Laporta: „Messi maradni akart, ez az otthona, azonban a klub mindenki felett áll”

A Barcelona elnöke, Joan Laporta csütörtök délelőtt hivatalos sajtótájékoztatót tartott, ahol a Lionel Messi távozásával kapcsolatos helyzetet ismertette. Laporta többek között elmondta, hogy az argentin klasszis szerződésének meghosszabbítása egy újabb nagy bajba sodorta volna a csapatot gazdaságilag, ezt pedig nem engedhették meg maguknak, ugyanis a klub mindenki felett áll, még a legjobb játékos fölött is. Részletek alább.

„Jó reggelt mindenkinek! Azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam a Lionel Messivel kapcsolatos helyzetet. Először is szeretném elmondani, hogy sajnos szörnyű örökség jutott nekünk. Ez azt jelenti, hogy a klub bevételeinek 110%-át a bérköltségek teszik ki, nincs bértartalékunk. A LaLiga szabályai a pénzügyi fair play szabályain keresztül haladnak, amelyek bizonyos korlátokat szabnak. Nincs tartalékunk.”

„Amikor a klubhoz érkeztünk, a belső ellenőrzés első következtetései és a szezon lezárása után a számok jobban néztek ki, de sokkal rosszabbak a vártnál. Ez oda vezetett, hogy a várható veszteségek sokkal magasabbak, ezért ebből adódóan a várható adósság is sokkal magasabb. Nagyon magas a bértömegünk a sportolói szerződésekkel. Nincs anyagi tartalékunk.”

„Azt már lehet tudni, hogy a LaLigában van egy fizetési plafon, amit nem lehet átlépni. Ezért nem tudtuk ebbe beletenni a Leo Messivel kötött első szerződést, amit majd részletesen elmagyarázok. Ahhoz, hogy ez a fair play megvalósulhasson, a Barcelonának fél évszázadra jelzálogot kellett volna adnia a klub audiovizuális jogainak egy részére. És én nem vagyok hajlandó ezt megtenni senkiért. Szerencsére van egy 122 éves múlttal rendelkező csapatunk, amely a játékosok felett áll, sőt, a világ legjobb játékosa felett is. Örökké hálásak leszünk neki, de a klub mindenek felett áll.”

„Ezt a bemutatkozást azelőtt akartam megtenni, hogy rendelkezésre bocsátanám magam. Az okok, amiért nem tudtunk és döntöttünk úgy, hogy a tárgyalások ezen pontjáig eljutunk, nagyon világos objektív okok voltak. A klub gazdasági helyzete bizonyos kockázatokkal járt Messi számára, hogy folytassa. Fel akartuk vállalni őket, de amikor alaposan megismertük az ellenőrzés eredményét, kicsúszott a kezünkből a dolog. Nincs bérkeretünk, az előző elnökség szörnyű gazdálkodásának „köszönhetően” túllépte a még engedélyezett fizetési sapkát. Ilyen rövid idő alatt nem volt időnk arra, hogy korrigáljuk a helyzetet. Vannak olyan hatályos szerződések, amelyek egyoldalú felmondása kockázatokkal jár. Talán az egyetlen út az volt, hogy elfogadunk egy olyan műveletet, amelyet semmilyen szempontból nem tartunk érdekesnek (Liga-CVC megállapodás) az összeg és a vele járó további költségek miatt. Fél évszázados audiovizuális jogaink elzálogosítását kellett volna elfogadnunk. Befejezésül szeretném elmondani, hogy Leo maradni akart, és mi is ezt szerettük volna. Az, hogy maradni akart, az első lépés volt, hogy lássuk, sikerül-e sínen maradnunk, köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik tárgyaltak, a klub és Leo részéről.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

„Sok mindent kellett összeegyeztethetővé tenni. A „fair play”-hez tartozik az is, hogy egy bizonyos időkereten belül tegyük helyre az ezzel kapcsolatos dolgokat, mert a játékosnak más ajánlatai is vannak. Eljön az a pont, amikor fel kell állni, félre kell tenni az érzelmeket, és a számokkal járó szigorral és nyugalommal kell elemezni. Úgy gondoljuk, hogy mehetett volna ez rugalmasabban is, de ez sem mentség, mert ismertük a szabályt. Leo mindent megérdemel, megmutatta a Barça iránti megbecsülését, azt, hogy Barcelonában akar maradni. Ha megengedik, hogy személyes értékelést adjak, szomorú vagyok, de azt tettük, ami a legjobb a klubnak.”

