Ferran-transzfer: 55 millió, négy részletben

Ferran Torres átigazolása a Barcelonába már szinte biztosra vehető, olyannyira, hogy Pep Guardiola, a Manchester City edzője is nyíltan beszélt az ügyről, hogy közel lehet a megállapodás. 

A Barcelona nevében Mateu Alemany tárgyalt, és ő végül el tudta érni, hogy a Barcelona részletekben fizethesse ki az 55 millió eurót, amire most nem lenne forrása.

Az egész ügynek a legnehezebb pontja ugyanis a pénzügyi teljesítésben volt. Ferran távozni szeretett volna Manchesterből, klubja is hajlandó volt elengedni, a Barcelona pedig le akarta igazolni, hiszen Xavi Hernández külön kérése volt a megszerzése. A Manchester City viszont 70 millió eurót kért érte, amennyi pénze közel sincs a Barcelonának ebben a pillanatban.

A tárgyalások során végül 55 + 10 millió euróban sikerült megállapodni, és bár ez sok pénz, ezen belül több előnyös részlet is rejlik a katalán klub szempontjából. Az egyik ilyen, hogy az 55 milliót négy részletben kell csak kifizetni, ráadásul az első részletet csak 2022 nyarán szükséges teljesíteni. Idén télen tehát nem kell fizetni.

A másik előnyös részlet, hogy a 10 millió eurós eredményekhez kötött bónusz teljesítése nem olyan súlyú részletekhez van kötve amelyeket, könnyű lenne teljesíteni. Négy olyan lehetőség van, amelyek közül ha egy is teljesítésül, a Barcelonának 10 millió euróval többet kell fizetnie.

Az első, ha a Barcelona Bajnokok Ligáját nyer úgy, hogy Ferran a meccsek 70 százalékán játszik legalább 45 percet. A második, ha Ferran Aranylabdát nyer, harmadik, hogy ha Aranycipőt nyer, a negyedik pedig, hogy ha a Barcelona több mint 100 millió euróért eladná a játékost. Egyik sem olyan záradék, amit könnyű lenne teljesíteni.

Pep Guardiola, a Man. City edzője időközben a sajtó előtt így nyilatkozott az ügyről: „Egyelőre nem hivatalos, amikor a klub bejelenti, akkor lesz tény. Tudom, hogy tárgyalnak, és azt is, hogy közel van a megállapodás.”

„Én azt szeretném, hogy a játékosok legyenek boldogok. Ferran Spanyolországból való, a Barcelona szeretné leigazolni. Ő jelezte, hogy szeretne távozni, én pedig mondtam neki, hogy távozhat.”