Fati sérülése, Dembélé lehetősége

Ansu Fati sérülése kétségtelenül nagy problémát jelent a Barcelona számára hiszen, a katalánok pont azt a játékosukat veszítették el négy hónapra, aki az egyik legaktívabb volt a pályán a támadók közül ebben a szezonban, és amelyik mérkőzésről-mérkőzésre rendkívül jó teljesítményt nyújtott.

Ugyanakkor az elkövetkezendő hónapok lehetőséget adhatnak olyan labdarúgóknak Fati posztján, akik eddig nem igazán jutottak szóhoz a korábbiakban, vagy akik ezidáig nem igazán tudtak érvényesülni és az állandó kezdőcsapatban helyet foglalni – Dembélé esete is hasonló.

A Barcelonának jelenleg nagyon szűkösek az anyagi forrásai, ezért ahogy már korábban is beszámoltunk róla, csak akkor várhatóak új igazolások, amennyiben néhány labdarúgó játékjogát sikerül majd értékesíteni. A januári átigazolási időszak kezdetéig viszont azokkal a játékosokkal kell pótolnia Ronald Koemannak Fatit, akik jelenleg az együttes tagjai. Több olyan játékos is van, amely tudna a 18 esztendős tehetség pozíciójában szerepelni, az egyik közülük Ousmane Dembélé. A francia szélső számára nagyon sokat jelenthetnek a következő hónapok, ugyanis amennyiben nem nyújt olyan teljesítményt a pályán, amelyet elvárnak tőle, akkor könnyen elképzelhető, hogy már télen, de nyáron egészen biztosan ő lesz az egyik játékos, aki távozhat Barcelonából.

A 23 esztendős szélső 2017 nyarán hagyta ott a Borussia Dortmund együttesét a Barça kedvéért, azonban a rendszeres sérülései és a nem éppen megfelelő magatartás okozta viselkedései miatt eddig nem igazán tudott érvényesülni Barcelonában. Sem Ernesto Valverde, sem Quique Setién nem tudta megtalálni a közös hangot a játékossal. Ronald Koeman továbbra sem tartja Dembélét egy olyan játékosnak, aki az állandó kezdőcsapat tagja lehet, ugyanakkor a holland szakember elképzelései és az, hogy az általa preferált 4-2-3-1-es felállásban négy támadó szellemű játékos is szerepelhet, mind olyan szempont, amelyek Dembélé számára kedveznek – ezáltal több esélye lehet arra, hogy megfelelő teljesítmény esetén rendszeresen a kezdőben találhassa magát.

Dembélé Ansu Fati sérüléséig nyolc tétmérkőzésen lépett pályára a Barça színeiben és ezeken a találkozókon három gólt szerzett és egy gólpasszt is kiosztott, illetve fontos megemlíteni, hogy átlagosan 108 percenként szerez gólt ebben a szezonban, amely a legjobb statisztikája azóta, amióta Spanyolországba igazolt. Koeman alapvetően elégedett a francia teljesítményével és rendre kiemeli Dembélé gyorsaságát, kreativitását illetve azt is, hogy jó az egy az egy elleni szituációkban, ugyanakkor tény, hogy védekezésben még van hová fejlődnie.

Koeman álláspontja a francia támadóval szemben egyértelmű: a saját teljesítménye fog dönteni arról, hogy marad-e Barcelonában vagy sem. Dembélének januárig van ideje bizonyítani. A katalánoknak mindenképpen el kell adniuk játékosokat ahhoz, hogy Memphis Depay és Eric García is érkezhessen. Amennyiben Dembélé nem a várt módon teljesít, ő lehet az egyik játékos, aki távozhat, de Junior Firpo és Matheus Fernandes esetleges januári klubváltása szintén biztosra vehető, legalábbis szándék szintjén. Ők nem szerepelnek a holland szakember terveiben a szezonra nézve. Dembélé helyzete viszont egyelőre nyitott, rajta múlik, meg tudja-vetni a lábát Barcelonában.

***