„Leo kiváló örökséget hagy maga mögött. Történelmet írt. Ő volt a klub történetének legsikeresebb játékosa. Nyomot hagy maga után. A Barça történelmének egy csodálatos időszakában ő volt a legfőbb példakép mindenki számára. Ő volt a legjobb. Most egy új korszak kezdődik, és volt egy időszak Messi előtt és lesz utána is. Mint Samitier, Kubala, Johan esetében is így volt. Messi ezen a tengelyen belül egy referencia. Sok örömet hagyott hátra, egy kollektív illúziót, sok sportsikert, képeket a történelem számára. Mi a klubnál örökké hálásak vagyunk neki.”

„Nem akarok hamis reményeket kelteni. Az biztos, hogy a játékosnak vannak más ajánlatai is, és itt volt egy időkorlát, mind a mi, mind az ő számára. Minden jel arra mutat, hogy ez a „fair play” dolog megoldatlan marad. Leónak ki kell értékelnie és végre kell hajtania a rendelkezésére álló egyéb lehetőségeket. Több mint két hónapig tárgyaltunk. Több fázison mentünk keresztül. Először egy kétéves szerződésben állapodtunk meg, amelyet öt év alatt kell kifizetni. Leo beleegyezett, és mi hálásak voltunk. Leo a lehető legegyszerűbbé tette a dolgot. Úgy gondoltuk, hogy ez illeszkedhet a LaLigába. Ez egy olyan készpénzkritérium, amely más országokban működik, nálunk viszont nem. A LaLigára is volt nyomás, mert vannak más klubok is, akik szeretnék, ha betartanák a szabályokat. Aztán egy 5 éves szerződést kötöttünk, amit ő is elfogadott. Megvannak a tervei, és azok legalább két évre idekötötték volna. Azt akartuk, hogy a Messi utáni időszak két év múlva kezdődjön, nem ma. A körülményekre való tekintettel mindent előrébb történt meg. Mindannyian szerettük volna élvezni a varázsát, de ezt nem lehet. A LaLiga elég meggyőzően utalt arra, hogy elfogadják az ötéves szerződést, de egy elemzés után tudatták velünk, hogy ez a kontraktus sem felel meg, és ez váltott ki mindent. A fair play szabályainak csak úgy feleltünk volna meg, ha beleegyezünk, hogy jelzálogot vesz fel a klub.”

„Csak hogy egy kis képet adjak, a fizetési sapka aránya nálunk 4-1. Ahhoz, hogy 25 milliós fizetést hozzunk be, 100 milliót kellett felszabadítanunk. A vezetőség gőzerővel dolgozik azon, hogy felszabadítsa ezt a bérköltséget. Sikerült már megállapodásig jutnunk, de a többiekkel, akikkel még együtt dolgozunk, ez nem könnyű. Vannak érvényben lévő szerződések, olyan játékosok, akiknek már csökkentették a fizetésüket és ez nem egyszerű helyzet. Más intézkedéseket kell hoznunk, de nincs garancia arra, hogy a határozatok kedvezőek lesznek. Mocsaras talajon vagyunk, amely sok kockázatot rejt magában a klub számára. Az biztos, hogy a Leóra tervezett összegekkel számolva a sportbérköltség 110%-ánál jártunk. Ez fenntarthatatlan, és ezért fogunk továbbra is ezen a vonalon dolgozni. Ez a bértömeg nagyon lekötött minket. Miért volt lehetséges az új játékosok érkezése? Mert ők olyan játékosok, akik olyan fizetési feltételeket fogadtak el, amelyekért a helyzetünket tekintve hálásnak kell lennünk. Egy ilyen játékos érkezése nem hasonlítható ahhoz, amit a Messivel kötött megállapodások jelentenének a fair play szempontjából.”

