“Aki kételkedik abban, hogy itt játsszon-e, az nekünk már nem jó”

A címben szereplő mondatot Johan Cruyff mondta, akinek a gondolatvilágával maximálisan próbál azonosulni Joan Laporta, és már hozott is olyan döntést, ami ezen a gondolatmeneten alapul. A Barcelona három gyors átigazolás után várhatóan ilyen tempóban azért nem fog tudni új változásokat bejelenteni, de őrültségeket sem fog csinálni.

Erre a legjobb példa Wijnaldum ügye. A játékost szabadon igazolhatóként természetesen érdekli a pénz. A Barcelona leigazolta volna, de a PSG később megadta számára azt az ajánlatot, ami szemmel láthatóan jobban érdekli. Ez azonban már nem fér bele abba, amit Johan Cruyff mondott, és most Joan Laporta is gondol. Ha egy futballista nem biztos abban, hogy a Barcelonában szeretne játszani, akkor inkább ne is jöjjön.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Egy játékos sem állhat a klub érdekei felett – legalábbis a Barcelona esetében semmiképp. És ha nem értékeli a futballista, hogy a Barcelona szeretné leigazolni, akkor annak nem lehet az a következménye, hogy a klub újabb és újabb erőfeszítéseket tesz azért, hogy igazoljon hozzá.

Ez utóbbi hozzáállás nagyon gyakori volt az elmúlt években Bartomeu elnöksége idején mind az átigazolásoknál, mind a szerződések meghosszabbításánál. Akadnak olyan történetek, amelyek arról szólnak, hogy ha egy játékosnak három éves szerződést kínáltak eleinte, végül öt éves lett belőle, vagy ha egy játékos 20 millió eurót akart megkapni, végül kapott akár 23 milliót is.

Ennek ma az az eredménye, hogy a klub eladósodott, és a játékos keretében nagyon sok olyan futballista van, aki tulajdonképpen eladhatatlan a magas fizetése és az ezzel nem arányos teljesítménye miatt. Ezeket az eseteket a Barcelona menedzsmentje legjobb esetben úgy oldhatja meg, hogy el ugyan nem adja a játékosokat, de kölcsönadja őket, így legalább a fizetést nem kell neki előteremtenie, és azt a pénzt kaphatják új játékosok. De átigazolási díjban vagy semmit sem várhat, vagy minimálisat a korábban kiadotthoz képest.

Az viszont jó jel, hogy Joan Laporta ebbe az utcába nem kíván belemenni. A határokat ismerve, őrültségeket nem csinálva kell tudni újból felépíteni a Barcelonát.