Pjanic, Griezmann, Coutinho és Braithwaite is távozhat, de ez nem lesz egyszerű feladat…

Mindennél több fog múlni azon, hogy kiket sikerül majd eladni a nyáron...

Joan Laporta a szerdai nap folyamán hivatalosan is a Barcelona elnöke lett, a következő hetekben az új vezetőségnek nagyon sok dolga lesz, többek között azt is mérlegelniük kell, hogy kik azok a játékosok, akik távozhatnak majd a nyáron. A klub szűkös anyagi forrásait figyelembe véve pedig ennek mindennél nagyobb jelentősége lesz, különösen, hogy továbbra is Haaland megszerzése az elsődleges cél.

Azonban a helyzet nagyon nehéz és összetett. Először is azért, mert a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a csapatok nagyon sok bevételtől estek el és ezáltal kevesebb összeget tudnak az átigazolásokra fordítani, másrészt pedig azért, mert néhány olyan Barcelona játékos esetében, akiknek a távozására nagyobb esély van, olyan piaci árral rendelkeznek, amely rendkívül megnehezíti az eladásukat.

A legegyértelműbb példa erre Miralem Pjanic helyzete. A bosnyák középpályás a nyári érkezése óta nem nagyon kapott játéklehetőséget Ronald Koemantól, amikor pedig igen, akkor nem élt velük – így nem tudott a csapat egyik legmeghatározóbb játékosává válni. Pjanic nyáron 60 millió euróért igazolt Barcelonába egy olyan üzlet során, amelyben Arthur a Juventus játékosa lett. A 30 esztendős középpályás értéke az idő múlásával egyre jobban csökkent és a piaci árát 45 millió euróra becsülik, ugyanakkor jelenleg nincsen egy olyan csapat sem, amely ekkora összeget ki tudna/akarna fizetni a katalánoknak érte. Így Pjanic távozásának megvalósulása nagyon nehéznek tűnik, pedig mindkét félnek a váltás lenne a legkedvezőbb megoldás ebben a helyzetben.

A másik játékos, akinek lehetősége nyílhat a távozásra, Antoine Griezmann. Ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, Laporta szeretné megszerezni Agüerót, akinek nyáron lejár a szerződése és ingyen érkezhet, illetve a Dortmund támadója, Haaland is ott van az elsődleges célok között. A francia támadó esetében már jóval nagyobb esély van arra, hogy távozzon, mint Pjanicsnál. Azonban azt is fontos megemlíteni, hogy Griezmann két évvel ezelőtt 120 millió euróért hagyta el az Atlético Madridot a Barcelona kedvéért még Bartomeu elnöksége alatt, a jelenlegi piaci értéke pedig 72 millió euró körül mozog. A tavalyi átigazolási időszakban pedig csupán egy olyan transzfer volt, amely meghaladta ezt az összeget, amikor Kai Havertz a Chelsea játékosa lett – ez is tanusítja, hogy a csapatok most jóval megfontoltabban gondolkoznak az átigazolások terén, mint korábban. Ha nem is lehetetlen, de nagyon nehéz lesz az érdeklődő csapatoknak ekkora összeget kiadni érte.

A következő játékos, aki távozhat, Philippe Coutinho. A brazil középpályás az érkezése után nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket és az ő esetében már senki nem számít meglepetésekre. A teljesítménye ugyanis az elmúlt időszakban csalódást okozott, még akkor is, ha ebben az idényben a sérülése miatt csupán a szezon elején volt játékra alkalmas állapotban. Coutinho néhány évvel ezelőtt a Barça történelmének legdrágább igazolásává vált (120+40 millió euró), a piaci értéke pedig elképesztően csökkent, amely már „csak” 48 millió euró. A játékos az elmúlt idényt kölcsönben a Bayern München csapatánál töltötte, talán a jelenlegi helyzetben ismét Coutinho kölcsönadása lenne a legjobb döntés.

Az utolsó név a listán pedig Martin Braithwaite. A dán csatár 18 millió euróért érkezett egy eléggé váratlan időpontban, átigazolási időszakon kívül. A Barcelonánál ugyanis ekkor nagyon sok támadó sérüléssel bajlódott, többek között Messi és Suárez is, de végül a Liga Dembélé sérülése után adott lehetőséget a katalánoknak arra, hogy külön engedéllyel a sok sérültre való tekintettel lehetőségük legyen egy igazolásra, de csak Spanyolországon belül. Végül a 30 esztendős támadóra esett a választás. A piaci értéke 11 millió euróra csökkent és most már Braithwaite is hajlandó lenne távozni, annak ellenére, hogy mindig is azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb vágya az, hogy kitöltse a szerződését Barcelonában.

Teljesen egyértelmű, hogy a Barcelona nincsen könnyű helyzetben és bár nem az lenne a cél, hogy a klub növelje a veszteségeit, de az is biztos, hogy lehetetlen lenne a játékosokért hasonló összegeket kérni, mint amennyiért érkeztek – különösen a jelenlegi helyzetben…

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!