„Ragaszkodom ahhoz, hogy nem akarok hamis ábrándokat kergetni. Ez a tárgyalás anélkül zárult le, hogy a megállapodásokat hivatalossá tudták volna tenni. Nekünk nincs fizetési mozgásterünk, és a LaLiga nem rugalmas a hosszabbítás tekintetében. Ehhez olyan műveletet kellene előnyben részesítenie, amelybe a klubnak nem szabadna belemennie, fél évszázadra elzálogosítva audiovizuális jogait. Azt kell mondanom, hogy ettől a ponttól kezdve a motiváció maximális. Most van egy további motiváció számunkra.  Ragaszkodom ahhoz, hogy gratuláljak az igazgatótanácsnak, a vezetőségnek, ahhoz, ahogyan a tárgyalásokat kezelték. Motiváltabbak vagyunk, mint valaha, mert a játékosok, az edző, a technikai stáb, a titkárság, stb. magas színvonalat követel tőlünk, és mi készen állunk arra, hogy vállaljuk a kihívást, és motiváltabbak legyünk, mint valaha, hogy a Barça Messi nélkül is sikeres legyen, és örömet szerezzen nekünk. A Messi elvesztése miatti szomorúságtól, anélkül, hogy meg tudnánk adni neki a tiszteletet, amit megérdemel, sajnos így állnak a dolgok. Ez a szomorúság a kiábrándultság forrása. De ettől eltekintve, ha arra gondolsz, hogy a döntés abban az értelemben született, hogy a Barça mindenek felett áll, és hogy 122 éves történelmünk van, és már mindent átéltünk, akkor motiváltak vagyunk, hogy a Messi utáni korszakot sikerre vigyük. Biztos vagyok benne, hogy így lesz.

„Egyáltalán nem érzem magam bűnösnek. Tartom magam ahhoz, amit már többször elmondtam. Először is, hogy mindent megteszünk azért, hogy Messi a klub pénzügyi lehetőségein belül maradjon. A bizonyíték az, hogy olyan megállapodást kötöttünk Messivel, amit a bértömeg miatt nem lehetett végrehajtani. Az, hogy mi vagyunk a hibásak, nos, nyilvánvalóan nem szeretném megismételni, hogy katasztrofális örökséget kaptunk az előző elnökségtől. Nem hat hónapunk volt, hanem kevesebb, mert az ellenőrzés csak most jött ki. Volt egy költségvetés, amelyről kiderült, hogy sokkal rosszabb, mint gondoltuk. Azért mondtam, hogy jól halad, mert a LaLiga úgy tűnt, hogy megnyitja a fair play kérdését. A játékos mindig hajlandó volt megkönnyíteni a dolgot. A megállapodás valóban haladt előre, de a tárgyalások során eljött egy pillanat, amikor azt láttuk, hogy ez már nem fér bele. Meghoztam a döntést.”

„Ha ezt a műveletet a LaLigával együtt visszük véghez, akkor lesz bevételünk, és 15%-kal több bérkeretünk van, viszont ez sem oldaná meg a problémát, még akkor se, ha el is vesztettük volna a fejünket, és belementünk volna. Vannak olyan hatályos szerződések, amelyeket nem szeghetünk meg egyoldalúan, mert nagy a kockázat. Ha ehhez hozzávesszük a klub helyzetét, a nagyfokú kiábrándultságot, akkor döntést kell hoznunk. Nincs értelme meghosszabbítani a gyötrelmeket. A döntéseket egy adott pillanatban kell meghozni. Itt a Gamper, a Liga, nekünk kell döntenünk. Leo oldalán megértettük, hogy nem volt sok tartalékuk. Az elején határidőt akartunk szabni, de július előtt nem tudtuk megoldani, nem volt lehetséges, mert mindennek megvan a saját menete és tempója. Leo Messi távozását két évvel előrébb hoztuk, mint amire előzetesen számítottunk.”

„Már két napja, hogy arra a következtetésre jutottam, hogy itt a végállomás. Tegnap beszéltem utoljára Leo apjával. Az elmúlt hónapokban nagyon intenzív tárgyalások folytak. Gratulálnunk kell a feleknek, olyan megállapodásra jutottunk, amelyet külső okok miatt nem lehetett hivatalossá tenni. A nehézség maximális volt, tudtunk a „fair play”-ről. Az előző vezetőség öröksége katasztrofális volt.”

