Messi szerződése: él még a kivásárlási klauzula?

Egyszerűsödne a helyzet, de ingyen továbbra sem mehetne - A FIFA és az UEFA elviekben nem szólhat majd bele az ügy rendezésébe

Napról napra egyre több információ lát napvilágot Lionel Messi barcelonai szerződéséről, így arról is, milyen lehetőségei vannak a távozásra. A Cadena SER most egy újabb szempontot dobott be a koronavírus miatt eddig sem teljesen egyértelmű szituáció kapcsán: értesülésük szerint a 700 milliós kivásárlási ár Messi szerződésének utolsó évében – vagyis mostantól – már nem érvényes. 

A szerződés kapcsán az egyik legfontosabb pont természetesen továbbra is a 700 milliós kivásárlási klauzula, vagyis hogy a távozni készülő argentin klasszisért új klubjának ki kell-e fizetnie ezt az összeget a Barcelona számára, vagy sem – amennyiben a másik pont, amiről már sokszor beszámoltunk, hogy ingyen távozhat-e Messi nem bizonyul jogerősnek.

A felek véleménykülönbsége jelenleg abból fakad, hogy a Barcelona szerint Messi az előző szezon végéig – a klub értelmezése szerint június 10-ig – volt jogosult kilépni a szerződéséből. Mivel ezt nem tette meg, szerződése a 2020/2021-es szezonra is érvényes. Az argentin szerint azonban az idény vége a koronavírus okozta helyzet miatt kitolódott, és jogosult volt a szerződéséből kilépni, és ingyen távozni.

A Cadena SER friss információi szerint az ép ésszel nagyjából felfoghatatlan összeg a 2020/2021-es szezonban már nem él. Ha a Cadena SER értesülései helyesek, az egyszerűbbé teheti a felek és főleg az érdeklődő klubok helyzetét, mert ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 2020/2021-es szezon kezdetétől a 700 milliós kivásárlási ár már nem él. Ebből következően aki meg szeretné vásárolni Messit, az egy jóval alacsonyabb áron is megteheti, feltéve, ha megegyezik a klubbal, ami jelen állásban lehetetlen, mert a klub nem akarja elengedni Messit. Ez még mindig nem az, amit Messi szeretne (vagyis az ingyen távozás), de a helyzet már közel sem annyira lenne lehetetlen, mint a fix kivásárlási ár esetén.

További érdekesség Messi szerződése kapcsán, hogy a játékos és a klub korábban megegyeztek, hogy ha bármiféle jogi probléma merül fel a kivásárlási klauzula kapcsán, azt az UEFA és a FIFA bevonása nélkül, a spanyol bíróságon rendezik. A hírek szerint egyik futballszervezet sem kedveli a spanyol futball kivásárlási rendszerét, mert ellenkezik azzal a törekvéssel, hogy a játékosok tartsák tiszteletben a szerződéseiket és azok hosszát.

A bírósági ügy lehetősége azért lehet fontos azzal az információval együtt, hogy a 700 milliós kivásárlási ár él-e, mert ha Messi – akár önkényesen is – távozna a klubtól, de a Barcelona ezt megtámadná jogi úton és igaza lenne, akkor is csak a piaci értéke körüli összeget tudná behajtani Messi új klubján, nem pedig 700 milliót. Egy 100-150 millió körüli összeg kifizetésének lehetősége pedig mindjárt más helyzetet jelent, amit könnyebben megkockáztat adott esetben a City, mint egy 700 milliós kifizetést.

***