A Messi-szerződés részletei: pénz, adóhivatal, tartozások, versenyképesség, évek száma…

A Barcelona a napokban bejelentheti Lionel Messi új szerződéskötését és ilyen formán a maradását a klubnál további öt évre. A tárgyalások hosszú heteken át zajlottak, és voltak kulcspontjai, amelyeket egyszerűen nem lehetett könnyen és gyorsan rendbe tenni.

A lényeg persze a döntés, hogy Messi marad, lényegesen kevesebbet fog keresni, mint eddig, és a maradása az első nagy lépés lehet egy nehéz úton, ami talán visszajuttatja a Barcelonát a csúcsra.

Fizetés

Messi az eddigi keresetének hozzávetőlegesen a felét fogja keresni a jövőben Barcelonában. Erről a témáról nem is nagyon volt vita a felek között. Laporta ezt az ajánlatot tette, és a játékos, aki tisztában van a Barcelona jelenlegi anyagi helyzetével, azonnal elfogadta azt. Laporta nyilvánvalón azt is tudta, hogy ha Messi ezt elfogadja, az elindíthat egy domino hatást a kereten belül, különösen a többi saját nevelésű futballista között. Ők Piqué, Busquets, Sergi Roberto és Jordi Alba. A legtöbbet keresők, akikre még számítana a klub. Közülük eddig csak Piquéről kerültek ki olyan információk, hogy nyitott a szerződése újratárgyalására, hajlandó csökkenteni a fizetésén. Messi korábban mindig azt mondta, hogy a pénz nem lenne akadálya a hosszabbításnak, és ez így is lett.

A kiváfáslási ára ugyanakkor az előzetesen kiszivárgó 600 millió euró helyett csak 350 millió lehet. Az eddigi kivásárlási ára 700 millió euró volt, mivel a fizetése a felére esett, ez is feleződött. Ennek nagy jelentősége most már nincs, teljességgel kizárt, hogy bármelyik klub ki akarná vásárolni Messit 350 millió euróért.

A szerződés hossza

Ez a téma már nem volt annyira sima. Messi végül öt évre ír alá, de nem lehet tudni, hogy ebből hány évet fog kitölteni. Ha lejátszaná az öt évet, akkor 39 éves korában hagyná el a Barcelonát. A tárgyalások során azonban nagyon sok lehetőség asztalra került. Beszéltek 10 évről is, 2 szezonról illetve 1 plusz 1 évről is. Végül nem ezek a változatok nyertek, hanem egy 5 éves kontraktus, melyből két év után kiléphet Messi, ha ki szeretne, és valóban el szeretne menni az Egyesült Államokba levezetni. De jelen pillanatban nem lehet kizárni azt sem, hogy kitölti a szerződését és további 5 évig marad Barcelonában játékosként. Ebből lehet kettő, három, négy vagy öt év is.

Adóügyek

A korábbi adóhivatallal való problémák miatt a tárgyalások során ez kulcsfontosságú volt az elejétől a végéig. Messi a véglegekig tisztázni akarta ezt a kérdést. Legyen egy kifizetés bármilyen nagyságú, bármilyen jogcím alatt, bármiért cserébe, legyen teljes mértékben jogszerű. Ezért a véglegeshez közeli ajánlatot a Barcelona elküldte előzetes ellenőrzésre azt az adóhivatalnak. Ott minden részletet engedélyeztek, és ezt így Messi is elfogadta.

Szponzorok kérdése

Ez volt az a téma, amely inkább a Barcelonának volt fontos. Amikor az év korábbi szakaszában kiszivárogtatták Messi már lejárt szerződését, senki sem beszélt azonnal arról, hogy mennyi pénzt termel közvetetten Lionel Messi a Barcelona számára. Most, Messi szerződésének lejártával vált ez igazán látványossá. Több már meglévő szponzor is rendszeresen érdeklődött Messi helyzetével kapcsolatban, mert ettől tette függővé, hogy meg akarják-e hosszabbítani a szponzori szerződést, mert nem ugyanaz az érték, hogy ha Messi a klub játékosa vagy már nem az.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Ide tartozott ráadásul a Rakuten is, a klub jelenlegi főszponzora, a Rakuten kontraktusa ugyanis jövő nyáron jár le. És természetesen olyan szponzorok is voltak, amelyek új belépők lennének, de Messi hosszabbítását elvárták a továbblépéshez. A jelenlegi anyagi helyzetben ez rengeteget számít.

Tartozások

Ez is a komplexebb, sokat tárgyalt ügyek közé tartozott, és együtt járt az adóhivatali ügyekkel. A Barcelona ugyanis még Messi korábbi szerződése után 80 millió euróval tartozik a játékosnak. Ezek egy része átütemezett fizetés, vagy egyszerűen ki nem fizetett tétel volt korábbi idényekből. Ezeket az összeg nagysága miatt nagyon nehéz volt beilleszteni az új szerződésbe, és úgy elosztani, hogy azt a klub is túlélje, és Messi számára is elfogadható legyen.

Sportszakmai tervek

Talán az a téma, amely a leginkább érdekelte Messit. Nyerni szeretne, de vajon tud-e majd nyerni az újjá alakuló Barcelonával? Maradni szeretett volna, de egy versenyképes csapatban. Ráadásul Leo is tudta, tudja, hogy a klub anyagi helyzete rémes, a klub vezetés mozgástere így nagyon szűk, és rövid távon nagy csodákat nem lehet megvalósítani. Csak ügyes húzásokkal és saját nevelésű játékosokkal lehet javítani a keret minőségét.

Teljesen aligha győzte meg Messit az összkép, ő is tudja, hogy nehéz lesz a következő év is, de Eric García, Depay és Kun Agüero leigazolása ha másra nem, de jelzésre jók lehettek, hogy ahol van esélye a Barcelonának, ott cselekedni fog.