“Mateu, Yuste, Planes, stb. akik a klub minden gazdasági és sportszakmai kérdésén dolgoztak, egy kis mozgásteret kapnak, hogy lássák, találnak-e megoldást. Valójában nincs árrésünk. Még Leo nélkül is van tartalékunk. Leo szerződésének meghosszabbítása nagyon nehéz volt, de a tárgyaló felek megtalálták a megoldást. Naponta voltak megbeszélések és hívások a La Ligával. Eljött az idő, amikor azt hittük, hogy igen, elfogadják a javaslatunkat, viszont az igaz, hogy technikailag nem illett bele a képbe. Ennek érdekében számos műveletet kellett végrehajtani, ami nagy kockázatot jelentett a vezetőség számára. A mi döntésünk, az én döntésem az, hogy nem kockáztatjuk tovább az egyesület helyzetét.”“Leo nélkül nem tudom pontosan megmondani a bérköltségek százalékos arányát. Amit tudok, az az, hogy túlléptük. Az egy dolog, ha a sportolói bérköltségek meghaladják a klub bevételeinek 110%-át. Az már más, hogy Leo Messi nélkül is túllépte. A La Liga azt kéri tőlünk, hogy tartsuk be a szabályokat, és ez logikus, ahogy az is, hogy Messit a La Ligában akarták tartani, persze, tudom, de azt is tudom, hogy vannak klubok, amelyek megkövetelik a szabályok betartását, és nem fognak kivételt tenni azért, mert Leo kimaradhat a bajnokságból. Érthető. Ez ilyen egyszerű és bántó. Nem fogjuk egyoldalúan felmondani a meglévő szerződéseket, vagy beleegyezni fél évszázad audiovizuális jogainak jelzálogba vételébe, nem fogjuk ezt megtenni. A helyzet bonyolult. Biztos, hogy lehet jobban csinálni a dolgokat, de ez van.”“Leo maradni akart, és nem boldog. Ő is szembesül a valósággal, mint mi most. A valóságot nem lehet megváltoztatni. Azt hiszem, ő és a családja tudja, hogy a legjobbakat kívánom nekik, bárhol is legyenek. A Barça az otthona, Leo nagyobbá tette a klubot, mint bárki más.”“Jorge Messi nagyon korrekt hozzáállást tanúsított minden tárgyaláson. Soha nem kértek tőlünk semmi olyat, ami nem tartozott volna a tárgyalás logikájába. Nyilvánvaló, hogy egy tárgyaláson sok az adok-kapok, de soha nem volt ok arra, hogy a szerződést lehetetlenné tegyük. Valójában mindkét oldalon egyetértettünk, de nem tudtuk ezt hivatalossá tenni.”

“Ezek mind hipotézisek. Ezek ma nem valódiak. Szerettem volna itt megjelenni Leóval az oldalamon, és bejelenteni, hogy folytatja. Ez volt az összes Culé álma. De együtt kell élnünk a realitásokkal, ez történik. Persze sok mindent el tudok képzelni, amit szeretnék, hogy megtörténjen, de ez van.”

“Már beszéltem az edzőkkel telefonon. Történelmi dolog eljutni idáig, és el akartam mondani nekik, hogy mindannyian vártuk, hogy Leo bejöjjön az öltözőbe és elkezdjen edzeni, én pedig azért mentem, hogy személyesen mondjam el a játékosoknak, hogy ez nem fog megtörténni, hogy egy új időszak kezdődik, hogy ők a főszereplők, és hogy meg kell mutatnunk a világnak, hogy egy olyan világtehetség nélkül is tudunk nyerni, mint Leo. A klubnál van egy vezetőség, amelynek van egy elnöke, a döntéseket igazságos és logikus módon hozzuk meg, és ebben az értelemben ez egy fontos pillanat volt. Láttam az arcukat, megkértem őket, hogy adjanak pluszt. Biztosítaniuk kell, hogy nagyon erős legyen a csapatszellem, hogy a edzőknek kell ezt vezetniük, hogy integrálják a fiatal játékosokat, akik rendkívüli szinten teljesítenek. Abszolút motivációval és a klub maximális támogatásával fognak rendelkezni.”

