egyetlen játékos, aki nem szerepel Koeman terveiben

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Luis Suárezt hétfőn reggel felhívta Ronald Koeman és közölte vele, hogy nem szerepel a terveiben a jövőben. A katalán és spanyol sajtó hírei szerint, miután a holland szakember befejezte a beszélgetést az uruguayi támadóval, három további játékossal is felvette a kapcsolatot és tájékoztatta őket a döntéséről, hogy nem számol velük: Ivan Rakitic, Arturo Vidal és Samuel Umtiti számára is véget érhet így a barcelonai kaland. 

Ronald Koeman hétfő reggel beszélt Oscar Grau vezérigazgatóval és a technikai igazgatóval, Ramon Planessel, ezután pedig a vezetőedző elkezdte felvenni a kapcsolatot azokkal a játékosokkal, akikre nem számít már a következő szezonban. Luis Suárez volt az első, de nem az utolsó játékos, akivel közölte a döntését. Az AS értesülései szerint további három játékos, Ivan Rakitic, Arturo Vidal és Samuel Umtiti is telefonhívást kapott a katalánok új vezetőedzőjétől.

Arturo Vidal jelenlegi szerződése 2021 nyaráig szól, így meg kell egyeznie a klubbal, hogy hajlandó lesz-e elengedni a fizetését teljesen vagy részben cserébe azért, hogy szabadon tárgyalhasson és igazolhasson más klubhoz.

Ugyanebben a helyzetben van Ivan Rakitic is, akinek szintén egy év van hátra a szerződéséből. Az ő esetében azonban a távozás lehetősége nem új fejlemény, ugyanis korábban is felmerült, hogy a középpályás barcelonai karrierje véget érhet. Mindkét fél megállapodott egymással és mindenki számára a váltás lenne a legmegfelelőbb döntés. A 32 esztendős játékos korábban elmondta, hogy szívesen visszatérne a korábbi csapatához, a Sevillához, már csak az a kérdés, hogy az andalúzok hajlandóak lesznek-e fizetni a labdarúgó megszerzéséért.

Samuel Umtiti helyzete azonban nagyon érdekes. A 26 esztendős védő 2016 nyarán igazolt Barcelonába a francia Lyon csapatától. Az érkezése után sokáig volt a katalánok egyik alapembere a védelemben, de ezután megsérült. A bal térdét nem volt hajlandó megműtetni és a konzervatív kezelések mellett döntött. Ez azonban végzetes hibának bizonyult, mert a sérülései ezek után folyamatossá váltak és valószínűleg ez a döntés is nagyban közrejátszik abban, hogy a Barcelona megválna tőle. Az elmúlt két évben a 120 mérkőzésből csupán 30 találkozón kapott játéklehetőséget és volt játékra alkalmas állapotban, ez azt jelenti, hogy a mérkőzések 30%-án volt bevethető. A jelenlegi szerződése 2023 nyaráig érvényes és a fizetése rendkívűl magas, 12 millió euró. Azonban hiába válna meg Umtititől a Barça, az érdeklődő csapatok nem hajlandóak belemenni a transzferbe, ameddig a játékos nem vizsgáltatja meg a bal térdét alaposan – ezért a megoldás ebben a helyzetben nagyon bonyolultnak tűnik.

***