“Számításaink szerint az idei szezonra minden igazolást be tudunk majd jegyezni. Leo Messi megérdemelt fizetése nagyságrendileg nem azonos a négy játékoséval, akiket szerződtettünk, és akiknek szeretném megköszönni a gesztusukat.”

“Ez a szezon sok veszteséggel fog végződni. Több mint kétszer annyival, mint várták. Megadjuk a számadatokat. De azt is el kell mondanom, hogy a bevételi előrejelzés fontos, reménykeltő. Számos lehetőségünk van, akár a mez, akár a szponzorok, befektetők számára. A bértömeggel kapcsolatban pedig egyértelmű, hogy a labdarúgóipar még mindig azt ajánlja, hogy a fizetéseknek a bevétel legfeljebb 65%-át kellene kitenniük. Ebben az esetben van min dolgozni, van min csökkenteni. A probléma nemcsak a fizetés, hanem az amortizáció is. Rengeteg beruházás történt, és ez teher.”

„A sportbérpolitikát át kell alakítani, és már most is ezt tesszük. Keményen nyomulnunk kell a több bevételért. Számos módja van annak, hogy több jövedelemhez jussunk. A Barcelonának erre lehetősége van anélkül, hogy logikátlan módon jelzáloggal terhelné meg a jogait.”
„Részleteket fogunk közölni, és tájékoztatni fogjuk a képviselőket az ellenőrzés következtetéseiről. Ezek azok a következtetések, amelyek arra vezettek bennünket, hogy megtegyük azt a zárást, amelyet megtettünk, és amely a klub veszteségeit és adósságát tekintve feltárja a valóságot. Igaz, hogy a klub valós helyzete a kapott örökség következtében befolyásolta a döntést, hogy mindent mérlegre tegyenek és meghozzák a Messit érintő döntést. A közgyűlés előtt a médiának bemutatót tartunk, hogy elmagyarázzuk az összes számot. Vezérigazgatónk részletesen elmagyarázza. De van egy viszonylag közeli horizont, ahol ez a helyzet megfordul, de most a valóság más.”
„A Messi előtti tisztelgés olyan formában fog megtörténni, amihez kedve van és amit akar. Minden nap megtennénk mindazért, amit adott. Ismerjük az egészségügyi és gazdasági körülményeket, és ez bonyolítja a helyzetet. Remélem, hogy egy nap majd a Barçában láthatom azt a tiszteletet, amit megérdemel.”
„Szerettem volna őt Barcelonában látni. Hogy most mit csinál, az az ő döntése, én nem megyek ebbe bele.”
„Nem tudok semmilyen érdeklődésről a PSG részéről, de mindig azt mondták, hogy vannak más lehetőségeik is.”

„Mindkét fél tudta, hogy milyen körülmények között mozgunk. Fair Play, a La Liga elfogadása. Megállapodtunk, ha elfogadták volna az ajánlatot, akkor minden el lett volna intézve. Izgatottak voltunk. Az ötéves szerződés miatt is izgatottak voltunk. Aztán jön a hideg víz, hogy a szerződés nem fér bele. Két nappal ezelőttről beszélünk. Először azt mondod, hogy ez nem lehet, de igen, így van. Ettől kezdve mindenki elkezd mindent átértékelni. És mi az egység javát nézzük. Megértem, hogy a másik fél felmérte a lehetőségeit, és tegnap, a tegnapelőtti beszélgetés után azt mondtuk, hogy a legjobb, ha a szarvánál fogva ragadjuk meg a bikát, és döntést hozunk. A döntések itt születnek, és ezután is születni fognak”.

„Tegnapelőtt beszéltünk. Üzeneteket küldtünk Leónak, ő Ibizán volt, és tegnap volt az aláírási határidőnk. A körülmények idézték elő, hogy idáig jutottunk. Azt hiszem, most már vége, azt mondtam, hogy közös sajtótájékoztatót kellene tartanunk, de megértem, hogy a helyzet csalódást okoz. Keményen dolgoztunk érte, de nem tudtuk elérni, olyan okok miatt, amelyek megakadályoznak minket ebben, és amelyek nem rajtunk múlnak.”

„Szia Javier, mi nem így értelmezzük. Valójában tegnap beszélgetések folytak a vezetőink és azok között, akik a CVC-vel a műveletet vezetik, és kielégítő válaszokat adtak nekünk. Ez bizonyos kockázatokkal jár, amelyeket nem szeretnénk vállalni. Megértem az Ön által megfogalmazott jogi formákat, mert azok ötletesek és szellemesek, de itt arról van szó, hogy a Barça audiovizuális jogait fél évszázadra rendelkezésre bocsátják vagy jelzáloggal terhelik. Nem szabad elzálogosítanunk magunkat. Azt mondanám neked, kedves Javier, hogy az az összeg, amellyel a CVC lezárta a műveletet, sokkal alacsonyabb, mint amennyire szerintünk a La Liga 10%-át értékelni kellene.”

„A csapat profikból áll, és a tehetségük sikerre viszi a Barcelonát. Láttam őket várakozóan, azt hiszem, elsajátítják, hogy a jövő nagyszerű. Vannak olyan játékosok, akik meg akarják mutatni tehetségüket, azzal az álommal, hogy itt sikeresek lesznek. Célunk, hogy megnyerjük a versenyeket, amelyeken részt veszünk. Úgy gondolom, hogy a klub nagyon professzionális lesz, nagy elkötelezettséget követel meg, ugyanakkor maximális támogatást fogunk nyújtani a játékosoknak és az edzői stábnak, hogy mindenük meglegyen a sikerhez. Továbbra is mi fogunk irányítani, döntéseket hozni, megpróbálunk igazságosak lenni, és mindezt mindig az FCB érdekeit szem előtt tartva.”
„A várt veszteségek 200 milliós nagyságrendűek voltak, de 487 millió lesz, ami nagyon sok. Ami a szponzorációra gyakorolt hatást illeti, keményebben és jobban kell dolgoznunk, hogy több szponzort szerezzünk, el kell magyaráznunk, hogy mi a Barça, és hogy nagyon tehetséges játékosaink vannak, lesznek játékosok, akik jönnek, és ezt a motivációt és izgalmat generálják a szponzorok körében. Igaz, hogy Messi a futballt tekintve egy utat járt be. De már túl vagyunk azon a pillanaton, és most már ebben a valóságban kell élnünk.”
„Beszéltem Ronalddal. Tegnap és ma. Ő egy klubember, egy nagyszerű szakember. Képes gyorsan alkalmazkodni a körülményekhez. Azt mondta nekem, hogy próbálkozzak, és hogy nyilvánvalóan egy olyan játékos nélkül, aki több mint 30 gólt lő egy szezonban, nem lesz könnyű, de nagyon motivált. Ismét megmutatja a klubba való beilleszkedését. Tudja, hogy neki kell parancsolnia.”

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba! 

„He hablado con Ronald. Ayer y hoy. Es un hombre de club, un gran profesional. Tiene la capacidad de adaptarse rápido a las circunstancias. Me ha dicho que a por todas, que obviamente sin un jugador que marca más de 30 goles por temporada no será fácil, pero está muy motivado. Muestra una vez más su integración en el club. Sabe que él debe comandarla”

„A bűnösök listája. Mindennek az alapja az előző igazgatóságok szerencsétlen gazdálkodása, ez olyan teher, amelyet nem lehet egyik napról a másikra orvosolni. Hatalmas hálót találtunk. Ha nem espai barça, akkor Barçagate. A következtetés a következő. Ahogy már mondtam, nézzünk előre. A következtetésekkel együtt kell majd cselekednünk, mert amit nem fogok megtenni, az az, hogy bűnös és helytelen dolgok szükséges együttműködője legyek. Nem az átutalásokról beszélek. Nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy bizonyos döntéseket hozzanak. Nem akarok áldozat lenni, ismertük a szabályokat. A La Ligát nem tudom rávenni, hogy változtasson a szabályokon, mint ahogy arra sem magamat, hogy fél évszázadra jelzálogot vegyek fel a Barça audiovizuális jogainak egy részére. Ami a klubok igényeit illeti, megértem, hogy egyesek engednek, de mi még mindig a Barça vagyunk, és nem fogunk rövid távú döntéseket hozni a hosszútávú tervek megterhelésével. Ebben az értelemben itt tartunk. Az összes lehetőséggel. A La Liga nem fog kételkedni a helyzetünkben. Az FC Barcelona mindenek felett áll.”

„La lista de culpables. La base de todo es la calamitosa gestión de las juntas anteriores, es un lastre que no se reconduce de la noche al día. Nos hemos encontrado un entramado enorme. Cuando no es el espai barça, es el Barçagate. La conclusión es esta. Ya lo he dicho, miremos hacia adelante. Con las conclusiones tendremos que actuar porque lo que no haré es ser un cooperador necesario de cosas delictivas e incorrectas. No hablo de fichajes. Muy presionados deberían estar para tomar ciertas decisiones. No quiero hacer victimismo, la normativa la conocíamos. No puedo hacer cambiar la normativa a la Liga igual que no me pueden hacer hipotecar medio siglo una parte de los derechos audiovisuales del Barça. Lo de intentar jugar con las necesitades de los clubes entiendo que algunos cedan, pero nosotros seguimos siendo el Barça y lo que no haremos es tomar decisiones a corto plazo hipotecando el largo plazo. En este sentido, aquí nos plantamos. Con todas las opciones. La Liga no tendrá dudas de nuestro posicionamiento. Por encima de todo está el FC Barcelona”

„Minden erőfeszítést megtettek. Barcelonában akart maradni, még akkor is, ha olyan ajánlatot kapott, amely javítana a körülményein. Nincs más lehetőség.”

„Ellos han hecho todos los esfuerzos. Él se quería quedar en el Barça incluso si tuviera una oferta que le mejorara las condiciones. No hay más caso”

„Messit és a képviselőit meg kell kérdezni a jövőjéről. Ő a legjobb a világon, a logika arra enged következtetni, hogy vannak más nagyon jó ajánlatai is. A miénk volt a legjobb a Barça pénzügyi lehetőségein belül, sőt, még tovább is ment. Ez a bérkorlátozások miatt azonban nem volt lehetséges.”
„Habría que preguntar a Messi y representantes sobre su futuro. Es el mejor del mundo, la lógica te lleva a pensar que tiene otras ofertas muy buenas. La nuestra era la mejor dentro de las posibilidades económicas del Barça, incluso yendo más allá. No se ha podido realizar por limitación salarial”
„Ez egy olyan kérdés, amelynek a válasza a levegőben lóg. A spanyol Liga hatálya alá tartozunk, nem tudom, mit fog tenni a CVC. Nem hiszem, hogy Madrid is egyetért. Úgy tudom, hogy perre készülnek, hogy az üzlet ne menjen keresztül. Nyilatkozatot tettünk, beszélni akarunk a CVC-vel, ők ismerik az álláspontunkat, azt ki kell értékelniük. Tekintettel a sürgősségre, cselekednünk kell. Ellenkezhetnénk, igen, de amit nem tennénk, az az, hogy fogadnánk vagy elfogadnánk olyan pénzt, amelyet el lehetne jelzálogosítani. Ha a közgyűlés elfogadja, meg tudjuk védeni magunkat. Vannak jogaink.”
„Es una pregunta cuya respuesta está en el aire. Estamos sometidos a la Liga española, no sé qué hará CVC. Creo que el Madrid tampoco está de acuerdo. Tengo entendido que están preparando una demanda para que el acuerdo no se lleve a cabo. Nosotros hemos hecho un comunicado, queremos hablar con los de CVC, saben nuestra postura, tienen que valorarlo. Ante la urgencia tenemos que actuar. Nos podríamos oponer, sí, pero lo que no haríamos es recibir o aceptar un dinero que nos pudieran hipotecar. Si la asamblea lo acepta nos podemos defender. Tenemos derechos”
„Szerettem volna aláírni az utolsó szerződést. Leo mindent megtett, amit csak tudott, és még többet is, hogy ez megtörténjen. Nincs miért szemrehányást tennünk neki.”
„Me hubiera gustado firmar el último contrato. Leo ha hecho todo lo que ha podido y más para que esto se produjera. Nada que reprochar”
„Beszéltem Jorgéval, beszéltem Leóval. A döntés megszületett, a döntés megszületett. Nincs mozgástér.”
„He estado hablando con Jorge, me he mensajeado con Leo. La decisión está hecha, está tomada. No hay margen”
***